Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Новини Дніпропетровщини 01.10.2012 р

Октябрь 1st, 2012 Новини Вывести на печать

У Дніпропетровську відкрито виставку «Голокост від куль: масові розстріли євреїв в Україні 1941-1944рр», що працюватиме з 29 вересня по 17 жовтня 2012 року

У Дніпропетровському національному музеї імені Дмитра Яворницького відкрито виставку «Голокост від куль: масові розстріли євреїв в Україні 1941-1944рр», що працюватиме з 29 вересня по 17 жовтня 2012 року. В урочистому відкритті виставки взяли участь заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова, равін Дніпропетровська та Дніпропетровської області Шмуель Каменецький, заступник голови правління Фонду Віктора Пінчука Валерій Вакарук та близько 100 жителів Дніпропетровщини.
«Вітчизняна історія – це складова національного світогляду та загальної культури суспільства. Не знаючи минулого, неможливо розуміти сучасне, будувати майбутнє та виховати свідомого громадянина, справжнього патріота української держави. За допомогою таких меморіальних заходів ми відтворюємо історію, яка формує відповідальну особистість», – сказала заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова.
Даний проект представляє свідоцтва про масове знищення євреїв нацистськими загарбниками в Україні і спрямований, в першу чергу, на виховання толерантності та запобігання дискримінації в українському суспільстві. Виставка представлена в холі діорами Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького. Тематична експозиція підготовлена Меморіалом Шоа (освітній центр та місце вшанування пам’яті) та була оновлена і адаптована за участі провідних українських експертів.
«Для нас дуже важливо, щоб молодь знала історію, знала те, що пережив наш народ. Світ сьогодні хороший і красивий. Український народ дуже вихований і грамотний. Але потрібно говорити про минуле, тоді можна планувати й майбутнє. Виставка «Голокост від куль» присвячена саме цьому. Я дякую Президенту України Віктору Януковичу, Уряду, губернатор Дніпропетровської області Олександру Вілкулу за підтримку, яку вони нам надають. Бажаю всіх хорошого життя», – сказав Шмуель Каменецький.
Проект «Голокост від куль: масові розстріли євреїв в Україні 1941-1944рр» базується на праці римсько-католицького священика з Франції отця Патріка Дебуа, який багато років займається архівними та археологічними дослідженнями, а також відео документуванням свідчень очевидців масових розстрілів в Україні. Експозиція включає інформацію про історичні факти, відео-інтерв’ю, документи часів війни, фотографії віднайдених масових поховань, зброю та інші предмети, що засвідчують ті події та включає в себе майже 100 експонатів.
«Головна мета цього проекту – не просто згадати трагічні події Голокосту в часи Другої світової війни та віддати належну шану його жертвам, але привернути увагу саме молодих людей до таких проблем як антисемітизм, ксенофобія і ненависть та допомогти їм усвідомити їх причини та наслідки. Адже, тільки пам’ятаючи трагічні уроки минулого, у нового покоління з’явиться шанс не допустити у майбутньому дискримінацію у суспільстві, а натомість, всіляко сприяти розвитку толерантності, співпраці та демократичному співжиттю», – сказав заступник Голови правління Фонду Віктора Пінчука Валерій Вакарюк.
З метою максимального інформування, зацікавлення та залучення до діалогу українських школярів і студентів, під час виставки була реалізована освітня програма, створена Інститутом візуальної історії та освіти Фонду Шоа, Університету Південної Каліфорнії та Українським центром вивчення історії Голокосту, у рамках якої діти прослухали інформацію про події Голокосту.
Раніше виставка вже демонструвалася в Парижі, Нью-Йорку та інших містах світу.
Довідка
Виставка «Голокост від куль» працюватиме з 29 вересня по 17 жовтня 2012 року в холі діорами Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І.Яворницького (пр. Карла Маркса, 16)
Графік роботи: вівторок – неділя з 10:00 до 16:30

 Понад 300 бібліотекарів Дніпропетровщини взяли участь в урочистій зустрічі з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек
Дніпропетровщина відзначає Всеукраїнський день бібліотек. З нагоди свята за дорученням голови облдержадміністрації Олександра Вілкула його заступник Марія Пустова провела урочисту зустріч, у якій взяли участь понад 300 бібліотекарів регіону. Вона привітала всіх зі святом та вручила 25 кращим працівникам обласні нагороди.
«Бібліотека завжди була і є джерелом знань, що залучає до цінностей національної та світової культури, науки та освіти. В області за підтримки губернатора Олександра Вілкула реалізується низка проектів з підтримки бібліотек, їх комп’ютеризації та впровадження інформаційних технологій. Шановні бібліотекарі! Ви успішно втілюєте в життя ці проекти. Бажаю вам творчою наснаги та успіхів у вашій просвітницькій діяльності», – сказала заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова.
На зустрічі були обговорені актуальні питання щодо вдосконалення систем функціонування бібліотек, зокрема: компיютеризації бібліотечних приміщень, підключенні до мережі Інтернет, розширенні ресурсів книгозбірень та проведення необхідних ремонтних робіт.
Проведення таких тематичних нарад дають можливість професійного спілкування і визначення шляхів розвитку бібліотек, які задовольнятимуть запити сучасної людини
Із промовою виступила голова Дніпропетровської бібліотечної асоціації Надія Миколаївна Тітова: «Публічна бібліотека – це хранитель історичної пам’яті людства. Я хочу привітати колег зі святом та виразити велику вдячність Дніпропетровській облдержадміністрації за вагомий вклад у розвиток духовного та інтелектуального рівня суспільства, а саме: збереженні бібліотек, підвищення ролі і значення інформаційної бази та достойний рівень комп’ютеризації усіх бібліотечних закладів області».
Завдяки організації електронно-інформаційного обслуговування бібліотек на високому рівні задовольняються потреби користувачів. Вихід у мережу Інтернет значно збагачує існуючі ресурси книгозбірень, якими активно користуються викладачі, економісти, медичні працівники та спеціалісти різних галузей Бібліотеки області оснащуються сучасною компיютерною технікою Облдержадміністрація надала необхідні кошти для проведення 45 тренінгів для підвищення кваліфікації 405 бібліотекарів центральних, міських та районних бібліотек.
Слова подяки висловив і голова Дніпропетровської обласної організації профспілки працівників культури Анатолій Володимирович Яловий – «Якщо ви не можете знайти відповідь на питання – вирушайте до бібліотеки, адже вони займають вагоме місце в освітньому та науковому житті суспільства. Бібліотеки несуть в собі виховання нації та народження талановитої молоді. Сьогодні я вітаю патріотів своєї професії зі святом та бажаю щастя, міцного здоровיя, творчої наснаги. Хочу подякувати голові облдержадміністрації Олександру Вілкулу за підтримку стрімкого розвитку, популяризації та створення найкращих умов для відвідувачів усіх бібліотек регіону».
Наприкінці зустрічі заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова відзначила обласними нагородами 25 найкращих працівників бібліотек.

 На Дніпропетровщині заробітна плата лікарів первинної ланки складає від 1815 грн до 6472 грн

Щорічно, кожного першого понеділка жовтня, відзначається Міжнародний День лікаря. На Дніпропетровщині приділяється особлива увага розвитку медичної галузі та створенню належних умов для медичних працівників регіону.
На Дніпропетровщині для підвищення якості та доступності медичних послуг триває процес модернізації охорони здоров’я, в якому особлива увага приділяється розвитку первинної ланки (сімейна медицина) та створенню належних умов праці для лікарів загальної практики (сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів, акушер-гінекологів).
«На Дніпропетровщині створюються належні умови праці для лікарів загальної практики-сімейної медицини: збільшені заробітні плати, проводяться капітальні та поточні ремонти лікувальних закладів, закуповується нове медичне обладнання. Окрім цього, в усіх містах та районах області діє програма «місцевих стимулів» для фінансової підтримки лікарів загальної практики-сімейної медицини», — сказала начальник головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург.
Програма «місцевих стимулів» діє в рамках модернізації охорони здоров’я. Вона спрямована на забезпечення медичних працівників первинної ланки (сімейних лікарів) грошовими надбавки до заробітної плати, пільговим проїздом у громадському транспорті, безкоштовним мобільним зв’язком, пільговим житлом тощо. Так, усі працівники Центрів первинної медико-санітарної допомоги Дніпропетровська отримують щомісячні грошові надбавки у розмірі 500 грн.
Окрім цього, на Дніпропетровщині відповідно до Постанови КМУ України №209 зросла заробітна плата медичних працівників Центрів первинної медико-санітарної допомоги за рахунок виплат за обсяги виконаної роботи. Наразі середній розмір надбавки лікаря первинної ланки складає від 400 грн до 1725 грн. Таким чином заробітна плата лікаря коливається від 1815 грн до 6472 грн.
Загалом у Дніпропетровській області працює близько 14 тисяч лікарів (з них 582 – сімейні лікарі, до кінця 2013 року в області працюватиме 1044 сімейних лікаря) та 30 тисяч середнього медичного персоналу.

У рамках Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветерана на Дніпропетровщині розпочато проведення Днів здоров`я для літніх людей

На Дніпропетровщині у рамках Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветерана для людей літнього віку та ветеранів війни проходять Дні здоров`я. Протягом трьох тижнів з метою покращення стану здоров`я та запобігання захворювань мешканці області похилого віку мають змогу пройти діагностичні обстеження.
У рамках Днів здоров`я, що присвячені Міжнародному дню людей похилого віку в лікувальних закладах області розпочато проведення комплексу медичних обстежень літніх мешканців Дніпропетровщини, надання консультативно-діагностичної допомоги та, у разі необхідності, направлення їх до стаціонарних відділень за медичними показаннями.
У Центрах первинної медико-санітарної допомоги розроблені списки пацієнтів з обмеженими можливостями для проведення діагностики стану здоров`я за місцем їх проживання. У разі направлення на лікування, забезпечується транспортування цих пацієнтів до медичних закладів області.
Наразі на Дніпропетровщині системно підвищується якість медичного обслуговування людей похилого віку та ветеранів.
«Літні люди потребують допомоги та догляду з боку рідних, суспільства, влади. Під керівництвом губернатора Олександра Вілкула робляться системні кроки щодо підвищення якості медичного обслуговування цієї категорії населення. Так, в області функціонують спеціалізовані медичні заклади, збільшено фінансування на харчування та медикаменти у лікувально-профілактичних закладах для ветеранів війни, літні люди постійно проходять медичні обстеження, що відбуваються на Дніпропетровщині у рамках Днів здоров`я. Крім того, люди літнього віку отримують високоякісне пільгове лікування, у тому числі зубопротезування, слухопротезування тощо», — сказала начальник головного управління охорони здоров`я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург.
Так, для ветеранів війни в регіоні працюють три спеціалізовані госпіталі. Загальна кількість ліжок для ветеранів в усіх лікувально-профілактичних закладах складає понад 1200 ліжок.
У порівнянні з минулим роком у 2012 році утричі зросли видатки на харчування та медикаменти для ветеранів у лікувально-профілактичних закладах області. Наразі ця сума становить 30,3 млн грн (у 2011 — 9,6 млн грн). Таким чином, витрати на одне ліжко-день становлять 75 грн (40 – медикаменти, 35 — харчування).
Крім того, у постійному режимі здійснюються профілактичні огляди ветеранів війни. Вже майже всі ветерани Дніпропетровщини (93,5%), у тому числі і немобільні пройшли профілактичну діагностику стану здоров`я.
Зокрема, фахівцями Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова у 2012 році проведено 54 виїзди до віддалених міст і районів області та оглянуто 408 ветеранів війни. Спеціалісти обласного госпіталю для інвалідів Великої Вітчизняної війни в цьому році зробили 8 виїздів, під час яких провели діагностику 535 ветеранам війни та зробили ультразвукове обстеження 202 особам.
У разі потреби, кожен ветеран отримав належне лікування. Так, стаціонарне оздоровлення пройшли понад 12 тис осіб, отримали безкоштовне зубопротезування майже 1,5 тис осіб, слухопротезування – 343 особи, штучні кришталики – 290 осіб.
Наразі більше половини ветеранів Дніпропетровщини забезпечені медикаментами за пільговими рецептами та санаторно-курортним оздоровленням.
За ініціативи та участі обласного центру здоров’я на базі територіальних центрів соціального обслуговування населення Ленінського та Амур-Нижньодніпровського районів у Дніпропетровську, а також Ради ветеранів Дніпропетровського Південного машинобудівного заводу у клубі «Меридіани життя» протягом багатьох років працюють університети здоров’я з питань здорового способу життя для літніх людей.
Громадяни похилого віку, які потребують особливої уваги, мають можливість оздоровлюватися у реабілітаційних відділеннях Центрів соціального обслуговування пенсіонерів.
В області також працює 48 медико-соціальних кімнат та центрів милосердя Червоного Хреста з надання медичної допомоги пацієнтам похилого віку.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Реабілітація дітей з інвалідністю
  • Про надання матеріальної допомоги
  • «Реконструкція гуртожитку по вул. Промислова, 9/2 у м. Павлоград Дніпропетровської області (житло для внутрішньо переміщених осіб)», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-05-08-009320-a
  • Про відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води
  • Про визначення балансоутримувача нерухомого комунального майна
  • До уваги випускників шкіл та коледжів!
  • Протокол засідання молодіжної ради при Павлоградській міській раді
  • Про надання дозволу на обробку інформації на обробку інформації на типовому робочому місці Користувача ІКС ЄДР
  • Привітання міського голови з днем матері
  • До міжнародного Дня руху заради здоров’я
  • Привітали бітьків -вихователів
  • У бою за Україну загинув наш земляк Антіпов Андрій
  • ПОВІДОМЛЕННЯ про намір здійснити встановлення тарифів на централізоване водопостачання
  • Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання КП «ПАВЛОГРАДТРАНСЕНЕРГО» Павлоградської міської ради
  • Заходи до Дня Європи