Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Новини Дніпропетровщини 10.10.2012 р

Октябрь 10th, 2012 Новини Вывести на печать

Губернатор Олександр Вілкул привітав молоду вчену Поліну Коваленко, мешканку Дніпропетровська, яка виборола 3 місце на Міжнародному конкурсі винахідників «Leonardo Da Vinci»

Губернатор Олександр Вілкул привітав молоду вчену Поліну Коваленко, мешканку Дніпропетровська, яка виборола 3 місце на Міжнародному конкурсі винахідників «Leonardo Da Vinci». Фінал конкурсу проходив у Тбілісі (Грузія). У ньому взяли участь 70 учасників з України, Грузії, Республіки Вірменія та Турецької Республіки.
«Дніпропетровщина – провідний освітній і науковий центр України. Вітаю молоду вчену нашого регіону Поліну Коваленко з високим досягненням. Це вкотре підтвердило, що наша рідна земля багата на талановитих і освічених людей. Бажаю Поліні Коваленко нових перемог та здобутків на славу Дніпропетровщини та України. Обласна влада в свою чергу буде завжди підтримувати юних і молодих людей, які замаються науковою діяльністю. Для цього в регіоні реалізується комплекс проектів, спрямованих на підтримку обдарованої молоді, молодих вчених та підвищення якості освіти. В рамках цих проектів видаються гранти, стипендії, організовуються стажування в провідних вишах світу тощо. Адже капіталовкладення в науку – це інвестиції в майбутнє економічного благополуччя регіону та країни», – сказав губернатор Олександр Вілкул.
Поліна Коваленко – учениця 11 класу Хіміко-екологічного ліцею Дніпропетровська та Дніпропетровського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. Її наукові керівники – к.т.н., доц. В.Л.Коваленко, к.т.н., доц. В.А.Коток. Поліна Коваленко представила на розгляд журі проект «Smart Windows: темплантний метод отримання тонких електрохромних плівок нікель гідроксиду та прилад для його реалізації» (3 місце). За свої наукові досягнення на Міжнародному конкурсі винахідників «Leonardo Da Vinci» вона отримала почесний приз – ноутбук.
Суть проекту юної дослідниці полягає в тому, що в умовах спекотної погоди людство витрачає велику кількість електроенергії для кондиціонування повітря в офісних та житлових приміщеннях, а також автомобілях. Зменшити ці витрати можливо за умови недопущення нагріву предметів всередині приміщень та автомобілів через вікна шляхом їх затемнення на сонці, та просвітлення в умовах відсутності прямого сонця. Це можливо при використанні Smart Windows (Розумних вікон) – електрохромних пристроїв, які можуть затемнюватися або просвітлюватися під дією слабкого струму. Поліна Коваленко вперше в світі запропонувала темплантний метод синтезу нікель гідроксиду для виробництва елекрохромних пристроїв. Метод дозволяє суттєво зменшити вартість виробництва Розумних вікон при підвищенні якості роботи цих електрохромних пристроїв.
Організатори заходу – Міністерство освіти і науки Грузії та Національний науковий фонд ім. Ш.Руставелі.
«Дніпропетровщина утримує лідерські позиції за кількістю переможців фінальних етапів предметних олімпіад та наукових конкурсів. У минулому навчальному році учні Дніпропетровської області завоювали золоту медаль на міжнародній олімпіаді з астрономії та срібну з географії. Нещодавно учениця 11 класу Хіміко-екологічного ліцею Дніпропетровська Поліна Коваленко зайняла призове місце на престижному Міжнародному конкурсі винахідників «Leonardo Da Vinci». Такі Високі досягнення юних і молодих вчених нашого регіону є наслідком системної підтримки обласною владою сфери освіти та науки, а також юних і молодих науковців», – сказала в.о. директора Малої академії наук учнівської молоді в Дніпропетровській області Наталія Тягло.

В регіоні за ініціативи губернатора Олександра Вілкула створена та діє унікальна позашкільна установа – обласна Мала академія наук учнівської молоді, що об’єднала талановиту обдаровану молодь та провідних викладачів-науковців Дніпропетровщини.
На Дніпропетровщині реалізується адресний проект «Молоді вчені – Дніпропетровщині», в рамках якого надається підтримка науковим розробкам студентів і аспірантів вишів регіону. Для підтримки молодих людей, які займаються науковою діяльністю, фінансування проекту «Молоді вчені – Дніпропетровщині» за три роки збільшено в 6 разів. Цього року фінансування склало вже майже 900 тисяч гривень. За рахунок цього будуть видані 20 грантів від 30 до 50 тисяч гривень. Це хороший стимул молодим ученим для створення нових наукових проектів.
У 2012 році губернаторські іменні стипендії отримують більше 800 учнів, студентів та аспірантів Дніпропетровської області. У тому числі, 359 стипендій отримують переможці другого (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу Малої академії наук. На це виділено з обласного бюджету 2,2 млн грн.
Губернатор зазначив, що для забезпечення ефективного навчального процесу на Дніпропетровщині впроваджуються в систему освіти новітні інформаційні технології та методики. У регіоні вже реалізуються проекти «електронний щоденник», «електронний журнал» та «електронна бібліотека».
Наприкінці серпня цього року на Дніпропетровщині відкрито Молодіжний центр Дніпропетровщини. Він дозволить комплексно вирішувати широке коло питань, актуальних для молоді регіону — у здобутті якісної освіти, в підтримці ініціатив творчої та обдарованої молоді, в забезпеченні першого робочого місця та впевненого початку трудової діяльності.
Із 1 вересня 2012 року на Дніпропетровщині запроваджено інноваційний проект – «Обласна електронна школа». Це сучасна інтерактивна форма навчання дітей, яка за допомогою Інтернету дозволяє паралельно із заняттями в школі отримувати додаткові нові знання незалежно від місця проживання і статусу. Такий підхід дозволяє на практиці створити систему рівних можливостей навчання дітей. Для створення цієї електронної школи було вивчено кращий світовий досвід з впровадження подібних проектів (Німеччина, Франція, Америка, Росія). Над створенням обласної електронної школи працювали близько двох тисяч кращих педагогів області.
«Обласна електронна школа» об’єднує два підпроекти: «Інтернет-школа для дітей з особливими потребами» та «Інтернет-школа для обдарованих дітей».
Електронна Інтернет-школа для дітей з особливими потребами дозволяє учням 5-9-х класів, які мають обмежені фізичні можливості, отримати дистанційно он-лайн консультації, переглянути навчальні матеріали. В рамках проекту вже створено і розміщено в мережі Інтернет більше 1 тис уроків.
«Інтернет-школа для обдарованих дітей» – це електронний ресурс для поглибленого навчання з 7 предметів природничо-математичного напрямку. Учень має можливість отримати доступ до 50-ти веб-семінарів провідних вчених України та світу.
Обласна влада сприяє інтелектуальному розвитку молодого покоління. Для цього реалізується комплексний проект «Розвиток інтелектуального руху у Дніпропетровській області». Його суть полягає в розширенні освітньої програми за рахунок впровадження спеціалізованих факультативів з розвитку інтелектуальних можливостей молоді.
У рамках цього проекту розвивається інтелектуальний рух «Що? Де? Коли?». Проводяться багаторівневі турніри з шахів серед школярів. У цьому році планується відкриття шахового клубу в Кривому Розі.

Довідка:
З цим проектом Поліна Коваленко здобула й інші перемоги:
1) Перше місце та Головний Приз на Міжнародному конкурсі «Балтійському науково-інженерного конкурсу 2012» (м. Санкт-Петербург, Росія).
2) Перше місце в секції «Екологічна інженерія» та загальна перемога на Всеукраїнському конкурсі науково-технічних робіт учнів «Intel Еко Україна 2012» (м. Київ)
3) Друге місце Special Award (Спеціальний Приз) від всесвітньої корпорації “Alcoa Foundation” на Міжнародному конкурсі наукових та технічних робіт «Intel ISEF 2012» (м. Пітсбург, США). Сподіваймося, що нова перемога Поліни Коваленко в Міжнародному конкурсі винахідників “Leonardo Da Vinci” стане для неї значним кроком до великої науки.

 Олександр Вілкул: «Дніпропетровський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф оснащений надсучасними реанімобілями з високотехнологічним обладнанням»

На Дніпропетровщині в рамках Програми реформ Президента України Віктора Януковича одним з пріоритетних напрямків розвитку медичної галузі є підвищення якості надання екстреної медичної допомоги. Зокрема таку допомогу в регіоні надає Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, що координує дії всіх станцій швидкої медичної допомоги області.
Надання екстреної та швидкої медичної допомоги населенню Дніпропетровщини здійснюється Обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і 7 станціями швидкої медичної допомоги, які з 1 січня 2012 року фінансуються з обласного бюджету.
Центр має сучасний автомобільний парк, що оснащений за останнім словом техніки. За підтримки губернатора Олександра Вілкула протягом 2010-2012 років медичний заклад отримав 3 сучасні реанімобілі (в тому числі неонатологічний для перевезення новонароджених). Це дозволило ліквідувати поняття «нетранспортабельності» пацієнта, зокрема перевозити в належних умовах новонароджених вагою від 500 грамів. Це є складовою єдиної системи перинатальної допомоги, створеної на Дніпропетровщині.
«На Дніпропетровщині підвищення ефективності роботи служби швидкої медичної допомоги є одним із пріоритетних напрямків у розвитку медицини. В області вже зроблені системні кроки у цьому напрямку. Збільшена кількість бригад лікарів «швидкої» та місць їх базування, закуплено 67 нових автомобілів «швидкої». Продовжується оновлення матеріально-технічної бази станцій швидкої медичної допомоги. Зокрема Дніпропетровський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф оснащений надсучасними реанімобілями з високотехнологічним обладнанням. Вони дозволяють лікарям надавати допомогу у найскладніших випадках та надзвичайних ситуаціях, як дорослим пацієнтам, так і дітям, у тому числі новонародженим. Наразі на Дніпропетровщині триває процес вдосконалення роботи служби швидкої медичної допомоги. Зокрема до кінця року автопарк станцій швидкої медичної допомоги області поповниться ще 22 сучасними каретами «швидкої», — сказав голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул.
Наразі в автопарк Центру входить 20 автомобілів типу «С» (реанімаційні), у тому числі 2 неонатологічних (для транспортування новонароджених). Всі автомобілі оснащені найсучаснішим реанімаційним та іммобілізаційним* обладнанням, обладнанням, що відслідковує діяльність серцево-судинної системи, а також GPS-навігацією. Крім того, у центрі наявні 2 реанімобілі марки «Мерседес» та «Фольксваген Крафтер», що дозволяють одночасно перевозити 3-4 постраждалих. Дніпропетровський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф надає допомогу пацієнтам районних та міських медичних закладів при їх транспортуванні у найскладніших випадках.
У складі центру працює 186 співробітників. Кожен з них атестований Центральною міжвідомчою атестаційною комісією та має посвідчення рятувальника. Сформовано п’ять спеціалізованих штатних бригад постійної готовності: анестезіологічна доросла, анестезіологічна дитяча, хірургічна, нейрохірургічна та травматологічна. Співробітники Центру щорічно беруть участь в обласних, всеукраїнських та міжнародних змаганнях бригад швидкої медичної допомоги.
Центр пройшов атестацію і державну реєстрацію як аварійно-рятувальна служба. На базі медичного закладу функціонує учбово-тренувальний центр підготовки з надання медичної допомоги в екстремальних ситуаціях. Наразі тут пройшли навчання 472 лікаря. З них 458 — лікарі служби швидкої медичної допомоги області, 9 — лікарі служби медицини катастроф, 5 — лікарі-викладачі Криворізького медичного училища підвищення кваліфікації. Також навчання пройшли 12 представників медичної служби СБУ. Окрім цього, в учбово-тренувальному центрі підготовлено 1156 середніх медичних працівників бригад швидкої медичної допомоги. Із травня цього року розпочато навчання водіїв швидкої медичної допомоги за програмами, затвердженими МОЗ України.

Довідка.
*Іммобілізація — метод знерухомлення з метою забезпечення спокою ураженої ділянки тіла при ушкодженнях і захворюваннях. Без надійної іммобілізації неможливе транспортування постраждалого.
На Дніпропетровщині робляться системні кроки щодо підвищення якості надання швидкої медичної допомоги.
Розширюється автопарк станцій швидкої медичної допомоги: протягом 2011-2012 років станції отримали 67 сучасних автомобілів «швидкої» марки «Пежо» та «Форд». До кінця року очікується поставка ще 22 нових карет «швидкої».
Крім того, оновлюється матеріально-технічна база відділень швидкої медичної допомоги. Так, усі карети «швидкої» оснащенні GPS-навігаторами, у відділеннях швидкої медичної допомоги встановлені архіватори мови, що записують звернення громадян в «швидку». Всі бригади «швидкої» забезпечені засобами радіо- та мобільного зв`язку.
За останні два роки в області додатково створено 22 бригади швидкої допомоги, здійснюється підготовка та підвищення кваліфікації фахівців бригад швидкої медичної допомоги на базі тренінгового центру при обласному Центрі екстреної медицини та медицини катастроф.
Протягом 2011-2012 років відбулося збільшення місць базування бригад з 91 до 136.
У 2012 році фінансування одного виклику швидкої медичної допомоги збільшено у 8 разів — із 3 грн до 25 грн.
З початку 2012 року на Дніпропетровщині діє єдина система роботи швидкої допомоги, яка передбачає принцип екстериторіальності. Раніше «швидка», яка знаходилась, наприклад, у Кривому Розі на кордоні з Криворізьким чи Широківським районами, не могла виїхати на виклик до пацієнтів цих районів, тому що була закріплена за іншою адміністративною територією та фінансувалася з бюджету міста, а не району. Тепер фінансування швидкої медичної допомоги відбувається з обласного бюджету і на виклик приїжджає та карета «швидкої», яка знаходиться найближче до пацієнта.
На виконання Національного проекту Президента України Віктора Януковича «Вчасна допомога» за підтримки губернатора Олександра Вілкула на Дніпропетровщині створюється Єдина регіональна оперативно-диспетчерська служба швидкої медичної допомоги.

За 9 місяців 2012 року підприємства харчової промисловості Дніпропетровщини збільшили виробництво борошна, круп, сиру, масла та олії
За 9 місяців 2012 року обсяг реалізованої продукції харчової промисловості на Дніпропетровщині склав близько 8,2 млрд грн. За цей період підприємства харчової промисловості регіону збільшили виробництво олії нерафінованої, кондитерських виробів, сиру, масла вершкового, дитячого харчування на молочній основі, борошна, круп, дріжджів, безалкогольних напоїв, крохмалю тощо. Про це повідомили в головному управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації.
Зокрема, у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року в області зросло виробництво круп на 75,2% – вироблено 8,8 тис тонн, на 66,1% масла вершкового – вироблено 2,2 тис тонн, на 34,3% кондитерських виробів — вироблено 41,1 тис тонн, на 33,6% сирів жирних – вироблено 1 тис тонн, на 13,8% дріжджів – вироблено 17,6 тис тонн, на 11,1% борошна — вироблено 89,7 тис тонн, на 10% дитячого харчування на молочній основі — вироблено 2,2 тис тонн, на 1,3% ковбасних виробів – вироблено 34,2 тис тонн, на 9% олії нерафінованої – вироблено 153,7 тис тонн.
«Дніпропетровщина має великий сільськогосподарський потенціал та унікальний природний ресурс – чорнозем, який при використанні сучасних технологій дозволяє збирати високий урожай сільгосппродукції. У рамках Комплексної стратегії розвитку регіону кластер сільського господарства обраний одним із пріоритетних. Наше завдання — виростити екологічно чисту сільськогосподарську сировину та налагодити ефективну систему її глибокої переробки задля виробництва готових якісних продуктів харчування. Такий механізм дозволить забезпечувати жителів нашої області та України натуральними продуктами харчування у достатній кількості та підтримати регіонального виробника», — сказав губернатор Олександр Вілкул.
Він також додав що для цього на підприємствах харчової та переробної промисловості впроваджуються новітні технології виробництва, розширюється асортимент продукції, покращується її якість. У 2011 році в харчову промисловість залучено близько 500 млн гривень інвестицій. Цього року планується залучити ще близько 500 млн грн.
На підприємствах галузі впроваджується сертифікована система управління якістю — ІSО серії 9000, 14000, 22000, а також система управління безпечністю харчових продуктів (НАССР – аналіз ризиків і критичних точок управління).
Довідково:
У Дніпропетровській області працює близько 1,5 тис підприємств харчової промисловості, на яких працює більше 30 тис осіб. Виробництво в основному зосереджено в містах Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Нікополь та Павлоград.
Як повідомлялося раніше, у 2012 році на Дніпропетровщині збільшено кількість поголів`я худоби та об`єми виробництва продукції тваринництва.
На Дніпропетровщині під керівництвом губернатора Олександра Вілкула реалізується проект підготовки майбутніх державних менеджерів для формування кадрового резерву Дніпропетровської облдержадміністрації

На Дніпропетровщині під керівництвом губернатора Олександра Вілкула реалізується проект підготовки майбутніх державних менеджерів для формування кадрового резерву Дніпропетровської облдержадміністрації. Це інтенсивний місячний курс, що складається з трьох етапів: відбір учасників, навчання, розробка проектів. Кінцевим результатом роботи цього проекту стане публічний захист проектів, вручення сертифікатів учасникам про проходження навчання та включення кращих до кадрового резерву Дніпропетровської облдержадміністрації. За дорученням голови облдержадміністрації Олександра Вілкула його заступник Марія Пустова провела зустріч з 26 молодими активістами регіону, які є учасниками проекту з підготовки майбутніх державних менеджерів. Це керівники та представники органів студентського самоврядування, молодіжних громадських організацій і об’єднань.
На нараді були обговорені питання щодо реалізації молодіжної політики в регіоні, діяльності Молодіжного центру Дніпропетровщини та реалізації молодіжних проектів.
«Сучасна молодь – потужна рушійна сила, яка має нове бачення розв’язання низки актуальних питань розвитку нашого суспільства. Молодь нашого регіону активна, цілеспрямована та ініціативна. Завдання влади – створити умови для її навчання, розвитку, самореалізації, а також у формуванні громадянської позиції та професійних навичок. Саме на це спрямована робота проекту з підготовки майбутніх державних менеджерів, що реалізується за підтримки губернатора Олександра Вілкула в рамках регіонального проекту «Новій Дніпропетровщині – новий стандарт освіти». І сьогодні в цій залі присутні 26 молодих активістів регіону, серед яких, я впевнена, є майбутні менеджери, управлінці, політики, керівники та громадські діячі», – сказала Марія Пустова.
Протягом тижня учасники проекту проходили навчання в Дніпропетровському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Ділилися з ними своїми знаннями та досвідом провідні викладачі інституту. Серед них – доктор наук з державного управління, професор кафедри державного управління та місцевого самоврядування Наталія Липовська, доктор наук з державного управління, доцент, завідувач кафедри інформаційних технологій та інформаційних систем Валерій Дрешпак, доктор наук з державного управління, професор, завідувач кафедри менеджменту та управління проектами Юрій Шаров, кандидат технічних наук, доцент кафедри менеджменту та управління проектами Тетяна Кравцова, кандидат наук з державного управління, доцент кафедри менеджменту та управління проектами Ірина Чикаренко, старший викладач кафедри української та іноземної мов Наталія Чередник та інші.

«Завдяки участі у проекті з підготовки майбутніх державних менеджерів ми отримали нові знання, колосальний досвід роботи в команді, багато позитивних емоцій та знайшли нових друзів. Ми отримали можливість проявити себе в новій ролі, використовувати свої знання та навички на практиці, а також приймати рішення та бути самостійними. Під керівництвом досвідчених викладачів ми навчилися бути більш організованими, відповідальними та чуйними. Ми вдячні обласній владі та особисто губернатору Олександру Вілкулу за підтримку та віру в нас. В свою чергу ми докладемо максимум зусиль, щоб виправдати ваші сподівання», – сказав учасник проекту Олексій Мартенс.
Навчання у проекті з підготовки майбутніх державних менеджерів проходило в формі інтерактивних занять: мозкових штурмів, оксфордських дебатів, рольових ігор, виконання індивідуальних завдань, робота в групах. Слухачів навчали працювати в команді, розробляти проекти, програми і стратегії в реалізації громадських ініціатив. Вони ознайомилися з механізмами ведення ефективного діалогу між владою та громадськістю, мовою і культурою мовлення в житті професійного комунікатора, розробкою та просуванням Інтернет-сайтів, проведенням інформаційних компаній.
У Молодіжному центрі Дніпропетровщини для учасників проекту проводилися майстер-класи, круглі столи та бесіди на тему: «Як стати успішним» з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, місцевих органів влади та громадських організацій. Зокрема, поділилися своїм життєвим досвідом начальник головного управління освіти та науки облдержадміністрації Олександр Демчик, начальник управління внутрішньої політики облдержадміністрації Олександр Катічев, заступник Павлоградського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сергій Остренко та керівник молодіжного руху «К-12» Дмитро Хозін.
Молодіжні активісти взяли участь в одноденних тренінгах програми «Факультет міжнародного співробітництва та молодіжної громадської дипломатії», що реалізується за підтримки Державної служби молоді та спорту України. Метою цієї програми є підвищення рівня залучення соціально орієнтованих українських громадських організацій до міжнародної діяльності шляхом створення команди представників молодіжних громадських організацій, які професійно братимуть участь в програмах української громадської дипломатії та реалізації місцевих, регіональних, національних і міжнародних проектів. По закінченню тренінгів усі учасники проекту з підготовки майбутніх державних менеджерів отримали сертифікати про проходження тренінгів програми «Факультет міжнародного співробітництва та молодіжної громадської дипломатії».
Тренер Юрій Москаленко, який проводив ці одноденні тренінги, відзначив високий рівень розвитку молодіжної політики на Дніпропетровщині, особливу увагу губернатора Олександра Вілкула, яку він приділяє реалізації молодіжних проектів, а також активність і згуртованість молодих лідерів нашого регіону.
Наразі навчання у проекті з підготовки майбутніх державних менеджерів закінчилось. Тепер слухачі протягом двох тижнів займаються розробкою проектів. Їм була запропонована низка тем з підтримки молодіжних ініціатив в сфері освіти, науки, культури та внутрішньої політики. Проекти вони розробляють по групах від 2 до 4 людей. Наступний крок – публічний захист їх проектів, вручення сертифікатів слухачам про проходження навчання та включення кращих до кадрового резерву Дніпропетровської облдержадміністрації. Також за результатами захисту проектів учасники проекту з підготовки майбутніх державних менеджерів будуть зараховані до постійного волонтерського проекту «Молодіжні спікери», що стартує з листопада 2012 року.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження