Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Новини Дніпропетровщини 13.12.2012 р.

Декабрь 13th, 2012 Новини Вывести на печать

На Дніпропетровщині у рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» визначили переможців конкурсу на краще фото та друковану соціальну рекламу

На Дніпропетровщині підбили підсумки конкурсу на краще фото та друковану соціальну рекламу, що присвячені боротьбі з туберкульозом. Регіональний конкурс проходив з 5 листопада по 9 грудня 2012 року у рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», що реалізується Фондом «Розвиток України».
У конкурсі взяли участь 30 чоловік. Перше місце у номінації «краще фото» посів Ілля Литвінов — студент Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. Переможницею у номінації «краща соціальна реклама» стала працівниця банку, жителька Дніпропетровська Ірина Палько. За словами учасників основною ідеєю їх робіт стала турбота про здоров`я та небайдужість до проблем оточуючих.
На честь завершення конкурсу у будинку культури Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. В. Лазаряна відбулась виставка робіт учасників.
«Мета конкурсу, присвяченого боротьбі з туберкульозом, — донести якомога більше інформації про особливості поширення цього захворювання і пояснити, що туберкульоз – виліковний. Учасниками ставали усі бажаючі. 30 чоловік, які взяли участь у конкурсі, підійшли до проекту творчо. Роботи усіх учасників поєднує загальна ідея того, що туберкульоз – це не вирок, його можливо та необхідно долати», — сказала координатор з адвокації, комунікації та соціальної мобілізації програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» у Дніпропетровській області Людмила Кулибчук.
Роботи учасників конкурсу будуть розміщенні у протитуберкульозних диспансерах Дніпропетровської області.
Як зазначив регіональний координатор програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», головний лікар Дніпропетровського міського протитуберкульозного диспансеру Костянтин Бордюг залучення до програми не тільки медиків, а й громадськості стало важливою складовою у її реалізації.
У рамках програми на Дніпропетровщині серед населення було розповсюджено понад 100 тисяч екземплярів інформаційних матеріалів з протидії туберкульозу, проведені навчальні семінари для фахівців фтизіатричної служби, проведені круглі столи у Дніпропетровську, Кривому Розі, Марганці, Дніпродзержинську та Нікополі. У Дніпропетровську відбулась виставка фотографа-документаліста Максима Дондюка «Зупинимо туберкульоз в Україні».
За фінансової підтримки благодійного Фонду «Розвиток України» у 2012 році у Дніпропетровській області для медичних закладів було закуплено понад 20 одиниць дороговартісного лабораторного обладнання, у тому числі, для Дніпропетровського обласного клінічного об`єднання «Фтизіатрія» придбано новітній апарат «Джин Експерт».
Завдяки апарату «Джин експерт» діагностика на захворювання проводиться лише за дві години. Раніше на проведення такого дослідження йшло від одного до трьох місяців. У роботі з «Джин Експерт» контакт лаборантів з біоматеріалом практично відсутній, що забезпечує надійний захист медичних працівників від зараження туберкульозом.
Довідка:
На Дніпропетровщині функціонує 6 протитуберкульозних диспансерів, 1 протитуберкульозна лікарня, 5 спеціалізованих протитуберкульозних відділень, 5 протитуберкульозних санаторіїв для лікування дітей та 2 – для лікування дорослих.
Наразі усі фтизіатричні заклади на 100% забезпечені необхідними медичними препаратами та витратними матеріалами.
Важливим напрямком є оновлення матеріально-технічної бази фтизіатричних закладів. Так, за підтримки губернатора Олександра Вілкула для Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова та ДОКЛПО «Фтизіатрія» було придбано сучасний флюорограф та пересувний рентгенологічний апарат.
Для проведення найточніших досліджень лабораторії фтизіатричних закладів області оснащені центрифугами (пристроями для поділу сипучих тіл або рідини та відділення рідини від твердих тіл).
У ДОКЛПО «Фтизіатрія» та Дніпродзержинському протитуберкульозному диспансері введено в експлуатацію сучасні піролізні інсинератори «Мюллер» (апарати із знешкодження медичних витратних матеріалів, що застосовуються для лікування інфікованих пацієнтів).
Завдяки збільшенню фінансування фтизіатричної галузі у Дніпропетровській області проведено реконструкцію, капітальні та поточні ремонти у протитуберкульозних диспансерах та санаторіях. У 2010 році після ремонту відкрито відділення для лікування хворих тяжкої (мультирезистентної) форми туберкульозу у ДОКЛПО «Фтизіатрія» на 40 ліжок. У Криворізькому протитуберкульозному диспансері №2 після проведення капітального ремонту відкрито клініко-діагностичну лабораторію.
Також з метою попередження туберкульозу серед населення на Дніпропетровщині щороку проводяться місячники боротьби з туберкульозом. Завдяки роботі сучасного пересувного флюорографа жителі віддалених сіл та районів області мають змогу пройти якісне безкоштовне обстеження. Для незахищених верств населення в області організовуються гарячі обіди.
Ці заходи сприяють зниженню рівня захворюваності на туберкульоз серед жителів регіону. Так, у Дніпропетровській області на чверть зменшено захворюваність на туберкульоз серед підлітків.

Олександр Вілкул: «Відтепер на Дніпропетровщині батьки отримали можливість заздалегідь записати свою дитину в будь-який дитсадок області через Інтернет»

Відтепер на Дніпропетровщині батьки отримали можливість заздалегідь записати свою дитину в будь-який дитсадок області через Інтернет. Про це повідомив губернатор Олександр Вілкул. Це стало можливим завдяки впровадженню на Дніпропетровщині першої в Україні комплексної регіональної системи реєстрації дітей в дитсадки області через мережу Інтернет. Губернатор презентував роботу системи на прикладі дитсадка №292 у Дніпропетровську.
«Система електронної реєстрації створена в рамках проекту «Електронний дитячий садок». Із 1 вересня 2012 року у рамках цього проекту вже почали роботу веб-сайти всіх 927 дошкільних закладів регіону. На них розміщено необхідну інформацію про навчальні програми, вихователів, в тому числі 3D-презентацію кожного закладу, завдяки якій не виходячи з дому, можна здійснити віртуальну екскурсію дитсадком. Таким чином, батьки отримали можливість через Всесвітню мережу обрати для своєї дитини той дитсадок, який найбільше підходить за місцем проживання, місцем роботи, навчально-виховною програмою тощо. А з грудня 2012 року в рамках цього проекту запроваджено електронну реєстрацію дітей в дитсадки. Тож відтепер на Дніпропетровщині батьки отримали ще й можливість у режимі он-лайн заздалегідь записати свою дитину до обраного ними дошкільного закладу», — сказав Олександр Вілкул.
Для того, щоб отримати необхідну інформацію про дитсадки регіону, необхідно зайти на портал Єдиного освітнього центру Дніпропетровщини (dp.isuo.org). Він об’єднав в Єдиний інформаційно-освітній простір обласне управління освіти, всі міські та районні відділи та управління освіти, навчальні заклади регіону, в тому числі дитсадки.
Через вищезазначений портал можна перейти на сайт будь-якого дитсадка, щоб дізнатися більше про цей дошкільний заклад, в тому числі здійснити віртуальну екскурсію ним. Також перейти на сайт дитсадка можна скориставшись освітнім порталом Дніпропетровщини (http://dnepredu.com). На ньому у розділі «Електронний дошкільний начальний заклад» розміщена інтерактивна карта області. Батьки можуть на карті обрати населений пункт та перейти на обраний дитсадок.
Після остаточного вибору певного садка батьки можуть зайти на сайт електронної реєстрації до дитсадка http://dnz-reg.nz.ua/.
Для подачі електронної заяви спочатку необхідно зареєструватися на сайті http://dnz-reg.nz.ua/. Тут потрібно заповнити анкету, де вказуються дані про дитину, в тому числі прізвище, ім’я, по-батькові, дата народження, населений пункт, бажаний рік зарахування малюка у дошкільний заклад. Потрібно вказати місце народження, адресу реєстрації та адресу проживання дитини, а також обов’язково – серію та номер свідоцтва про народження дитини. Ці дані необхідні для перевірки унікальності введеної інформації (для унеможливлення реєстрації в електронній черзі двох або більше дітей під одними й тими же персональними даними).

Для підтвердження інформації, зазначеної в заяві, батькам необхідно протягом 10 робочих днів з дня подання заяви звернутися до відділу освіти з оригіналами документів (паспорт заявника, свідоцтво про народження дитини, документ, що підтверджує наявність пільг, якщо такі є) або прикріпити до електронної заяви скан-копії вищевказаних документів. Також для зворотного зв’язку в анкеті заповнюються дані про одного з батьків дитини.
Після реєстрації та підтвердження оригіналами документів або їх скан-копіями інформації, зазначеної у електронній заяві, дані про дитину вносяться до електронної системи під індивідуальним номером.
Далі батьки та спеціалісти відділів освіти мають змогу в он-лайн режимі через Інтернет відслідковувати процес зарахування дитини до обраного дитсадка.
Наразі в Дніпропетровській області всі діти п’ятирічного віку охоплені дошкільною освітою (100%). Під керівництвом губернатора Олександра Вілкула в регіоні за два з половиною роки вже відкрито 81 дошкільний навчальний заклад та близько 260 додаткових груп при діючих дитсадках. Це більше 8 тисяч нових місць. До кінця 2012 року планується відкрити ще 13 дошкільних навчальних закладів. Мета обласної влади – забезпечити всіх малят Дніпропетровщини місцями в дитячих садках.

Довідка:
На Дніпропетровщині під керівництвом губернатора Олександра Вілкула реалізується комплексний регіональний інноваційний проект «Новій Дніпропетровщині – новий стандарт освіти».
Мета зазначеного проекту – адаптувати освіту до реальних потреб ринку праці та забезпечити рівні стартові можливості для дітей та молоді регіону у здобутті освіти. Для цього в навчальний процес регіону активно впроваджуються інноваційні підходи та інформаційно-комунікаційні технології.
Так, на Дніпропетровщині в 2011 році відкрито Єдиний освітній центр області. Це унікальний заклад, який об’єднав під одним дахом зміст освіти (інститут перепідготовки педагогічних кадрів) і його менеджмент (головне управління освіти і науки). Створено Портал єдиного освітнього центру (dnepredu.com). Він об’єднав в єдиний інформаційно-освітній простір мережу навчальних закладів області: інтернати, школи, дитсадки, управління та відділи освіти. Це дало можливість автоматизувати процес управління системою освіти.
Впроваджено проекти «Електронний щоденник», «Електронний журнал» та «Електронна бібліотека».
Із 1 вересня 2012 року запроваджено проект «Логістика шкільного автобуса», в його рамках на всіх автобусах встановлена GPS-навігація і тривожна кнопка. Це дозволить батькам, керівництву шкіл, обласному управлінню освіти, міським та районним відділам освіти через Інтернет-сайт (http://monitor.carsat.od.ua) контролювати рух та швидкість шкільних автобусів, а також цільове використання транспортних засобів. Система фіксує будь-яке відхилення від норми, наприклад, якщо автобус їде не по маршруту або нажата тривожна кнопка чи перевищена швидкість.
Також цьогоріч почав працювати перший в Україні унікальний інтерактивний проект «Обласна електронна школа», до складу якої входять:
• Інтернет-школа для обдарованих дітей – http://eschool.dnepredu.com/,
• Інтернет-школа для дітей з особливими потребами – http://om.moodle.dp.ua/,
• Віртуальна аерокосмічна школа – http://aerospace.klasna.com/.
Як повідомлялося раніше, Дніпропетровська область – лідер в Україні з розвитку всіх рівнів освіти та з упровадження IT-технологій в навчальний процес. Таку високу оцінку розвитку регіональної системи освіти дав Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник на обласній серпневій нараді педпрацівників.

 На Дніпропетровщині відбувся міжнародний майстер-клас з сучасних методик хірургії у дітей

У Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні розпочався міжнародний майстер-клас з відкритої та лапароскопічної (без розрізу) хірургії у дітей, що триватиме з 13 по 15 грудня. У рамках майстер-класу науковці та фахівці обласної дитячої клінічної лікарні спільно з Російським національним центром здоров’я дітей проведуть операції пацієнтам з вадами стравоходу та шлунково-кишкового тракту. Поділитися досвідом та перейняти нові знання приїхали лікарі та науковці з Росії та всієї України.

«Майстер-клас з сучасних аспектів хірургії у дітей не випадково проводиться на базі Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні. Саме тут зосереджені потужна матеріально-технічна база та високопрофесійний медичний персонал, що має великий досвід. Медичний заклад постійно впроваджує нові високотехнологічні методики діагностики і лікування та займає лідируючі позиції в Україні у розробці та реалізації власних технологій лікування. Сьогодні у майстер-класі взяли участь провідні дитячі хірурги з Дніпропетровська, Запоріжжя, Кривого Рогу, Луганська, Житомира, Донецька, Харкова, Києва та Москви (Росія). Вони отримали нові знання та поділилися вже набутими навичками з колегами, що сприятиме підвищенню стандартів дитячої хірургії», — сказав директор Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні Олександр Хитрик.
У Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні впроваджені найсучасніші методики та технології лікування пацієнтів.
У рамках обласних програм «Здоров`я дітей та матерів Дніпропетровщини», «Здоров`я нації» та «Цукровий діабет», що реалізуються на Дніпропетровщині під керівництвом губернатора Олександра Вілкула, Дніпропетровська обласна клінічна лікарня отримує медикаменти, сучасне медичне обладнання та витратні матеріали.
У 2010 році при обласній лікарні було відкрито сучасне неонатальне відділення для надання медичної допомоги новонародженим, у 2011 році губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул та Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова відкрили в обласній дитячій клінічній лікарні сучасний корпус, повністю укомплектований новітнім обладнанням.
Протягом останніх двох років для відділень лікарні було придбано два надсучасні ультразвукові апарати марки «Toshiba» (один з них – експертного класу), цифрову універсальну рентгенографічну систему, дитячу відеобронхоскопичну систему, 20 електромеханічних ліжок, інфузійні насоси (спеціальний пристрій для вливання розчинів, лікарських препаратів, поживних речовин), лапароскопічну стійку (стійка для техніки, що використовується при лапароскопічних операціях) тощо.
Більшість хірургічних втручань та всі невідкладні операції у Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні виконуються із застосуванням ендовідеохірургічних методик (без розрізу). Такі операції робляться в областях головного мозку, грудної клітини, черевної порожнини, сечовідного міхура, колінних суглобів. У 2012 році в лікарні зроблено близько 800 ендовідеохірургічних операцій.
Унікальною методикою, яка вперше в Україні була застосована саме у Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні, стало усунення артеріовенозної мальформації (неправильний розвиток судин, результатом чого є крововилив у мозок) у новонароджених у перші години життя. Після чого немовля отримує можливість повноцінно жити та розвиватись.
Крім того, спеціалістами лікарні винайдений метод видалення у дітей пухлин без операційних втручань. Фахівці лікарні розробили план прийому препарату «Анапрілін» (зазвичай цей препарат використовується для лікування серцевих ускладнень), який за декілька місяців без побічних ефектів розчиняє пухлину. Наразі з цієї теми спеціалістом обласної дитячої лікарні виконується кандидатська дисертація.
Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня є потужним консультативним центром. Фахівці лікарні спільно з науковцями кафедр Дніпропетровської державної медичної академії постійно проводять наукові семінари та тренінги з усіх напрямків педіатрії. Зокрема, на курсах удосконалення «Малоінвазивна хірургія у дітей» навчання проходять лікарі з усієї України.
На базі лікарні також працює виїзна школа-семінар «Актуальні питання педіатрії» — спеціалісти лікарні проводять тренінги для своїх колег з інших лікувально-профілактичних закладів міст та районів області.
Фахівці обласної дитячої лікарні беруть участь у всеукраїнських та міжнародних консиліумах, виступають з доповідями на медичних конференціях та форумах.

Довідка: До складу Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні входять стаціонар на 410 ліжок, 6 ліжок інтенсивної терапії для новонароджених, 12 ліжок інтенсивної терапії для дітей старшого віку, консультативна поліклініка на 240 відвідувань у зміну.
У лікарні працюють відділення ургентної хірургії, планової хірургії, гнійної хірургії, онкології, опіків, нейрохірургії, травматології, ортопедії, урології, отоларингології, кардіології, нефрології, інфекційне, гематології, гастроентерології, неврології, пульмонології, алергології, недоношених новонароджених, інтенсивної терапії для дітей старшого віку та відділення інтенсивної терапії для новонароджених.
На базі Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні працюють 6 кафедр Дніпропетровської державної медичної академії: кафедра госпітальної педіатрії, кафедра дитячої хірургії, кафедра анестезіології, інтенсивної терапії та медицини невідкладних станів, кафедра неврології та нейрохірургії, кафедра ЛОР-хвороб, кафедра госпітальної педіатрії №2.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Проекти 50 сесії
  • Повідомлення про позачергову сесію
  • Відбувся фізкультурно-оздоровчий захід «Тато, мама, я – активна сім’я»
  • У Павлограді відзначили переможців міського конкурсу «Тендітний подих Землі»
  • Покладання квітів з нагоди 38 річниці аварії на Чорнобильській АЕС
  • Шановні земляки!
  • У Павлограді відзначили учасників та переможців міського фестивалю студентської творчості «Незламна весна»
  • Про скасування дозволу розміщення зовнішньої реклами у місті ФОП Добродькіній Г.В.
  • Дотритмання простих правил рятують життя!
  • Управління соціального захисту населення інформує
  • Відбулося засідання виконкому
  • Закінчився ІІІ етап змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги»
  • Капітальний ремонт трубопроводу водопостачання по просп. Шахтобудівників в м. Павлоград» Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011704-a
  • Реконструкція трубопроводу водопостачання вул. Озерна в м. Павлоград». Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011724-a
  • У бою за Україну загинув наш земляк Духовенко Микола