Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисна інформація

Новини Дніпропетровщини 14.05.2012

Май 14th, 2012 Новини Вывести на печать

Інформація про стан потерпілих
За даними головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації станом на 9:00 11 травня на стаціонарному лікуванні перебувають 7 потерпілих внаслідок вибухів 27 квітня, в тому числі 1 підліток. 5 потерпілих знаходяться в обласній лікарні ім. Мечникова, 1 — в міській лікарні №6 (м. Дніпропетровськ), 1 – у лікарні швидкої допомоги (м. Дніпропетровськ).
Стан потерпілих: 1 – стан середньої тяжкості, 6 – задовільний стан.
За завданням губернатора Олександра Вілкула всі постраждалі у повній мірі забезпечені необхідною медичною допомогою та вже отримали грошові виплати на свої рахунки.

ПРЕС-РЕЛІЗ м. Дніпропетровськ, 11 травня 2012 року

Олександр Вілкул відзначив кращих випускників-медалістів Дніпропетровщини

Напередодні випускного вечора, який проходитиме 11 та 12 травня в усіх загальноосвітніх закладах Дніпропетровської області, голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул зустрівся з кращими випускниками Дніпропетровщини. Губернатор нагородив 35 випускників області (це кращі випускники 13 міст та 22 районів регіону), які мають високі досягнення у навчанні та посіли призові місця в обласних, всеукраїнських та міжнародних олімпіадах і конкурсах, дипломами облдержадміністрації та пам’ятними подарунками (електронними книгами). Цього навчального року в області випускається 22 тисячі 166 учнів 11-х класів, з них 1 378 учнів нагороджено медалями: 1044 – золотими, 334 – срібними.
«Перший крок до майбутніх досягнень і успіхів ви вже зробили — і зараз ви стоїте на порозі відповідальних рішень про вибір майбутнього професійного та життєвого шляху. Ви — молоді і перспективні, у вас багато нових ідей, ви повні сил та енергії для їх реалізації. Отримавши якісні знання в школі, а потім у виші, ви впевнено зробите наступний крок у доросле життя. Ми віримо у ваші майбутні перемоги. Ви – майбутнє Дніпропетровщини та всієї України!», — сказав Олександр Вілкул.
Губернатор відзначив, що на Дніпропетровщині створюється низка умов, щоб молодь впевнено крокувала у майбутнє. Щорічно в містах і районах області проходять конкурси для школярів і студентів, які розкривають таланти молоді нашого регіону — майбутніх учених, менеджерів, будівельників, лікарів і вчителів.
В області реалізується комплексний проект «Розвиток інтелектуального руху Дніпропетровщини», який спрямований на популяризацію інтелектуальних ігор серед молоді. Він є складовою регіонального проекту «Новій Дніпропетровщині — новий стандарт освіти». У рамках проекту «Розвиток інтелектуального руху Дніпропетровщини» у регіоні створюється потужна площадка для формування спільноти юних інтелектуалів, близьких по духу людей, готових направити свій потенціал на розвиток Дніпропетровщини і всієї України.
Для забезпечення регіону молодими науковими та дослідницькими кадрами за два роки молоді вчені отримали 25 регіональних грантів на суму 1,6 млн гривень.
В цьому році планується видати 20 грантів і профінансувати більш ніж на 1 млн грн конкурси для молодих вчених.
«Ми розвиваємо економіку регіону і вибудовуємо ефективні взаємовідносини між роботодавцями та молодими спеціалістами. На Дніпропетровщині регулярно проводяться «Ярмарки вакансій», де молоді фахівці можуть поспілкуватися з роботодавцем, дізнатися інформацію про вакансії, отримати можливість стажуватися на підприємстві. У регіоні впроваджується ланцюжок «школа-ВНЗ-перше робоче місце», щоб молоді люди після закінчення вишу користувалися попитом на ринку праці за своєю спеціальністю і отримували гідну плату за свою працю», — сказав Олександр Вілкул.
Випускники подякували губернатору за підтримку, за перспективи, які відкриті перед ними.
«Дякуємо обласній владі на чолі з губернатором Олександром Вілкулом за всебічну підтримку, доступну та якісну освіту, яку ми отримали. Ми пишаємося тим, що народилися на Дніпропетровщині та отримали саме тут вагомі знання», — сказав випускник-медаліст Владислав Будіченко (м. Дніпропетровськ).
На згадку про випуск 2012 року медалісти подарували Олександру Вілкулу символічний кришталевий дзвіночок.
По завершенні зустрічі губернатор разом з майбутніми першокласниками для всіх випускників Дніпропетровщини дав останній дзвінок.
«Важливо, що сьогодні на цій зустрічі присутні і випускники, і майбутні першокласники. Дорогі діти, дивіться на цих випускників, беріть з них приклад. Ми віримо в вас, ми віримо в успішне майбутнє Дніпропетровщини та всієї України, яке ми створимо», — сказав Олександр Вілкул.

Олександр Вілкул вручив нагороди 35 командам-переможцям Кубку Дніпропетровської області гри «Що? Де? Коли?» серед учнівської молоді

Губернатор Олександр Вілкул вручив нагороди 35 командам-переможцям Кубку Дніпропетровської області гри «Що? Де? Коли?» серед учнівської молоді. Олександр Вілкул провів зустріч з учасниками Кубку Дніпропетровської області гри «Що? Де? Коли?» серед учнівської молоді. 35 команд, які здобули перемогу в турнірі у своєму місті чи районі, отримали від губернатора обласні нагороди. Ігри проходили в рамках губернаторського проекту «Розвиток інтелектуального руху в Дніпропетровській області» у березні-квітні цього року та складалися з двох етапів: на рівні навчальних закладів, а потім – районів, міст та області. Загалом у грі взяли участь близько 55 тисяч юних інтелектуалів шкіл та технікумів області.
Команди, що посіли перші три призові місця, отримали Кубки переможців обласної гри «Що? Де? Коли?» серед учнівської молоді та цінні подарунки – електронні книги. Юні чемпіони та ще 32 команди-лауреати гри нагороджені дипломами та сертифікатами на участь у літньому Фестивалі переможців гри «Що? Де? Коли?» серед команд учнівської молоді Дніпропетровської області. Фестиваль проходитиме на базі Дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Павлоградець».
«Наша держава і наш регіон робить ставку на розвиток інтелектуального потенціалу молоді. В області реалізується комплексний проект «Розвиток інтелектуального руху Дніпропетровщини». У його рамках ми створюємо потужну площадку для формування спільноти юних інтелектуалів, близьких по духу людей, готових направити свій потенціал на розвиток нашого регіону і всієї країни. Сьогодні ми підводимо підсумки Кубка Дніпропетровської області гри «Що? Де? Коли?» серед учнівської молоді. Турнір охопив близько 55 тис інтелектуалів серед школярів і студентів. Це доводить, що Дніпропетровщина володіє великим інтелектуальним потенціалом, який ми будемо розвивати і далі», — сказав Олександр Вілкул.
Регіональний проект «Розвиток інтелектуального руху в Дніпропетровській області» – єдиний в Україні. Він є органічною складовою цілого комплексу програм для дітей та молоді, які реалізуються в рамках регіонального проекту «Новій Дніпропетровщині – новий стандарт освіти», ініційованого губернатором Олександром Вілкулом. Проект передбачає впровадження нових сучасних методик розвитку інтелектуального потенціалу молоді. У його рамках розроблено методичні рекомендації щодо створення клубів та організації турнірів «Що? Де? Коли?» в навчальних закладах області. У Дніпропетровському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти проходять навчальні курси з підготовки координаторів й тренерів-педагогів.
Як повідомлялось, 15 лютого 2012 року відбувся обласний семінар з питань реалізації губернаторського проекту «Розвиток інтелектуального руху Дніпропетровщини». На семінарі кваліфіковані спеціалісти провели навчання для координаторів та тренерів-викладачів з міст та районів області щодо створення інтелектуальних клубів «Що?Де?Коли?» та організації інтелектуальних ігор, змагань й тренувань.
Фахівцями Інституту розроблено програму інноваційного факультативного курсу «Інтелект». Зокрема, цей курс буде впроваджено в навчальний процес усіх шкіл області восени 2012 року. Курс ґрунтується на теорії вирішення винахідницьких задач та на інтелектуальних іграх.
Наступний крок реалізації проекту – це проведення турнірів «Що? Де? Коли?» на рівні навчальних закладів, а потім – на рівні міст та районів.
Перший етап ігор «Що?Де?Коли?» проходив у березні цього року в усіх 972 загальноосвітніх навчальних закладах і 61 вищому навчальному закладі І-ІІ рівня акредитації регіону та зібрав понад 55 тисяч учнів та студентів області. З 3 по 17 квітня 2012 року проходив ІІ етап інтелектуальної гри, в якому взяли участь команди 823 навчальних закладів та близько 12 тисяч учасників.
З метою розвитку інтелектуального руху в регіоні за ініціативи Олександра Вілкула із 19 по 25 квітня цього року в області проходив Міжнародний тиждень шахового мистецтва. Відкрили захід Губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул та Президент Міжнародної шахової федерації Кірсан Ілюмжинов. Протягом Тижня було проведено ряд спортивних та інтелектуальних заходів, у яких взяли участь легендарні шахісти світового рівня та більше 5 тисяч любителів шахів з Дніпропетровської області, а також учасники з Росії та Білорусії.
Як повідомлялось раніше, Олександр Вілкул презентував громадськості концепцію Проекту «Розвиток інтелектуального руху на Дніпропетровщині».
Ініціативу голови облдержадміністрації високо оцінив магістр клуба «Що? Де? Коли?», власник трьох призів «Криштальна сова» та призу «Брильянтова сова», телеведучий та продюсер Андрій Козлов: «Я вітаю ініціативу Олександра Юрійовича Вілкула, адже вона за масштабністю та об’ємом задач не має жодних аналогів. Сьогодні ми живемо в інформаційному суспільстві, коли інформації багато та вона легко доступна. Проте більша частина людей, на жаль, сьогодні не вміє користуватись нею. Справжніх знавців-ерудитів стає все менше – завдяки Інтернету втрачається потреба розвивати пам’ять та розумову діяльність. Проте інтелектуальні ігри дозволяють протидіяти цім шкідливим процесам. Вони виховують розумних, освічених людей, що вміють думати, користуватись наявними знаннями та приймати власні рішення».

Довідково:
Саме в Дніпропетровську в 1982 році з’явився один з перших в Радянському Союзі міських клубів «Що? Де? Коли?».
Назва гри «Брейн-ринг» також народилося з подачі дніпропетровських знавців Олександра Рубіна, Оксани Балазанової, Бориса Бородіна і Марини Білоцерківської.
В 1996 році в Дніпропетровську була створена Ліга Українських Клубів з гри «Що? Де? Коли?». Дніпропетровці Анатолій Коган і Сергій Кузенко були президентами цієї Ліги.
Команди з Дніпропетровська ставали неодноразовими призерами Чемпіонатів України з ігор «Що? Де? Коли?» та брейн-рингу, володарями Кубку України та Олімпійського Кубку України з гри «Що? Де? Коли?».
За дорученням Олександра Вілкула у Дніпропетровську здійснено рейдові перевірки тарифів на послуги таксі

За дорученням голови облдержадміністрації Олександра Вілкула Територіальне управління Головної державної інспекції на автомобільному транспорті в Дніпропетровській області здійснило рейдові перевірки тарифів на послуги таксі у Дніпропетровську. За результатами перевірки виявлено 25 транспортних засобів, власники яких надавали послуги таксі з порушенням вимог Закону України «Про автомобільний транспорт».
На кожного порушника накладено штрафні санкції у розмірі 510 грн. Загальна сума штрафних санкцій складає 12 тис 750 грн.
Як повідомлялося раніше, Олександр Вілкул доручив Головтрансінспекції та Дніпропетровському обласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України вивчити ситуацію щодо необґрунтованого підвищення тарифів на послуги таксі в Дніпропетровську із 27 квітня (дня теракту у Дніпропетровську) та застосувати до порушників передбачені законодавством міри покарання.

Олександр Вілкул відкрив у Верхньодніпровську комплексну експозицію, присвячену видатному державному діячеві Володимиру Щербицькому

Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул та народний депутат України Сергій Глазунов відкрили у Верхньодніпровському народному історико-краєзнавчому музеї першу в Україні комплексну експозицію, присвячену видатному державному діячу України Володимиру Щербицькому.
У просторій залі Верхньодніпровського краєзнавчого музею, яка займає понад 100 квадратних метрів, розташовано комплексну експозицію, присвячену життю і діяльності Володимира Щербицького – видатного державного діяча, який народився на Дніпропетровщині у місті Верхньодніпровськ. Майже 27 років він був у керівництві України – головою Ради Міністрів УРСР (1961-1963, 1965-1972) та першим секретарем ЦК КПУ (1972-1989). До цього Володимир Щербицький працював на керівних посадах у Дніпропетровській області.
«Дніпропетровщина виростила багато яскравих історичних особистостей, які творили історію нашого регіону і країни. Ми пам’ятаємо і пишаємося нашими видатними земляками. Повага до історії та наступність поколінь – це потужна складова духу нашого регіону. Сьогодні ми відкриваємо експозицію, присвячену Володимиру Щербицькому. Його ім’ям названі площі та вулиці в містах та районах області. Зала пам’яті Володимира Щербицького дозволить глибше пізнати історію нашої країни. Це данина пам’яті керівникові, який працював на результат, любив Дніпропетровщину і Україну, і зробив величезний внесок в їх соціально-економічний розвиток», — сказав на відкритті Олександр Вілкул.
За роки, коли Володимир Щербицький перебував на вищих керівних посадах, у чотири рази зріс економічний потенціал України. Обсяги промислового виробництва зросли в п’ять разів. У два рази збільшилися обсяги виробництва сільгосппродукції. Побудовано сотні тисяч кілометрів доріг, десятки мостів, тисячі шкіл, садочків, лікарень. Був створений потужний космічний промисловий потенціал держави. Україна увійшла в число найбільш розвинених країн Європи та світу.
«Державна діяльність – це, перш за все, відповідальність перед своїм народом та створення умов для розвитку країни та її громадян. Володимир Щербицький вирізнявся твердістю та рішучістю у відстоюванні інтересів Дніпропетровщини та України. Своїми справами він заслужив повагу і сьогодні ми вшановуємо пам’ять нашого видатного земляка», — сказав Сергій Глазунов .
У залі пам’яті у Верхньодніпровському районному народному історико-краєзнавчому музеї знаходяться унікальні фотографічні матеріали та особисті речі сім’ї Щербицьких. Значну кількість експонатів музею подарували родина та друзі Володимира Щербицького, активну участь у поповненні музейного фонду бере благодійна організація «Благодійний фонд «Українська державність» імені В. В. Щербицького».
Також у заході узяли участь голова президії Верховної Ради України 1975 – 1991 років Валентина Шевченко, друзі та соратники Володимира Щербицького.
Перед відкриттям експозиції у музеї відбувся урочистий мітинг та покладання квітів до пам’ятника Володимиру Щербицькому.
Оформлення експозиції відбулось у 2011 році за ініціативи народного депутата України Сергія Глазунова та за підтримки голови облдержадміністрації Олександра Вілкула.
Роботи здійснювали криворізькі художники-дизайнери, застосовуючи сучасні художньо-оформлювальні технології. Серед виставлених експонатів: унікальні фото, особисті речі родини Щербицьких та сімейна реліквія – портрет Тараса Шевченко, творчість якого у родині Щербицьких цінували особливо. Також у залі пам’яті Володимира Щербицького відновлено інтер’єр кімнати його матері – Тетяни Іванівни та куточок шкільного класу, в якому навчався юний Володимир Щербицький.
Губернатор Олександр Вілкул після екскурсії експозицією залишив пам’ятний запис у книзі відгуків у музеї:
«Ця експозиція дає можливість нашим молодим землякам торкнутися історії людини, яка любила рідну землю і робила все для її розвитку. Вона є важливим елементом патріотичного виховання, яка в умовах незалежної України надихає молодих людей на розвиток і гідні вчинки заради Дніпропетровщини та України».

Олександр Вілкул відзначив кращих випускників-медалістів Дніпропетровщини

Напередодні випускного вечора, який проходитиме 11 та 12 травня в усіх загальноосвітніх закладах Дніпропетровської області, голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул зустрівся з кращими випускниками Дніпропетровщини. Губернатор нагородив 35 випускників області (це кращі випускники 13 міст та 22 районів регіону), які мають високі досягнення у навчанні та посіли призові місця в обласних, всеукраїнських та міжнародних олімпіадах і конкурсах, дипломами облдержадміністрації та пам’ятними подарунками (електронними книгами). Цього навчального року в області випускається 22 тисячі 166 учнів 11-х класів, з них 1 378 учнів нагороджено медалями: 1044 – золотими, 334 – срібними.
«Перший крок до майбутніх досягнень і успіхів ви вже зробили — і зараз ви стоїте на порозі відповідальних рішень про вибір майбутнього професійного та життєвого шляху. Ви — молоді і перспективні, у вас багато нових ідей, ви повні сил та енергії для їх реалізації. Отримавши якісні знання в школі, а потім у виші, ви впевнено зробите наступний крок у доросле життя. Ми віримо у ваші майбутні перемоги. Ви – майбутнє Дніпропетровщини та всієї України!», — сказав Олександр Вілкул.
Губернатор відзначив, що на Дніпропетровщині створюється низка умов, щоб молодь впевнено крокувала у майбутнє. Щорічно в містах і районах області проходять конкурси для школярів і студентів, які розкривають таланти молоді нашого регіону — майбутніх учених, менеджерів, будівельників, лікарів і вчителів.
В області реалізується комплексний проект «Розвиток інтелектуального руху Дніпропетровщини», який спрямований на популяризацію інтелектуальних ігор серед молоді. Він є складовою регіонального проекту «Новій Дніпропетровщині — новий стандарт освіти». У рамках проекту «Розвиток інтелектуального руху Дніпропетровщини» у регіоні створюється потужна площадка для формування спільноти юних інтелектуалів, близьких по духу людей, готових направити свій потенціал на розвиток Дніпропетровщини і всієї України.
Для забезпечення регіону молодими науковими та дослідницькими кадрами за два роки молоді вчені отримали 25 регіональних грантів на суму 1,6 млн гривень.
В цьому році планується видати 20 грантів і профінансувати більш ніж на 1 млн грн конкурси для молодих вчених.
«Ми розвиваємо економіку регіону і вибудовуємо ефективні взаємовідносини між роботодавцями та молодими спеціалістами. На Дніпропетровщині регулярно проводяться «Ярмарки вакансій», де молоді фахівці можуть поспілкуватися з роботодавцем, дізнатися інформацію про вакансії, отримати можливість стажуватися на підприємстві. У регіоні впроваджується ланцюжок «школа-ВНЗ-перше робоче місце», щоб молоді люди після закінчення вишу користувалися попитом на ринку праці за своєю спеціальністю і отримували гідну плату за свою працю», — сказав Олександр Вілкул.
Випускники подякували губернатору за підтримку, за перспективи, які відкриті перед ними.
«Дякуємо обласній владі на чолі з губернатором Олександром Вілкулом за всебічну підтримку, доступну та якісну освіту, яку ми отримали. Ми пишаємося тим, що народилися на Дніпропетровщині та отримали саме тут вагомі знання», — сказав випускник-медаліст Владислав Будіченко (м. Дніпропетровськ).
На згадку про випуск 2012 року медалісти подарували Олександру Вілкулу символічний кришталевий дзвіночок.
По завершенні зустрічі губернатор разом з майбутніми першокласниками для всіх випускників Дніпропетровщини дав останній дзвінок.
«Важливо, що сьогодні на цій зустрічі присутні і випускники, і майбутні першокласники. Дорогі діти, дивіться на цих випускників, беріть з них приклад. Ми віримо в вас, ми віримо в успішне майбутнє Дніпропетровщини та всієї України, яке ми створимо», — сказав Олександр Вілкул.

Володимир Семенюк: «Прийом заяв від пільгових категорій громадян на безкоштовне отримання телетюнера триває до 1 липня 2012 року»
Прийом заяв від пільгових категорій громадян на безкоштовне отримання телетюнера — пристрою, який забезпечує прийом цифрового телевізійного сигналу — триває до 1 липня 2012 року. Для цього громадяни повинні подати відповідну заяву до місцевих управлінь праці та соціального захисту населення. Про це повідомив начальник головного управління праці та соціального захисту населення Володимир Семенюк.
Наразі на отримання безкоштовного телетюнеру вже подали заяви більше 10 тис осіб.
В Україні вже побудована і на повну потужність працює телемережа наземного цифрового ефірного мовлення. Для прийому цього сигналу необхідно між антеною і телевізором підключити спеціальний пристрій – телетюнер. Цей пристрій дозволить через звичайну антену дивитися безкоштовно 32 українських телеканали, в тому числі регіональні, у високій цифровій якості зображення і звуку.
Громадянам, які користуються послугами супутникового та кабельного телебачення, телетюнер не потрібен. Цифровий сигнал будуть надавати компанії, які надають їм телевізійні послуги. А от громадянам, які отримують аналоговий телевізійний сигнал через кімнатну або домову антену – телетюнер потрібен. Дивитися телевізор без телетюнера за допомогою антени, яка приймає аналоговий сигнал можна буде до кінця 2016 року.
21 березня 2012 року Уряд прийняв постанову про забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення. Відповідно до цього документу безкоштовно можуть отримати телетюнер.
• інваліди першої та другої групи (в тому числі інваліди війни цих груп); інваліди війни третьої групи;
• особи, які виховують дитину-інваліда, за умови що дитина проживає разом з ними і не перебуває на повному державному забезпеченні;
• особи з малозабезпечених сімей, які отримують державну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
• особи, на яких поширюється право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом опалювального періоду 2011-2012 років.
«Громадяни пільгових категорій, яким потрібен телетюнер, мають звертатися до місцевих управлінь перці та соціального захисту населення. Детальну інформацію, адресу та телефон цих управлінь можна отримати, зателефонувавши на номер (056) 713 62 21. За завданням губернатора Олександра Вілкула в області соціальними службами проводиться роз’яснювальна робота, розміщуються інформаційні матеріали у засобах масової інформації», — сказав Володимир Семенюк. Зокрема, з середини травня в ефірі новин Дніпропетровської обласної державної телерадіокомпанії (51 канал) виходитимуть спеціальні сюжети про те, як отримати безкоштовний телетюнер та як їм користуватися.
Володимир Семенюк також додав, що доставка телетюнера громадянам буде здійснюватися поштою в міру надходження заяв громадян до органів соціального захисту та формування списків місцевими державними адміністраціями. Сформовані списки будуть надіслані до Державного комітету телебачення і радіомовлення України, звідки й будуть поставлятися телетюнери. Черговість доставки визначається також по мірі надходження заяв. Тобто, хто раніше подасть заяву, той раніше одержить телетюнер. Безкоштовне надання телетюнерів зазначеним категоріям громадян буде відбуватися за правилом: один телетюнер – на одне житлове приміщення. Надсилати телетюнери розпочнуть вже з 1 серпня 2012 року.
Довідка:
Вся необхідна інформація стосовно забезпечення громадян телетюнерами розміщена на веб-сайті Держкомтелерадіо України www.comin.kmu.gov.ua. Також працює «гаряча» телефонна лінія (044) 239 61 09.
1.Чи правда, що тепер можна обирати лікаря самостійно?
Це дійсно так. Якщо, наприклад, ви живете в одному районі, а хочете, щоб вас обслуговував лікар (сімейний лікар, терапевт, педіатр, акушер-гінеколог), який працює в іншому районі, і ви згодні до нього їздити на прийом, то маєте право спостерігатися у нього. I таке право вибору мають усі члени вашої родини.

2.Чи буде служба «Швидкої допомоги» працювати більш оперативно?
Мета модернізації охорони здоров’я – забезпечити приїзд «швидкої» до пацієнта за 10 хвилин у містах та за 20 хвилин у сільській місцевості. Щоб зменшити час приїзду карети «швидкої», починаючи з 1 січня 2012 року, на всій території Дніпропетровської області діє принцип екстериторіальності. Це означає, що тепер на виклик приїжджає «швидка», яка знаходиться найближче до пацієнта незалежно від місця його проживання. Це стало можливим завдяки єдиному фінансуванню служби «Швидкої допомоги» з обласного бюджету. Приміром, раніше карета «швидкої» з Дніпропетровського району не могла виїхати на виклик у Магдалинівський район, а «швидка» з міста Дніпропетровськ не могла обслуговувати пацієнтів з Дніпропетровського району.

3.Що таке первинна медична допомога?
Первинна медична допомога – це основна та найважливіша ланка в системі охорони здоров’я.
Первинну медичну допомогу надають лікарі загальної практики: сімейні лікарі, терапевти, педіатри, акушери-гінекологи.
Первинна медична допомога включає діагностику та лікування найпоширеніших хвороб, травм, патологій. Лікарі загальної практики здійснюють профілактику захворювань, діагностують та лікують нескладні випадки захворювань, у разі необхідності – направляють пацієнтів до вузькопрофільних спеціалістів або на лікування у стаціонар.
У сільській місцевості первинна медична допомога надається у сільських амбулаторіях, фельдшерсько-акушерських пунктах, медичних пунктах, у містах – в амбулаторіях загальної практики. Переважна більшість амбулаторій у містах створена на базі поліклінік. Амбулаторії є структурними підрозділами центрів первинної медико-санітарної допомоги, кожен з яких об’єднує декілька амбулаторій.
Заклади первинної медичної допомоги фінансуються з районних та міських бюджетів.
Забезпечення ефективності первинної медичної допомоги – одна з головних цілей модернізації охорони здоров’я.

4.Чи виключно всі терапевти та педіатри будуть перекваліфіковуватися у сімейних лікарів?
Педіатри та терапевти, які пройдуть перекваліфікацію за фахом «сімейний лікар», надаватимуть первинну медичну допомогу. На вторинному рівні залишаються терапевти та педіатри, які надаватимуть допомогу пацієнтам в стаціонарних умовах (в терапевтичних та педіатричних відділеннях лікарень), а також консультуватимуть сімейних лікарів.

5.Чи будуть сімейні лікарі надавати консультації пацієнтам по телефону? Сімейний лікар, який обслуговує всю родину протягом тривалого часу, враховуючи особливості стану здоров’я кожного з членів сім’ї, може надавати консультації своїм пацієнтам по телефону. Програми «місцеві стимули», що прийняті у всіх містах та районах Дніпропетровської області, передбачають забезпечення сімейних лікарів безкоштовним мобільним зв’язком.

6.Чи не змінився номер телефону для виклику «швидкої» медичної допомоги? Номер телефону для виклику «швидкої» медичної допомоги не змінився. Він єдиний для всієї території області – 103.

7.Якщо раніше людина у разі хвороби йшла до своєї поліклініки, куди тепер вона має звертатись?
Мешканці Дніпропетровської області, як і раніше звертаються за медичною допомогою до дільничних терапевтів, дільничних педіатрів, акушер-гінекологів, сімейних лікарів в заклади охорони здоров’я до яких вони були прикріплені за дільничним принципом. Ці заклади сьогодні мають назву центри первинної медико-санітарної допомоги зі структурними підрозділами – амбулаторіями загальної практики сімейної медицини.

8.Чим обов’язки сімейного лікаря відрізняються від обов’язків терапевта?
Сімейний лікар – це не терапевт з розширеними обов’язками. Він не зосереджений на одному захворюванні, може комплексно оцінити стан здоров’я та назначити лікування з урахуванням всіх особливостей пацієнта. Завдяки тому, що сімейний лікар обслуговує всю родину, він може вчасно виявити захворювання та направити пацієнта до вузькопрофільного спеціаліста. Сімейний лікар організовує лабораторні дослідження, здійснює профілактику сезонних і спадкових захворювань, консультує населення з психологічних питань, питань планування сім’ї тощо.

9.Який графік роботи у сімейного лікаря?
Сімейний лікар працює щоденно: приймає пацієнтів в амбулаторії загальної практики сімейної медицини, здійснює виклики вдома, чергує у вихідні та святкові дні. Дізнатися про графік роботи свого сімейного лікаря Ви можете у найближчий до Вашого місця проживання амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

10.Як будуть здійснюватись лабораторні дослідження в центрах первинної медико-санітарної допомоги?
Базові дослідження (аналіз крові, сечі, вимірювання рівня глюкози у крові, ЕКГ) можна пройти безпосередньо у закладах первинної медико-санітарної допомоги (в амбулаторіях). Якщо виникає необхідність більш детального обстеження і консультування, лікар первинної допомоги (сімейний лікар, терапевт, педіатр, акушер-гінеколог) видає направлення до лікувального закладу вторинного рівня. Обсяг необхідних обстежень визначається захворюванням пацієнта.

11.Чи можна потрапити на прийом до вузькопрофільного спеціаліста без візиту до сімейного лікаря? Хто при цьому виписує лікарняний?
Можна потрапити на прийом до вузькопрофільного спеціаліста без направлення, якщо пацієнт вже спостерігається у цього лікаря і входить в його диспансерну групу. Якщо ж пацієнт вперше звернувся до лікувального закладу, то бажано спочатку прийти на прийом до лікаря загальної практики (сімейного лікаря, терапевта, педіатра). Після попереднього обстеження, він визначить захворювання та у разі необхідності направить пацієнта до вузькопрофільного спеціаліста. Лікарняний лист виписує той лікар, який лікує пацієнта.

12.Чи потрібно записуватися на прийом до лікаря загальної практики?
Для уникнення очікування у черзі потрібно попередньо записуватись на прийом до лікаря загальної практики (сімейного лікаря, терапевта, педіатра, акушер-гінеколога). Але якщо стан здоров’я хворого потребує невідкладної допомоги, він може звертатися до лікаря без попереднього запису.

13.Чому я повинен лікуватись у лікаря загальної практики, якщо більш кваліфіковану допомогу я можу отримати у вузькопрофільного спеціаліста?
Хворий не завжди може чітко визначити який фахівець йому потрібен, наприклад хірург або травматолог. Лікар загальної практики (сімейний лікар, терапевт, педіатр, акушер-гінеколог) має відповідну підготовку, тому у разі необхідності, зможе відразу чітко направити пацієнта до потрібного лікаря. Саме він налагоджує зв’язок з вузькими спеціалістами.

14. Куди звертатися, щоб висловити свої зауваження та пропозиції щодо ходу модернізації охорони здоров’я у Дніпропетровській області?
Сьогодні кожен мешканець Дніпропетровської області має змогу висловити свої пропозиції відносно того, яким має бути медичне обслуговування. Збором та аналізом звернень громадян займається Громадська платформа з питань реформування охорони здоров’я.
До складу Громадської платформи входять представники обласної ради ветеранів, обласної профспілкової організації працівників охорони здоров’я України, обласної організації «Берегиня України» та Громадської ради при Дніпропетровській облдержадміністрації, яка об’єднує провідні громадські організації регіону.
На основі звернень громадян члени Громадської платформи формують реальні пропозиції щодо необхідних змін у медичній галузі. Ці пропозиції враховуються органами влади при прийнятті остаточних рішень. Усі бажаючі можуть звернутися до представників Громадської платформи за телефоном: +38 066 416 47 50.
Крім того, продовжує роботу цілодобова «гаряча» телефонна лінія Головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації: 0-800-50-72-50.

 Олександр Вілкул: «Будівництво правобережних з’їздів з Кайдацького мосту в Дніпропетровську, що є втіленням сучасних інженерних технологій України, вже виконано на 25%»
Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул провів виїзну робочу нараду щодо ходу будівництва правобережних з’їздів з Кайдацького мосту у Дніпропетровську. У нараді взяли участь заступники голови облдержадміністрації Іван Ступак та Геннадій Темник, Дніпропетровський міський голова Іван Куліченко, керівники профільних підрозділів облдержадміністрації та міськвиконкому Дніпропетровської міської ради, представники підрядних та проектувальних підприємств та організацій.
Правобережні з’їзди з Кайдацького мосту (ділянка дороги від вулиці Кайдацький шлях до Криворізького шосе в Дніпропетровську) є північною складовою об’їзної дороги Дніпропетровська і являють собою міську магістраль безперервного руху протяжністю 5 км, з яких 1 км — це естакада висотою 5,5 метрів, яка буде проходити над промисловою зоною і залізницею. Будівництво об’єкту було розпочато 2011 року з ініціативи губернатора Олександра Вілкула за підтримки Президента та Уряду України. Його кошторисна вартість становить 1,032 млрд грн.
«Дорожній комплекс Кайдацький міст та правобережні з’їзди з Кайдацького мосту висотою 5,5 метрів є найбільшим інженерно-дорожнім інфраструктурним об’єктом Східної України. Будівництво цього комплексу я тримаю на особистому контролі. Наразі вже виконано 25% цьогорічних робіт з будівництва цього об’єкту. Реалізація цього проекту дозволить покращити умови пересування обласним центром та є втіленням сучасних інженерних технологій України. Цьогоріч на продовження будівництва правобережних з’їздів з Кайдацького мосту з державного бюджету передбачено 300 млн грн, що втричі більше, ніж минулого року. Це дозволить виконати значно більший обсяг робіт, аніж торік. Зокрема, по вулиці Каховки буде перенесено всі інженерні мережі та лінії електропередач. Також цього року передбачено встановити 22 з 24 опор під майбутню естакаду (наразі встановлено вже 12), та влаштувати земельне полотно в районі вулиці Маяковського для будівництва транспортної розв’язки. Тож до кінця 2012 року передбачено довести будівельну готовність об’єкту до 40%. Роботи йдуть за графіком. Їх якість контролюється ретельно», — сказав Олександр Вілкул.
Згідно з дорученням губернатора Олександра Вілкула за місяць, що минув з часу чергової попередньої наради, на об’єкті перенесено трамвайні колії в районі вулиці Маяковського та розпочато влаштування переїзду через них для виконання робіт з улаштування земельного полотна під майбутню транспортну розв’язку. На 100% виконано бетонування буронабивних паль під праві опори №8 та №9, та під ліві опори №16 та №17. Повністю виконано монтаж 24 залізобетонних балок між опорами №13, 14, 15. Виконано котлован під буріння свердловин для опори №18.
Загалом у рамках реалізації проекту з будівництва правобережних з’їздів з Кайдацького мосту на території ПАТ «Дніпропетровський трубний завод» виконано 100% бетонування буронабивних паль і ростверків під опори №№ 19, 20. В районі вулиці Сухий острів виконано відселення мешканців, яким надано нові квартири, та триває демонтаж 6 будинків. На території ВАТ АТП-11262 «Дніпроважмаш» — повністю виконано ростверки під опори №№ 22, 23, 24 та бетонування тіла опори № 22. Наразі виконується бетонування залізобетонних стаканів під тіло опори № 24. У районі просп. Свободи і вул. Каховки з-під плями забудови опор № 8-18 виконано демонтаж будівель і вивезено сміття, винесено зовнішні мережі. Виконано бетонування та монтаж конструкцій опор №№ 10-15 (6 пар лівих і правих) та лівої опори № 9.
Довідка:
Актуальність будівництва правобережного з’їзду з Кайдацького мосту
Проектування Кайдацького мосту через р.Дніпро у м.Дніпропетровську, а також лівобережних і правобережних підходів з виходом на зовнішні автомобільні дороги загального користування, мало метою винести транзитний вантажний автотранспорт з центральної частини міста. Завдяки цьому кількість шкідливих викидів в атмосферу зменшиться на 900 тонн на рік.
Кайдацький міст був введений в експлуатацію восени 1981 року. Сьогодні на лівому березі збудований автодорожній підхід до Кайдацького мосту, який в результаті інтенсивної забудови на лівобережжі перетворився в магістральну вулицю регульованого руху – Донецьке шосе, що має безпосередній вихід на зовнішні автомобільні дороги загального користування Київ-Луганськ-Ізварине та Харків-Сімферополь-Севастополь.
Автодорожнього підходу до Кайдацького мосту з безпосереднім виходом на зовнішні автомобільні дороги загального користування на правобережжі на сьогодні немає. До цього часу рух автотранспорту по правобережжю здійснюється по вулично-дорожній мережі міста (вулиця Кайдацький шлях, правобережна транспортна розв’язка на вулиці Набережна Заводська, вулиця Павлова, проспект Калініна, проспект Петровського, вулиця Київська). При цьому, пропускна здатність і габарити вулично-дорожньої мережі не відповідають розмірам і структурі транспортних потоків. Це викликає серйозні збої в організації дорожнього руху в місті (пробки), виводить з ладу дорожнє покриття і приводить до значного зниження маршрутної швидкості транспортних засобів, збільшенню споживання ПММ і росту кількості шкідливих викидів.
Як пролягатимуть правобережні з’їзди з Кайдацького мосту:
Правобережний підхід до Кайдацького мосту через р.Дніпро у м.Дніпропетровську представляє собою магістральну дорогу на ділянці від вулиці Кайдацький шлях до автомобільної дороги загального користування Київ-Луганськ-Ізварине прокладену по вулиці Кайдацький шлях у напрямку першої черги Південного обходу Дніпропетровська.
Початковий пункт – прибережна транспортна розв’язка на вулиці Набережна Заводська.
Кінцевий пункт – вулиця Київська на околиці міста.
Трасу магістральної дороги прокладено через проспект Свободи, житлову забудову садибного типу та по території підприємств західного району міста.
Територію підприємств західного району міста (ВАТ “Дніпропетровський металургійний завод ім.Петровського”, ВАТ “Дніпропетровський трубний завод”, залізничні колії ДП “Придніпровська залізниця”, трамвайні колії міського комунального підприємства Дніпропетровський електротранспорт”, ВАТ “АТП 11262 “Важавтотранс”) траса перетинає суцільною естакадою. В кінці естакади передбачена транспортна розв’язка у двох рівнях з улаштуванням з’їздів на вулицю Маяковського.Далі трасу прокладено між ВАТ “Дніпрококс” та ВАТ “Дніпроважмаш” з улаштуванням шляхопроводу через під’їзні залізничні колії ВАТ “Дніпрококс”.
В подальшому трасу буде прокладено по тальвегу балки Сухий Яр до її верхів’я і через відвершок балки, з улаштуванням прямокутної труби, по корінному схилу місцевого водорозділу до вулиці Київська біля межі міста. Примикання до вулиці Київська, яка в межах міста є автомобільною дорогою загального користування Київ-Луганськ-Ізварине, передбачено в одному рівні по типу саморегульованого із рухом по кільцю.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження