Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Новини Дніпропетровщини 16.09.2012 р

Сентябрь 18th, 2012 Новини Вывести на печать

У Дніпропетровську відбувся науковий регіональний конгрес «Людина та ліки — Україна» за участю медичних спеціалістів із всієї області

17 вересня у Дніпропетровську за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук України, головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації, Дніпропетровської державної медичної академії та благодійного фонду «За безпечну медицину» відбувся регіональний конгрес «Людина та ліки — Україна».
Участь у регіональному конгресі взяли: науковці, викладачі, лікарі загальної практики (сімейні лікарі, терапевти, педіатри), кардіологи, ревматологи, гастроентерологи, пульмонологи, ендокринологи, неврологи та інші.
Головною метою проведення конгресу був обмін досвідом між провідними науковими та практичними фахівцями медичної галузі Дніпропетровщини та інших регіонів України — Києва, Харкова, Донецька щодо сучасних методів діагностики та лікування захворювань, ознайомлення лікарів із останніми тенденціями світової медицини, фармації тощо.
«Проведення конгресу «Людина та ліки — Україна» — це чудова можливість для лікарів Дніпропетровщини обмінятися досвідом щодо впровадження новітніх методик лікування з науковими та практичними фахівцями інших регіонів України. Цінність такого конгресу полягає у тому, що він орієнтований не лише на вузькопрофільних фахівців, а й на лікарів загальної практики – сімейної медицини, терапевтів, педіатрів. Це дозволить поглибити знання медиків та сприятиме підвищенню якості надання медичних послуг жителям Дніпропетровщини», — сказала начальник головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург.
Наукова програма конгресу «Людина та ліки — Україна» складалася із доповідей, лекцій та майстер-класів для практикуючих лікарів та науковців. Зокрема в рамках конгресу були розглянуті питання діагностики та лікування захворювань у галузі кардіології, ревматології, пульмонології, неврології та психіатрії, гастроентерології, ендокринології, педіатрії, питання з фармакології, контролю за побічною дією лікарських засобів та безпеки лікування. Окрім цього, учасники наукового конгресу обговорили найбільш актуальні напрямки розвитку охорони здоров’я України, світові тенденції, наукові досягнення та новітні розробки.
Також в рамках регіонального конгресу «Людина та ліки – Україна» пройшла виставка сучасних лікарських засобів та виробів медичного призначення, під час якої усі бажаючі делегати мали змогу отримати об’єктивну інформацію щодо препаратів, технологій та новітніх методик медичної терапії та діагностики, що представлені на ринку України.

Олександр Вілкул: «На Дніпропетровщині за 2011-2012 роки 773 вихованця державних інтернатних закладів влаштовані в сімейні форми виховання»

На Дніпропетровщині за 2011-2012 роки 773 вихованця державних інтернатних закладів влаштовані в сімейні форми виховання. Про це повідомив голова облдержадміністрації Олександр Вілкул на обласній нараді щодо розвитку сімейних форм виховання. На нараді були підбиті підсумки реалізації регіонального проекту «Родина для дитини» в 2011-2012 роках.
У заході також взяли участь Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, Директор благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Анатолій Заболотний, керівник проектів програм благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Дар’я Касьянова, директор представництва благодійної організації «Надія і житло для дітей» в Україні Галина Постолюк.
На основі детального аналізу кращого європейського досвіду в Дніпропетровській області першій з областей України розроблено і впроваджено комплексний регіональний проект «Родина для дитини», спрямований на розвиток сімейних форм виховання та профілактику соціального сирітства.
«Проект «Родина для дитини» дав нову якість розвитку сімейних форм виховання в регіоні. І сьогодні ми вже говоримо не стільки про саму проблему сирітства, скільки про наші конкретні результати й досягнення щодо її вирішення. З 2011 року в рамках соціального партнерства до реалізації проекту приєднався благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України». Даний проект отримав високу оцінку вітчизняних і зарубіжних експертів. До початку реалізації в області проекту «Родина для дитини» на 1 січня 2010 року в інтернатних закладах Дніпропетровщини перебувало 2500 дітей, на 1 січня 2011 року – 2300 дітей. На сьогодні в інтернатах проживає близько 1300 дітей. Більш ніж за рік реалізації проекту «Родина для дитина» 773 вихованця інтернатів знайшли родини. Решта дітей – досягли повноліття і пішли в самостійне життя. Їм також надається системна допомога», – сказав Олександр Вілкул.
Реалізація регіонального проекту спрямована на виконання завдання, яке поставив Президент України Віктор Федорович Янукович, щодо забезпечення реалізації права кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, на виховання в родині. І в цьому напрямку Дніпропетровщина швидкими темпами рухається вперед.
Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко відзначив, що на Дніпропетровщині реалізація регіонального проекту «Родина для дитини» відбувається надзвичайно успішно: «Дніпропетровська область лідирує в Україні щодо влаштування дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. Вся Україна дуже уважно слідкує за тим, що відбувається в Дніпропетровській області та переймає позитивний досвід».
«Саме в родині у дитини закладається основа всього його майбутнього життя – впевненість в собі, усвідомлення, що він потрібен і любим, почуття його власної гідності і відповідальності перед іншими. Все це формує характер сильної людини, жителя регіона-лідера, громадянина розвиненої європейської держави. Створивши належні умови для сімейного виховання дітей, ми проектуємо успішне майбутнє нашого регіону та країни», – сказав керівник області.
Дніпропетровщина системно переходить з інтернатної на європейську модель сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
В 2011 році голова облдержадміністрації поставив завдання керівникам міст та районів області протягом п’яти років влаштовувати щорічно 20% дітей, які виховуються в державних закладах, – в родини громадян.
Зокрема, в 2011 році усиновлено та влаштовано до сімейних форм виховання з державних закладів 494 дитини. Це майже на 3% більше від запланованого показника – 452.
За перші 8 місяців цього року з державних закладів області ще 279 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, знайшли родини.
«На сьогоднішній день в європейських країнах інтернати не існують. Альтернативою таким установам є дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ) та прийомні сім’ї, завдяки яким діти знаходять тата і маму, свою родину, дім і батьківську турботу. Ці форми виховання в області активно розвиваються. І після їх створення всіляко підтримуються в процесі утримання та виховання дітей», – сказав губернатор.
Наразі на Дніпропетровщині функціонує 83 ДБСТ і 345 прийомних сімей, в яких виховується 1 тис 200 дітей. Тільки у 2012 році створено 25 ДБСТ та 87 прийомних сімей. Із метою стимулювання створення ДБСТ цього року 8 родин отримали кошти від благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» на придбання будинків для створення ДБСТ, також виділені кошти 10-ти сім’ям для добудови власних будинків для створення ДБСТ на загальну суму 1млн 250 тис грн. У 2012 році Олександр Вілкул поставив завдання: в кожному місті та районі області створити не менше одного ДБСТ і влаштувати в них не менше 8-ми дітей. Таким чином, за п’ять-сім років буде забезпечений повний перехід від інтернатної форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання.
«Проект «Родина для дитини» має величезне значення не тільки для Дніпропетровської області, але й для всієї України, – упевнений директор благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Анатолій Заболотний. – Зараз ми спільно з обласною владою, службою у справах дітей та центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відпрацьовуємо ефективний механізм раннього виявлення проблемних сімей, профілактики сирітства. На даному етапі для нас принципово важливо впровадити дієві процедури соціального супроводу сімей, в яких виховуються діти. І не важливо, це біологічна сім’я або прийомна».
Влаштовуючи дітей у сімейні форми виховання, обласна влада та благодійний фонд «Розвиток України» ставить мету – не допустити соціального сирітства.
«У напрямку профілактики соціального сирітства ми йдемо двома шляхами: працюємо з кризовими сім’ями, надаємо їм необхідну допомогу та реалізуємо комплекс заходів, щоб попередити відмови матерів від новонароджених дітей. У рамках Соціальних Ініціатив Президента України Віктора Януковича з другого липня 2012 року на Дніпропетровщині втричі збільшено штат працівників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Зокрема, введено додатково 671 посаду соціальних працівників. Це зроблено для того, щоб забезпечити адресну допомогу кожній родині, яка опинилася в складних життєвих обставинах, та потребує підтримки держави й влади», – сказала заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова в своїй доповіді щодо підсумків реалізації проекту «Родина для дитини».
Завдання оновленої системи соціального захисту сімей, що наразі створюється в країні та регіоні, – не просто надати своєчасну допомогу, а й, перш за все, попередити кризову ситуацію, що склалася в родині. Зокрема, за липень-серпень 2012 року на Дніпропетровщині соціальними працівниками вже проінспектовано більше 12 тисяч родин. Це в десять разів більше, ніж до введення нових посад. Із них під соціальний супровід взято майже 2 тисячі сімей.

З 2011 року в регіоні за ініціативи Олександра Вілкула реалізується програма «Депутати за благополуччя сім’ї». У рамках програми за депутатами всіх рівнів закріплені більше 4 тисяч сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Якщо необхідно, родинам надається системна допомога – в організації лікування, навчання, оздоровлення та відпочинку дітей, придбанні продуктів харчування та одягу, вирішенні житлово-побутових проблем, також надається допомога у працевлаштуванні батьків.
Для своєчасного надання допомоги дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах, за завданням губернатора Олександра Вілкула в Дніпропетровській області працює пряма гаряча лінія «Якщо образили дитину» Дніпропетровського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ((056) 370-48-19). Гаряча лінія дозволяє оперативно отримувати інформацію від громадян та своєчасно робити попереджувальні заходи. За отриманими даними здійснюється відповідне реагування. В результаті роботи гарячої лінії спостерігається зниження чисельності дітей, які зазнали жорстокого поводження. За період з 09 квітня по 18 вересня 2012 року на гарячу лінію надійшло 270 звернень. За результатами розгляду звернень сім’ям була надана необхідна допомога.
Усі вищезазначені заходи забезпечують підвищення рівня соціального захисту дітей та сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Олександр Вілкул: «На Дніпропетровщині буде створено Центр соціальної підтримки дітей та сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах»
Угоду про створення такого Центру підписано сьогодні у Дніпропетровську під час обласної наради щодо розвитку сімейних форм виховання у рамках регіонального проекту «Родина для дитини». Проект розроблений за ініціативи губернатора Олександра Вілкула та з 2011 року реалізується спільно з Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України». Його мета – влаштування вихованців інтернатних закладів області в сімейні форми виховання, а також профілактика соціального сирітства.
Новий сучасний Центр буде створено на базі дитбудинку «Сім’я» у селищі Ювілейне Дніпропетровського району. Також у рамках Угоди передбачено створити новий заклад сімейного типу, в якому будуть виховуватися в умовах, максимально наближених до сімейних, 10 вихованців дитбудинку «Сім’я». Угоду підписали Дніпропетровська облдержадміністрація, Дніпропетровська райдержадміністрація, Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» та британська громадська організація в Україні «Надія і житло для дітей». У нараді взяв участь Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.
До початку реалізації в області проекту «Родина для дитини» на 1 січня 2010 року
в інтернатних закладах Дніпропетровщини перебувало 2500 дітей, на 1 січня 2011 року – 2300 дітей. На сьогодні в інтернатах проживає близько 1300 дітей. При цьому в рамках реалізації проекту «Родина для Дитина» 773 вихованця інтернатів знайшли свої родини – були влаштовані в дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї, усиновлені або взяті під опіку. Решта дітей – досягли повноліття і пішли в самостійне життя. Їм також надається системна допомога в рамках проекту «Родина для дитини». Зокрема, для випускників ПТУ і вишів з числа вихованців інтернатів на Дніпропетровщині за завданням Олександра Вілкула створюються соціальні гуртожитки, розробляється і незабаром буде прийнята регіональна програма щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
У зв’язку з тим, що все більше вихованців інтернатних закладів залучаються в сімейні форми виховання місця в інтернатах області вивільняються. Наразі в інтернатних закладах області виховуються, в середньому, по 16-20 дітей в кожному при тому, що будівля такого закладу зазвичай розрахована на 100 – 120 чоловік. Тож у рамках проекту «Родина для дитини» на базі колишніх інтернатних закладів та «будинків малюка» відкриваються інші соціально важливі і суспільно затребувані заклади й установи. Зокрема, це соціальні гуртожитки для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дитячі садки, центри медико-соціальної реабілітації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають важкі захворювання, тощо.
«Сьогодні в рамках проекту ми підписали угоду про створення Центру соціальної підтримки дітей та сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Це буде сучасний Центр, в якому фахівці на основі кращих європейських практик надаватимуть висококваліфіковану соціальну, психологічну, юридичну допомогу й підтримку дітям і сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах. Мета – зберегти ці сім’ї, щоб діти залишилися зі своїми батьками, де це можливо – повернути дітей у сім’ю або ж знайти дітям, які залишилися без піклування батьків, нову родину чи створити умови, максимально наближені до родинних, – влаштувати в дитячий будинок сімейного типу, прийомну сім’ю, тощо. Це практичне виконання тих завдання, які стоять перед владою і суспільством в рамках реалізації Соціальних Ініціатив нашого Президента Віктора Федоровича Януковича», – сказав Олександр Вілкул під час підписання угоди.
Керівник програм і проектів благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Дар’я Касьянова зазначила: «Має пройти час, потрібні зміни на рівні держави, бажання інших областей реалізовувати такі програми, які реалізуються тут на Дніпропетровщині. У суспільстві вже закріпилася думка, що кожна дитина повинна виховуватися в сім’ї, все менше говорять на користь нових гарних інтернатів. Інтернатні установи не можуть підготувати дітей до нормального соціального життя. Більшість випускників повторюють помилки своїх батьків – покидають своїх дітей в пологових будинках, потрапляють у залежність від наркотиків та алкоголю, деякі закінчують життя суїцидом. Тільки хороша сім’я може допомогти дитині стати щасливою».
Цю ідею підтримує і голова правління Дніпропетровської обласної благодійної організації «Сяйво веселки», батько-вихователь, ієрей Андрій Пінчук.
«Я впевнений, що дитині не потрібні затишні інтернати та подарунки меценатів. Діти потребують дбайливих батьків. І сьогодні ми працюємо над цією проблемою. Ми допомагаємо прийомним батькам впоратися з вихованням відразу декількох таких різних дітей. Ми допомагаємо біологічним батькам, які опинилися в складній життєвій ситуації, знайти вихід і все ж зберегти родину і дитину в ній».

 Олександр Вілкул: «На Дніпропетровщині до кінця 2012 року буде прийнята регіональна програма щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»

На Дніпропетровщині до кінця 2012 року буде прийнята регіональна програма щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2012-2015 роки. Про це повідомив губернатор Олександр Вілкул під час обласної наради щодо розвитку усиновлення та сімейних форм виховання на Дніпропетровщині. Під час наради були підбиті підсумки реалізації регіонального проекту «Родина для дитини» в 2011-2012 роках.

У нараді взяли участь Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, Директор благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Анатолій Заболотний, керівник проектів програм благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Дар’я Касьянова, директор представництва благодійної організації «Надія і житло для дітей» в Україні Галина Постолюк.
«Одним із пріоритетних напрямків у сфері соціального захисту дітей є захист їх житлових прав. Завдяки Соціальним Ініціативам нашого Президента Віктора Федоровича Януковича це питання сьогодні розглядається вже на найвищому державному рівні. У Дніпропетровській області в містах і районах створено єдиний реєстр квартир, закріплених за дітьми, що знаходяться в державних дитячих закладах, під опікою і піклуванням в сім’ях громадян з метою збереження за цими дітьми житла до їх повноліття. До кінця 2012 року на Дніпропетровщині буде прийнята регіональна програма щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», – сказав Олександр Вілкула.
На Дніпропетровщині до початку реалізації проекту «Родина для дитини» на 1 січня 2010 року в інтернатних закладах регіону перебувало 2500 дітей, на 1 січня 2011 року – 2300 дітей. На сьогодні в інтернатах проживає близько 1300 дітей. При цьому в рамках реалізації проекту «Родина для дитина» 773 вихованця інтернатів знайшли свої родини – були влаштовані в дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї, усиновлені або взяті під опіку. Решта дітей – досягли повноліття і пішли в самостійне життя. Їм також надається системна допомога в рамках проекту «Родина для дитини», в тому числі, щодо захисту їх житлових прав.
Завдяки регіональній програмі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, після закінчення навчання в ПТУ або ВНЗ будуть забезпечені житлом. Зокрема, місцями у соціальних гуртожитках або квартирами. Також дана програма передбачає і проведення капітальних ремонтів у квартирах дітей.
На сьогодні в області відкрито два соціальні гуртожитки: У Кривому Розі та Дніпродзержинську, у яких вже проживає 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. До кінця 2015 року планується відкрити подібні установи ще в Дніпропетровську, Нікополі, Павлограді та Дніпродзержинську.
У 2010-2011 роках 26 дітей цієї категорії отримали квартири. За бюджетні кошти проведено капітальний ремонт 32 помешкань, які належать дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування. 369 дітей цієї категорії, які навчаються у професійно-технічних училищах та вищих навчальних закладах області також забезпечені гуртожитком.

 На Дніпропетровщині відбувся перший Український симпозіум з біомеханіки опорно-рухової системи

На Дніпропетровщині на базі Дніпропетровської державної медичної академії за підтримки губернатора Олександра Вілкула відбувся перший Український симпозіум з біомеханіки опорно-рухової системи. Мета заходу – об`єднання зусиль українських біомеханічних шкіл для пошуку нових шляхів розвитку галузі ортопедії та травматології.
У симпозіумі взяли участь представники провідних біомеханічних шкіл України, зокрема вчені з Дніпропетровська, Києва, Харкова та Донецька, вищих навчальних закладів області, та представники головного управління охорони здоров`я Дніпропетровської облдержадміністрації.
«Проведення на Дніпропетровщині симпозіумів такого рівня свідчить про те, що наша область є потужним науковим центром, у тому числі в галузі ортопедії та травматології. У лікувально-профілактичних закладах Дніпропетровської області працюють лікарі ортопеди-травматологи, які володіють сучасними методиками лікування, зокрема професор Олександр Лоскутов, який має світове визнання. За підтримки губернатора Олександра Вілкула лікарні отримують найсучасніше обладнання та витратні матеріали для діагностики та лікування пацієнтів. Крім того, саме на Дніпропетровщині вперше в Україні було організовано виробництво ендопротезів тазостегнового суглоба, які відповідають у якості зарубіжним зразкам», — сказала начальник головного управління охорони здоров`я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург.
Протягом двох днів науковці розглядали результати та основні досягнення 25-річної роботи Дніпропетровської школи біомеханіки, а також шукали нові шляхи та перспективи розвитку цієї галузі. Під час заходу вчені вирішували важливі питання з біомеханічних досліджень: це і ендопротезування суглобів, спортивна травматологія та ортопедія, хірургія деформацій стопи, артроскопічні та малоінвазивні операції (без розрізу) на опорно-руховому апараті, питання патології хребта тощо.
Учасники конференції, в тому числі і німецькі колеги, були нагороджені подяками Голови Дніпропетровської облдержадміністрації та почесними грамотами Дніпропетровської обласної ради за вагомий внесок у розвиток медичної науки на Дніпропетровщині.
Крім того, у рамках І Українського симпозіуму відбувся ХХІІ Україно-Німецький симпозіум ортопедів-травматологів, який був започаткований ще у 1997 році за ініціативи члена-кореспондента Національної академії наук України, доктора медичних наук, професора, завідуючого кафедри травматології Дніпропетровської державної медичної академії, лікаря ортопеда-травматолога Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова Олександра Лоскутова, і проводиться щороку.
«Завдяки плідній роботі Україно-Німецької асоціації ортопедів-травматологів авторитет вітчизняних вчених високо цінується на Заході. Дніпропетровська школа ортопедії та травматології є однією з найпотужніших в Україні та Європі. Новаторські розробки з біомеханіки наших спеціалістів полягли в основу 10 кандидатських та 3 докторських дисертацій, а їх результати були опубліковані у провідних спеціалізованих виданнях України та Заходу. Завдяки цим напрацюванням пацієнти з порушеннями опорно-рухової системи отримують у Дніпропетровській обласній клінічній лікарні ім. І.І. Мечникова високоякісне лікування на рівні європейських клінік, тут проводяться операції з ендопротезування тазостегнового суглобу, завдяки яким сотні пацієнтів отримують можливість повернутися до повноцінного життя», — сказав член-кореспондент Національної академії медичних наук України, доктор медичних наук, професор, лікар ортопед – травматолог Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І.Мечникова Олександр Лоскутов.
Під час Україно-Німецького симпозіуму учасники заходу підбили підсумки 15-річного співробітництва ортопедів-травматологів України та Німеччини.
За весь час в Україно-Німецьких симпозіумах взяли участь понад 58 провідних професорів з 12 університетів Німеччини: Хайдельберга, Берлина, Бонна, Штутгарта, Дюссельдорфа, Мюнхена тощо.
В цьому році до Дніпропетровська для участі у заході приїхали найбільш активні члени Україно-Німецької асоціації ортопедів-травматологів, зокрема президент Німецької асоціації стопи та гомілковостопного суглоба Йол Дойл, віце-президент Німецької асоціації стопи та гомілковостопного суглоба Міхаель Габель, професор Ханс-Вернер Шпрингорум, професор Клаус Штайнбрюк, професор Енгельберт Зебер, доктор Клаус Ферстер, доктор Фолькер Атцродт та провідні українські фахівці.
Крім того, Україно-Німецьке партнерство надало можливість вітчизняним спеціалістам стажуватися у провідних ортопедичних клініках Німеччини. Так, практичне навчання закордоном пройшли понад 60 українських ортопедів-травматологів.
Довідка: Біомеханіка — розділ природничих наук, що вивчає на основі моделей і методів механіки механічні властивості живих тканин, окремих органів і систем, або організму в цілому, а також механічні явища, які відбуваються в них. Найчастіше об`єктом спостереження цієї науки є рух людини, а також механічні явища у тканинах, органах та системах.
Основним напрямком біомеханічної науки залишаються дослідження спрямовані на вивчення опорно-рухової системи людини, що зумовлено практичними проблемами лікування захворювань кістково-суглобового апарату та рухової системи людини.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Виконання бюджету Павлоградської міської територіальної громади за січень – квітень 2024 року
  • Оголошення закупівлі
  • Виконком від 01.05.2024 р.
  • Запрошуємо до участі у міському дитячому фотоконкурсі «Ми- українці!», присвяченому Міжнародному дню захисту дітей
  • У бою за Україну загинув наш земляк Гіда Анатолій
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Хуторська (від буд. № 54 до кінцевої зупинки автобусів) в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-30-008359-a
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Богуна Івана в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-30-007078-a
  • Про скликання позачергової 51 сесії міської ради VІІІ скликання
  • Про приведення у відповідність вимогам Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» об’єктів культурної спадщини
  • Порядок денний на травень 2024 р.
  • Про визначення місця дислокації пересувних тимчасових споруд для виставки-ярмарку виробів, зроблених власноруч
  • Про затвердження дислокації пересувних тимчасових споруд
  • Про перейменування об’єктів топонімії м. Павлограда
  • У бою за Україну загинув наш земляк Макаренко Владіслав
  • У бою за Україну загинув наш земляк Бондарєв Андрій