Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Новини Дніпропетровщини 19.12.2013 року

Декабрь 19th, 2013 Новини Вывести на печать

Дмитрий Колесников: «Договоренности по газу, достигнутые в Москве – это важное подспорье для такого промышленного региона, как Днепропетровщина» Договоренности о снижении цены на газ, достигнутые Президентом Украины в Москве, имеют огромнейшее значение для такого промышленного региона, как Днепропетровщина. Об этом заявил губернатор Дмитрий Колесников, комментируя итоги встречи президентов России и Украины. Губернатор подчеркнул, что снижение цен на газ позволит предприятиям региона сэкономить средства и направить их на модернизацию производства, техническое перевооружение, повышение качества продукции. И в конечном итоге – позволит нашей промышленности стать сильнее и конкурентоспособнее. «Мы активно внедряем программы энергосбережения и перехода на альтернативные источники энергии — как на промышленных предприятиях, так и в жилищно-коммунальном хозяйстве. Но стоимость энергоносителей по-прежнему играет критически важную роль в этих сферах. Поэтому для нас так важны договоренности о снижении цены на газ, которых достигли в Москве наш Президент Виктор Фёдорович Янукович и Премьер-министр Украины Николай Янович Азаров», — сказал он.

ТОП-10 найвизначніших подій 2013 року: освітня галузь Дніпропетровщини

Дніпропетровщина є потужним освітнім центром України. Уже три роки поспіль регіон зберігає статус лідера у системі впровадження інноваційних методик та проектів у навчальні процеси. Під керівництвом губернатора Дмитра Колєснікова всі ініціативи з розвитку цієї галузі реалізуються комплексно, на кожному етапу системи освіти. Пропонуємо вашій увазі ТОП-10 найвизначніших подій 2013 року у галузі освіти Дніпропетровщини.

«Ще на початку цього навчального року ми визначили три пріоритетні напрямки розвитку освіти. Це створення нових можливостей для отримання знань, посилення зв’язку освіти і реальної економіки та виховання здорового молодого покоління. І ми системно рухаємося в цих напрямках. У рік, який наш Президент Віктор Федорович Янукович проголосив роком дитячої творчості, Дніпропетровщина максимально сфокусувалася і на позашкільному навчанні. Швидких обертів набирає інформатизація освіти. І цей курс на розвиток освіти, розширення можливостей молоді Дніпропетровщини залишиться незмінним і наступного року», — наголошує керівник регіону Дмитро Колєсніков.
До десятки найпомітніших досягнень у галузі освіти цього року увійшли:
• Дніпропетровщина першою в Україні розробила Стратегію молодіжної політики
Після того, як у вересні 2013 року Президент України затвердив основи державної молодіжної політики, Дніпропетровщина стала першим регіоном, який розробив власну Стратегію розвитку молоді. Документ став результатом неодноразових зустрічей глави облдержадміністрації Дмитра Колєснікова з молоддю. Авторство регіональної Молодіжної стратегії належить самій молоді області. У жовтні 2013 Дніпропетровська обласна молодіжна рада представила громадськості перший проект стратегії. Особливий його акцент був зроблений на робочу та сільську молодь, учнів професійних училищ і коледжів нашої області. Стратегія стане каталізатором у встановленні діалогу молоді та влади. Це зробить можливою реалізацію шести пріоритетів, на яких наголошує молодь регіону.
• 874 школи Дніпропетровщини отримали нове обладнання для медичних кабінетів
У 2013 році за ініціативи голови облдержадміністрації Дмитра Колєснікова було виділено 8 млн грн на придбання та встановлення сучасного медичного обладнання у шкільних медкабінетах. До початку 2013-2014 навчального року нове оснащення було встановлено у 874 медичних кабінетах. Комплексне оновлення приладдя та препаратів зробило перебування дитини у школі безпечнішим. Відтепер, у разі виникнення критичної ситуації, учневі буде надано першу медичну допомогу швидко та якісно.
• Створено більше 2,1 тис місць для дошкільної освіти дітей
Цього року на Дніпропетровщині відкрито 9 нових сучасних дитячих садків та 12 навчально-виховних комплексів, створено 60 додаткових груп у вже діючих дитячих садках. Це дозволило додатково створити більше двох тисяч місць для дітей регіону.
Загалом, у період з 2010 по 2012 роки в області відкрито 85 дитсадків та навчально-виховних комплексів ( 35 ДНЗ та 50 НВК) та 295 додаткових груп. Кількість дітей, охоплених дошкільним вихованням, за три роки збільшилася на 13,2 тис, тобто на 13,5%. Таким чином, сьогодні в області в 959 дошкільних навчальних закладах виховуються близько 113 тисяч дітей.
• Завдяки проекту «Електронний дитячий садок» понад 18 тис дітей Дніпропетровщини отримали своє місце у дитячих садках
З 2013 реєстрація дітей у дошкільний навчальний заклад проводиться виключно в електронному форматі. У кожному дошкільному навчальному закладі є відповідальна особа, до якої батьки можуть звернутися у разі виникнення будь-яких труднощів або питань, пов’язаних з електронною реєстрацією дитини у дитячий садок.
• У школах та професійних училищах області створено 162 ЗD експозиції музеїв та кімнат бойової слави, які можна переглянути в мережі Інтернет
Сьогодні на Дніпропетровщині відроджуються традиції військово-патріотичного виховання молоді. На прикладі покоління фронтовиків, героїзму і мужності воїнів Великої Вітчизняної війни молоде покоління вчиться жити і любити, будувати завтрашній день, служити Вітчизні. На Дніпропетровщині для молоді проходять «Зірниці», зустрічі з ветеранами. 28 жовтня пройшла наймасштабніша в історії незалежної України реконструкція Великої Вітчизняної Війни — реконструкція великої Битви за Дніпро. Створено музеї бойової слави в школах і закладах профтехосвіти, які переведені в 3D-формат і тепер доступні всім користувачам мережі Інтернет. За ініціативи губернатора Дмитра Колєснікова у квітні 2013 року в області розпочався конкурс на кращу музейну 3-D експозицію. За результатами конкурсу були вибрані 21 тривимірна експозиція музеїв шкіл та професійних училищ Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Кривого Рогу, а також Синельниківського, Петропавлівського, Нікопольського, Криворізького, Царичанського та Софіївського районів.
• Проведена рекордна кількість масових заходів для дітей області
Майже 250 тис школярів Дніпропетровщини взяли участь у понад 1,5 тисячі різноманітних турнірів та конкурсів. Це 84,5% від загальної кількості учнів у регіоні. Також у цьому навчальному році у Дніпропетровську було відкрито новий позашкільний навчальний заклад – «Центр художньо-естетичної творчості учнівської молоді». Свої творчі задуми тут реалізують 228 обдарованих дітей.
• Освітніми округами охоплено всі сільські райони Дніпропетровщини
У 2013 році, у рамках реалізації однойменного проекту, освітніми округами було охоплено усі сільські райони Дніпропетровщині. Кількість цих округів по області збільшилась з 63 до 75. Відтепер діти Дніпропетровщини отримують більш якісні та кваліфіковані знання у різних професійних напрямках, мають доступ до більшої кількості книг та матеріалів з дисциплін, які найбільше цікавлять учнів.
• 66% дітей Дніпропетровщини займаються в позашкільних гуртках та секціях
Один із напрямків нових соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича передбачає створення можливостей для розвитку творчих здібностей кожної дитини. На Дніпропетровщині системно розширюється мережа позашкільної освіти. Наразі на Дніпропетровщині працює 339 позашкільних навчальних закладів. Крім того, на базі позашкільних навчальних закладів функціонують понад 6 тис різнопрофільних гуртків – від художніх та музикальних до спортивних та туристичних. На сьогоднішній день позашкільною освітою охоплено близько 66% дітей Дніпропетровщини. Також цього року суттєво розширила свою мережу Мала академія наук. Відтепер до роботи МАНу залучено 9 вищих навчальних закладів, що дозволило займатися дітям у 59 секціях з різних наукових напрямків. Також цього року відкрита нова секція з біотехнологій.
• Дніпропетровщина стала одним із лідерів з оздоровлення дітей та охоплення їх літнім відпочинком
Цього року на Дніпропетровщині було оздоровлено 246 тисяч589 дітей шкільного віку, це 89% від всіх школярів регіону. В регіоні цього літа працювали 25 заміських дитячих закладів оздоровлення і відпочинку, 940 установ з денним перебуванням і 29 заміських установ оздоровлення і відпочинку за межами області. Для обдарованих дітей у регіоні організовано діяльність різнопрофільних літніх шкіл з різними напрямками: еколого-натуралістичний, туристсько-краєзнавчий, науково-технічний, науково-дослідний і кіномистецтво. Особливістю літньої кампанії-2013 на Дніпропетровщині стала популяризація здорового способу життя серед дітей та молоді. Зокрема, у рамках програми губернатора Дмитра Колєснікова «Міцне здоров’я – успішне життя» по дитячих таборах Дніпропетровщини проходив волонтерський тур здорового способу життя. Також цього року 3,2 тис дітей Дніпропетровщини були залучені до літніх експедицій «Вивчаємо заповідні території України», «Анімаційне та ігрове кіно», «До народних джерел», «Звичаї, традиції та обряди нашого краю».
• Першим робочим місцем були забезпечені понад 46 тис випускників професійних та вищих навчальних закладів області
У 2013 році на всеукраїнський ринок праці вийшли понад 52 тис дипломованих фахівців, підготовлених 141 професійним та вищим навчальним закладом Дніпропетровщини. Першим робочим місцем були забезпечені близько 46 тис випускників. Інші випускники відмовилися від працевлаштування, через службу в армії, декретні відпустки та продовження навчання у вищих навчальних закладах.
На Дніпропетровщині за підтримки губернатора Дмитра Колєснікова в регіоні введена система партнерських відносин між навчальними закладами та потенційними роботодавцями. Це мережа навчально-практичних центрів новітніх технологій, де учні освоюють нові технології, а майстри можуть підвищити свою кваліфікацію. Фірми-соціальні партнери забезпечують ці центри сучасними матеріалами та обладнанням. На даний момент в області функціонує 19 таких центрів.
Крім того, цього року 44 навчальні заклади презентували свою діяльність на регіональній виставці «Освіта. Кар’єра. Суспільство-2013», під час якої більше 6 тис майбутніх студентів отримали інформацію про умови вступу до вузів і затребуваних на рику праці професій безпосередньо від представників центрів працевлаштування.
Уже три роки поспіль на Дніпропетровщині проводяться «Ярмарки вакансій». У 2013 році в 14 вишах області було утворено спеціальні підрозділи, які відповідають за працевлаштування випускників.

ТОП-10 найвизначніших подій 2013 року: житлово-комунальне господарство, будівництво та інфраструктура Дніпропетровщини

Рівень розвитку міста чи району, регіону та країни в цілому визначається низкою чинників. Одним із таких важливих чинників є стан житлово-комунального господарства, інфраструктури та темпи будівництва нових об’єктів. Дніпропетровщина у 2013 році, незважаючи на складну економічну ситуацію в країні та світі, під керівництвом губернатора Дмитра Колєснікова продовжує системну роботу у розвитку цих галузей. Пропонуємо вашій увазі ТОП-10 найвизначніших подій 2013 року у сферах житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Дніпропетровщини.

«ЖКГ та житлове будівництво – одні з найскладніших сфер. За багато років нагромадилося безліч питань, які ми системно вирішуємо. І кожне вирішене питання у цій сфері – це нові можливості для жителів регіону. У 2013 році нам вдалося досягти вагомих результатів: більше двох десятків родин отримали можливість придбати нові квартири, ще майже тисячі родин отримали нову якість тепло-, водо- та газопостачання. Вже зроблено не мало, але попереду ще багато роботи. Перед нами стоїть завдання з впровадження енергозберігаючих технологій, з модернізації водопровідно-каналізаційного господарства, з благоустрою територій. Вирішення цих завдань – це обов’язкова умова розвитку Дніпропетровщини», — зазначає Дмитро Колєсніков.
До найвизначніших подій у сферах житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Дніпропетровщини цього року увійшли:
• Відкриття 2 нових житлових будинків на 242 квартири
У рамках Соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича Дніпропетровщина першою в Україні розпочата реалізацію проекту “Доступне житло”. У жовтні 2012 року у Дніпропетровську на ж/м «Лівобережний- 3» відкрито перший будинок, збудований за цією програмою. Наразі у програмі беруть участь 20 будинків — в 5 містах і 3 районах області (Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Новомосковськ, Павлоград, Нікополь, а також Дніпропетровський, Петриківський та Верхньодніпровський райони). Цього року відкрито ще два сучасні будинки у Дніпропетровську на вулиці Мандриківська на 114 квартир та Новомосковську 128 квартир. На Ведеться будівництво ще трьох будинків у Дніпропетровську на мікрорайоні «Лівобережний-3».
• Місто Вільногірськ перейшло на систему індивідуального опалення
Вільногірськ став першим містом в Україні, яке повністю перейшло на автономне опалення. Це стало можливим завдяки модернізації системи теплопостачання міста. Реформа обійшлася Вільногірську в 65 мільйонів гривень і тривала п’ять років. Дві третини суми сплатили підприємства міста. Нова система передбачає виведення з експлуатації віддалених від споживачів потужних, нерентабельних котелень та теплових магістралей за рахунок будівництва сучасних модульних котелень с автоматизованою системою управління. Наразі вже збудовано 9 нових модульних котельних для опалення об’єктів соціально-культурної сфери. Вони знаходяться поблизу самих об’єктів, що мінімізує втрати тепла. У житлових будинках встановлення індивідуальних опалювальних систем завершується. Зараз у місті підключені до автономного опалення понад 9 тисяч квартир.
• Введена в експлуатацію друга черга безнапірних швидкісних фільтрів на очисних спорудах Аульського водоводу
Аульський водовід постачає питну воду для близько 1,5 млн споживачів міст Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Верхньодніпровська та Криничанського, Дніпропетровського та Верхньодніпровського районів. Це водопостачальне підприємство було побудоване більше 50 років тому – на початку 1960 років. За період його існування така масштабна реконструкція фільтрів та системи відбору води проводиться вперше. Реалізація проекту реконструкції розпочата у 2011 році. У рамках першого етапу реконструкції 2011 року відремонтовано 12 фільтрів. Цього року звершено другий етап реконструкції технічних потужностей Аульського водоводу – реконструйовано ще 6 безнапірних фільтрів. Таким чином на підприємстві модернізовані 18 з 24 фільтрів. Це дозволило підвищити якість очистки води, отримати економію електроенергії та вдвічі зменшити скиди промивних вод в акваторію ріки Дніпро. В цілому, у рамках проекту планується заміна 24-х фільтрів.
• Відкрито Васильківський полігон твердих побутових відходів
На Дніпропетровщині реалізується комплексна регіональна програма поводження з твердими побутовими відходами. В її рамках будуються нові полігони, закупається сучасна спецтехніка. На нових полігонах використовується сучасна техніка, яка забезпечує належний санітарний стан прилеглих до них територій. Поява нового полігону у Васильківці дозволить вирішити питання вивозу сміття для жителів та підприємств району. На полігоні реалізується метод «картового» складування твердих побутових відходів (ТПВ). Це забезпечує ізоляцію ТПВ та дотримання санітарних норм на полігоні та прилеглих територіях. Щороку полігон зможе приймати на захоронення 5,1 тис м куб побутових відходів.
• Придбано 80 спецавтомобілів для комунальних служб міст Дніпропетровщини
Президент України Віктор Федорович Янукович ставить завдання активізувати роботу комунальників, особливо напередодні зимового періоду. Для того, щоб комунальні служби області у будь-який час та за будь-якої погоди могли виконувати свою роботу швидко та якісно, в Дніпропетровському регіоні оновлюється їх матеріально-технічна база: застаріле обладнання замінюється на нові сучасні машини. Нову спеціалізовану техніку вже отримали міста Дніпропетровськ, Дніпродзержинську, Кривий Ріг та Павлоград. Вона дозволяє підвищити продуктивність роботи комунальників, а також зменшити їх витрати на роботи з прибирання та благоустрою вулиць міст регіону.
• Відкрито рух швидкісних поїздів класу «Інтерсіті+» на маршрутах Дніпропетровськ – Сімферополь
Це дозволило довозити пасажирів до Криму та у зворотному напрямку з комфортом всього за 5 годин.
• Відкрито після реконструкції нову будівлю вокзалу на станції Рокувата у кривому Розі
Станція «Рокувата» у Кривому Розі через велику протяжність міста (134 км) є другою основною станцією після Головної пасажирської. Новий вокзал відповідає всім сучасним вимогам. Зокрема, він обладнаний пандусами для людей з обмеженими можливостями. Також, в ході будівництва нового вокзалу замінено дорожнє полотно прилеглої вулиці 23-го Лютого, тротуари, відремонтовано фасади житлових будинків, облаштовано прилеглий сквер. Для комфортності пасажирів до нового вокзалу облаштовано під’їзд громадського транспорту. Зокрема, протягнуто тролейбусні мережі.

• Відкрито 3 нові газопроводи в Межівському та Солонянському районах
Губернатор Дмитро Колєсніков наголошує, що розвиток сільських районів – це одне з першочергових завдань державної політики нашого Президента Віктора Федоровича Януковича: «Газифікація села – це важливий показник покращення якості життя його мешканців, показник того, що село живе та розвивається. Це крок до сучасного села, з розвиненою інфраструктурою, яка дозволяє селу не тільки жити, але й розвиватися, залучати молодь до життя та роботи на селі».
• Якісним водопостачанням забезпечено більше 8,5 тис жителів сіл Дніпропетровщини
Підвищення якості життя громадян – головне завдання, яке поставив Президент України Віктор Янукович. І обласна влада під керівництвом губернатора Дмитра Колєснікова системно виконує це завдання. В рамках регіональної програми «Якісна вода» райони Дніпропетровської області забезпечуються стабільним водопостачанням. Стратегічна мета проекту – досягнення світових показників у дотриманні одного з основних та базових прав людини – права на якісну питну воду. У червні якісну питну воду та стабільне водопостачання отримали понад 7,5 тисяч жителів двох сіл Криворізького району. У листопаді ще 366 будинків, 1000 жителів, школа, дитячий садок, амбулаторія села Брагинівка Петропавлівського району отримали маожливість споживати якісну проточну воду.
• Завершено першу чергу реконструкції очисних споруд Павлограда
На Дніпропетровщині впроваджено ряд програм, спрямованих на підвищення якості життя людей. Відкриття у Павлограді І черги каналізаційних очисних споруд після реконструкції — це важлива подія для всього міста. Завдяки новітнім технологіям й шляхом модернізації житлово-комунального господарства мешканці міста отримали якісні комунальні послуги та покращення екологічної ситуації. Завершити реконструкцію каналізаційних очисних споруд міста планується у 2015 році. В Дніпропетровській області в рамках Комплексної стратегії розвитку регіону діє програма з модернізації житлово-комунального господарства міст і районів області. Саме в рамках цієї програми в області відбувається масштабна реконструкція комунальної інфраструктури: котелень і теплових мереж, водопровідних і каналізаційних мереж, очисних споруд тощо.

ТОП-10 найвизначніших подій 2013 року: фізична культура та спорт Дніпропетровщини

Здоровий спосіб життя – це основа успіху. Такого правила дотримується Дніпропетровщина на чолі з губернатором Дмитром Колєсніковим. В регіоні за підтримки Президента України Віктора Януковича розвивається спортивна інфраструктура: зводяться льодові арени, реконструюються шкільні спортзали і спортивні комплекси, особливу підтримку отримують школи олімпійського резерву, спортивні школи, на новий рівень виходять професійний і масовий спорт. Все це міцний фундамент Дніпропетровщини у сучасному розвитку та вихованні майбутнього покоління переможців. Пропонуємо вашій увазі ТОП-10 найвизначніших подій у сфері фізичної культури та спорту, які стали занаковими для Дніпропетровщини та України.

«Спорт та здоровий спосіб життя – це важливі складові успішного життя. Це те, що тримає у формі та вчить йти вперед, перемагати та не боятися складнощів. Це те, що потрібно кожному для нормального, щасливого життя. Це те, що потрібно молоді, для того, щоб досягати вершин у житті. У цьому я переконався на власному досвіді – займаюся спортом з семи років і до сьогодні. Я точно зрозумів: це працює. І цьому ми навчаємо молодь Дніпропетровщини, створюємо умови для їх занять спортом та ведення здорового способу життя», — наголошує Дмитро Колєсніков.
Визначними для Дніпропетровщини цього року стали події:
• Старт програми губернатора Дмитра Колєснікова «Міцне здоров’я – успішне життя»
Програма направлена на створення додаткових можливостей для занять фізичною культурою і спортом, популяризації здорового способу життя як соціальної цінності серед всіх жителів області — в першу чергу, серед молодого покоління. В рамках цієї програми в усіх школах започатковано ранкову зарядку, розроблений комплекс вправ для офісних працівників, проведено Кубок губернатора з футболу, Всеукраїнський кубок з самбо, цикл інтерактивних лекцій «Формула успіху» та ін.
• Закладено капсулу в фундамент багатофункціональної спортивної арени для проведення ЄВРОБАСКЕТУ-2015 у м. Дніпропетровську.
В рамках підготовки до Євробаскету-2015 в області розпочато будівництво багатофункціональної спортивної арени. Цього року Президент України Віктор Янукович, Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул та голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков заклали капсулу з посланням нащадкам у фундамент нової арени. Нова сучасна багатофункціональна арена буде вміщувати до 10 тисяч глядачів. Зал арени можна буде трансформувати в залежності від потреби під змагання більш ніж зі 100 видів спорту. Після завершення чемпіонату арена стане тренувальним майданчиком для дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Також у рамках підготовки до Євробаскету-2015 на Дніпропетровщині реконструюється Універсальний видовищно-спортивний палац “Метеор” у м. Дніпропетровську та будується тренувальний комплекс у м. Дніпродзержинську.
• Проведено Кубок Губернатора з футболу серед аматорських команд.
Вперше в області проведено захід серед аматорських команд такого масштабу. В змаганнях взяли участь 36 кращих аматорських команд міст та районів області. Проведено понад 200 матчів, за підсумками яких володарем Кубку слала команда агрофірми «П’ятихатки» (м. Кривий Ріг).
• Проведено перший відкритийо всеукраїнський турнір з боротьби самбо на Кубок Губернатора.
За ініціативою голови облдержадміністрації Дмитра Колєснікова вперше проведено перші відкриті всеукраїнські змагання з боротьби самбо, в яких взяло участь понад 350 учасників з різних регіонів України.
• Проведено міжнародний фестивалю з нового сучасного спортивного напряму «Workout Fest 2013»
Фестиваль об’єднав 5 тис учасників з 12 країн світу. Головною подією Міжнародного Фестивалю «WorkOut Fest 2013» став виступ зірок стилю street workout світового масштабу. Для цього в Дніпропетровську зібрвались близько сотні спортсменів із США, Великобританії, Австралії, Іспанії, Італії, Казахстану, Росії, Чехії та Білорусії і України. Тисячі молодих людей, які зібралися на Фестивальному причалі у Дніпропетровську, змогли не тільки спостерігати за перебігом показових виступів та встановленням рекордів, але і взяти участь у різноманітних практиках здорового способу життя: від звичайного фітнесу до такого складного виду тренувань, як паркур.
• Наймасовіша ранкова зарядка за участю понад 426 тис мешканців регіону
З ранкової зарядки, яка 13 вересня пройшла на Дніпропетровщині в рамках програми губернатора Дмитра Колєснікова «Міцне здоров’я – успішне життя», розпочали свій день 436 тис 339 жителів Дніпропетровщини. Це складає трохи більше 13% від загальної чисельності населення області.
• Спортивна скарбниця регіону поповнилася ще 29 медалями
На ХХІІ літніх Дефлімпійських іграх 2013 року в м. Софія (Болгарія) Дніпропетровщину в складі національної збірної команди представляв 31 спортсмен у 7 видах спорту. Володарями медалей стали двадцять спортсменів у 6 видах спорту, виборовши 29 медалей різного ґатунку, у тому числі: 1 золоту, 22 срібні та 6 бронзових медалей.
• Вперше в області проведено змагання континентального рівня
Вперше в області проведено змагання континентального рівня – проведено чемпіонат Європи з плавання серед поліцейських. У змаганнях взяли участь понад 130 спортсменів з 14 країн світу: з Австрії, Чехії, Данії, Естонії, Франції, Німеччини, Ірландії, Італії, Нідерландів, Норвегії, Румунії, Росії, Великої Британії та України.
• Відкрита найбільша в Україні кільцева канатна дорога для воднолижників
Нова сучасна воднолижна траса в Дніпропетровську безшумна й екологічно чиста. Це кільцева канатна дорога для воднолижників і вейкбордистів завдовжки понад 800 м, що більше, ніж довжина таких трас у Києві та Москві. Одночасно на ній можуть тренуватися 12 спортсменів, а за день траса може прийняти понад 500 воднолижників. Максимальна швидкість руху по трасі – від 30 м/хв для початківців та до 60 м/хв — для професіоналів, що відповідає стандартам міжнародних змагань. Дніпропетровська кільцева воднолижна канатна дорога — єдина така дорога світового рівня в Україні.
• У Кривому Розі відкрито найсучасніший шаховий клуб
На Дніпропетровщині у Кривому Розі відкрито найсучасніший шаховий клуб. Його відкриття дозволило створити унікальну за своїми обсягами тренувальну базу для вже професійних гравців у шахи, так і для ще починаючих спортсменів-інтелектуалів. Таке відкриття ще раз довело, що Дніпропетровщина спрямовує свої сили на виховання сильних і вольових інтелектуалів.

ТОП-5 найвизначніших подій 2013 року: екологія Дніпропетровщини

На розв’язання екологічних проблем найбільш техногенно-навантажених регіонів Дніпропетровщині у 2013 році за рахунок коштів, що надходять від сплати екологічного податку, на впровадження 118 природоохоронних заходів регіональних екологічних програм було спрямовано 241, 8 млн. грн.

«Екологічна безпека – питання, яке останні десятиріччя гостро постає перед усіма економічно-розвиненими країнами. Наш регіон – один з ключових індустріальних регіонів України – має й відповідне техногенне навантаження. Враховуючи інтенсивні темпи розвитку промисловості, в області реалізуються сотні інноваційних екологічних проектів, у тому числі й великі інвестиційні», — відзначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков.
Знаковим для розвитку екології Дніпропетровщини та України стали:
• Впроваджена технологія з перехоплення високо-мінералізованих фільтраційних вод гідротехнічних споруд підприємства ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг”
Заходи дозволяють здійснювати перехоплення з включенням в зворотний цикл високо мінералізованих хлоридно-сульфатних дренажних вод, поступаючи до обвідного каналу з територій прилеглих до гідротехнічних споруд металургійного виробництва. Ефект від впровадження – поліпшення якості стічних вод підприємства.
• У Кривому Розі та Дніпропетровську започатковано систему екологічного моніторингу
У м. Дніпропетровськ вже діє автоматизований пост контролю атмосферного повітря, розташований у найбільш екологічно напруженому районі міста – у Ленінському районі, поряд з основними металургійними підприємствами. У м. Кривий Ріг введено в експлуатацію 4 обладнані автоматизовані стаціонарні пости для спостереження та обробки показників якості атмосферного повітря. Також розроблені екологічна карта та проект організації системи екологічного моніторингу міста, які об’єднують мережу пунктів спостереження в єдину комплексну систему міста та являють собою інформаційну функціональну модель міста. Ця система відстежує та відображає динаміку змін стану компонентів навколишнього середовища та рівня техногенного впливу на них в часовому та просторовому вимірі, забезпечує можливість прогнозування змін у стані компонентів довкілля.
• У Дніпропетровську відкрилася сортувальна лінія для ТПВ потужністю 50 тис тонн на рік
Нова сортувальна лінія дозволяє відбирати ПЕТ-пляшки, папір, картон, скло, компонувати відходи за типами для подальшої реалізації на підприємства, що займаються переробкою вторинної матеріалів.
• На Дніпропетровщині створено 15 заповідних об’єктів
Збереженню біорізноманіття сприяють заходи, пов’язані з розширенням природно-заповідного фонду області. Протягом 2013 року створено 15 заповідних об’єктів на території 6 районів загальною площею більше 13 тис. га, що дозволило збільшити екологічну мережу регіону до 171 об’єкта природно-заповідного фонду загальною площею 88,8 тис. га, з них загальнодержавного значення — 30 об’єктів площею 30,4 тис. га, місцевого значення – 141 об’єктів площею – 58,4 тис. га, що складає 2,8 % від загальної площі області. Заповідна справа розглядається як головний засіб для комплексного вирішення важливих екологічних проблем, таких як збереження біорізноманіття, відновлення і підтримка екологічного балансу в біосфері в умовах техногенного забруднення тощо.
• Продовження розчистки русел річок Дніпропетровщини
Цього року на Дніпропетровщині продовжені роботи із розчищення русла р. Оріль та р. Самара, Стара Саксагань, що дозволило збільшити проточність річок та підтримати побутовий рівень води. Також завершуються роботи по відновленню гідрологічного режиму р. Вовча в центральній частині м. Павлоград, що дозволить поліпшити санітарний стан навколишньої території водного об’єкту та відновити зони рекреації і відпочинку мешканців міста.

ТОП-10 найвизначніших подій 2013 року: розвиток культури Дніпропетровщини

Дніпропетровщина збагачує тисячолітні культурні надбання українського народу. Низка проектів та програм, які успішно реалізуються в регіоні, стали можливими завдяки злагодженій роботі команди однодумців, підтримці Президента України Віктора Януковича, Уряду, спільним діям облдержадміністрації та обласної ради. Гордістю року стали та увійшли в історію визнання Петриківки нематеріальною спадщиною людства, реконструкція битви за Дніпро, Парк ракет, нові присоборні площі та багато іншого. Це те, що заклало основу подальшого розвитку культури Дніпропетровщини та України.

«Ми зберігаємо та збагачуємо ті вагомі культурні надбання та традиції, які залишилися нам від нащадків. Дніпропетровщині є чим пишатися, тисячолітній досвід українського народу залишив нам величезний спадок. І важливо, що сьогодні, об’єднавши зусилля всіх рівнів та гілок влади, митців та жителів регіону, ми разом працюємо над примноженням унікальної культурної спадщини українського народу», — зазначив губернатор Дмитро Колєсніков.
Знаковими для розвитку культури Дніпропетровщини та України стали:
• На Дніпропетровщині пройшла наймасштабніша в історії України реконструкції історичних подій Битви за Дніпро
У проведенні реконструкції форсування річки Дніпро та військовому параді з нагоди святкування 70-ї річниці визволення Дніпропетровська від фашистських загарбників взяли участь понад 1,7 тис реконструкторів з 26 клубів із України, Росії та Білорусії. Зокрема, це «Червона зірка» (Київ), «Східний вал» (Дніпропетровськ), Таганрозький військово-історичний музей (Таганрог), Бєлгородська регіональна громадська організація «Історико-патріотичне об’єднання «Пошук». Понад 170 одиниць техніки було задіяно під час реконструкції історичних подій. Переглянули реконструкцію Президент України Віктор Янукович, ветерани – учасники Битви за Дніпро та більше 23 тисяч жителів Дніпропетровщини.
• Петриківський розпис включено до репрезентативного списоку нематеріальної спадщини людства ЮНЕСКО
Рішення було прийнято під час 8-ї сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яке відбувається у м. Баку (Республіка Азербайджан). Петриківський розпис – це візитна картка Дніпропетровщини та всієї України. В селищі Петриківка створено найбільший у світі 120-метровий Петриківський орнаментальний розпис ручної роботи, який увійшов до Національного реєстру рекордів України та Книги рекордів України.

• Парк ракет став символом космічної міці Дніпропетровщини
Виставковий зал музейного комплексу буде працювати у форматі шоу-рум і постійно наповнюватиметься тематичними експозиціями. Тут проходитимуть різноманітні виставки — від презентації інноваційних технологій світових брендів до виїзних експозицій провідних музеїв. На даний момент у музеї ведуться роботи з розробки нової експозиції. Нова виставка буде представляти можливості та досягнення української науки і техніки. На відкритому майданчику перед музейним комплексом представлена експозиція з трьох ракет, яка символізує перехід від військового часу до мирного освоєння космосу. Це одна з перших радянських балістичних ракет 8К11, виробництво яких було освоєно на початку 50-х років, перша ракета з мобільним стартом розробки КБ «Південне» — 8К99 і «Циклон- 3». Всі три ракети раніше були в закритому доступі, і побачити їх можна було, тільки отримавши спеціальний дозвіл. Всі зразки відновлювалися на заводі «Південмаш».
• Відкрита Соборна площа з архітектурно-скульптурною композицією “Голгофа”, що стала складовою духовно-просвітницького комплексу
Присоборна площа Свято-Миколаївського кафедрального собору – це важлива складова Духовно-просвітницького комплексу у Дніпродзержинську. Архітектурна композиція «Голгофа» складається зі скульптури Христа Спасителя, яка разом із постаментом заввишки 12 м.
• Реставрація унікального шедевру української архітектури – Свято-Троїцького собору в Новомосковську
Свято-Троїцький собор у Новомосковську – унікальний шедевр української дерев’яної архітектури. Вже два століття поспіль у своїх стінах він зберігає козацьку міць, національний дух та світлу творчу енергетику наших предків, яка передається від покоління до покоління. Ще відомий класик української літератури ХХ століття Олесь Гончар у своєму найвідомішому романі «Собор» піднімав важливе питання реставрації цієї давньої пам’ятки. Остання повна реставрація Собору проводилася у 1888 році. Довгий час Собор перебуває у аварійному стані: старі колоди не витримують навантаження, три куполи з 9 відхилилися від своєї вісі більше ніж на метр. За ініціативи Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула було розпочато реконструкцію цієї пам’ятки. Наразі вже реставровано три куполи та відкрито після реконструкції присоборну площу. Згідно з планом Свято-Троїцький Собор в Новомосковську буде повністю відновлений за 2-2,5 роки. Реставрація унікальної дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII століття дозволить зберегти духовний зв’язок поколінь та дати новий поштовх до розвитку культурних традицій Дніпропетровщини та всієї України
• Дніпропетровщина презентувала свій інвестиційний потенціал бізнес-колам України та Європи під час першої міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners»
Дніпропетровським інвестиційним агентством за дорученням губернатора Дмитра Колєснікова та голови обласної ради Євгена Удода розроблено 5 інвестпроектів у сфері культури та туризму. Три із них присвячені відродженню козацької історії регіону. Зокрема, це створення музейно-туристичного комплексу «Кодацька фортеця» в с. Старі Кодаки, створення розважального комплексу «Історико-культурний парк «Ігрень» у м. Дніпропетровську. Розроблено інвестпроект з будівництва історико-архітектурного та туристично-екскурсійного комплексу «Микитинська Січ» в м. Нікополь, Дніпропетровським інвестиційним агентством розроблено інвестпроект з будівництва концертно-виставкового комплексу в Дніпропетровську, та будівництва парку розваг у Кривому Розі.
• Вперше Дніпропетровська область приймала участь у міжнародній туристичній виставці “ITB 2013”, яка відбулась у Берліні
Департамент міжнародного співробітництва та туризму облдержадміністрації інформує про підсумки роботи на одній із найбільших в світі Міжнародній туристичній виставці в Берліні «ITB 2013», яка проходила у виставковому центрі «MESSE BERLIN». Представники Департаменту міжнародного співробітництва та туризму облдержадміністрації взяли участь у офіційному відкритті Міжнародної туристичної виставки в Берліні «ITB 2013», яке відбулася за участю Федерального Канцлера Німеччини Ангели Меркель, Президента Індонезії Сусіло Бамбанг Юдойоно, представників Всесвітньої Туристської Організації (UNWTO), Азіатсько-Тихоокеанської Туристської Асоціації (PATA) і Світова Рада Подорожей та Туризму (WTTC), а також більше 100 міністрів туризму і державних секретарів. Також в рамках виставки «ITB-2013» представники департаменту взяли участь у заході «Дунайський салон», організованому Посольством Австрії та Представництвом Федеральної землі Баден-Вюртемберг під гаслом.
• В червні туристичний потенціал України був презентований у німецькому Бундестазі
Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України було презентовано німецьким парламентарям, співробітникам апарату Бундестагу, представникам німецького туристичного бізнесу та журналістам галузевих ЗМІ туристичний та інвестиційний потенціал України. Захід був ініційований депутатом Бундестагу Юргеном Климком та організовано комітетом Бундестагу з питань туризму, німецьким товариством міжнародного співробітництва «GIZ GmbH» спільно з Державним агентством України з туризму та курортів та Посольством України у ФРН. Круглий стіл був організований для більш детального ознайомлення з туристичним та інвестиційним потенціалом України членів парламентського комітету Бундестагу з питань туризму і представників Федерального міністерства економіки і технологій ФРН, які мають безпосередній вплив на затвердження програм міжнародного співробітництва Німеччини з Україною, в тому числі з питань туризму.
• У Кривому Розі пройшов перший в Україні Міжнародний науково-практичний форум “Індустріальний туризм: реалії та перспективи”
В конференц-залі Криворізького національного університету науковці презентували доповіді щодо розвитку індустріального туризму у світі та в Україні, класифікації індустріального туризму, його форми та види. Особливу увагу приділили ролі працюючих підприємств, техногенних ландшафтів та індустріальної спадщини у становленні цього виду туризму на сучасному етапі формування внутрішнього туристичного ринку. Форуму був присвячений обговоренню реалізації індустріального туризму на практиці. Особливо цікавою була доповідь представників Дніпропетровського підприємства Інтерпайп Сталь, яке є прикладом успішного металургійного підприємства, що регулярно організовує оглядові екскурсії по своєму підприємству.
• Дніпропетровська область перемогла у четвертому раунді конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету», організованого програмою «Бібліоміст»
В рамках проекту та за підтримки Дніпропетровської облдержадміністрації 38 бібліотек отримали безкоштовний Інтернет та обладнання для створення центрів вільного доступу до Інтернету та навчання комп’ютерної грамотності.
Цей проект відкриє вільний доступ до інформаційного простору для мешканців кожного куточку Дніпропетровського регіону, надасть дітям та дорослим широкі перспективи, можливість активніше навчатися та розвиватися.

ТОП-10 найвизначніших подій 2013 року: соціальний захист жителів Дніпропетровщини

Соціальні Ініціативи Президента України Віктора Федоровича Януковича стали потужним імпульсом розвитку Дніпропетровщини у підвищенні соціальних стандартів життя громадян. На Дніпропетровщині під керівництвом голови облдержадміністрації Дмитра Колєснікова ефективно реалізується державна соціальна політика, створюються робочі місця, підвищуються заробітні плати, пенсії, соціальні виплати, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, знаходять родини тощо. Пропонуємо вашій увазі ТОП-10 найвизначніших подій 2013 року у сфері соціального захисту населення, якими пишається Дніпропетровщина.
«Сьогодні завдяки Соціальним ініціативам нашого Президента Віктора Федоровича Януковича вперше за роки незалежності Україна поставила в центр реформ підвищення якості життя людини. На Дніпропетровщині, як і в усій Україні, сьогодні проходять масштабні зміни. Вони спрямовані на те, щоб кожен житель регіону відчував себе захищеним, щоб кожен був впевнений у завтрашньому дні», — наголошує Дмитро Колєсніков.
• Середньомісячна заробітна плата на Дніпропетровщині зросла на 4,3%
На Дніпропетровщині налагоджений ефективний діалог між владою та бізнесом. Великі промислові підприємства розуміють відповідальність, яку вони несуть перед жителями регіону. На сьогодні середня зарплата жителів регіону складає 3347 грн. Це на 4,3% більше ніж минулого року. І робота у цьому напрямку продовжується.
• Легалізоване більше 15 тис. робочих місць
Важливим напрямком роботи влади є скорочення кількості безробітних. Удосконалення системи зайнятості населення та розвиток ринку праці в області ведеться за декількома напрямками. Це, зокрема, легалізація робочих місць та створення нових робочих місць. Цього року легалізовано 15 тис. 036 робочих місць, що в 2 рази більше ніж минулого року. Таких результатів дозволила досягти системна робота з легалізації робочих місць. Зокрема, у вересні 2013 року на Дніпропетровщині пройшов Місячник добровільної легалізації трудових відносин, під час якого було зареєстровано 3,6 тис договорів між працівниками та роботодавцями. Це в 1,5 рази більше середньомісячного показника 2013 року.
Робота в рамках дії “Місячника добровільної легалізації трудових правовідносин” була продовжена протягом жовтня 2013 року. За результатами проведеного “Місячника”, в службах зайнятості протягом жовтня поточного року зареєстровано 3338 договорів між працівниками і працедавцями, що також значно більше середньомісячного показника в 2013 році та підтверджує збереження позитивної динаміки щодо офіційного оформлення трудових відносин між підприємцями та найманими працівниками.
• Працевлаштовано на нові робочі місця 47,8 тис. осіб
Створення робочих місць – це важливе завдання, яке стоїть перед регіоном у рамках Соціальних Ініціатив Президента України Віктора Януковича. Від цього залежить добробут і підвищення рівня життя кожного українця. Тому на Дніпропетровщині під керівництвом губернатора Дмитра Колєснікова ведеться робота зі створення нових робочих місць на вже існуючих підприємствах та створення нових підприємств. Цього року на Дніпропетровщині працевлаштовано на нові робочі місця 47,8 тис. осіб .
• 18 ветеранів Дніпропетровщини відзначено державними нагородами
За мужність і героїзм, проявлені в роки Великої Вітчизняної війни, активну життєву позицію, вагомий особистий внесок у героїко-патріотичне виховання молоді та з нагоди 70-річчя форсування річки Дніпро Президент України Віктор Янукович відзначив державними нагородами 18 ветеранів Дніпропетровщини, 7 нагород вручив Глава держави перед реконструкцією історичних подій форсування Дніпра. Також до 70-ї річниці Битви за Дніпро на Дніпропетровщині випущені спеціальні медалі для 190 учасників форсування Дніпра, які наразі проживають в регіоні. Після реконструкції форсування Дніпра Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул та перший заступник губернатора Анатолій Крупський вручили 40 ветеранам – учасникам Битви за Дніпро унікальні медалі. Ще 150 ветеранам, які за станом здоров’я не змогли приїхати на урочистості, за дорученням губернатора Дмитра Колєснікова нагороди вручили вдома голови міст та районів. Також ветерани отримали у подарунок соціальну банківську картку на 4 тис грн.
• В рамках Соціальних ініціатив Президента України вручено 80 сучасні спецавтомобілі інвалідам Дніпропетровщини
Підтримка та ставлення до людей з особливими потребами визначають рівень розвитку суспільства. На Дніпропетровщині особлива увага приділяється питанням підвищення рівня життя людей з особливими потребами, підвищенню розмірів пенсійних виплат, соціальної допомоги, а також фінансуванню комплексних програм соціального захисту людей з інвалідністю. Цього року губернатор Дніпропетровщини вручив 63 сучасні автомобілі інвалідам регіону. Також триває робота зі забезпечення людей з особливими потребами засобами реабілітації. Цього року видано 12,3 тис одиниць технічних засобів реабілітації, у тому числі – 2041 інвалідних візків.
• 366 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування знайшли нову люблячу родину
На Дніпропетровщині цього року створено 30 дитячих будинків сімейного типу і 81 прийомну сім’ю, до яких улаштовано 366 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Ще 146 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновлено, влаштовано під опіку та піклування 976 дітей.
• Цього року значно збільшилися розміри соціальних виплат
У рамках Соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича із липня проведено перерахунок державної допомоги 288 дітям-інвалідам, які перебувають під опікою. При цьому розмір допомоги на дитину-інваліда збільшений на 894 грн. У два рази збільшилася виплата по догляду за дітьми-інвалідами підгрупи А.
• Три родини отримали матеріальну допомогу від держави по народженню трійні
На Дніпропетровщині цього року народилося три трійні. У рамках Соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича ці родини отримали матеріальну допомогу у розмірі по 50 тис грн.
• Оздоровлено більше 6 тис ветеранів Дніпропетровщини
На Дніпропетровщині особлива увага та турбота приділяється ветеранам Великої вітчизняної війни, адже вони – жива історія нашого народу. Вони приклад героїзму та мужності, який переймають нові покоління жителів регіону. Цього року в санаторіях оздоровлено 6 тис 300 ветеранів та інвалідів. Ще 1067 ветеранів та інвалідів, які за станом здоров’я не змогли відвідати санаторії, отримали компенсацію на санаторно-курортне лікування.
• Більше 121 тис родин Дніпропетровщини отримали житлову субсидію
Завдяки Соціальним ініціативам Президента України Віктора Януковича ще три роки тому на 5% була знижена межа, з якої починається призначення житлових субсидій: до 15% — сімейного бюджету для сімей із працездатних громадян та до 10% — для сімей із непрацездатних та пенсіонерів. За завданням губернатора Дмитра Колєснікова на Дніпропетровщині створена дієва система роботи, яка дозволяє забезпечити максимальне охоплення державною допомогою сімей, які цього потребують. Правом на отримання житлових субсидій користуються не тільки люди з постійним заробітком, а й люди з обмеженими фізичними можливостями та пенсіонери. Також цим правом можуть скористатися ті, хто має заборгованість за послуги ЖКГ та ті, хто мешкає в гуртожитках. Субсидія помітно скорочує суму виплат за комунальні послуги – в середньому на 200 грн. До того ж отримати її не важко: в області діє система «Єдиного вікна», яка дозволяє дізнатися всю інформацію та подати необхідні заяви у найкоротші терміни».

ТОП-10 найвизначніших подій 2013 року: промисловість Дніпропетровщини

Дніпропетровщина – потужний промисловий центр, в якому зосереджено 50% корисних копалин країни: 100% марганцевої руди, 90% залізної руди, 45% всіх різновидів запасів вугілля. На Дніпропетровщині виробляється більше 10% ВВП України та майже 20% реалізованої продукції країни. Реалізуючи політику Президента України Віктора Януковича, Дніпропетровщина під керівництвом губернатора Дмитра Колєснікова веде системну роботи з модернізації підприємств та розширення співробітництва. Це дозволяє навіть в умовах нестабільної ситуації на світових ринках демонструвати найвищі позиції індексу промислової продукції серед промислових регіонів України. Пропонуємо вашій увазі ТОП-10 найвизначніших подій 2013 року у сфері промислового розвитку Дніпропетровщини.

«Промисловість – це фундаментальна складова економічного розвитку Дніпропетровщини та України. Дніпропетровщина цього року, незважаючи на складну ситуацію на світових ринках, продовжує системно працювати: переоснащує потужності підприємств, нарощує обсяги виробництва. Все це результат ефективної роботи з модернізації промисловості, пошуку нових ринків збуту, підвищення якості продукції», — наголошує Дмитро Колєсніков.
Знаковими для розвитку промисловості Дніпропетровщини та України стали:
• Дніпропетровщина стала лідером серед промислових регіонів Україні за обсягом реалізованої промислової продукції
Модернізація підприємств, підвищення якості промислової продукції та впровадження інноваційних технологій — це основні завдання політики імпортозаміщення та стимулювання розвитку вітчизняного виробництва Президента України Віктора Януковича. На Дніпропетровщині під керівництвом губернатора Дмитра Колєснікова системно реалізуються ці завдання, і така робота вже дає свої результати. Протягом чотирьох місяців Дніпропетровський регіон утримує стабільне лідерство в Україні за обсягами реалізації промислової продукції. І не зважаючи на складну ситуацію на зовнішніх ринках збільшує обсяги виробництва та реалізації промислової продукції. При чому провідною галуззю залишається металургія, на яку припадає 35%. Також провідні позиції з обсягів реалізації промислового виробництва займають міста Кривий Ріг, Дніпропетровськ та Дніпродзержинськ. Це потужні центри промислового виробництва регіону та України.
• На Павлоградському хімзаводі відкрито об’єкт утилізації порожніх корпусів двигунів ракет і цех з виготовлення стабілізуючих розчинів
Ці об’єкти збудовані у рамках міждержавних домовленостей між Україною і США, зокрема під час зустрічі Віктора Януковича та Барака Обами, та Державної програми з утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22. Нова установка дозволить до 2016 року переробити всі 163 корпуси двигунів ракет вагою 306 тонн. Також на цьому об’єкті буде проводитися утилізація супутніх відходів від інших процесів, пов’язаних з утилізацією твердого ракетного палива МБР РС-22. Цех з виготовлення стабілізуючих розчинів дозволить вийти на промислову потужність процесів вилучення і переробки твердого ракетного палива (до 2 тис тонн на рік), забезпечивши в достатній кількості стабілізуючими розчинами ці процеси. Це прискорить виконання робіт з утилізації ракетних двигунів, що зберігаються в регіоні. Впроваджувані технологічні процеси на об’єкті дозволяють також виготовляти і рідкі мінеральні добрива, які можна застосовувати в сільському господарстві.
• Дніпропетровський трубний завод відновив свою роботу після семимісячного простою.
Після довгого простою підприємство випустило першу трубу. Це стало символом відновлення заводу, який пережив непрості часи. Ще у червні завод оголосив про намір звільнення працівників. Завдяки втручанню керівника регіону Дмитра Колєснікова 1,2 тис працівникам підприємства повернуто робочі місця, а роботу заводу відновлено. Дніпропетровський трубний завод відновив роботу непереривного трубопрокатного стану (НТС-80), розпочали свою роботу цехи з виготовлення холоднодеформованих труб (ТВЦ №1, №2). Наразі вже сформований портфель замовлень на 4,3 тис тонн, з яких 2 тис тонн – це гарячедеформовані труби та 2,3 тис тонн – холоднодеформовані. На внутрішній ринок буде поставлено 12% виготовленої продукції, до Європи – 44%, до країн СНД – ще 44%.
• Презентовано першу в Україні спецмашину для ремонту залізничних шляхів – дизельну автомотрису АД-01
Дніпропетровщина, як і вся Україна, переходить на швидкісний режим руху залізничного транспорту. Такий підхід вимагає високої якості залізничного полотна. Автомотриса, яка виготовлена на Дніпропетровщині, спроектована з урахуванням світового досвіду експлуатації та проектування спеціального рухомого складу. Вона призначена для виконання транспортних та вантажопідйомних робіт в господарстві електрифікації та електропостачання під час проведення робіт з технічного обслуговування та ремонтів контактної мережі: риття котлованів під опори, встановлення опор, заміни або ремонту елементів контактної мережі без зняття напруги, що не викликає суттєвих затримок у розкладі руху потягів. Вартість першої української автомотриси на 25% нижча за європейські аналоги. дозволить забезпечити Укрзалізницю спеціалізованою технікою для ремонту та налагодження залізничних полотен та електричних мереж, а також вийти з вигідною більш дешевшою пропозицією на російський та європейський ринок.
• ІНТЕРПАЙП СТАЛЬ виплавив перший мільйон тонн сталі
6 червня 2013 на інноваційному заводі ІНТЕРПАЙП СТАЛЬ відбувся випуск мільйонної тонни сталі. Перший мільйон підкорився металургам через 15 місяців після запуску підприємства, і всього через 5 місяців після виплавки попередніх 500 тисяч тонн, тобто вдвічі швидше. Настільки істотне збільшення потужності дозволило ІНТЕРПАЙП СТАЛИ впритул наблизитися до проектних показників, а Дніпропетровщині ще раз підтвердити свій статус промислового центра України.
• Відкрита сонячна електростанція «Солар», яка дозволить забезпечити електрикою близько тисячі домогосподарств
Розвиток альтернативних видів енергії — одне з ключових завдань в енергетичній стратегії України. Президент Віктор Федорович Янукович поставив завдання — енергія, отримана з альтернативних джерел, повинна становити не менше 15% у загальному енергобалансі країни. Дніпропетровщина виконує завдання Глави держави та орієнтується на світові тренди, впроваджуючи нові технології у енергетиці. Електростанція «Солар» у підгородньому – це вже друга сонячна електростанція в області. За попередніми даними, вона вироблятиме понад 6,62 мВт електроенергії на рік. Для прикладу, це дозволяє забезпечити електрикою близько 1000 домогосподарств.
• Проведено 3 успішні запуски ракет виробництва «Південмашу»
Дніпропетровщина — космічна столиця України. В області реалізується низка спільних проектів «Дніпроважмаш», «КБ «Південне» ім. М.К. Янгеля» та «ПМЗ ім.О.М.Макарова» з виробництва ракетоносіїв космічного призначення «Циклон 4», а також Україна – Бразильський проект «Алькантара Циклон Спейс» — запуск супутників з космодрому Алькантара в Бразилії. За підтримки нашого Президента Віктора Федоровича Януковича був прийнятий закон про фінансове оздоровлення «ПІВДЕНМАШУ». За цей рік проведено 3 успішних пуски ракет, а також два запуски ракет «Антарес», в яких використовувалися в тому числі і щаблі нашого виробництва.
• На Південному ГЗК введено в експлуатацію нову установку з транспортування руди з глибоких горизонтів кар’єра
На Південному гірничо-збагачувальному комбінаті Кривого Рогу відбувся запуск комплексу циклічно-потокової технології транспортування руди на поверхню з горизонту мінус 210 м. Нова установка складається з приймальної частини і розгалуженої системи стрічкових конвеєрів, що проходять підземними гірничими виробками. Введення в експлуатацію нового комплексу дозволить на 30-40% знизити собівартість транспортування продукції. Кар’єр ПГЗК є одним з найбільших у Кривбасі.
• Підписано Меморандум про соціальне партнерство між обласною владою та компанією «ДТЕК»
Соціальна відповідальність бізнесу – це світовий тренд. І сьогодні це вже й український тренд, початок якому було покладено ініціативами Президента України Віктора Януковича щодо розширення можливостей державно-приватного партнерства. Меморандум, який підписали Голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков, голова обласної ради Євген Удод та генеральний директор «ДТЕК» Максим Тімченко про співробітництво – це знакова подія для регіону та гарний приклад ефективно налагодженого партнерства влади та бізнесу. У рамках меморандуму ДТЕК у 2013 році збільшив соціальні інвестиції в регіоні вдвічі – з 13,8 млн грн до 30,8 млн грн. А у період до 2015 року компанія має намір інвестувати у соціальний розвиток місцевих громад Дніпропетровщини 86 млн грн.
• У ІНТЕРПАЙП НІКО ТЬЮБ запущена кільцева піч
Нова кільцева нагрівальна піч служить для нагріву сталевої заготовки перед її прокатом. Основні переваги нової печі — висока виробнича потужність, енергоефективність і скорочення витрати металу. Аналогів кільцевої печі, встановленої в трубопрокатному цеху № 2 підприємства, в Україні немає. Потужність нової печі складає 325 тис. тонн заготовки на рік, що в 1,5 рази більше, ніж потужність старої печі. При цьому нове обладнання більш енергоефективне: витрата електроенергії скоротився на третину в порівнянні зі старою піччю, а питома витрата природного газу на нагрівання 1 тонни заготовки знизилася на 20 %. Однією з важливих характеристик печі є скорочення утворення окалини при нагріванні заготовки на 1,5 %, що забезпечує зниження витратного коефіцієнта металу.

ТОП-10 найвизначніших подій 2013 року: фізична культура та спорт Дніпропетровщини

Здоровий спосіб життя – це основа успіху. Такого правила дотримується Дніпропетровщина на чолі з губернатором Дмитром Колєсніковим. В регіоні за підтримки Президента України Віктора Януковича розвивається спортивна інфраструктура: зводяться льодові арени, реконструюються шкільні спортзали і спортивні комплекси, особливу підтримку отримують школи олімпійського резерву, спортивні школи, на новий рівень виходять професійний і масовий спорт. Все це міцний фундамент Дніпропетровщини у сучасному розвитку та вихованні майбутнього покоління переможців. Пропонуємо вашій увазі ТОП-10 найвизначніших подій у сфері фізичної культури та спорту, які стали занаковими для Дніпропетровщини та України.

«Спорт та здоровий спосіб життя – це важливі складові успішного життя. Це те, що тримає у формі та вчить йти вперед, перемагати та не боятися складнощів. Це те, що потрібно кожному для нормального, щасливого життя. Це те, що потрібно молоді, для того, щоб досягати вершин у житті. У цьому я переконався на власному досвіді – займаюся спортом з семи років і до сьогодні. Я точно зрозумів: це працює. І цьому ми навчаємо молодь Дніпропетровщини, створюємо умови для їх занять спортом та ведення здорового способу життя», — наголошує Дмитро Колєсніков.
Визначними для Дніпропетровщини цього року стали події:
• Старт програми губернатора Дмитра Колєснікова «Міцне здоров’я – успішне життя»
Програма направлена на створення додаткових можливостей для занять фізичною культурою і спортом, популяризації здорового способу життя як соціальної цінності серед всіх жителів області — в першу чергу, серед молодого покоління. В рамках цієї програми в усіх школах започатковано ранкову зарядку, розроблений комплекс вправ для офісних працівників, проведено Кубок губернатора з футболу, Всеукраїнський кубок з самбо, цикл інтерактивних лекцій «Формула успіху» та ін.
• Закладено капсулу в фундамент багатофункціональної спортивної арени для проведення ЄВРОБАСКЕТУ-2015 у м. Дніпропетровську.
В рамках підготовки до Євробаскету-2015 в області розпочато будівництво багатофункціональної спортивної арени. Цього року Президент України Віктор Янукович, Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул та голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков заклали капсулу з посланням нащадкам у фундамент нової арени. Нова сучасна багатофункціональна арена буде вміщувати до 10 тисяч глядачів. Зал арени можна буде трансформувати в залежності від потреби під змагання більш ніж зі 100 видів спорту. Після завершення чемпіонату арена стане тренувальним майданчиком для дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Також у рамках підготовки до Євробаскету-2015 на Дніпропетровщині реконструюється Універсальний видовищно-спортивний палац “Метеор” у м. Дніпропетровську та будується тренувальний комплекс у м. Дніпродзержинську.
• Проведено Кубок Губернатора з футболу серед аматорських команд.
Вперше в області проведено захід серед аматорських команд такого масштабу. В змаганнях взяли участь 36 кращих аматорських команд міст та районів області. Проведено понад 200 матчів, за підсумками яких володарем Кубку слала команда агрофірми «П’ятихатки» (м. Кривий Ріг).
• Проведено перший відкритийо всеукраїнський турнір з боротьби самбо на Кубок Губернатора.
За ініціативою голови облдержадміністрації Дмитра Колєснікова вперше проведено перші відкриті всеукраїнські змагання з боротьби самбо, в яких взяло участь понад 350 учасників з різних регіонів України.
• Проведено міжнародний фестивалю з нового сучасного спортивного напряму «Workout Fest 2013»
Фестиваль об’єднав 5 тис учасників з 12 країн світу. Головною подією Міжнародного Фестивалю «WorkOut Fest 2013» став виступ зірок стилю street workout світового масштабу. Для цього в Дніпропетровську зібрвались близько сотні спортсменів із США, Великобританії, Австралії, Іспанії, Італії, Казахстану, Росії, Чехії та Білорусії і України. Тисячі молодих людей, які зібралися на Фестивальному причалі у Дніпропетровську, змогли не тільки спостерігати за перебігом показових виступів та встановленням рекордів, але і взяти участь у різноманітних практиках здорового способу життя: від звичайного фітнесу до такого складного виду тренувань, як паркур.
• Наймасовіша ранкова зарядка за участю понад 426 тис мешканців регіону
З ранкової зарядки, яка 13 вересня пройшла на Дніпропетровщині в рамках програми губернатора Дмитра Колєснікова «Міцне здоров’я – успішне життя», розпочали свій день 436 тис 339 жителів Дніпропетровщини. Це складає трохи більше 13% від загальної чисельності населення області.
• Спортсменами Дніпропетровщини завойована рекордна кількість медалей за всю історію регіону на офіційних міжнародних змаганнях – 272 медалі.
Спортсмени Дніпропетровщини гідно представили регіон у понад 300 чемпіонатах Європи та світу з олімпійських, неолімпійських видів спорту, Універсіадах, Всесвітніх та Дефлімпійських іграх. На ХХІІ літніх Дефлімпійських іграх 2013 року в м. Софія (Болгарія) спортсменами регіону здобуто 29 медалей. Загалом спортсмени Дніпропетровщини цього року завоювали 272 медалі.
• Вперше в області проведено змагання континентального рівня
Вперше в області проведено змагання континентального рівня – проведено чемпіонат Європи з плавання серед поліцейських. У змаганнях взяли участь понад 130 спортсменів з 14 країн світу: з Австрії, Чехії, Данії, Естонії, Франції, Німеччини, Ірландії, Італії, Нідерландів, Норвегії, Румунії, Росії, Великої Британії та України.
• Відкрита найбільша в Україні кільцева канатна дорога для воднолижників
Нова сучасна воднолижна траса в Дніпропетровську безшумна й екологічно чиста. Це кільцева канатна дорога для воднолижників і вейкбордистів завдовжки понад 800 м, що більше, ніж довжина таких трас у Києві та Москві. Одночасно на ній можуть тренуватися 12 спортсменів, а за день траса може прийняти понад 500 воднолижників. Максимальна швидкість руху по трасі – від 30 м/хв для початківців та до 60 м/хв — для професіоналів, що відповідає стандартам міжнародних змагань. Дніпропетровська кільцева воднолижна канатна дорога — єдина така дорога світового рівня в Україні.
• У Кривому Розі створено найсучасніший шаховий клуб
На Дніпропетровщині у Кривому Розі створено найсучасніший шаховий клуб. Його відкриття, яке заплановано на початок наступного року, дозволить створити унікальну за своїми обсягами тренувальну базу для вже професійних гравців у шахи, так і для ще починаючих спортсменів-інтелектуалів. Створення такого клубу ще раз доводить, що Дніпропетровщина спрямовує свої сили на виховання сильних і вольових інтелектуалів.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження