Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Новини Дніпропетровщини 20.12.2012р.

Декабрь 20th, 2012 Новини Вывести на печать

Олександр Вілкул відкрив у Кривому Розі першу в Україні 3D-відеогалерею історико-краєзнавчого музею

Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул відкрив у Кривому Розі першу в Україні 3D-відеогалерею історико-краєзнавчого музею. Відсьогодні відвідувачі музею у супроводі екскурсовода зможуть переглядати документальні та історичні відеоролики, присвячені розвитку Кривого Рогу та Дніпропетровщини, а також твори образотворчого мистецтва в унікальній 3D-відеогалереї.
Перша в Україні 3D-відеогалерея історико-краєзнавчого музею була створена в Кривому Розі під керівництвом губернатора Олександра Вілкула. Вона розміщується у павільйоні площею 282 м2 під найбільшим у світі квітковим годинником, що створено торік у Кривому Розі.
«Дніпропетровщина – регіон з багатою історією та традиціями. Нам є чим пишатися, є що пам’ятати. Сучасна 3D-відеогалерея – це унікальний культурно-мистецький проект, що поєднує новітні мультимедійні технології та історико-культурне надбання як Кривого Рогу, так і всієї області», — сказав губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул.
Він відзначив, що перша в Україні 3D-відеогалереї історико-краєзнавчого музею стане ще однією візитною карткою Кривбасу та Дніпропетровщини.
В інтерактивному музеї встановлена найсучасніша мультимедійна апаратура, зокрема 7 двопроекторних 3D систем, 7 екранів для відтворення зображення в 3D форматі, один 12-метровий екран, 3 широкоформатних проектори та 3D телевізори.
За допомогою цього обладнання на величезні екрани, розміщені по периметру всього павільйону, проектуються фільми як у форматі 3D, так і у звичайному форматі. Формат 3D передбачає відтворення максимально об’ємного зображення та справляє на глядачів «ефект присутності». Завдяки цьому глядачі відчуватимуть себе учасниками подій, що відбуваються на екрані.
У приміщенні відеогалереї створені комфортні умови для перебування тут відвідувачів у будь-яку пору року. Галерея оснащена сучасними системами тепловентиляції, кондиціювання та теплою підлогою.
Відсьогодні кожного дня відвідувачі у супроводі екскурсовода зможуть переглядати документальні фільми про розвиток міста та області, відеоролики, приуроченні до визначних історичних подій та державних свят тощо. Окрім того, у відеогалереї транслюватиметься перший кінодокументальний літопис Кривого Рогу «Маленька гаряча Батьківщина», документальний фільм щодо форсування Дніпра та інших важливих подій Великої Вітчизняної війни «Гірке зернятко перемоги», а також цикл фільмів «Жива пам’ять регіону» та «Свої» про видатних діячів та знакові події Дніпропетровщини. Продюсером цих фільмів виступив губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул.

На Дніпропетровщині у Новомосковську Євген Удод відкрив новий житловий будинок та вручив ключі від квартир 35 родинам військовослужбовців

Голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод відкрив новий
4-поверховий будинок у Новомосковську, який збудовано для військовослужбовців 194-го понтонно-мостового загону. Євген Удод вручив ключі від осель у новому будинку 24 родинам військовослужбовців, ще 11 сімей військових отримали ордери на квартири у сусідньому будинку цього ж військового містечка. Загалом за 2010-2012 роки під керівництвом Олександра Вілкула у Дніпропетровській області 724 працівників бюджетної сфери та представників пільгових категорій громадян отримали нові квартири.
«Одним з найважливіших питань благополуччя наших громадян є забезпечення їх житлом. На Дніпропетровщині це завдання вирішується двома шляхами. По-перше, це забезпечення безкоштовним житлом працівників бюджетної сфери. З 2010 року в регіоні видано більше 700 квартир – лікарям військовим, педагогам чорнобильцям та іншим категоріям громадян», — сказав Олександр Вілкул, — «Другий напрямок – реалізація Соціальної Ініціативи нашого Президента Віктора Федоровича Януковича «Доступне житло». У Дніпропетровську на житловому масиві «Лівобережний-3» введено в експлуатацію перший будинок на 63 квартири. Розпочато будівництво наступних будинків. Загалом на «Лівобережному-3» буде збудовано більше 1 тисячі квартир. Земельні ділянки під будівництво доступного житла передбачені і в інших містах Дніпропетровської області», — сказав Олександр Вілкул.
У новозбудованому будинку для військових у Новомосковську розташовані 8 однокімнатних квартир, 8 – двокімнатних та 8 – трикімнатних. Площа квартир складає 40 кв м, 60 кв м та 73 кв м відповідно. В усіх квартирах встановлені металопластикові вікна та системи індивідуального опалення. Незабаром у дворі будинку буде встановлено дитячий та спортивний майданчики, облаштована парковка. Олександр Вілкул подякував Віце-прем’єр-міністру – Міністру інфраструктури України Борису Колеснікову за підтримку в реалізації цього проекту.
«Уперше за багато років в нашому регіоні і в усій Україні мрії про нові квартири стають реальністю. Серед ключових напрямів розвитку регіону одним з найважливіших кластерів визначено будівництво. І ми можемо констатувати, що завдяки підтримці регіональних ініціатив Президентом України Віктором Федоровичем Януковичем, завдяки системній роботі обласної команди на чолі з губернатором області Олександром Вілкулом будівельна галузь набирає серйозні оберти», — сказав голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.

У зв’язку з отриманням нового житла в сусідньому будинку військового містечка 194-го понтонно-мостового загону, що в Новомосковську, звільнилися 11 однокімнатних квартир, які було надано наступним за чергою 11 сім’ям військовослужбовців цієї ж військової частини.
«Я щиро бажаю вам, щоб ваше нове житло було щасливим для вас. Щоб у ваших квартирах і у цьому затишному дворі звучав дитячий сміх, щоб наші земляки вірили в те, що мрії збуваються», — сказав Євген Удод.
У рамках Соціальних Ініціатив Президента України Віктора Януковича та Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровщини в містах і районах області реалізується низка програм із будівництва соціального та доступного житла. Загалом за останні три роки під керівництвом губернатора Олександра Вілкула на Дніпропетровщині видано 724 квартири.
Довідково:
У рамках Соціальних Ініціатив Президента України Віктора Януковича на Дніпропетровщині реалізується пілотний проект з будівництва доступного житла. У жовтні 2012 року Президент України Віктор Янукович та губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул відкрили у Дніпропетровську на житловому масиві «Лівобережний-3» перший будинок, збудований за цією програмою.
У новому будинку, який збудований у Дніпропетровську на житловому масиві «Лівобережний-3» по програмі Президента України Віктора Януковича «Доступне житло» 6 квартир отримали 5 спортсменів та їх тренер, які привезли з Олімпійських ігор у Лондоні золоті та срібну медалі. Вартість житла у цьому будинку складає 4,8 тис грн за 1м2, що майже на третину дешевше від ринкової вартості житла в цьому районі міста. Зниження вартості квадратних метрів вдалося досягти за рахунок того, що за кошти регіональних бюджетів було розроблено проект мікрорайону, забудовнику було безкоштовно виділено 10,8 га земельної ділянки під забудову та підведено необхідні комунікації та мережі. Такий підхід у поєднанні з програмою здешевленого іпотечного кредитування під 3 % річних на 15 років, яка реалізується у рамках Соціальної Ініціативи Президента України Віктора Януковича, дає можливість тисячам жителів Дніпропетровської області здійснити свою мрію про власне житло. Загалом за проектом на ж/м «Лівобережний-3» планується звести 16 п’ятиповерхових будинків. Уже цього року розпочато будівництво наступних будинків. І за 2 роки буде зведено ще 15 будинків цього проекту на ж/м «Лівобережний-3». Це понад 1000 квартир.
Загалом, на Дніпропетровщині у програмі «Доступне житло» беруть участь 18 житлових об’єктів. Це 1579 квартир (від одно- до п’ятикімнатних) у Дніпропетровську, Новомосковську, Дніпродзержинську, Нікополі, Павлограді, Дніпропетровському, Петриківському, Царичанському та Верхньодніпровському районах, які можна придбати в кредит лише під 3 % річних. Максимальна ставка – 16 %, з яких 13 % компенсує держава. Перший внесок – 25 %. За програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів на даний момент вже укладено 36 договорів з майбутніми власниками житла. Наразі оформлюють договори ще 3 родин. Ще 2 позичальника готують пакети документів для подання до банків. У рамках державної програми «Доступне житло 70/30» в області укладено 16 договорів.
На Дніпропетровщині відкрито тридцятий новозбудований храм за останні три роки

Голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод взяв участь у першому святковому богослужінні до Дня Святого Миколая у новозбудованій каплиці Святителя Миколая Чудотворця, Архієпископа Мір Лікійських. Храм розташований на території військової частини 194 понтонно-мостового загону у Новомосковську. Це вже 30 новозбудований храм на Дніпропетровщині за останні 3 роки.

«Розвиток духовності є однією з ключових умов розвитку людини і нашого регіону. Разом з релігійними громадами на Дніпропетровщині створюються гармонійні умови для міжконфесійних відносин, будуються і відкриваються нові храми, реставруються давні святині. Проводяться фестивалі піснеспівів, діють численні недільні школи, культурні центри та молодіжні об’єднання. Символом відродження духовності є будівництво нових святинь. За 3 роки на Дніпропетровщині збудовано 30 нових храмів. Це значимий і вагомий крок у відродженні традицій Дніпропетровщини та всієї України», — сказав голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул.
Кожен куточок святині розписаний у стилі академічного живопису. Серед живописних картин – Свята Трійця, святі апостоли Євангелісти: Матвій, Марк, Іоан, Лука. При вході в Храм зображене «Благодатне Небо».
У Храмі розміщено понад 10 ікон різних святих, серед них: ікона Святого Миколая Чудотворця, Архієпископа Мір Лікійських, ікона Миколи Святоші, ікона Божої Матері Мінської та інші.
«Кожна дорога має вести до Храму – цей постулат ми втілюємо в життя нашими справами. Відкриття нової святині – це завжди особливе свято добра, віри та благодаті. Наш Президент Віктор Федорович Янукович приділяє особливу увагу розвитку духовності в Україні. На Дніпропетровщині будуються нові храми, щоб кожен бажаючий мав змогу відвідати святе місце поблизу свого дому», — сказав голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.
У Новомосковську за ініціативи губернатора Олександра Вілкула розпочато наймасштабнішу в Україні та всій Європі реставрацію визначної дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII століття — Свято-Троїцького кафедрального собору. Остання повна реставрація святині проводилася понад 120 років тому – у 1888 році. Останні десятиліття Собор перебував у аварійному стані: старі колоди не витримували навантаження, три куполи з 9 відхилилися від своєї вісі більше ніж на метр. У 2010 році губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул взяв питання реставрації архітектурного шедевру під свій особистий контроль. Протягом 2010-2011 років було проведено необхідні дослідження, залучені кращі наукові інститути України та розроблено проект реставрації. Попередньо передбачається, що роботи триватимуть 2 – 2,5 роки.
У Дніпродзержинську за підтримки губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула будується духовно-просвітницький комплекс. Він складатиметься з Управління Дніпродзержинської єпархії Української Православної Церкви (УПЦ), Соборної площі «Голгофа» зі скульптурою Христа Спасителя, яка разом з постаментом буде заввишки 12 м, адміністративної будівлі, пам’ятки архітектури національного значення — реконструйованого Свято-Миколаївського собору та Духовного центру з недільною школою. У 2011 році губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул зібрав патріотів Дніпродзержинська для підтримки будівництва. Без бюджетних коштів – за допомогою меценатів та пожертв прихожан було почате будівництво духовно-просвітницького комплексу. Весь комплекс буде побудований за три роки. У вересні цього року у рамках створення цього центру вже відкрито Управління Дніпродзержинської єпархії Української Православної Церкви.
У Кривому Розі завершено розпис внутрішньої частини Свято-Георгіївської дзвіниці, збудованої на честь загиблих воїнів у Великій Вітчизняній війні. Висота дзвіниці 51 метр. Розпис дзвіниці було виконано іконописцями – випускниками Криворізької іконописної школи ім. преподобного Андрія Рубльова. Тематика розпису – воєнно-історична. Натхненням для майстрів стали фрески середньовічних храмів, монастирів Греції та Сербії. Центральним образом дзвіниці стало величне іконографічне зображення великомученика Георгія Побідоносця – загальноцерковного покровителя воїнів.
Загалом, протягом 2010-2012 років було відкрито 30 нових храмів, зокрема храм на честь Святителя Іоанна Златоуста в сел. Ювілейне Дніпропетровського району за участю Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Володимира, храм Воскресіння Христового на території південного машинобудівельного заводу імені О.М. Макарова. Наразі завершується будівництво храму на честь святого Іоанна Хрестителя у Дніпропетровську.

Олександр Вілкул відкрив вже 82-ий за 3 роки дитячий садок на Дніпропетровщині – Центр розвитку дитини у Дніпродзержинську

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул відкрив вже 82 дитячий садок, який збудовано в рамках регіонального проекту забезпечення дітей дошкільною освітою, що діє з 2010 року. Найближчим часом на Дніпропетровщині буде відкрито ще 12 дошкільних навчальних закладів. Центр розвитку дитини у Дніпродзержинську розрахований на 340 місць (16 груп). У Центрі діють особливі програми розвитку: проводяться заняття з Петриківського розпису, хореографії, фізичної культури. У чотирьох групах для дітей із особливими потребами оформлені спеціальні кабінети для занять з логопедом, які оснащені спеціальними діагностичними та корекційними матеріалами.

«Гармонійний та всесторонній розвиток дитини, у тому числі й дітей з особливими потребами, перебуває на моєму особистому контролі. Я поставив завдання перед керівниками міст та районів – забезпечити всіх дітей області місцями в дошкільних закладах. За 3 роки на Дніпропетровщині вже відкрито 82 дитсадка. До кінця року буде відкрито ще 12. І ця робота буде продовжена», — сказав Олександр Вілкул.
Новий Центр розвитку дитини є одним із найбільших на Дніпропетровщині та включає в себе 4 групи для дітей з особливими потребами, що сприятиме їх гармонійному зростанню та вихованню.
Відкриття нового центру дозволило повністю вирішити питання забезпечення місцями дітей дошкільного віку першого мікрорайону Лівобережжя у Дніпродзержинську. У дитсадку відкрито 4 додаткові групи для дітей з особливими потребами (вадами мови та порушенням психічного розвитку).
У Центрі діють групи тимчасового перебування дітей. Такі групи відвідують діти, які виховуються вдома. Тут вони мають можливість займатися хореографією, петриківським розписом, відвідувати логопеда та психолога.
З 2010 року в Дніпродзержинську за підтримки Олександра Вілкула в Дніпродзержинську відкрито дошкільне відділення в навчально-виховному комплексі № 3 (НВК №3), дошкільний дитячий навчальний заклад № 15, відкрито НВК на базі загальноосвітньої школи №24, створено 28 нових груп у діючих дитячих садках.
Наразі в Дніпропетровській області всі діти п’ятирічного віку охоплені дошкільною освітою (100%). Під керівництвом губернатора Олександра Вілкула в регіоні за 3 роки вже відкрито 82 дошкільні навчальні заклади та близько 260 додаткових груп при діючих дитсадках. Це більше 8 тисяч нових місць. До кінця 2012 року планується відкрити ще 12 дошкільних навчальних закладів.
З нагоди відкриття Олександр Вілкул подарував Центру комп’ютерну та мультимедійну техніку, яка дозволять застосовувати новітні ІТ-технології у навчанні дітей та корекції їх мовлення.

Олександр Вілкул: «КСК «Шинник» не буде закрито, заклад продовжить працювати в нормальному режимі»

Працівники культурно-спортивного комплексу «Шинник» у зв’язку з відмовою фінансування закладу з боку ВАТ «Дніпрошина», звернулися до губернатора Дніпропетровщини по допомогу. Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул провів робочу зустріч із генеральним директором ВАТ «Дніпрошина» Романом Науменко та представником компанії «Перун капітал» Торстеном Паулем щодо стабільної роботи КСК «Шинник» та гуртожитку ВАТ «Дніпрошина». За результатами переговорів було прийняте рішення про те, що КСК «Шинник» не буде закрито, і заклад продовжить роботу. Гуртожиток та КСК будуть переведені до комунальної власності Дніпропетровська.
«Шинник» — це один з провідних культурно-спортивних комплексів Дніпропетровщини. Принципова позиція влади — забезпечити стабільну роботу його викладачів та тренерів, створити належні умови для тих, хто займається у творчих колективах та спортивних секціях, а для мешканців гуртожитку – комфортні умови проживання. Для цього досягнуто всіх необхідних домовленостей», — сказав губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул.
Відповідне рішення про готовність прийняття містом закладів буде винесено на засіданні сесії Дніпропетровської міської ради 26 грудня 2012 року.
До моменту закінчення оформлення документів місто буде безоплатно користуватися будівлями, а працівники КСК для отримання заробітної плати будуть оформлені в Дніпропетровський міський комунальний заклад «Будинок мистецтв».
Такий підхід забезпечить безперервність процесу роботи колективу культурно-спортивного комплексу, а місто збереже свій соціально значущий об’єкт.
«Ситуація з закриттям КСК була кричущою. Я вдячна губернатору Олександру Вілкулу, що він особисто взяв на контроль та вирішив це питання. Від імені всіх учасників колективів та працівників ми вдячні за це обласній владі», — сказала директор КСК «Шинник» Фаїна Пінсон.
Довідка:
Культурно-спортивний комплекс «Шинник» ВАТ «Дніпрошина» засновано в квітні 1972 року.
У приміщенні КСК «Шинник» знаходяться: велика та мала зали для глядачів, спортзал.
У КСК «Шинник» працює 10 зразкових та народних аматорських колективів, 7 спортивних секцій. У творчих колективах і спортивних секціях займаються близько 1500 учасників.
Відомі Народні творчі колективи: «Ровесник», «Алегро», «Грація», «Гавана», «Маестро», «Імпровіз», групи спортивного танцю, хор «Ветеран», вокальний ансамбль «Джерело». Пропонується вокальна студія, курси англійської мови, курси підготовки до школи тощо.
Аматорські колективи КСК «Шинник» неодноразово ставали лауреатами міжнародних фестивалів в Іспанії, Латвії, Литві,Болгарії, Великобританії, на Кіпрі та інших.
У Будинку спорту працюють спортивні секції: греко-римська боротьба, карате, айкідо, рукопашний бій, степ-аеробіка, фітнес, тренажерна зала.
У спортивній залі проходять широкомасштабні змагання обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів із тхеквандо, кікбоксингу, дзюдо, міні-футболу, волейболу та інших видів спорту.
Проводиться робота з пільговими верствами населення: ветеранами, афганцями, чорнобильцями, інвалідами, багатодітними сім’ями, пара олімпійцями.
Олександр Вілкул відкрив після реконструкції 5-поверховий Центр дитячої творчості імені Олега Кошового у Дніпродзержинську, в якому займатимуться близько 2 тисяч юних талантів Дніпропетровщини

За завданням Олександра Вілкула у головному осередку творчого розвитку молоді міста Дніпродзержинськ – Центрі позашкільної роботи та дитячої творчості ім. О.Кошового проведено комплексну тепломодернізацію. Завдяки цьому близько 2 тисяч вихованців Центру віком від 6 до 18 років отримали можливість займатися в комфортних умовах. У рамках реконструкції замінена система опалення на сучасні електричні нагрівачі з інфрачервоним випромінюванням та сталеві радіатори з водяним опаленням, замінені старі вікна й двері на нові енергозберігаючі металопластикові, проведена теплова санація приміщення й оновлено його фасад. Сьогодні Олександр Вілкул відкрив оновлений заклад.
«Обласна влада створює необхідні умови для розвитку талановитої й обдарованої молоді нашого регіону. Дніпропетровщина відома на всю Україну своїми юними талантами, яких виховує в тому числі і Центр дитячої творчості в Дніпродзержинську. Зокрема, торік збірна Дніпродзержинська, за яку вболівала вся область, гідно представила наш регіон в національному танцювальному шоу-проекті «Майданз», — сказав Олександр Вілкул.
Чимало зірок театрального, музичного та літературного мистецтва, сучасного шоу-бізнесу є вихідцями з Дніпропетровської області і в тому числі з Дніпродзержинська. Зокрема, серед сучасних зірок — це телеведуча і співачка Віра Брежнєва, яка зробила перші кроки у своєму творчому житті саме в стінах Дніпродзержинського Центру позашкільної роботи та дитячої творчості імені Олега Кошового.
Приміщення Центру не ремонтувалося понад 20 років. Станом на 2010 рік опалення у конференц-залі було практично відсутнє. В якості тимчасового варіанту опалення було прокладено дві труби, що не давало можливості підтримувати належний температурний режим. В осінньо-зимовий період температура повітря у конференц-залі не перевищувала +5 +8 градусів за Цельсієм. Це створювало значний дискомфорт для вихованців та педагогів Центру, які змушені були перебувати на заняттях у шапках і куртках. Для вирішення цієї проблеми у 2011 році за завданням Олександра Вілкула був розроблений проект реконструкції центру, а в 2012 році проведені всі будівельно-монтажні роботи.
«Відтепер юні таланти Дніпродзержинська мають сучасне, комфортне для занять приміщення, яке обладнане всім необхідним для проведення занять з танців, співів, образотворчого мистецтва тощо. Це подарунок обласної влади дітям Дніпродзержинська до Дня Святого Миколая і новорічно-різдвяних свят. Він дасть потужний імпульс для творчого зростання молоді нашого регіону», — сказав Олександр Вілкул.
У п’ятиповерховому приміщенні Центру площею понад 4,5 тисячі квадратних метрів діє 129 гуртків різних творчих напрямків. На базі центру проводиться 10 відкритих фестивалів, конкурсів та змагань, які стали традиційними та знаковими для Дніпродзержинська й всього Дніпропетровського регіону.

Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул відкрив п’ятиметрову новорічну ялинку в дитячому центрі соціальної реабілітації «Перлина Придніпров’я»

З нагоди Дня Святого Миколая губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул відкрив п’ятиметрову новорічну ялинку в Дніпропетровському «Артеку» – дитячому центрі соціальної реабілітації «Перлина Придніпров’я». Наразі в Центрі проходять курс оздоровлення й реабілітації 200 дітей. Це діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з малозабезпечених сімей і родин, які опинилися в складних життєвих обставинах. Губернатор привітав дітей зі святом та подарував їм 10 тортів, 10 мішків з ласощами, а також фігури Діда Мороза і Снігуроньку висотою понад 2 метри, які протягом новорічних і різдвяних свят зустрічатимуть дітей біля ялинки.
«День Святого Миколая приносить дітям подарунки, добро та справжню зимову казку. Бажаю вам здійснення мрій та задумів в усіх ваших добрих справах. Успіхів вам у навчанні, щастя, злагоди та веселих новорічних і різдвяних свят», – сказав Олександр Вілкул, звертаючись до дітей.
Разом із губернатором до «перлинчат» завітали творчі колективи та волонтери Молодіжного центру Дніпропетровщини, який було створено за підтримки Олександра Вілкула в 2012 році. Молоді активісти організували дітям цікаву концертну програму з театралізованими виставами, виступами та конкурсами. Також волонтери Молодіжного центру спеціально До Дня Святого Миколая провели збір дитячої літератури для бібліотеки «Перлини Придніпров’я». Завдяки цьому книжковий фонд бібліотеки поповнився на понад 200 книг.
Щоденна увага і турбота, родинне тепло і любов – усе це є життєво важливим для кожної дитини, якого б віку вона не була. Особливо це стосується тих дітей, які з різних причин втратили батьків або якщо родина перебуває у тяжких життєвих обставинах. Тому обласна влада під керівництвом губернатора за підтримки Президента України Віктора Януковича реалізує комплексний регіональний проект «Родина для дитини». Проект спрямований на розвиток сімейних форм виховання та профілактику соціального сирітства шляхом підтримки малозабезпечених сімей та родин, які опинилися в складних життєвих обставинах. Завдяки цьому щорічно здійснюються сотні дитячих мрій.
Зазначений проект було створено на основі детального аналізу кращого європейського досвіду. Він отримав високу оцінку вітчизняних і зарубіжних експертів. Із 2011 року в рамках соціального партнерства до реалізації проекту приєднався благодійний фонд «Розвиток України». За 2,5 року реалізації проекту «Родина для дитини» досягнуті вагомі результати. Так, на 1 січня 2010 року – до початку реалізації проекту – в інтернатах області виховувалося близько 2,5 тис дітей. На сьогодні цей показник зменшений майже в два рази – до 1 104 дітей.
За два з половиною роки 820 вихованців інтернатів знайшли свої родини (у 2011 році – 494, у 2012 році – 341).
Таким чином, за 2-3 роки в регіоні буде повністю забезпечений перехід до європейської моделі виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Як відомо, на сьогодні в країнах ЄС інтернатів немає. Альтернативою цим установам є дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ) та прийомні сім’ї. У 2012 році Олександр Вілкул поставив завдання в кожному районі та місті створити щонайменше по одному ДБСТ і влаштувати в кожен з них не менше 8-ми дітей.
За 11 місяців 2012 року в області створено 37 дитячих будинків сімейного типу. Це в 2 рази більше, ніж за аналогічний період 2011 року. Всього на Дніпропетровщині вже створені і працюють 96 ДБСТ та 345 прийомних сімей. У них виховуються 1 тис 265 дітей.
Розвиваючи сімейні форми, обласна влада ставить за мету – не допустити соціального сирітства. Для цього в регіоні: по-перше, надається необхідна допомога кризовим сім’ям. За депутатами усіх рівнів закріплені більше чотирьох тисяч сімей області, які опинилися в складних життєвих обставинах. У липні в Центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді втричі збільшено штат фахівців з соціальної роботи (додатково введена 671 посада). Нові фахівці проінспектували понад 60 тисяч сімей. З них близько 6 тисяч сімей взято під соціальний супровід.
У 2013 році штат працівників Центрів соціальних служб передбачено збільшити ще на 104 одиниці. Це дозволить значно посилити роботу у подальшому виявленні кризових сімей та їх соціального супроводу з боку держави.
По-друге, реалізується комплекс заходів, щоб попередити відмову матерів від новонароджених дітей. Створені 62 консультаційних пункти, в яких працюють кваліфіковані психологи, поширюється соціальна реклама. У результаті за три роки відсоток відмови від новонароджених зменшений на 7%. Зокрема, за 9 місяців 2012 року кількість повідомлень про намір відмови від дитини склала 51, з них 36 дітей (71%) завдяки ефективній роботі соціальних працівників залишились у родині. Для порівняння: в 2009 році цей показник становив лише 64%. Тоді, кількість про намір відмов матерів від дитини складала 81, з них лише 52 малюки залишилися у сім’ї.
Нагадаємо, що Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко високо оцінив досвід Дніпропетровщини в галузі захисту прав дитини та оцінив роботу Дніпропетровської облдержадміністрації з цього питання як «надзвичайно позитивну». Зокрема, він зазначив, що за оцінками Кабінету Міністрів України за підсумками першого півріччя 2012 року Дніпропетровська область стала лідером серед регіонів України в категорії «Захист прав дитини». Оцінювання облдержадміністрацій в категорії «Захист прав дитини» було впроваджено з 2012 року Кабінетом Міністрів України за ініціативи Глави держави.
Довідка:
Дитячий центр соціальної реабілітації «Перлина Придніпров’я» – це унікальний заклад, що є перлиною оздоровчої системи Дніпропетровщини. Тут створені всі умови для того, щоб діти регіону, незалежно від соціального статусу, мали можливість відпочивати, навчатися, займатися спортом та отримувати кваліфіковану медичну допомогу з використанням найсучасніших методів діагностики, лікування і реабілітації.
Її урочисте відкриття відбулося 21 червня 2012 року за участі Прем’єр-міністра України Микола Азарова та губернатора Олександра Вілкула.
Центр збудовано під керівництвом Олександра Вілкула за підтримки Уряду відповідно до завдання, поставленого Президентом України Віктором Януковичем щодо створення належних умов оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої уваги суспільства. Із дня відкриття у «Перлині Придніпров’я» пройшли реабілітацію понад 1,5 тисячі дітей. Загалом же заклад має можливість щорічно надавати послуги з реабілітації, навчання, оздоровлення та відпочинку для 2,5 тис. дітей.
Більш детальну інформацію про «Перлину Придніпров’я», про заходи, які проходять у закладі, можна дізнатися на офіційному сайті центру: http://perlina.dnepredu.com/. На сайті розміщена 3D-презентація дитячого центру, яка дозволяє здійснити віртуальну подорож закладом.
Олександр Вілкул привітав з 20-річчям одне з найбільших машинобудівних об’єднань України – НВГ «Дніпротехсервіс»

Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул привітав з 20-річчям одне з найбільших машинобудівних об’єднань – «Дніпротехсервіс». Створена у 1992 році науково-виробнича фірма «Дніпротехсервіс» з роками стала керуючою компанією науково-виробничої групи «Дніпротехсервіс», до складу якої входять близько 20-ти провідних підприємств важкого машинобудування, підземної інфраструктури та ракетно-космічної галузі України.
«Розвиток промисловості, високотехнологічних галузей — одне зі стратегічних завдань нашої держави, визначене Президентом України Віктором Януковичем. Ракетно-космічний потенціал України є національним надбанням. Рік 20-річчя групи «Дніпротехсервіс» став знаковим для регіону і космічної галузі країни. В результаті реалізації проекту «Циклон-4» на базі «Дніпроважмаш», що входить до складу групи, у регіоні вперше в світовій практиці створений випробувальний полігон «Сухий космодром». Можливості та досвід будівництва ракетно-космічних апаратів доповнені можливостями розробки і створення наземних компонентів і систем. Таким чином космічна столиця України — Дніпропетровськ — набула повний цикл створення ракетних комплексів. Кращі машинобудівники регіону, які працюють в одному з провідних науково-виробничих об’єднань, продовжують велику справу декількох поколінь промисловців Дніпропетровщини», — сказав Олександр Вілкул, вітаючи 6-титисячний колектив НВГ « Дніпротехсервіс» під час урочистостей, які пройшли у СК «Метеор» в Дніпропетровську.
Міжнародна програма Alcantara Cyclone Space передбачає створення в Бразилії космодрому для українських ракет космічного призначення «Циклон-4». У зоні відповідальності групи «Дніпротехсервіс» знаходиться виготовлення і постачання на космодром п’яти агрегатів стартового комплексу (пусковий стіл з газоходом, підйомний-настановний агрегат, транспортний-настановний агрегат, самохідна буферна платформа і вантажний макет ракети), рухомого і стаціонарного стендів збірки головного блоку, шести комплектів устаткування технічного комплексу, а також комплекту пристроїв стиковки комунікацій стартового і технічного комплексів космічного ракетного комплексу «Циклон-4».
ТОВ НВФ «Дніпротехсервіс» бере діяльну участь в розвитку інтелектуального і наукового потенціалу Дніпропетровського регіону і України в цілому, приділяє особливу увагу використанню наукових розробок на практиці, насичуючи виробництво підприємств групи сучасним устаткуванням та новітніми технологіями. В результаті на підприємствах науково-виробничої групи «Дніпротехсервіс» освоєний випуск більше 120 видів нових виробів.
Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул відзначив успіхи працівників «Дніпротехсервіс» регіональними нагородами, а також урочисто вручив урядові Почесні грамоти.
«Сильна промисловість, досвідчені кадри — це конкурентна перевага Дніпропетровщини. Більше 55 тисяч чоловік на 150-ти машинобудівних підприємствах регіону створюють промислову славу Дніпропетровщини. Забезпечення різних галузей сучасним обладнанням — завдання машинобудівників регіону. У машинобудівній галузі створюються засоби виробництва, формуються механізми та технології, які впливають на темпи зростання продуктивності праці і підвищення якості кінцевої продукції. 12% товарної продукції машинобудування всієї України — це внесок Дніпропетровщини. Це вагомий показник, але у галузі — величезний потенціал зростання. «Дніпротехсервіс» демонструє успішний приклад розвитку цього потенціалу», — сказав Олександр Вілкул.
Аналіз динаміки показників індексу промислового виробництва свідчить, що у машинобудівній галузі динаміка промислового виробництва перевищує середньоукраїнські показники. Так індекс промислової продукції машинобудування по області перевищував середньоукраїнський: у 2010 році – на 44,6% і складав 161,5% проти 116,9% по Україні; у 2011 році – на 6,1% і складав 123% проти 116,9% по Україні; така ж тенденція зберігається і на теперішній час.

Довідка:
Засновник і директор ТОВ НВФ «Дніпротехсервіс» — Зінов’єв Олексій Михайлович. До НВГ «Дніпротехсервіс» входять: ПАТ «Дніпроважмаш», ПАТ «Дніпропетровський завод прокатних валків», ПАТ «Синельниківський ресорний завод», ПАТ «Світлофор», ПАТ «Славважмаш», «Проектно-конструкторський технологічний інститут», ПАТ «Український науково-дослідний інститут технологій машинобудування», ПАТ «Проектно-конструкторський інститут «Металургавтоматика», ТОВ «Науково-виробниче підприємство «НІКЕ» та інші. Чисельність працівників групи складає більш ніж 6 000 осіб.
Науково-виробнича група „Дніпротехсервіс” представляє собою єдиний науково-виробничий комплекс із замкнутим циклом – від науково-дослідних та проектно-конструкторських робіт до виготовлення, реалізації, монтажу та сервісного обслуговування устаткування у замовника.
Основними напрямками діяльності науково — виробничої групи «Дніпротехсервіс» є важке машинобудування, ракетно-космічна техніка, підземна інфраструктура та створення дослідних зразків і технологій з послідуючою організацією виробництва та продажу.

З нагоди дня Святого Миколая 90 дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей Дніпропетровщини переглянули фільм-казку в Дніпропетровському телетеатрі

З нагоди дня Святого Миколая 90 дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей Дніпропетровщини переглянули фільм-казку «Елена Премудрая» в Дніпропетровському телетеатрі. Благодійна акція організована за ініціативи обласної Координаційної ради «Жінки Придніпров’я» та за підтримки губернатора Олександра Вілкула. Заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова привітала дітей зі святом та подарувала їм солодкі подарунки.
Дніпропетровський телетеатр – це кіностудія з сучасною виробничою базою та власним глядацьким залом. Тут створюються фільми нового типу, де поєднуються театральні спектаклі та кінематографічні засоби. Колективом цього унікального закладу створено близько 30 фільмів про почесних громадян Дніпропетровська, які визволяли наше місто (цикл «Визволителі»), про героїв-земляків, ім’ям яких названі вулиці нашого міста (цикл «Уроки мужності») та всесвітньо відомих жителів Дніпропетровщини: Олеся Гончара, Дмитра Яворницького, Валер’яна Підмогильного, Олександра Поля. Телефільми та телевистави знімаються за участі акторів дніпропетровських театрів. Серед них і фільм-казка «Елена Премудрая», який переглянули діти.
У телеказці «Елена Премудрая», яку телетеатр створив за п’єсою московського драматурга Михайла Бартенєва, були задіяні актори Театру російської драми імені Максима Горького. Ця казка розповідає дітям про найкращі почуття – про вірність та любов, дружбу та щастя. Також для них була організована розважальна програма з конкурсами та подарунками.
«До Дня Святого Миколая, новорічних і різдвяних свят хлопчики й дівчатка Дніпропетровщини отримують від дорослих безліч приємних сюрпризів і подарунків. За ініціативи губернатора Олександра Вілкула в кожному місті та районі для дітей організовуються цікаві вистави, конкурси, концерти тощо. Театри області представляють нові спектаклі. І сьогодні Дніпропетровський телетеатр за ініціативи обласної Координаційної ради «Жінки Придніпров’я» подарував дітям своє власне творіння – фільм-казку «Елена Премудрая», − сказала Марія Пустова.
Вона також зазначила, що до новорічних і різдвяних свят обласні театри Дніпропетровщини підготували для жителів регіону три казкові прем’єрні вистави. Зокрема, Дніпропетровський академічний театр російської драми імені Максима Горького презентує спектакль «Маленька чарівниця» 19 грудня об 11:00, Дніпропетровський академічний театр опери та балету 29 грудня 2012 року о 14:00 представить виставу «Снігова королева», а Дніпропетровський академічний український музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка – 1 січня 2013 року о 12:30 казку «По щучому велінню».
Окрім прем’єрних вистав у театрах області під час новорічних канікул також відбудуться усім улюблені традиційні казкові спектаклі. Наприклад, Дніпропетровський академічний український музично-драматичний театр імені Шевченка підготував дитячі вистави «Білогорія – країна мрій», «Лускунчик» та ін.
У Дніпропетровському академічному театрі опери та балету відбудеться вистава «Білосніжка», а в Дніпропетровському академічному обласному українському молодіжному театрі – казка «Снігова квітка».
Святкові новорічні програми пройдуть й у закладах культури. Так, у Дніпропетровському будинку органної та камерної музики відбудеться три концерти: «В очікуванні Різдва», «Happy Christmas», «Новорічна тайна чарівника органа». У Дніпропетровській філармонії пройде для молоді концерт джазового оркестру, а для малечі – музична дитяча казка «Алі-Баба та сорок розбійників». У Художньому музеї, Дніпропетровському національному історичному музеї імені Дмитра Яворницького та бібліотеках області пройдуть різноманітні виставки. Також святкові новорічні вистави пройдуть в закладах культури усіх міст та районів Дніпропетровщини.

Довідка:
Дніпропетровський телетеатр має власне кіновиробництво, на якому обладнані знімальний зал, реквізиторська, монтажний комплекс, звукоцех тощо. Глядацький зал розрахований на 100 місць, обладнаний сценою, 2 екранами і сценічним освітленням. Є гримерки, гардероб, і просторий вестибюль. У телетеатрі працює «Театральна студія», у якій проводяться заняття з молодими акторами і готуються нові вистави. Також у цьому закладі працюють художня майстерня «Творчі люди» та фотостудія. Більш детально дізнатися про можна дізнатися на його веб-сайті http://teleteatr.com.ua.

Олександр Вілкул відкрив сучасну Льодову арену в Кривому Розі

Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул відкрив сучасну Льодову арену в Кривому Розі. Це вже другий новий льодовий комплекс, що побудовано в Дніпропетровській області за 2,5 роки за підтримки Президента України Віктора Януковича. Перша була відкрита 24 лютого 2012 року в Дніпропетровську на житловому масиві Червоний Камінь за участі Глави держави та губернатора області.
«Відкриття Льодової арени в Кривому Розі – це справжнє свято та один із найкращих новорічних подарунків жителям Кривого Рогу та області, які подарувала влада в рік восьмидесятиріччя Дніпропетровщини. Новий льодовий комплекс дозволить виховати майбутніх спортивних зірок, які прославлятимуть Кривий Ріг і Дніпропетровщину в Україні та в усьому світі. Обласна влада веде цілеспрямований курс на розвиток зимових видів спорту. Ми вдячні Віце-прем’єр-міністру – Міністру інфраструктури України Борису Колеснікову за підтримку. Наступного року будівництво такої льодової арени планується у Дніпродзержинську», – сказав Олександр Вілкул.
Він також зазначив, що з 22 по 31 грудня на Льодовій арені в Кривому Розі відбудеться безкоштовне масове катання для жителів і гостей міста.
Разом із губернатором на урочистому відкритті льодового комплексу жителів Кривого Рогу привітали видатний російський фігурист Ілля Авербух, відомий багатьом по телешоу «Зірки на льоду», його шоу-балет та Дніпропетровський дитячий театр-балет на льоду «Кристал». Спортсмени влаштували для гостей грандіозне незабутнє льодове шоу.
У Кривому Розі Льодова арена знаходиться в центрі міста – у парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького. Збудовано її цього, 2012 року – у Рік спорту та здорового способу життя, проголошеного Президентом України, – у рамках державної програми «Хокей України» та Комплексної стратегії розвитку регіону. Цей комплекс відповідає сучасним стандартам. Відтепер тут тренуватимуться і гратимуть професійні спортсмени. Адже раніше в місті не було професійної ковзанки, де молодь могла займатися хокеєм та фігурним катанням.
Для виховання підростаючого покоління цього місяця відкрито відділення фігурного катання на ковзанах та відділення хокею з шайбою в дитячо-юнацькій спортивній школі №1. Навчально-тренувальні заняття для вихованців цих секцій будуть проходити безкоштовно на новій льодовій арені. Наразі проводиться набір дітей у ці секції.
Нова льодова арена стане потужною спортивною базою Кривого Рогу для проведення міських, обласних та Всеукраїнських змагань. Вона забезпечить умови для тренувань більше 1 тис вихованців школи і занять спортом всіх бажаючих жителів Кривого Рогу. Її площа складає 2800 м² (70х40 м), розмір льодового поля – 60х30м. Глядацькі трибуни арени розраховані на 367 місць. У льодовій арені створено спортивний зал, 4 роздягальні з душовими кімнатами, приміщення для коментаторів, суддів та тренерів. Для безперешкодного доступу до глядацьких трибун мало-мобільних груп населення (людей з особливими потребами, літніх людей, вагітних та інших) встановлено спеціальний ліфт.
У Дніпропетровській області, зокрема у Кривому Розі, влада активно розширює спортивну інфраструктуру, популяризує масовий спорт та створює умови для якісної підготовки молодих спортсменів.
У 2011 році був відкритий сучасний спортивний комплекс «Північне сяйво». Комплекс складається з двох басейнів, спортивно-тренажерної зони і зони відпочинку.
Цього року відкрито спортивний стадіон «Спартак» Дитячо-юнацької спортивної школи (ДЮСШ) № 3, який відремонтовано за ініціативи губернатора Олександра Вілкула. На стадіоні проведено капітальний ремонт глядацьких трибун, установлено близько 4 тис сучасних індивідуальних сидінь з пластику.
Також створено 3 футбольних поля (з покриттям «штучна трава»), тенісний корт, 42 майданчики з тренажерним обладнанням.

Довідка:
Загалом на Дніпропетровщині під керівництвом губернатора Олександра Вілкула у 2012 році збудовано 350 нових спортивних об’єктів. У тому числі: 2 льодових арени, 2 футбольних поля зі штучним покриттям у Дніпропетровську та дитячому центрі соціальної реабілітації «Перлина Придніпров’я». У містах та районах області відкрито 2 спортивних комплекси та 2 спортивні зали, 5 міні-футбольних майданчиків зі штучним покриттям, 2 скейтпарки, 2 скаладроми, 1 тенісний корт.
Також відкрито 333 різноманітних спортивних майданчиків, з яких 250 дитячих, 43 – з тренажерним обладнанням, 35 – комплексних та для занять ігровими видами спорту, 4 спеціалізованих майданчика для занять Workout та 1 майданчик для городкового спорту. Будівництво нової спортивної інфраструктури регіону реалізується у рамках проекту «Спортивна інфраструктура», ініційованого губернатором Олександром Вілкулом.
Завдяки такому комплексному підходу до розвитку фізичної культури і спорту Дніпропетровська область за підсумками 9 місяців 2012 року входить в трійку лідерів у Всеукраїнському рейтингу олімпійських та неолімпійських видів спорту серед областей України.
Зокрема, цього року на тридцятих літніх Олімпійських іграх у Лондоні спортсмени Дніпропетровщини завоювали золоті медалі в змаганнях з академічного веслування та срібну медаль з легкої атлетики. За свої блискучі виступи на Олімпіаді спортсмени отримали квартири в будинку нового мікрорайону на житловому масиві «Лівобережний-3» у Дніпропетровську, на якому будується цілий комплекс «Доступне житло». Будинок, в якому отримали квартири наші спортсмени, носить почесне звання «Олімпійський».
Також Дніпропетровська область посіла перше місце серед областей України за кількістю медалей, здобутих на ХІV літніх Паралімпійських іграх 2012 року. Цього року спортсмени Дніпропетровщини на Паралімпійських іграх у Лондоні здобули 24 медалі – 4 золотих, 6 срібних та 14 бронзових. До кінця цього року переможцям і призерам Паралімпіади від Дніпропетровщини губернатор Олександр Вілкул вручить нові автомобілі.
Загалом цього року спортсменами Дніпропетровщини завойовано рекордну кількість медалей за всю історію регіону на офіційних міжнародних змаганнях – 259 медалей. Вони гідно представили регіон у понад 500 всеукраїнських та міжнародних змаганнях – на чемпіонатах та Кубках світу, чемпіонатах Європи, чемпіонатах і Кубках України з олімпійських та не олімпійських видів спорту.

Олександр Вілкул відкрив у Кривому Розі першу в Україні 3D-відеогалерею історико-краєзнавчого музею

Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул відкрив у Кривому Розі першу в Україні 3D-відеогалерею історико-краєзнавчого музею. Відсьогодні відвідувачі музею у супроводі екскурсовода зможуть переглядати документальні та історичні відеоролики, присвячені розвитку Кривого Рогу та Дніпропетровщини, а також твори образотворчого мистецтва в унікальній 3D-відеогалереї.
Перша в Україні 3D-відеогалерея історико-краєзнавчого музею була створена в Кривому Розі під керівництвом губернатора Олександра Вілкула. Вона розміщується у павільйоні площею 282 м2 під найбільшим у світі квітковим годинником, що створено торік у Кривому Розі.
«Дніпропетровщина – регіон з багатою історією та традиціями. Нам є чим пишатися, є що пам’ятати. Сучасна 3D-відеогалерея – це унікальний культурно-мистецький проект, що поєднує новітні мультимедійні технології та історико-культурне надбання як Кривого Рогу, так і всієї області», — сказав губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул.
Він відзначив, що перша в Україні 3D-відеогалереї історико-краєзнавчого музею стане ще однією візитною карткою Кривбасу та Дніпропетровщини.
В інтерактивному музеї встановлена найсучасніша мультимедійна апаратура, зокрема 7 двопроекторних 3D систем, 7 екранів для відтворення зображення в 3D форматі, один 12-метровий екран, 3 широкоформатних проектори та 3D телевізори.
За допомогою цього обладнання на величезні екрани, розміщені по периметру всього павільйону, проектуються фільми як у форматі 3D, так і у звичайному форматі. Формат 3D передбачає відтворення максимально об’ємного зображення та справляє на глядачів «ефект присутності». Завдяки цьому глядачі відчуватимуть себе учасниками подій, що відбуваються на екрані.
У приміщенні відеогалереї створені комфортні умови для перебування тут відвідувачів у будь-яку пору року. Галерея оснащена сучасними системами тепловентиляції, кондиціювання та теплою підлогою.
Відсьогодні кожного дня відвідувачі у супроводі екскурсовода зможуть переглядати документальні фільми про розвиток міста та області, відеоролики, приуроченні до визначних історичних подій та державних свят тощо. Окрім того, у відеогалереї транслюватиметься перший кінодокументальний літопис Кривого Рогу «Маленька гаряча Батьківщина», документальний фільм щодо форсування Дніпра та інших важливих подій Великої Вітчизняної війни «Гірке зернятко перемоги», а також цикл фільмів «Жива пам’ять регіону» та «Свої» про видатних діячів та знакові події Дніпропетровщини. Продюсером цих фільмів виступив губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул.

У Дніпропетровській міській лікарні № 14 впроваджено сучасну методику лікування пацієнтів за допомогою арт-терапії

На базі Дніпропетровської міської лікарні №14 у рамках новітньої методики — арт-терапії за участі пацієнтів та медичних працівників відбувся святковий новорічний концерт.
Пацієнти денного стаціонару №6 (психіатричного профілю) презентували новорічну лялькову виставу та діти-пацієнти денного стаціонару №4 (стаціонар сімейної психотерапії) влаштували виставу до Дня Святого Миколая.
Для Дніпропетровської міської лікарні №14 подібні заходи стали постійними – це вже п`ята вистава за рік.
Спеціалісти лікарні вважають арт-терапію однією з ефективних методик усунення у пацієнтів подолання депресій, стресів, психологічних розладів тощо.
Терапією мистецтвом з пацієнтами займаються висококваліфіковані психологи, психотерапевти, спеціально навчені інструктори.
«Ми займаємося лікуванням людської душі. Використання мистецтва при лікуванні та реабілітації пацієнтів з психологічними розладами дозволяє досліджувати почуття пацієнтів та навчати виражати їх. Психологи лікарні можуть за допомогою самовираження пацієнтів у живописі, музиці, грі визначити їх душевний стан, внутрішні хвилювання та почуття. Образи художньої творчості відбивають підсвідомі процеси людини – її страхи, мрії, спогади тощо,», — сказала головний лікар Дніпропетровської міської лікарні №14 Наталія Вишневська.
У Дніпропетровській міській лікарні №14 кожний пацієнт за власним бажанням може взяти участь в арт-терапії. Професійні психологи та інструктори проводять заняття, на яких пацієнти за допомогою акторської майстерності, гри на музичних інструментах, живопису виражають свої емоції та душевні переживання. Такі заняття допомагають їм зняти стрес, душевний біль, полегшити процес лікування, підвищити самооцінку та розвити художні здібності.
Тричі на тиждень пацієнти денного стаціонару №6 (психіатричного профілю) збираються у творчому клубі, де займаються малюванням, освоюють техніку малюнку олівцем, ліпку з пластиліну та глини.
Крім того, на базі денного стаціонару №6 вже близько року функціонує клуб-театр «АRTMANIA». Усі ляльки та декорації театру виготовлені руками пацієнтів.
На базі денних стаціонарів спеціалісти лікарні проводять заняття арт-терапією для дорослих пацієнтів з обмеженими можливостями, а також для пацієнтів-дітей.
За допомогою малюнку діти проживають життєві ситуації, проецирують на папері власні емоціональні стани, за допомогою кольору та форми мають можливість виразити свої почуття.
Після створення малюнку дитина обговорює з арттерапевтом свій внутрішній стан, який вона втілила у творчій роботі.
«Найчастіше внутрішні конфлікти легше виражати за допомогою художніх образів, ніж при спілкуванні. Завдяки цій методиці пацієнт може виражати ті почуття, які раніше звик подавляти у собі. Невербальні засоби часто є максимально комфортними для вираження сильних емоцій та переконань. Крім того, зміст та стиль художніх робіт допомагає спеціалістам в інтерпретації психологічного стану пацієнта», — сказала головний лікар Дніпропетровської міської лікарні №14 Наталя Вишневська.
Для людей літнього віку у психоневрологічному відділенні лікарні проводяться різноманітні психологічні тренінги. Психотренінги орієнтовані на покращання та розвиток пам`яті, орієнтування у реальності. Пацієнти на заняттях малюють, клеять аплікації, співають, згадують свою трудову діяльність та молодість. До психотренінгів входять й музикотерапія, малювання тощо.
Довідка: арт-терапія (від англ. Art — мистецтво; therapy — терапія, лікування, догляд, турбота) — діагностика та корекція нервових розладів за допомогою малювання, прослуховування музики і т.д. Як самостійний напрямок психології і психіатрії вперше з’явилося на Заході наприкінці 60-х років минулого сторіччя. Арт-терапія — метод психотерапії, що використовує для лікування і психокорекції художні прийоми і творчість, такі як малювання, ліпка, музика, фотографія, кінофільми, книги, акторська майстерність, створення історій та багато іншого.
До основних форм арт-терапії належать: групова, індивідуальна та сімейна.
Терапія мистецтвом в наш час використовується не тільки в лікарнях і психіатричних клініках, але і в інших умовах — і як самостійна форма терапії, і як додаток до інших видів групової терапії.
Одним із найбільш використовуваних у терапії вправ є створення групових фресок, у якому учасники або малюють усе, що вони хочуть, на загальній картині, або малюють на ній щось, відповідно до обраної всією групою теми. Членів групи заохочують коментувати свої малюнки, у той час як керівник групи підсилює групову взаємодію (методику впроваджено в лікарні, використовується вже майже 10 років).
Арт–терапія націлена на лікування, психокорекцію, реабілітацію, психопрофілактику, розвиток та діагностику психологічного стану людини.
Види арт-терапії:
— анімаційна терапія;
— образотворча терапія;3
— бібліотерапія;
— ігротерапія;
— музикотерапія;
— орігамі;
— пісочна терапія;
— казкотерапія;
— робота з глиною;
— кольоротерапія;
— фототерапія.
Олександр Вілкул: «У цьому році Дніпропетровськ став членом Асоціації європейських новорічних міст, увійшовши до числа найоригінальніших та найяскравіших різдвяних містечок Європи»

Близько 3 мільйонів ліхтариків складають головне новорічне містечко Дніпропетровської області, що розташоване в сквері біля облдержадміністрації. Його перлиною є унікальна 14-метрова hi-tech ялинка, яку сьогодні вечері відкриє губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул. Красу і масштабність казкового містечка відзначили в Європі — Дніпропетровськ став членом Асоціації європейських новорічних міст.
«Завдяки святковій яскравій атмосфері, яка створюється в цьому казковому містечку, і дорослі, і діти поринають у чарівний світ новорічних свят. Мільйони різнобарвних ліхтариків, чарівні персонажі з улюблених дитячих казок приваблюють як жителів, так і гостей міста. Красу казкового містечка відзначили і за кордоном. У цьому році Дніпропетровськ став членом Асоціації європейських новорічних міст, увійшовши до числа найоригінальніших та найяскравіших різдвяних містечок Європи», — сказав губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул.
Неповторну новорічну атмосферу у Дніпропетровську вже традиційно створюють губернаторська ялинка та казкове містечко, що розташоване у сквері біля облдержадміністрації. Казкові герої містечка та близько трьох мільйонів ліхтариків зможуть перенести його відвідувачів у барвисту країну мрій, краси, свята і дитинства. Тут встановлені фігури лісових звірят і казкових героїв. Серед них – олені, пінгвіни, ведмеді, птахи та весела родина сніговиків, до яких цього року приєдналися дракони й матрьошки. Усі вони виготовлені з маленьких ліхтариків.
Дерева у сквері прикрашені новорічними гірляндами з мерехтливих вогників, які в ввечері та вночі створюють враження зорепаду.
Цьогоріч казкове містечко розширило свої кордони порівняно з минулим роком новорічною ілюмінацією додатково були прикрашені алея скверу, яка прилягає до проспекту Пушкіна та алея вздовж вулиці Комсомольської. Для розширення казкового містечка було додатково придбано нові гірлянди з мерехтливих вогників для оздоблення ними ще близько 100 дерев.
У центрі казкового містечка розташований єдиний в Україні новорічний світловий фонтан, який переливається сяйвом 40 тис світлодіодів і створює ефект водоспаду. Це досягнуто за рахунок того, що на кожному з 5 довгих і 10 коротких його променів-струменів фонтану встановлено спеціальне обладнання, яке дозволяє імітувати сяючі краплі води.
За кількістю ліхтариків та вогників новорічне казкове містечко на Дніпропетровщині є одними з найбільших в Європі.
Олександр Вілкул: «На Дніпропетровщині пройде 733 новорічно-різдвяних заходів»

Губернатор Олександр Вілкул затвердив план заходів новорічних і різдвяних свят у кожному місті та районі Дніпропетровщини. Це 733 різноманітні концерти, вистави, екскурсії, конкурси, зустрічі тощо. Першим із них є обласне дитяче свято до Дня Святого Миколая у Дніпропетровському академічному театрі опери та балету. Його відвідали 1100 дітей із міст та районів регіону. Усі вони отримали солодкі подарунки. Дітей зі святом привітали голова облради Євген Удод і заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова.
«День Святого Миколая – це день, коли кожен з нас проявляє турботу до дітей, рідних, близьких, друзів та особливо тих, хто її найбільше потребує. Дарує їм частинку своєї душі, тепла й любові. Традиційно у цей день творяться дива й добрі справи. Обласна влада під керівництвом губернатора Олександра Вілкула дбає про підростаюче покоління. Сьогодні в оперному театрі для понад тисячі хлопчиків і дівчат організовано обласне свято з концертною та розважальною програмою, подарунками та солодощами. Це одне із сотень заходів, які проходять на Дніпропетровщині до новорічних і різдвяних свят», − сказала Марія Пустова.
Діти, які відвідали оперний театр − це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених та багатодітних сімей, діти-інваліди, діти військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, журналістів, які загинули під час виконання службових обов’язків та загиблих шахтарів, а також діти, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
На обласному святі вони переглянули розважально-пізнавальний фільм про святого Миколая, а також взяли безпосередню участь у театралізованій виставі, активно спілкуючись з артистами та відповідаючи на запитання ведучого. Свої найкращі виступи хлопчикам та дівчаткам подарували відомі творчі колективи регіону, зокрема, народний ансамбль танцю «Цвітень», шоу-гурт «Джем Сі», зразкова школа національного бойового мистецтва «Спас», ансамбль спортивного бального танцю «Астра» тощо.
«У ці святкові дні в усіх містах та районах Дніпропетровщини за участю кращих творчих колективів проходять концертні та розважальні програми. Обласна влада робить все, щоб новорічні і різдвяні свята стали для дітей яскравими та незабутніми», – сказав Євген Удод.
Губернатор Олександр Вілкул затвердив план заходів до Дня Святого Миколая та новорічних і різдвяних свят у кожному місті та районі Дніпропетровщині. Серед них: новорічні та різдвяні концерти для дітей пільгових категорій, розважальні програми, перегляд фільмів та казок, святкові зустрічі, бали-маскаради для молоді, конкурси новорічних газет та привітань, літературно-музичні вечори, конкурс на кращі новорічні загадки, колядки, щедрівки, на кращу новорічну пісню тощо.
Наприклад, у Кривому Розі пройде Різдвяний концерт камерного оркестру, новорічне театралізоване свято «Новорічна казка зимового лісу», яке переглянуть 1,5 тис дітей, «Щасливе Різдво» – конкурсно-розважальна програма для учасників дитячих аматорських колективів та багато інших.
У Вільногірську проходить фольклорно-народознавче свято «Різдвяна зірка», концерт «Чари різдвяних мелодій» та святкова новорічна гра «Що? Де? Коли?». У Дніпродзержинську буде проведено традиційний конкурс дитячої творчості «Зима-чарівниця», виставки новорічних малюнків «Зимові пейзажі», «З Різдвом Христовим»,
У Марганці діти візьмуть участь у конкурсі на кращий новорічний букет, а також пройде «Мистецьке свято для обдарованих дітей «Щастя й здоров’я Вам бажаємо у День Святого Миколая».
Юні знатоки Нікополя позмагаються у брейн-рингу «Новорічні традиції народів світу», вікторині «Кращий знавець зимового лісу» та екологічних іграх, а юні благодійники візьмуть участь в акції «Допоможемо зимуючим птахам».
У Павлограді стартують міський дитячий зимовий фестиваль учнів «Зимові візерунки» та VII міський конкурс «Творче досягнення року — 2012».
Школярі Васильківського району мандруватимуть ріднокраєм «Там, річку і село білим снігом замело», юні вокалісти П’ятихатського району візьмуть участь у районному турі Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Собори наших душ», а співоча спільнота учнів Солонянського району – у районному конкурсі «Різдвяна зірка». Також юні солонянці змагатимуться на районному конкурсі з паперопластики «Сніг чарівний у вальсі кружляє» тощо.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Путівник ветерана “Піксель”
  • ВИМОГИ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ
  • Виконком від 17.04.2024 р.
  • ЛЕПТОСПІРОЗ – ОСОБЛИВО НЕБЕЗПЕЧНЕ ІНФЕКЦІЙНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ
  • Про скасування рішення Павлоградської міської ради виконавчого комітету №252 від 23.03.2022
  • Шановні керівники підприємств сфери торгівлі, послуг та ресторанного господарства!
  • ПАВЛОГРАДСЬКИЙ РТЦК ТА СП запрошує на військову службу за КОНТРАКТОМ
  • ОБЕРЕЖНО! ПЕРІОД АКТИВНОСТІ КЛІЩІВ!
  • Гуманітарна допомога медичному закладу міста від Агентства США з міжнародного розвитку USAID
  • Акутальні грантові пропозиції
  • Про затвердження Плану заходів щодо складання прогнозу бюджету Павлоградської міської територіальної громади на 2025-2027 роки
  • Виконком від 10.04.2024 р.
  • До уваги ветеранів, ветеранок та членів їхніх родин!
  • Запрацювала «Єдина ветеранська лінія»
  • Інформація про використання благодійних пожертв від фізичних та юридичних осіб за 1 квартал 2024р.