Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Новини Дніпропетровщини 24.09.2012 р

Сентябрь 24th, 2012 Новини Вывести на печать

На Дніпропетровщині вперше в історії Петриківський розпис
був презентований дипломатам з понад 20-и країн світу

Представники дипломатичного корпусу з понад 20-и зарубіжних країн відвідали виставку «Історія та сучасність Петриківського декоративного розпису», підготовлену спільно Дніпропетровським національним історичним музеєм імені Дмитра Яворницького та Дніпропетровським художнім музеєм. Виставка пройшла за підтримки губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула та сприяння Міністерства закордонних справ України у контексті ініціативи України про набуття Петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.
Серед представлених на виставці експонатів – мальовки та дерев’яні вироби, створені протягом другої половини ХХ – поч. ХХІ ст. Експозиція складається з майже 250 робіт таких відомих народних майстрів, як Федір та Валентина Панко, Андрій та Марія Пікуш, Анатолій Чернуський, Надія Білокінь, Марія Статива, Наталя Рибак, Тетяна Гарькава, Ніна Турчин, Людмила Горбуля та багатьох інших.
«Петриківський розпис – один із складових елементів бренду Дніпропетровської області та України. Це унікальне явище українського народного мистецтва є частиною багатої культурної спадщини Європи та світу. Підтримка та розвиток «Петриківки» є одним із важливих напрямів утвердження міжнародного іміджу Дніпропетровщини й України в світі як сучасного центру розвитку цього самобутнього мистецтва. Петриківський розпис цінується в усьому світі. Закордонні делегації, що відвідують Дніпропетровщину, отримують на пам’ять про візит до нашого регіону вироби, розписані петриківськими майстрами. І сьогодні нашим зарубіжним гостям ми представляємо шедеври цього народного мистецтва», — сказав Олександр Вілкул.
Усі представлені експонати – неповторні. Виконані в єдиній техніці орнаментального живопису, вони різні за настроєм, написанням, змістом, але всіх їх поєднує атмосфера любові до людей, природи і Всесвіту.
Реалізуючи на регіональному рівні ініціативу України про набуття Петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства, обласна влада демонструє світовій спільноті як давні його зразки, так і розвиток сучасного декоративного розпису у динаміці, зокрема у сімейних традиціях, які донині передаються на Дніпропетровщині з покоління у покоління.
Головна умова для надання ЮНЕСКО статусу нематеріальної спадщини людства – популярність та історико-культурна цінність елемента нематеріальної спадщини як на його батьківщині, так і у світі. Перевага надається тим явищам та традиціям, які є невід’ємною частиною національної культури і, водночас, перебувають у постійному розвитку. Петриківський розпис є саме таким. З ХVІІІ століття, а саме ним датуються перші вироби з цим унікальним орнаментальним візерунком, він не втратив своєї автентичності.
За ініціативи губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула Петриківський розпис входить до складу навчальних програм дитячих садків, шкіл, професійно-технічних закладів і вузів області.
«Ми прагнемо щоб унікальні вироби Петриківських художників безперешкодно знаходили шлях до шанувальників народного мистецтва як в нашій країні, так і за її межами. Адже це вагомий внесок у світовий міжкультурний діалог», — наголосив голова обласної ради Євген Удод, представляючи зарубіжним гостям виставку високохудожніх творів Петриківського розпису.
Виставка дозволила високоповажним гостям ознайомитись з розмаїттям матеріалів, що використовувалися митцями для виконання розпису — це дерево, скло, папір, кераміка та пап’є-маше. Твори, представлені на виставці, народжувались у різні часи народними майстрами на фабриці «Дружба», в експериментальній творчій майстерні Федора Панка, а нині — у центрі народного мистецтва «Петриківка».
Також за ініціативи Олександра Вілкула, 23 вересня 2012 року вперше в історії України у селищі Петриківка за участі дипломатичних представників з понад 20-и країн світу відбудеться презентація Дніпропетровщини як центру унікальної культурної спадщини України. Серед іноземних гостей, які відвідають Петриківку, Надзвичайні та Повноважні Посли Алжиру, Афганістану, В’єтнаму, Єгипту, Індонезії, Іраку, Республіки Корея, Малайзії, а також представники дипломатичних установ з Азербайджану, Киргизстану, Польщі, Росії, Таджикистану, Японії, Координатор проектів ОБСЄ в Україні.

У селищі Петриківка на Дніпропетровщині
створено найбільший у світі 120-метровий Петриківський орнаментальний розпис ручної роботи

23 вересня ц.р. представники Національного реєстру рекордів України та Книги рекордів України зафіксували новий рекорд – найбільший в країні орнаментальний розпис ручної роботи. Цей яскравий калиново-квітковий фриз довжиною 120 метрів та шириною 80 см прикрасив паркан у центрі селища Петриківка Дніпропетровської області. Загальна площа розпису складає 96 квадратних метрів. Для його оформлення було використано тридцять кілограмів емалевої фарби десяти кольорів.
Мистецька акція пройшла в рамках ініціативи України щодо набуття Петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства за підтримки губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула та Міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка за участі дипломатів з понад 20-и країн світу.
«Популяризація та розвиток народного мистецтва Петриківського розпису – це зміцнення регіонального й національного патріотизму. Тож обласна влада створює умови, аби закласти міцну основу, щоб знання, унікальний талант та професіоналізм Петриківських майстрів передавалися наступним поколінням. Для цього в рамках регіонального проекту реалізуються спеціальні освітні програми в садках, школах та вишах Дніпропетровщини. Я вітаю з рекордом петриківських майстрів – і тих, для кого це вже стало професією, і тих, хто ще юний і тільки починає творити. Бажаю подальших перемог і успіхів на славу Дніпропетровщини та України», — сказав Олександр Вілкул.
Орнамент виконаний за ескізом та під керівництвом 13 народних майстрів Петриківського розпису. Крім народних майстрів робота над проектом об’єднала 30 професійних митців та 127 вихованців Петриківського будинку дитячої творчості, учнів Петриківської художньої школи та студентів спеціалізованого ПТУ № 79.
«Малюнок рекордної орнаментальної «стрічки-бігунця» символізує нескінченність руху і життя. Упевнений, що і автентичний Петриківський розпис буде розвиватися крізь усі покоління українців, крізь віки, уособлюючи високу культуру нашого народу», — сказав голова обласної ради Євген Удод, вітаючи майстрів-рекордсменів.
Представники Національного реєстру рекордів Украйни та Книги рекордів України вручили керівникам Петриківщини та народним майстрам, які долучилися до створення рекордної орнаментальної стрічки, сертифікати про досягнуті рекорди.

З цією визначною подією петриківців привітали представники дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, які перебували з візитом у Петриківці.
Сертифікати про внесення у Книгу рекордів України отримали народні майстри: Тамара Булгак, Олена Говоруха, Людмила Горбуля, Ольга Дарадан, Зінаїда Кошова, Людмила Кравець, Лариса Купка, Людмила Лук’яненко, Світлана Лук’яненко, Марія Пікуш, Світлана Прянікова, Олеся Статива та Анатолій Чернуський.
«Діти нашого району засвоюють ази Петриківського розпису. Починаючи з дитячого садка, вони розвивають свої навички й уміння в школах та гуртках. Ми пишаємося тим, що потрапили до книги рекордів України. Ми вдячні Олександру Вілкулу й обласній владі за підтримку ініціативи України стосовно популяризації цього унікального мистецтва Дніпропетровщини у світі», — сказала голова Петриківської районної ради Наталія Коваленко.
Також за ініціативи Олександра Вілкула, 23 вересня 2012 року вперше в історії України у селищі Петриківка за участі дипломатичних представників з понад 20-и країн світу відбудеться презентація Дніпропетровщини як центру унікальної культурної спадщини України. Серед іноземних гостей, які відвідають Петриківку, Надзвичайні та Повноважні Посли Алжиру, Афганістану, В’єтнаму, Єгипту, Індонезії, Іраку, Республіки Корея, Малайзії, а також представники дипломатичних установ з Азербайджану, Киргизстану, Польщі, Росії, Таджикистану, Японії, Координатор проектів ОБСЄ в Україні.

На Дніпропетровщині у Соціальній Ініціативі Президента України «Доступне житло» бере участь більше тисячі квартир за доступними цінами

Нове житло за доступними цінами
У рамках Соціальної Ініціативи Президента України Віктора Януковича «Доступне житло» на Дніпропетровщині діє іпотека на 11 житлових об’єктів. Це більше тисячі квартир (від одно- до п’ятикімнатних) у Дніпропетровську, Новомосковську, Дніпродзержинську, Нікополі, Дніпропетровському та Петриківському районі, які можна придбати в кредит лише під 3 % річних. Максимальна ставка – 16 %, з яких 13 % компенсує держава. Перший внесок – 25 %.
Прості умови участі у програмі
Умови кредитування досить прості. Для того, щоб отримати кредит, потрібно мати наступні документи: паспорт, свідоцтво про шлюб, довідку про склад сім’ї та довідку про необхідність покращення житлових умов. Для того, щоб узяти пільговий іпотечний кредит, не обов’язково перебувати на черзі для покращення житлових умов, достатньо лише довідки про необхідність покращення житлових умов, яка надається за місцем проживання. З документами слід звернутися в регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (м. Дніпропетровськ, вул. Робоча, 22-А, тел. (0562) 33-56-48, 35-73-83), який визначений одержувачем бюджетних коштів. Якщо з документами все гаразд, дані про потенційного позичальника передаються в банк.
Консультації щодо іпотеки у всіх містах та районах Дніпропетровщини
Допомогу в оформленні документів та відповідні консультації жителі Дніпропетровської області можуть отримати в дозвільних центрах всіх міст та районів, де за завданням губернатора Олександра Вілкула створені спеціальні консультаційні пункти щодо участі в програмі іпотечного кредитування в рамках Соціальних Ініціатив Президента України Віктора Януковича.
Консультанти в дозвільних центрах розкажуть про об`єкти, в яких можна узяти в кредит квартири за Програмою іпотечного кредитування, зроблять попередні розрахунки відповідно до доходів родини та вартості обраної квартири, зв’яжуть бажаючих із забудовником і організують огляд майбутньої квартири. Також вони супроводжуватимуть увесь процес до оформлення кредитної угоди в банку. Наразі до консультантів вже звернулись 6 тис жителів регіону.
Роз’яснювальну роботу за завданням Олександра Вілкула фахівці облдержадміністрації проводять також у трудових колективах.
Також інформацію щодо умов програми «Доступне житло» можна ознайомитися на сайті Дніпропетровської облдержадміністрації у розділі «Соціальна Ініціатива Президента України: Доступне житло» та за телефоном «гарячої лінії» головного управління будівництва та архітектури облдержадміністрації – (056) 742-88-20.
Доступні умови кредитування
На сьогодні у програмі кредитування у Дніпропетровській області беруть учать 3 банки: «Ощадбанк», «Укрсіббанк» та «Укргазбанк».
Банк перевіряє бажаючих укласти договір на придбання іпотечного житла на відповідність критеріям кредитування. Зокрема, максимальний щомісячний платіж за кредитом не повинен перевищувати 40% сукупного середньомісячного доходу сім’ї. Після сплати щомісячного платежу за кредитом на кожного члена сім’ї повинно залишатиметься не менше прожиткового мінімуму, який становить 1 037 грн. Сукупний середньомісячний дохід родини не повинен перевищувати десятикратного розміру середньомісячної заробітної плати в регіоні — у Дніпропетровській області це 29 070 грн.
Максимальний розмір кредиту, за яким можуть частково компенсувати відсотки, розраховується шляхом множення нормативної площі житла на його розрахункову вартість. Вартість за 1 кв м у Дніпропетровській області встановлена на рівні від 4,85 до 7,2 тис грн за кв м. Нормативна площа житла встановлюється на рівні 40 кв м на одинокого громадянина та родину без дітей. На кожного наступного члена сім’ї до цієї площі додається ще 18 кв м. Проте загальна площа квартири не повинна перевищувати 78 кв м.
Державні гарантії
На виконання Соціальної Ініціативи Президента України Віктора Януковича «Доступне житло» на 2012 рік на Дніпропетровську область з державного бюджету виділено 72,9 млн грн. Це дозволить компенсувати відсоткову ставку кредиту у розмірі 13 % тим, хто заключив договори.
За ініціативи губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула під будівництво доступного житла у регіоні забудовнику безкоштовно виділяється земля та за бюджетні кошти підводяться комунікації до цієї земельної ділянки. Це дозволяє значно знизити вартість житла. Прикладом такої підтримки обласної влади є будівництво житлового комплексу «Лівобережний-3», де вартість 1 кв м складає 4,8 тис грн, що на 30 % нижче за середньоринкову.
Довідково:
Об’єкти “Доступное житло”
1. м. Дніпропетровськ, вул. Мандриківська, 51-М (16 квартир – 5 однокімнатних, 11 — трикімнатних), вартість одного квадратного метра – 7200 гривень.
2. м. Дніпропетровськ, вул. Сімферопольська, 2 (652 квартири – 384 одноккімнатні та 268 двокімнатних), вартість одного квадратного метра 6200 гривень.
3. м. Дніпропетровськ, житловий масив Лівобережний-3, перши містобудівельний комплекс (63 квартири – 16 однокімнатних, 17 двокімнатних, 14 трикімнатний, 5 чотирикімнатних, 1 п’ятикімнатна), вартість одного квадратного метра 4800 гривень.
4. м. Дніпропетровськ, провулок Піхтовий,1-А, житловий комплекс, секція 5, друга черга (18 квартир – всі двокімнатні), варітсть одного квадратного метра 6250 гривен.
5. м. Новомосковськ, вул. Родянська, 1 (26 квартир – 15 однокімнатних, 11 двокімнатних), вартість 1 квадратного метра – 5000 гривень.
6. м. Новомосковськ, вул. Сучкова, 56 (49 квартир – 26 однокімнатних, 23 двокімнатних), вартість 1 квадратного метра – 5000 гривень.
7. Дніпропетровський район, с. Дослідне, вул. Наукова, 54-А – друга черга МЖК “Мрія” (45 квартир – 15 однокімнатних, 15 двокімнатних, 15 трикімнатних), вартість 1 квадратного метра – 6250 гривен.
8. Котеджне містечко “Блакитне озеро”, с. Єлизаветівка, вул. Котовського, 47-А, 49 квартир, вартість квадратного метра – 5000 гривень.
9. Петриківський район – 35 квартир, вартість квадратного метра 5000 гривень.
10. м. Дніпродзержинськ, вул. Ватутіна, 39, завершення реконструкції житлового будинка (80 квартир – 17 однокімнатних, 27 двокімнатних, 36 трикімнатних), вартість одного квадратного метра – 5000 гривень.
11. м. Нікополь, проспект Трубників, 9-А (55 квартир – 11 однокімнатних, 44 двокімнатні), вартість одного квадратного метра – 5000 гривен.

 ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ОБЛЗДРАВА
Погіршення стану здоров’я дітей у Чаплинській загальноосвітній школі пов’язане з аденовірусною інфекцією, — облздрав
За результатами обстеження лікарем-інфекціоністом та фахівцями санепідемслужби учнів Чаплинської середньої загальноосвітньої школи, що звернулись до лікаря зі скаргами на слабкість та підвищення температури тіла, фактів отруєння дітей та спалаху кишкової інфекції не встановлено.
За даними головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації, захворюваність дітей у Чаплинській середній загальноосвітній школі пов’язана з аденовірусною інфекцією, що була розповсюджена повітряно-крапельним та контактно-побутовим шляхами. Наразі тривають лабораторні дослідження відібраних проб.
«За даними медичного спостереження у дітей не зафіксовано середньо-тяжких і тяжких перебігів захворювання. Нормалізація стану відмічалася вже ввечері у п’ятницю 21 вересня та у суботу після огляду медичними працівниками стан дітей був повністю задовільний.
Також було визначено, що діти навчалися у різних класах та по різному харчувалися.
При обстеженнях, що були проведені Дніпропетровською обласною санітарно-епідеміологічною станцією, у дітей був виявлений антиген аденовірусу – різновид гострої респіраторної вірусної інфекції. Тому це підтвердження того, що у дітей була відсутня бактеріальна інфекція, а мало місце захворювання учнів на респіраторну-вірусну інфекцію, а саме аденовірусну», — сказала начальник головного управління охорони здоров’я Валентина Гінзбург.
Починаючи з 20 вересня 2012 року нових випадків захворювань учнів Чаплинської середньої загальноосвітньої школи не зареєстровано.
Нагадаємо, протягом 19-20 вересня 2012 року до Чаплинської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини Петриківського району звернулися декілька учнів 4-7 класів Чаплинської середньої загальноосвітньої школи зі скаргами на слабкість та підвищення температури тіла.
Наразі усі учні, що мали ознаки захворювання, не потребують медичної допомоги.

З нагоди Дня машинобудівника Президент України Віктор Янукович відзначив державними нагородами жителів Дніпропетровщини
За вагомий особистий внесок у розвиток машинобудівної галузі, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм Президент України Віктор Янукович відзначив державними нагородами та присвоїв почесні звання жителям Дніпропетровщини. Відповідний Указ № 556/2012 від 21 вересня 2012 року опублікований на офіційному сайті Президента України. Губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул привітав нагороджених із високими досягненнями.
«Ключовими напрямками Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровщини є підтримка розвитку базових галузей економіки – модернізація та технічне переоснащення промислового комплексу регіону, впровадження інноваційних та енергозберігаючих технологій, а також розвиток точного машинобудування та космічної галузі. Дніпропетровщина активно нарощує об’єми виробництва у галузі машинобудування. Так індекс промислової продукції цієї галузі постійно зростає: у 2010 році — майже на 45 %, у 2011 році – ще майже на 6 %. Наш Президент Віктор Федорович Янукович відзначив високі досягнення машинобудівників Дніпропетровщини», — сказав Олександр Вілкул.
Нагороджено:
орденом «За заслуги» II ступеня
Олександра МАЩЕНКА — першого заступника генерального конструктора — генерального директора державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» імені М.К.Янгеля», м.Дніпропетровськ
орденом «За заслуги» ІІІ ступеня
Зінаїду ШАРОВАРІНУ — начальника бюро акціонерного товариства «Дніпропетровський агрегатний завод»
Присвоєно почесні звання:
«ЗАСЛУЖЕНИЙ ДІЯЧ НАУКИ І ТЕХНІКИ УКРАЇНИ’
Віктору ХОРОШИЛОВУ — начальникові сектору державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» імені М.К.Янгеля», м.Дніпропетровськ
«ЗАСЛУЖЕНИЙ МАШИНОБУДІВНИК УКРАЇНИ»
Геннадію ДОМУЩЕЮ — голові правління акціонерного товариства завод «Павлоградхіммаш», Дніпропетровська область
Володимиру ДЯТЧЕНКУ — заступникові головного конструктора акціонерного товариства «Дніпропетровський агрегатний завод»
Олександру ПЛЕСКАЧУ — начальникові цеху державного підприємства «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М.Макарова», м.Дніпропетровськ
«ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ»
Володимиру КАСТОВУ — слюсареві-інструментальнику цеху акціонерного товариства «Завод «Палмаш», Дніпропетровська область

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • ПАВЛОГРАДСЬКИЙ РТЦК ТА СП запрошує на військову службу за КОНТРАКТОМ
  • Команда робототехніки Ліцею № 9 отримала патент на винахід
  • У бою за Україну загинув наш земляк Недвига Олексій
  • Реабілітація дітей з інвалідністю
  • Про надання матеріальної допомоги
  • «Реконструкція гуртожитку по вул. Промислова, 9/2 у м. Павлоград Дніпропетровської області (житло для внутрішньо переміщених осіб)», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-05-08-009320-a
  • Про відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води
  • Про визначення балансоутримувача нерухомого комунального майна
  • До уваги випускників шкіл та коледжів!
  • Протокол засідання молодіжної ради при Павлоградській міській раді
  • Про надання дозволу на обробку інформації на обробку інформації на типовому робочому місці Користувача ІКС ЄДР
  • Привітання міського голови з днем матері
  • До міжнародного Дня руху заради здоров’я
  • Привітали бітьків -вихователів
  • У бою за Україну загинув наш земляк Антіпов Андрій