Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Новини Дніпропетровщини 24.11.2012 р.

Ноябрь 26th, 2012 Новини Вывести на печать

На Дніпропетровщині цінова ситуація на ринку хліба є стабільною

У Дніпропетровську відбувся круглий стіл з питань забезпечення стабільної ціни на хліб у регіоні. У заході взяли участь начальник головного управління агропромислового розвитку Дніпропетровської облдержадміністрації Вадим Удовицький, голова Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Наталія Кучугура та керівники хлібопекарських підприємств Дніпропетровської області.
«На Дніпропетровщині цінова ситуація на ринку хліба є стабільною. Потреби хлібопекарських підприємств регіону забезпечені зерном до наступного врожаю за рахунок продовольчого зерна Регіонального стабілізаційного фонду, який був створений за ініціативи губернатора Олександра Вілкула, та інтервенції з аграрного фонду України. Завдяки цьому на Дніпропетровщині і надалі буде забезпечена стабільна ціна на хліб», — сказав в.о. начальника головного управління агропромислового розвитку Дніпропетровської облдержадміністрації Вадим Удовицький.
На сьогоднішній день в області потреба продовольчого зерна на маркетинговий рік складає 535 тис тонн пшениці, з них 250 тис тонн – для хлібопекарської промисловості.
Щодоби хлібозаводами Дніпропетровської області випікається у середньому 500 тонн хліба. На сьогоднішній день задекларовано 746,7 тонн зерна, в тому числі 301,4 тис тонн продовольчого, з нього для хлібопекарської промисловості 260 тис тонн, при потребі 20,8 тис тонн зерна щомісячно.
Хлібопекарські підприємства Дніпропетровської області для виробництва хліба щомісяця отримують 8,2 тис тонн із Аграрного фонду та 2,75 тис тонн — із Регіонального стабілізаційного фонду.
Борошно регіонального фонду разом з аграрним фондом України повністю покриє потребу хлібопекарських підприємств Дніпропетровщини на 2012/2013 маркетинговий рік, що гарантовано дає можливість отримувати стабільні на хліб масового вжитку.
Ціни на хліб масового вжитку перебувають у сфері державного регулювання. На Дніпропетровщині контроль за цінами на хліб здійснюється завдяки системній роботі обласної влади та Антимонопольного комітету.
«В області триває моніторинг цін на продукцію 16 головних хлібопекарних підприємств. За результатами моніторингу ситуація на ринку хліба є стабільною», — сказала голова Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Наталія Кучугура.

На Дніпропетровщині створюється система «соціального таксі» для людей, яким важко пересуватись самостійно

Протягом 2013-2014 років для міст Дніпропетровщини буде придбано 14 спецавтомобілів для перевезення маломобільних громадян області (зокрема, інвалідів, що користуються візками). Таким чином в області створюється система «соціального таксі» для людей, яким важко пересуватись самостійно. Така пропозиція підготовлена за ініціативи губернатора Олександра Вілкула головним управлінням праці та соцзахисту облдержадміністрації та підтримана на сесії облради.

На XVI сесії обласної ради депутати внесли зміни до Програми забезпечення державних соціальних гарантій і регіональних форм адресної підтримки ветеранів війни, інвалідів та окремих категорій громадян у Дніпропетровській області на 2010 – 2014 роки.
Внесені зміни посилюють заходи з соціальної підтримки громадян. Зокрема, протягом 2013-2014 років для міст Дніпропетровщини буде придбано 14 спеціально обладнаних автомобілів для перевезення громадян області, яким важко пересуватись самостійно. Таким чином в області створюється система «соціального таксі» для маломобільних громадян.
«До людей, які потребують особливої уваги влади – інвалідів, людей похилого віку, ветеранів – на Дніпропетровщині ставляться з особливою турботою. Адресний підхід у цьому питанні — це, перш за все, врахування індивідуальних потреб таких категорій громадян. Саме адресність є головною основою Соціальних Ініціатив нашого Президента Віктора Федоровича Януковича. Запровадження системи «соціального таксі» – автопарку спецавтомобілів для перевезення маломобільних громадян – дозволяє в усіх містах Дніпропетровщини допомогти людям, які прикуті долею до інвалідних візків, комфортно вирішувати різні питання: з’їздити в лікарню, у справах до різних органів влади чи з інших особистих потреб. Пільгові транспортні послуги для людей в інвалідних візках – це не розкіш, це можливість вийти за обмеження чотирьох стін свого житла. Обласна влада розуміє це, тому ми впроваджуємо спеціальні соціальні програми, що дозволяють людям з обмеженими можливостями відчувати себе повноцінними громадянами», — сказав Олександр Вілкул.
Донині транспортні послуги маломобільним громадян на спеціально обладнаному транспорті (з підйомниками для інвалідних візків) здійснювалися лише в Дніпропетровську та Кривому Розі.
В обласному центрі на базі Дніпропетровського міського центру соціальної допомоги створено службу перевезення немобільних мешканців міста, яка має у користуванні 3 транспортних засоби, обладнані підйомними пристроями для перевезення інвалідів на візках: ГАЗ 322132 (8 місць для перевезення немобільних громадян) та 2 автобуси (по 10 місць для перевезення немобільних громадян). Для системного отримання безкоштовних послуг з транспортного обслуговування інваліди мають зареєструватися в цій службі, в установленому порядку подавши відповідні документи. Далі заявки на кожну поїздку подаються в телефонному режимі — 3 послуги на місяць, або — в залежності від необхідності системного відвідування лікувально-профілактичного закладу. Протягом 2012 року скористалися послугами служби більше 1 тисячі маломобільних громадян.
У м. Кривому Розі міське управління праці та соціального захисту населення як соціальне таксі замовляє обладнані спеціальними підйомниками автобуси у приватного підприємства для перевезення інвалідів по замовленням. Так у 2012 році із місцевого бюджету було надано 56,5 тис. грн. на такі перевезення, скористалися 852 особи. В місті також функціонує 8 тролейбусів з низькою підлогою, з них 6 – обладнані піддоном для з’їзду візків.
В усіх територіальних центрах соціального обслуговування в області для перевезення немобільних громадян є автомобілі ВАЗ 210930, в середньому в місяць вони здійснюють більше 1 100 – 1 200 транспортних послуг.
Також, за словами голови обласної ради Євгена Удода, у рамках Програми заплановано створення громадських (піклувальних) рад в інтернатних установах та лікарнях.
У рамках Регіональної програми адресної підтримки ветеранів війни та інвалідів на 2010-2014 роки у містах і районах реалізуються спеціальні проекти соціальної допомоги «Турбота», «Ветеран», «Здоров’я літніх людей» та низка інших.

Довідка:
На виконання Соціальних Ініціатив Президента України у поточному році на Дніпропетровщині: — більш ніж 950-ти тисячам жителів збільшені трудові пенсії. Середній розмір підвищення склав 153 грн;- майже 145 тисяч інвалідів війни отримали разову допомогу на загальну суму понад 52,6 млн грн;- підвищений розмір щомісячної державної допомоги для більше ніж 12 тисяч членів сімей інвалідів війни, понад 97 тисячам учасників війни, дітям, інвалідам та пенсіонерам з 2 857 малозабезпечених сімей, майже 35 тисячам потерпілих на виробництві.- для повного охоплення соціальними послугами сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, з 2 липня приступив до роботи 671 новопризначений соціальний працівник.
У поточному році з обласного бюджету громадським ветеранським організаціям виділено 772 тис.грн. А в цілому, на забезпечення соціальних гарантій та адресної підтримки ветеранів війни спрямовано майже 3 млн.грн. І це окрім медичного та соціального забезпечення.
Обладнано пандуси для безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями на майже 10 тисячах об’єктів житлового та громадського призначення. У поточному році у рамках Програми було придбано спеціальне обладнання для інвалідів усіх категорій, у тому числі з вадами слуху і зору, збільшено фінансування з обласного бюджету на соціальні статті для підтримки ветеранів. За кошти обласного бюджету впроваджуються заходи щодо організації забезпечення інформаційних теленовин із сурдоперекладом для людей з вадами слуху та проведення тематичних передач на телебаченні. Серед важливих заходів – допомога в отриманні освіти та працевлаштування людей з особливими потребами. І сьогодні на підприємствах регіону працевлаштовані та працюють близько 30 тис. інвалідів. Це — найвищий показник у країні.
З метою соціального забезпечення ветеранів війни, інвалідів та окремих категорій громадян на території області створено 51 територіальний центр соціального обслуговування одиноких пенсіонерів, непрацездатних громадян, інвалідів. Щороку у них безкоштовно обслуговуються понад 42 тис ветеранів війни, в тому числі 20 тис ветеранів – вдома.
В області діє 18 будинків-інтернатів, у тому числі 4 – геріатричних пансіонатів, в яких на повному державному забезпеченні перебувають 213 ветеранів війни, з них 9 – інваліди війни.

 На Дніпропетровщині протягом 2012-2014 років планується створити понад 215 тисяч нових робочих місць

На Дніпропетровщині протягом 2012-2014 років планується створити понад 215 тисяч нових робочих місць. Такі прогнозні показники передбачає Програма зайнятості населення Дніпропетровської області на 2012 – 2014 роки, розроблена під керівництвом губернатора Олександра Вілкула та ухвалена рішенням XVI сесії облради.

У цілому по області прогнозується розширити сферу застосування праці за рахунок створення у 2012 році — 70 тис. нових робочих місць (за 10 місяців вже створено 59,1 тисячі), у 2013 – 72,5 тис, у 2014 – 73,2 тис. нових робочих місць.
«У період дії попередньої Програми, у 2010 році в області створено 53,4 тис. робочих місць — завдання Уряду зі створення робочих місць виконано на 110,2 %. Протягом 2011 року створено 69 тис нових робочих місць, що становить 132,1% від річного прогнозу Кабміну. Ми ставимо такі ж високі показники й на майбутні роки. Пріоритетними галузями у створенні нових робочих місць залишаються: гірничо-металургійний комплекс, машинобудування, виробництво будівельних матеріалів, сільське господарство, торгівля та ресторанне господарство, сфера малого підприємництва. В цих галузях, в тому числі, є значний потенціал розвитку та умови для забезпечення гідного рівня заробітної плати», — сказав Олександр Вілкул.
Губернатор також зазначив, що активізація політики зайнятості в поєднанні зі зростанням вимог роботодавців щодо якості та підвищення конкурентоспроможності робочої сили вимагає розширених програм професійної орієнтації. Згідно Програми, передбачається, що протягом 2012 – 2014 років по 202 тисячі незайнятих громадян щороку отримають профорієнтаційні послуги.
За прогнозом, у 2012 – 2014 роках завдяки активним заходами сприяння зайнятості населення передбачається щороку: працевлаштувати по 49,7 тис. осіб, здійснювати професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації ще понад 15 тисяч, залучати до участі в оплачуваних громадських роботах 15 тисяч незайнятих громадян.
Як зазначив голова обласної ради Євген Удод, ефективність запроваджуваних в регіоні заходів довела також і попередня Програма зайнятості населення Дніпропетровської області, яка була розрахована на 2010 – 2011 роки і дія якої скінчилась із прийняттям нової Програми до 2014 року.
Протягом 2010 року за направленням служби зайнятості було працевлаштовано понад 44,7 тис. незайнятих громадян, у 2011 році – 49,5 тис. осіб. У 2010 році професійним навчанням було охоплено майже 13,5 тис. безробітних, у 2011 – 14,7 тис. безробітних.
До громадських робіт у 2010 році залучено понад 13,1 тис. громадян з числа безробітних, у 2011 році – 15,4 тис. безробітних.
За сприяння служби зайнятості у 2010 році працевлаштовані 606 осіб з обмеженими фізичними можливостями, у 2011 році – 829.
У навчальних закладах професійно-технічної освіти постійно здійснювався обмін передовим науковим і виробничим досвідом та проводилось стажування студентів у передових господарствах області.
Для удосконалення організації та змісту професійної орієнтації з учнівською молоддю протягом 2010 року було проведено майже 1,9 тис. заходів з відродження престижу робітничих професій, у тому числі понад 1,5 тис. заходів для учнів загальноосвітніх шкіл, 209 заходів з батьками випускників шкіл та 146 – з працівниками освіти. Протягом 2011 року проведено 2190 профорієнтаційних заходів щодо відродження престижу робітничих професій, у тому числі 1,6 тис. заходів для учнів загальноосвітніх шкіл, 328 заходів з батьками випускників шкіл та 275 заходів з працівниками освіти.
Для формування в суспільстві позитивного іміджу робітничих професій та підвищення соціального статусу робітника закладами професійно-технічної освіти області у 2011 році укладено угоди про підготовку кваліфікованих робітників більш ніж з 250 суб’єктами малого підприємництва.
Протягом 2010 року середньомісячна заробітна плата штатних працівників області зросла на 23,3% і склала 2 369 грн, що перевищує у 2,6 раза встановлений прожитковий мінімум для працездатної особи.
Середньомісячна заробітна плата за 2011 рік становила 2791 грн, що у 2,8 рази перевищує розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи (1004 грн).
Органами місцевої виконавчої влади із залученням контролюючих органів, фондів загальнообов’язкового соціального страхування, профспілок та інших громадських організацій проводиться робота щодо легалізації тіньової зайнятості, зокрема недопущення використання найманої робочої сили без належного оформлення трудових відносин з роботодавцем та легалізації заробітної плати.
Протягом 2010 року заборгованість із виплати заробітної плати зменшилась на 63,4 млн грн або у 3,7 рази. Утричі скоротилась кількість підприємств боржників – з 228 до 77, чисельність працівників, яким не виплачено заробітну плату, зменшилась у 6,6 раза – з 14,6 тис. осіб до 2,2 тис. осіб. Питома вага невиплаченої заробітної плати у фонді оплати праці скоротилась з 4,2% до 0,9% (по Україні – 4,3%).
Протягом 2011 року загальна заборгованість з виплати заробітної плати зменшилась на 8,4 млн грн або на 36,1% і на 01 січня 2012 року становила 14,8 млн грн, у тому числі по економічно активних підприємствах – 2,9 млн грн (- 36,4%).
Кількість підприємств-боржників скоротилась на 46 одиниць (з 77 до 31), зменшилась чисельність працівників, яким не виплачено заробітну плату, – з 2,2 тис. осіб до 1,7 тис. осіб.
Протягом 9 місяців 2012 року загальна заборгованість з виплати заробітної плати зменшилась на 2,5 млн грн або на 17% і на 1 жовтня 2012 року становила 12,3 млн грн, у тому числі по економічно активних підприємствах – 2,6 млн грн (- 49,2%).
Кількість підприємств-боржників скоротилась на 8 одиниць (з 31 до 23), зменшилась чисельність працівників, яким не виплачено заробітну плату – з 1,7 тис осіб до 0,4 тис осіб.
Олександр Вілкул: «До 2015 року 2855 мешканців 16-ти гуртожитків у 5-ти містах Дніпропетровщини зможуть приватизувати своє житло»
З ініціативи губернатора Олександра Вілкула Дніпропетровська обласна рада ухвалила регіональну Програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад області. Програма розрахована до 2015 року. Згідно з нею планується передати у власність територіальних громад 16 гуртожитків державної власності. Після цього мешканці цих гуртожитків отримають право приватизації в них житлової площі, яку вони займають.
«Метою цієї Програми є забезпечення реалізації житлових прав жителів гуртожитків. Таким чином майже три тисячі громадян цієї категорії в нашій області отримають можливість оформити право власності на своє житло», — сказав Олександр Вілкул.
Зазначені 16 гуртожитків знаходяться у містах: Вільногірськ – 2 гуртожитки, Дніпропетровськ – 10, Дніпродзержинськ – 1, Нікополь – 2, Павлоград – 1 гуртожиток. Їх загальна площа становить 63,5 тис квадратних метрів. У гуртожитках проживає 2855 мешканців. Згідно з Програмою жителі зазначених гуртожитків отримають право приватизації своєї житлової площі.
Гуртожитки розташовані за адресами: м. Вільногірськ (вул. Гагаріна,9 та вул. Гагаріна,11), м.Дніпропетровськ (вул. Ковалевської, 78, вул. Карагандинська, 11 а, вул. Воронезька, 2, вул. Гомельська, 59, вул. Коксова, 24, вул. Петровського, 56, вул. Петровського,43, вул. Шелгунова, 4, вул. Котляревського, 5, пров. Альпійський, 5 а), м.Дніпродзержинськ (вул. Колеусівська, 16а), м. Нікополь (вул. Станіславського,28, вул. Трубченка, 3), м. Павлоград (вул. Промислова, 9/2).
Як повідомлялося раніше, на Дніпропетровщині за десять місяців 2012 року введено в експлуатацію понад 177 тис кв м житла, що на 45% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Під керівництвом Олександра Вілкула з 2010 року Дніпропетровщина упевнено нарощує обсяги введеного в експлуатацію житла. Загалом у 2010-2012 роках у Дніпропетровській області було введено в експлуатацію понад 630 тис кв м житла. З цього напрямку Дніпропетровщина є провідним регіоном в країні.
Дніпропетровщина займає провідні позиції в країні по забезпеченню соціальним житлом робітників бюджетної сфери та будівництву доступного житла в рамках Соціальних Ініціатив нашого Президента Віктора Януковича. Починаючи з 2010 року на Дніпропетровщині видано 689 квартир пільговим категоріям громадян та працівникам бюджетної сфери. У тому числі у 2012 році квартири отримали 110 сімей у Дніпродзержинську, які проживали в аварійних будинках в зоні зсувів ґрунту в районі Шамишиної Балки, а також 65 сімей в Кривому Розі, які проживали в селищі Карнаватка в зоні зсувів ґрунту в районі шахти «Саксагань».
До кінця 2012 року квартири отримають ще 54 родини медиків та військовослужбовців.
У рамках реалізації Соціальної Ініціативи Президента України Віктора Януковича «Доступне житло» у жовтні 2012 року у Дніпропетровську був відкритий новий житловий будинок на 63 квартири. Це перший будинок нового мікрорайону доступного житла на житловому масиві «Лівобережний-3». Протягом двох років там буде побудовано ще 15 п’ятиповерхових будинків на більш ніж 1 тис квартир.
Вартість квартири за програмою «Доступне житло» на третину дешевше за середню ринкову ціну. Зниження вартості вдалося досягти за рахунок того, що за кошти регіонального бюджету був розроблений проект мікрорайону, безкоштовно виділена земельна ділянка під забудову та підведені необхідні комунікації та мережі.
На сьогодні у Дніпропетровській області у Програмі пільгового іпотечного кредитування беруть участь 14 будинків на 1286 квартир (від одно- до п’ятикімнатних) у Дніпропетровську, Новомосковську, Дніпродзержинську, Нікополі, Дніпропетровському та Петриківському районах . Квартири у цих будинках можна придбати в кредит лише під 3 % річних. Максимальна ставка – 16 %, з яких 13 % компенсує держава.

За два роки понад 1000 дітей з тяжкими розладами мови отримали ефективне лікування в єдиному в Україні профільному санаторії у Дніпропетровську

Дніпропетровський дитячий психоневрологічний санаторій №4 — це єдиний в Україні медичний заклад, що спеціалізується на лікуванні та реабілітації дітей з порушенням мови, що спричинене ураженням центральної нервової системи.
У санаторії лікують дітей віком від 2 до 12 років із заїкуванням, затримкою мовного розвитку, порушенням мови середнього та важкого ступеню внаслідок вродженої патології тощо. Це єдиний в системі охорони здоров’я України санаторій такого профілю.
За підтримки губернатора Олександра Вілкула у Дніпропетровському дитячому санаторії №4 у жовтні 2010 року був відкритий новий фізіотерапевтичний корпус з басейном та водолікарнею. Це дозволило значно розширити обсяг реабілітаційних заходів. Зокрема тут проводяться заняття у басейні, перлинні та гідромасажні ванни, процедури із застосуванням душу Шарко*.
Із листопада 2011 року у санаторії почала надаватись допомога дітям віком від 2 років. Для цього за підтримки обласної влади був реконструйований двоповерховий спальний корпус для сумісного перебування матері і дитини.
Протягом 2010-2012 років курс реабілітації у закладі пройшли понад 1000 дітей.
«Сьогодні чимало батьків стикаються з проблемами мовного розвитку дитини. З такими пацієнтами зазвичай займаються логопеди, але цього не завжди достатньо. На Дніпропетровщині, окрім логопедичних кабінетів при медзакладах, діє єдиний в Україні санаторій, де діти з розладами мови з усієї області отримують комплексне лікування. Направлення до нашого санаторію видає лікар-логопед, який займається з дитиною», — сказала головний лікар Дніпропетровського психоневрологічного санаторію №4 для дітей з тяжкими розладами мови Нестані Мехатішвілі.
Реабілітаційні заходи окрім медикаментозних та фізіотерапевтичних включають логопедичні заняття, лікувальну фізкультуру, різні види масажу, водні та фізіотерапевтичні процедури, психотерапію, працетарапію, музикальну терапію, арт-терапію та ін.
Курс реабілітації триває 6-8 тижнів. Одночасно у закладі можуть оздоровлюватись 60 дітей віком від 5 до 12 років та ще 15 малюків віком від 2 років, які перебувають у медичному закладі разом із матерями. Діти шкільного віку під час реабілітації проходять навчання за програмою загальноосвітньої школи. Для цього санаторій обладнаний спеціальними учбовими кімнатами.
З дітьми окрім вихователів та вчителів працюють висококваліфіковані дитячі психіатри, логопеди, інструктор з плавання та працетерапії, спеціаліст з логоритміки, педіатр, лікар-фізіотерапевт, масажист та інші. Для батьків також проводяться спеціальні заняття, де їх навчають методикам розвитку мовлення у дітей.

Крім того, діти з порушенням мовлення мають психологічні проблеми у спілкуванні з однолітками, вчителями та в родині. Тому, як з дітьми так і з їх батьками працюють досвідчені психіатри, які допомогають скорректувати поведінку, надають поради батькам для закріплення отриманих навичок.
За підтримки губернатора Олександра Вілкула у санаторії продовжується реконструкція, що передбачає будівництво автономної котельні та реконструкцію корпусу для дітей віком від 5 до 12 років з надбудовою третього поверху.
«Реконструкція дозволить не лише розшири площу закладу, а й забезпечить більш комфортні умови для наших пацієнтів, що сприятиме їх швидкому одужанню. А для нас, лікарів, немає більшої радості, аніж назавжди закрити медичну картку дитини з цього питання, побачити дитину здоровою, а батьків щасливими», — сказала головний лікар Дніпропетровського психоневрологічного санаторію №4 для дітей з тяжкими розладами мови Нестані Мехатішвілі.
Довідка:
*Душ Шарко – лікувальний душ, що робиться пацієнту сильним струменем води.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Флешмоб на ознаку єдності та на підтримку перемоги нашого земляка Олександра Усика
  • Про внесення змін до рішення міської ради від 05.12.2023р. № 1343-46/VIIІ «Про бюджет Павлоградської міської територіальної громади на 2024 рік»
  • День пам’яті жертв політичних репресій
  • Павлоградці стали віце-чемпіонами Європи!
  • День пам’яті жертв політичних репресій
  • Вітання з Міжнародним днем музеїв
  • Долучайтеся до благодійної акції «Подаруй дитині мрію»!
  • Підписаний Меморандум про підтримку ветеранів війни, захисників та захисниць України та членів їх родин
  • До уваги суб’єктів господарювання підприємств сфери торгівлі, послуг та ресторанного господарства!
  • Мистецька акція «Генетичний код нації»
  • Міський голова привітав працівників музею зі святами
  • Протоколи 47 сесії
  • Про передачу майна
  • Повідомлення про намір отримати дозвіл на викиди
  • Фінансова допомога для малого та середнього бізнесу