Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Новини Дніпропетровщини

Апрель 3rd, 2013 Новини Вывести на печать

Дмитро Колєсніков: «Цього року на Дніпропетровщині збудують сонячні електростанції»

На Дніпропетровщині робота із залучення інвестицій в регіон проводиться за 5-ма напрямками: модернізація існуючих підприємств, створення нових, розвиток територій, дебюрократизація бізнес-процесів та формування інвестиційнопривабливого іміджу. Однією із важливих складових цих процесів є Дніпропетровське інвестиційне агентство, яке наразі супроводжує 14 великих інвестиційних проектів. Зокрема цього року на Дніпропетровщині планується збудувати сонячні електростанції. Про це голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков повідомив у своїй доповіді під час засідання Комітету з економічних реформ, яке пройшло під головуванням Президента України Віктора Федоровича Януковича.

Як зазначив Дмитро Колєсніков, портфель інвестиційних пропозицій, сформований Дніпропетровським інвестиційним агентством, налічує проекти на суму понад 1,8 млрд доларів. З моменту утворення ДІА було оброблено більше 70 проектних пропозицій та проектів. Агентство супроводжує такі відомі компанії як «Euroglass», «SherTechnologies», «Medplast». Зокрема, вже втілений проект з будівництва торгівельного комплексу «ТЕРРА», вартістю 11 млн дол, завдяки якому створено 900 нових робочих місць.
Губернатор Дніпропетровщини наголосив, що цього року планується реалізувати такі амбітні проекти, як будівництво сонячних електростанцій у Широківському, Криворізькому районах та м.Нікополь. Інвестором виступає компанія «Екотехнік» (Чехія), обсяг інвестицій складе майже 40 млн дол. Також заплановано запуск цеху з виробництва віконних склопакетів в м. Дніпродзержинськ. Компанія-інвестор – «Euroglass» (Швейцарія), обсяг інвестицій – 5,5 млн дол.
Крім того, за словами Дмитра Колєснікова, в області йде розробка концепції створення двох індустріальних парків в Кривому Розі та Павлограді.

У 2012 році в Дніпропетровській області було реалізовано понад 100 соціальних проектів на суму понад 83,5 млн грн.

У 2012 році в Дніпропетровській області було реалізовано понад 100 соціальних проектів на суму понад 83,5 млн грн. Пакет проектів з модернізації гірничо-металургійного комплексу – базової галузі для Дніпропетровського регіону – на строк до 2015 р. складає 36 млрд грн. Про це голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков повідомив у своїй доповіді під час засідання Комітету з економічних реформ, яке пройшло під головуванням Президента України Віктора Федоровича Януковича..

Дмитро Колєсніков зазначив, що завдяки плідній співпраці влади та соціально-відповідального бізнесу новий імпульс до розвитку отримали такі пріоритетні для регіону сфери, як охорона навколишнього середовища, медицина, освіта. Ефективне державно-приватне партнерство дає змогу активно розвивати інфраструктуру та підвищувати соціальні стандарти у місцях розташування виробничих активів компаній.
Разом с поліпшенням соціального середовища провідні компанії та підприємства Дніпропетровщини активно інвестують у модернізацію виробничих потужностей та впровадження сучасних технологій. Зокрема, пакет проектів з модернізації у гірничо-металургійному комплексі — базовій для Дніпропетровського регіону галузі — складає 36 млрд грн на строк до 2015 р.
«Оновлення виробничих потужностей підприємств ГМК – один за пріоритетних напрямків інвестиційної політики, яка реалізується в області. Інвестиції у створення нових виробничих потужностей в різних сферах економіки дозволили лише за три останні роки створити в регіоні майже 200 тисяч нових робочих місць», — наголосив Дмитро Колєсніков.
Губернатор зазначив, що разом з тим в області відбувається масштабне інвестування у розвиток територій у рамках корпоративної соціальної відповідальності. Великі соціальні проекти в нашій області реалізують такі компанії, як «Метінвест», «ДТЕК», «Арселор Міталл», «Агро-Союз» та інші. У 2012 році в області було реалізовано понад 100 соціальних проектів на суму понад 83,5 млн грн.

Дмитро Колєсніков: «Звернення громадян мають бути враховані під час благоустрою у містах та районах області»

Голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков під час селекторної наради доручив керівникам міст та районів Дніпропетровщини врахувати звернення громадян з питань благоустрою. Здебільшого вони стосуються несвоєчасного вивозу сміття, ліквідації стихійних сміттєзвалищ, обрізки сухостою.

Дмитро Колєсніков зазначив, що необхідно не просто ліквідувати звалища сміття, а й ліквідувати причини їх виникнення.
«Необхідно акцентувати увагу на розвитку екологічної культури жителів області, проводити широку роз’яснювальну компанію в містах та районах. Проте, у першу чергу, необхідно всі міста та райони Дніпропетровщини забезпечити достатньою кількістю сміттєвих баків та налагодити їх своєчасне вивезення. Переконаний, що якщо у людини є альтернатива: викинути сміття в урну, або на землю — вона обере перший варіант», — зазначив Дмитро Колєсніков.
Голова облдержадміністрації наголосив, що особливо гостро стоїть питання налагодження системи прибирання сміття у Вільногірську, Дніпродзержинську, Новомосковську та Павлограді.
Також губернатор поставив завдання приділити особливу увагу ліквідації сухостою. Дмитро Колєсніков наголосив, що на «Гарячу лінію губернатора» протягом 3-х місяців цього року надійшло 182 звернення з питання ліквідації сухостою та 167 звернень щодо ліквідації стихійних звалищ та вивозу побутового сміття.
«Як тільки гальмується робота на місцях, люди звертаються до мене. Відтепер вектор роботи зі зверненнями громадян змінено – перевірятися буде не просто робота, яка проводиться на територіях, а, в першу чергу, корисний коефіцієнт її дії», — наголосив очільник регіону.
Дмитро Колєсніков доручив керівникам міст та районів терміново організувати роботу з благоустрою населених пунктів, а департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації тримати питання на постійному контролі, здійснювати виїзди на місця та перевіряти стан справ.

 

На Дніпропетровщині відкрито ще один дитячий будинок сімейного типу

 

На Дніпропетровщині Міністр соціальної політики Наталія Королевська, губернатор Дніпропетровської області Дмитро Колєсніков,  Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, директор благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Анатолій Заболотний відкрили дитячий будинок сімейного типу родини Дерев’янко. Захід відбувся у рамках реалізації регіональної програми “Родина для дитини”. Загалом цього року на Дніпропетровщині створено 7 дитячих будинків сімейного типу і 21 прийомну родину.

 

У родині Дерев’янко виховується семеро дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Подружжя є гордістю Дніпропетровщини та яскравим прикладом для наслідування.

Попри те, що Василь та Олена Дерев’янко мають свого сина, вони вирішили взяти під свою опіку дитину з дитячого будинку. Олена Дерев’янко зізнається, що рішення було складним, але вона, педагог за освітою, не могла оминути проблеми знедолених дітей. Тим паче, що їй постійно потрапляли на очі рекламні плакати та рекламні ролики по телебаченню про можливість подарувати дітям повноцінну родину. Розцінивши це як знак долі, родина Дерев’янко звернулася до державних органів опіки з бажанням всиновити дитину.

Взявши під опіку хлопчика Святослава, батьки були дуже щасливі й почали спілкуватися з іншими батьками, що стали прийомними. Так, поступово подружжя Дерев’янко вирішили, що  готові допомогти ще одній дитині знайти родину. Тому у 2012 році взяли під свою опіку ще хлопчика Святослава. Однак бажання дарувати любов та сімейне щастя дітям спонукало подружжя до того, аби стати прийомною родиною ще для кількох дітей. Дітьми, котрим пощастило потрапити до люблячої сім’ї Дерев’янко, стали троє сестер та двоє братів Хорт. Зважаючи на кількість, котрих взяли під опіку Василь та Олена Дерев’янко, службою у справах дітей облдержадміністрації було вирішено створити дитячий будинок сімейного типу. Для того, аби підтримати дітей та подружжя Дерев’янко, у рамках Меморандуму про співпрацю між Дніпропетровською облдержадміністрацією та благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України»  їм було виділено двоповерховий будинок, у котрому розміщено 7 просторих кімнат та який забезпечений усіма необхідними меблями та побутовою технікою.

Відкриваючи ДБСТ, губернатор Дмитро Колєсніков зазначив: «Дитячий будинок сімейного типу – це реальне рішення питання сирітства. Тут дитина отримує виховання та піклування, любов та тепло. Тут прищеплюються сімейні цінності, котрі дозволяють дитині знайти своє місце в житті».

 

Анатолій Заболотний, директор фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» підкреслив: «Це вже двадцятий дитячий будинок сімейного типу, який ми відкриваємо тут, на Дніпропетровщині, у рамках спільного проекту «Родина для дитини». Загалом по Україні ми створили понад тридцять таких будинків. Ця форма виховання дозволяє охопити теплом родини велику кількість дітей водночас – від 5 до 10. У цьому питання дуже важливо правильно обрати родину, аби батьки були готові до такої місії. Василь та Олена показали, що здатні виховати не лише сина Ігора, а ще 7 дітей. Для цієї родини ми купили великий та просторий будинок вартістю 157 тис. доларів. Наразі він у власності організації «Сяйво веселки» під керівництвом отця Пінчука, який сам виховує 12 дітей. Через 5 років успішного функціонування дитячого будинку сімейного типу ця будівля перейде у власність родини Дерев’янко».

У 2012 році у м. Дніпропетровськ створено 4 дитячі будинки сімейного типу і 21 прийомну родину, до яких влаштовано 53 дитини. З цього приводу голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков сказав: «У будь-якій справі найважчим є початок. Потім, коли налагоджена система, процес набирає обертів. Підтвердженням  —  є цифри цього року. Протягом двох місяців 2013 року створено ще 7 дитячих будинків сімейного типу та 21 прийомну родину. А це значить, що ще 100 дітей знайшли батьківське тепло та турботу».

Також підчас  відкриття ДБСТ Наталя Королєвська, Юрій Павленко, Дмитро Колєсніков та Анатолій Заболотний подарували родині Дерев’янко цінні подарунки та іграшки для дітей.

Довідково:

Будинок родині Дерев’янко були придбано на кошти благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

 

Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» — неприбуткова організація, що заснована 15 червня 2005 року.

 

Місія Фонду – працювати для людей, усуваючи причини актуальних суспільних проблем; впроваджуючи кращій досвід, що був накопичений в Україні та за кордоном, створюючи унікальні системні рішення; досягаючи максимального результату кожним своїм проектом й дією.

 

Напрями діяльності: сучасна освіта та виховання, здоров’я нації, культура, адресна допомога.

 

Засновник Фонду – Рінат Ахметов.

 

Додаткова інформація на сайті www.fdu.org.ua

У 2013 році на Дніпропетровщині буде створено Центр соціальної підтримки дітей та сімей

 

У 2013 році Дніпропетровський районний дитячий будинок «Сім’я» буде перепрофільований у Центр соціальної підтримки дітей та сімей. Це один з перших таких центрів в Україні. У цьому закладі будуть отримувати консультацію та допомогу молоді мами, які потрапили в складну життєву ситуацію, буде організована робота з кризовими сім’ями, які перебувають на межі розпаду.

Центр соціальної підтримки дітей та сімей буде створений у рамках проектів  «Добре вдома» та «Родина для дитини», які реалізуються відповідно представництвом благодійної організації «Надія і житло для дітей» в Україні та Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» у партнерстві з Дніпропетровською облдержадміністрацією.

Як зазначила Міністр соціальної політики України Наталія Королевська: «Модель розвитку сімейних форм виховання Дніпропетровщини розглядається як базова для всієї України. Ми розраховуємо на те, що Дніпропетровська область покаже реальний шлях переходу від радянської інтернатної системи до форматів, коли усі діти виховуються тільки у родинах».

Наразі у Дніпропетровському районному дитячому будинку «Сім’я» лишилося 17 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Інші вже влаштовані до сімейних форм виховання. Тому вже цього року на базі дитячого будинку буде створено Центр соціальної підтримки дітей та сімей. Для дітей, які до цього час не будуть влаштовані до сімейних форм виховання, буде наданий будинок з максимально наближеними до сімейних умовами проживання та з домашньою атмосферою.

«У новій соціальній ініціативі «Діти — майбутнє України» наш Президент Віктор Янукович визначив нові формати роботи, спрямовані на захист прав дітей. Дніпропетровщина знаходиться в авангарді цих процесів. Новий центр соціальної підтримки дітей та сім’ї стане майданчиком для впровадження нових форматів і нових методик роботи з сім’ями, які потрапили у складні життєві обставини.  Завдання спеціалістів, які працюватимуть у цьому центрі, — зберегти батьків для дітей. В майбутньому ми плануємо поширити досвід таких центрів на всій території», — сказав Дмитро Колєсніков.

Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко наголосив: «Президент підтримує створення подібних центрів, на що є відповідні Укази, які передбачають їх створення по всій Україні, а також перехід на модель фінансування «гроші ходять за дитиною».

Анатолій Заболотний, директор фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»: «Створення центрів соціальної підтримки – дуже важливий крок на шляху профілактики сирітства. Це перший центр в Дніпропетровській області у рамках співпраці з Облдержадміністрацією та організацією «Надія і житло для дітей». І фонд інвестує у створення цього закладу 1 млн. 300 тис. грн. Щороку близько 8 000 дітей «втрачає» батьків через позбавлення батьківських прав. І мета цього центру дуже проста – надавати якісні та доступні соціальні послуги, аби вразливі сім’ї могли зберегти свої родини. Хочеш допомогти дитині – допоможи родині».

Зокрема,  планується запровадити такі послуги як догляд і захист дітей із найбільш вразливих сімей, послуги, направлені на збереження сім’ї, для створення безпечного та дружнього до дитини середовища, попередження вилучення дітей з сімей. Також сім’ї, які опинились в складних життєвих обставинах, отримають необхідну підтримку. Для цього здійснюватиметься підготовка фахівців із соціальної роботи. Крім того, працівники служб та відділів Дніпропетровської райдержадміністрації, міських, селищних та сільських рад району пройдуть навчання з організації роботи зі створення сімейних форм виховання. Подібний центр соціальної підтримки дітей та сімей стане другим в Україні. Наразі такий центр працює лише в Київській області.

Довідка:

Дніпропетровський районний дитячий будинок «Сім’я» засновано у 2002 році. Заклад розрахований на 50 місць. Наразі у закладі виховуються 17 вихованців — 6 дітей-сиріт; 11 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Навчаються діти у Ювілейній середній загальноосвітній школі №1 та Ювілейній початковій школі №2. Діти є постійними учасниками міських спортивних змагань, тематичних конкурсів дитячої творчості, дитячого малюнку тощо. Вихованці дитячого будинку щорічно беруть участь у Міжнародних дитячих фестивалях для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, „Назустріч мрії” та «Мама+Я». Дітей тренує професійний тренер з міні-футболу, команда дитячого будинку є переможцем обласних та районних змагань. Для вихованців дитячого будинку постійно організовуються та здійснюють походи по Дніпропетровщині, два рази на рік діти подорожують історичними місцями України, відпочивають в оздоровчих таборах та санаторіях України, за кордоном.

З початку діяльності у закладі отримали соціальну, психологічну, педагогічну, медичну, правову допомогу 175 дітей.

Протягом 2011-2012 року до сімейних форм виховання влаштовано 21 дитину ( 5 – усиновлено, 4 – влаштовано до прийомної сім’ї, 1 – до дитячого будинку сімейного типу, 11 – влаштовано під опіку та піклування).

 

 

Дмитро Колєсніков: «Протягом двох місяців 2013 року ще 100 дітей знайшли нову люблячу родину»

 

Протягом двох місяців 2013 року створено 7 дитячих будинків сімейного типу і 21 прийомну сім’ю. А це значить, що ще 100 дітей знайшли нову люблячу родину. Про це повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков під час Всеукраїнської наради присвяченої реалізації соціальних ініціатив Президента України у сфері захисту прав дітей. Нарада пройшла під головуванням Міністра соціальної політики України Наталії Королевської та за участі уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка. Також у нараді взяли участь близько 300 осіб: заступники голів облдержадміністрацій, начальники обласних служб у справах сімї та молоді, директори обласних центрів соціальних служб у справах сімї та молоді з усієї України.

 

На Дніпропетровщині започаткована система європейських стандартів захисту прав дітей, особливо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Для цього в області у рамках регіонального проекту «Родина для дитини» реалізується комплекс заходів щодо розвитку сімейних форм виховання та усиновлення.

«Ми повинні відходити від радянського інтернатного підходу до виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Весь цивілізований світ відмовляється від нього, так як цей підхід травмує дитину. Нашим важливим завданням є впровадження системи центрів, що надають сімейно орієнтовані соціальні послуги. Таке завдання ставить наш Президент Віктор Федорович Янукович у соціальних ініціативах «Діти – майбутнє України», — сказала Наталія Королевська.

У Дніпропетровській області вже створено 109 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) і 368 прийомних сімей. А це значить, що 1 тисяча 397 дітей знайшли своїх нових батьків. Тільки у 2012 році створено 43 дитячі будинки сімейного типу та 112 прийомних сімей, у яких виховуються 428 дітей.

«Наш Президент Віктор Федорович Янукович визначив чітку мету — забезпечити право для кожної дитини-сироти і дитини, позбавленої батьківського піклування, на виховання в сімейному оточенні. Дніпропетровщина ефективно вирішує це питання. Цього року стоїть завдання – скоротити кількість дітей, що перебувають в інтернатах, з 1070 до 500. Це вже фактично фінішна пряма», — сказав Дмитро Колєсніков.

Протягом двох місяців 2013 року створено 7 дитячих будинків сімейного типу і 21 прийомну сім’ю. Тобто ще 100 дітей знайшли нову люблячу родину. Зокрема, сьогодні Міністр соціальної політики України Наталія Королевська, голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков, уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко та представники благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» відкрили ще один дитячий будинок сімейного типу.

«Для того, щоб діти-сироти та діти, позбавлені батьківської піклування, якомога швидше знайшли свою родину, в регіоні ведеться активна робота щодо підготовки кандидатів в усиновлювачі, батьки-вихователі. Створено тренінговий центр, який готує їх до спільного життя з дітьми», — сказав Дмитро Колєсніков.

Він підкреслив, що за два роки в таких центрах пройшли навчання 340 кандидатів в опікуни й піклувальники та 428 кандидатів у прийомні батьки й батьки-вихователі. Підвищили кваліфікацію більше 440 прийомних батьків та батьків-вихователів. Зокрема, під час реалізації проекту з державних закладів усиновлено та влаштовано до сімейних форм виховання 926 дітей.

На Дніпропетровщині також ведеться активна соціальна реклама спрямована на пропагування усиновлення. Регіональні служби у справах сім’ї та молоді співпрацюють з національним порталом «Сирітству — ні!». За останні роки в області збільшилася кількість соціальної реклами стосовно можливостей усиновлення дітей. У регіональних ЗМІ висвітлюється досвід батьків, які виховують у родині дитину-сироту чи дитину, позбавлену батьківського піклування.

Це сприяє формуванню у громадян культури усиновлення дітей старшого віку. Як результат — в області вдвічі збільшилась кількість сімей, які бажають усиновити дитину віком старше 5 років.

У рамках співпраці Дніпропетровщини з благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» 12 родин отримали кошти на придбання помешкань для дитячих будинків сімейного типу, 33 сім’ї отримали кошти для добудови і облаштування будинків для створення ДБСТ.

Кожна прийомна сім’я та кожен дитячий будинок сімейного типу охоплені соціальним супроводом. В усіх містах та районах області створено групи взаємної підтримки прийомних батьків для спілкування, обміну досвідом та отримання консультацій.

 

Дмитро Колєсніков: «Дніпропетровщина переходить на новий рівень у вирішенні питань сирітства»

 

Починаючи з 2011 року Дніпропетровщина взяла курс на новий формат вирішення питання сирітства – влаштування дитини до сімейних форм виховання. За останні 2 роки у рамках обласного проекту «Родина для дитини» 926 дітей усиновлено та влаштовано до сімейних форм виховання з державних закладів. Таким чином за 2-3 роки Дніпропетровщина планує максимально перейти на формат сімейного виховання цих категорій дітей. Наразі Дніпропетровщина переходить на новий рівень вирішення цього питання та більше уваги концентрує також на профілактиці соціального сирітства. Про це повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації під час Всеукраїнської наради присвяченої реалізація соціальних ініціатив Президента України у сфері захисту прав дітей.

Нарада пройшла під головуванням Міністра соціальної політики України Наталії Королевської та за участі уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка. Також у нараді взяли участь близько 300 осіб: заступники голів облдержадміністрацій, начальники обласних служб у справах сім’ї та молоді, директори обласних центрів соціальних служб у справах сім’ї та молоді з усієї України та ін.

Губернатор зазначив, що інтернатна система сформувалася ще в післявоєнні роки. І існувала з тих пір десятиліттями. Але як показує практика, діти — вихованці дитячих будинків виходять у дорослий світ, не маючи реального уявлення про життя. Тому Дніпропетровщина відходить від цієї, давно віджитої, системи. Для цього в області спільно з благодійним фондом Ріната Ахметова реалізується проект «Родина для дитини».

Підтвердженням ефективності такої системи є тисячі дітей, які знайшли своїх батьків. На початок 2011 року в інтернатних закладах області знаходилося 2,3 тис дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За два роки – 2011-й та 2012-й – майже тисяча з цих дітей (926) знайшли нові сім’ї. Таки чином, лише за два роки майже наполовину питання було вирішено. За 2 місяці цього року свою сім’ю знайшли ще 100 дітей. У цьому році стоїть завдання скоротити кількість дітей, які перебувають в інтернатах, з 1070 до 500.

«Фактично — це фінішна пряма. І 2013 рік має стати новим етапом у цій роботі. На початку шляху всі сили обласної влади були направлені на те, щоб діти з дитячих будинків знайшли свою сім’ю. Життя є життя, і діти через різні обставини залишаються без батьків. Проте у регіоні налагоджена система, яка допоможе дітям знайти нову люблячу сім’ю, минаючи інтернат. Тепер Дніпропетровщина переходить на новий рівень вирішення цього питання та більше уваги концентрує також на профілактиці соціального сирітства. Наша мета — звести до мінімуму випадки, коли дитину забирають із сім’ї», — сказав Дмитро Колєсніков.

«Коли у 2008 році фонд створив програму з розвитку сімейних форм виховання, ми виходили з єдиного пріоритету, визначеного засновником фонду Рінатом Ахметовим: дитина має виховуватися в родині. Ми пройшли непростий шлях, на якому зіштовхнулися із рядом складностей, — опір інтернатної системи, нерозуміння проблеми на найвищому рівні, відсутність позитивного досвіду. У цьому «пілоті» — на прикладі Дніпропетровської області, де ми знайшли однодумців, — вдалося відпрацювати управлінську модель. Тут, окрім політичної волі, було побудовано ефективну виконавчу структуру. І також завдяки цьому проект «Родина для дитини» продемонстрував вагомі результати. Але як для нас, так і для області, важливі не цифри та показники влаштування в родини, а й якість результатів. Оскільки пріоритет – дитячі долі, а не цифри», — сказав директор Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України Анатолій Заболотний.

За статистикою на Дніпропетровщині з 9 тис дітей-сиріт, 6,5 тис «осиротіли» при живих батьках. Губернатор наголосив, що на даному етапі дуже важливо зосередити увагу на роботі з кризовими сім’ями. Особливий акцент в регіоні робиться на популяризації сімейних цінностей, щоб попередити відмову матерів від новонароджених дітей. Інформаційна кампанія ведеться в пологових будинках і в лікарнях, працюють консультаційні пункти територіальних центрів соціальних служб.

У рамках реалізації Соціальних Ініціатив Президента України Віктора Федоровича Януковича з липня 2012 року на Дніпропетровщині значно посилено штати центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Додатково введено 775 посад фахівців з соціальної роботи. Це дозволило в п’ять разів збільшити кількість спеціалістів, які працюють з сім’ями, що опинилися у складних життєвих обставинах. Основне завдання фахівців таке: кожна сім’я, яка потребує допомоги, повинна отримати її вчасно. Кризові ситуації мають бути попереджені.

Менше ніж за рік — з липня 2012 року по березень 2013 року – соціальні працівники області проінспектували більш ніж 82 тисячі родин. Це — третина всіх сімей з дітьми. З них під соціальний супровід взято понад 7 тисяч сімей. Більше 2 тисяч сімей виведено із кризи. Завдяки своєчасним діям соціальних працівників попереджено вилучення 187 дітей із сімей, 55 дітей повернуто в біологічні сім’ї із державних закладів.

З 2011 року в області реалізується соціальний проект «Депутати за благополуччя сімей». У соціальному проекті беруть участь понад 3,5 тисячі депутатів різних рівнів. За кожним з них закріплена кризова сім’я. Загалом під такою «опікою» депутатів перебуває понад 7,8 тисяч родин (74% від усіх кризових сімей). В містах та районах між сім’ями, місцевим центром соціальних служб та депутатом укладено тристоронні угоди, прописано план дій та обов’язки сторін по його виконанню. За необхідності родинам надається допомога в організації лікування, навчання, оздоровлення та відпочинку дітей, придбанні продуктів харчування та одягу, вирішенні житлово-побутових проблем. Також надається допомога у працевлаштуванні батьків

Цього року на Дніпропетровщині буде відкрито на базі дитячого будинку «Родина» в Дніпропетровську пілотний центр соціальної підтримки дитини і сім’ї. Він стане одним з перших в Україні. Подібний зараз працює тільки в Київській області.

 

Минулого року в реабілітаційних центрах для дітей-інвалідів Дніпропетровщини кількість ліжко-місць збільшилася більше ніж в 2 рази

На Дніпропетровщині розширюється мережа центрів реабілітації дітей з обмеженими фізичними можливостями. Минулого року кількість ліжко-місць для таких малюків збільшилася більше ніж в 2 рази. Такі центри створюються на базі будинків дитини, потреба у яких знижується так само стрімко, як і збільшується кількість влаштованих у сім’ї дітей-сиріт. Про це розповів губернатор Дмитро Колєсніков під час всеукраїнської наради, присвяченої реалізації соціальних ініціатив Президента України у сфері захисту прав дітей. Нарада відбулася під головуванням Міністра соціальної політики України Наталії Королевської за участі Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленко.

Дмитро Колєсніков зазначив, що важливим напрямком роботи обласної влади є допомога дітям, які вже у ранньому віці потребують спеціальної медичної допомоги. Турбота про дітей інвалідів є важливим акцентом соціальних ініціатив нашого Президента Віктора Федоровича Януковича «Діти – майбутнє України».

Губернатор підкреслив, що за останні два роки в рамках реалізації проекту «Родина для дитини» області вдалося досягти значних успіхів у профілактиці соціального сирітства та розвитку сімейних форм виховання.

«За рахунок охоплення сімейними формами виховання кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають в державних закладах, скорочено більш ніж вдвічі» — сказав керівник області.

Це дало змогу переглянути необхідність великої кількості таких закладів у містах та районах області. Зокрема, відбулося реформування будинків дитини Дніпропетровщини.

Протягом двох років на базі чотирьох будинків дитини у Дніпропетровську, Кривому Розі, Дніпродзержинську та Нікополі були створені відділення ранньої медико-соціальної реабілітації дітей з обмеженими фізичними можливостями, ураженням нервової системи, вродженими вадами розвитку, затримкою психо-мовного розвитку, які виховуються у сім’ях. Їх потужність у 2011 році склала 150 реабілітаційних ліжок.

А з 1 вересня 2012 року два будинки дитини Дніпропетровська та Нікополя були повністю перепрофільовані в спеціалізовані Центри медико-соціальної реабілітації дітей, розраховані на 170 ліжок. У тому числі 25 ліжок для сумісного перебування дітей з матерями.

Зокрема, в центр реабілітації дітей-інвалідів був перепрофільований Нікопольський будинок дитини «Орля».

«Завдяки активному впровадженню в області сімейних форм виховання, у нашому будинку дитини стала скорочуватися кількість вихованців. Це дало змогу відкрити на його базі відділення реабілітації дітей-інвалідів. Коли всиновили останню дитину-сироту з будинку дитини «Орля», заклад був повністю перепрофільований», — розповідає головний лікар Нікопольського медичного спеціалізованого центру медико-соціальної реабілітації дітей Ірина Хмелєвська.

За словами головного лікаря, відкриття таких центрів для дітей з обмеженими фізичними можливостями у Нікополі, а також Дніпропетровську, Кривому Розі та Дніпродзержинську, стало справжньою подією для області. Адже реабілітацією дітей-інвалідів раніше займалися лише у трьох містах України – Києві, Донецьку та Трускавці.

«Зараз батькам не обов’язково їхати в інші області країни, щоб покращити стан здоров’я своєї дитини, — зазначає Ірина Хмелєвська. – Наприклад, у нашому медичному закладі безкоштовну реабілітацію отримують діти з невралгією, психіатричними проблемами, порушеннями опорно-рухового апарату».

У Нікопольському медичному спеціалізованому центрі медико-соціальної реабілітації дітей з пацієнтами працюють дипломовані спеціалісти, зокрема, психологи, логопеди та навіть арт-терапевт.

Медичні працівники використовують фізіотерапію, динамічну гімнастику, масаж, музикотерапію, аромафітотерапію, лялькову, сенсорну, пісочну терапію, дидактичні ігри, теплолікування тощо. Широко застосовується іпотерапія (лікувальна терапія, заснована на спілкуванні з кіньми та верховій їзді). Її позитивний ефект особливо виражений у дітей, хворих на дитячих церебральний параліч та хворобу Дауна.

«Найбільша нагорода для медичного персоналу – це бачити результати своєї роботи. Наприклад, як дитина, що могла пересуватися лише на інвалідному візку, завдяки реабілітації робить хоч і невпевнені, але самостійні перші кроки», — каже головний лікар.

 

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Виконання бюджету Павлоградської міської територіальної громади за січень – квітень 2024 року
  • Оголошення закупівлі
  • Виконком від 01.05.2024 р.
  • Запрошуємо до участі у міському дитячому фотоконкурсі «Ми- українці!», присвяченому Міжнародному дню захисту дітей
  • У бою за Україну загинув наш земляк Гіда Анатолій
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Хуторська (від буд. № 54 до кінцевої зупинки автобусів) в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-30-008359-a
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Богуна Івана в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-30-007078-a
  • Про скликання позачергової 51 сесії міської ради VІІІ скликання
  • Про приведення у відповідність вимогам Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» об’єктів культурної спадщини
  • Порядок денний на травень 2024 р.
  • Про визначення місця дислокації пересувних тимчасових споруд для виставки-ярмарку виробів, зроблених власноруч
  • Про затвердження дислокації пересувних тимчасових споруд
  • Про перейменування об’єктів топонімії м. Павлограда
  • У бою за Україну загинув наш земляк Макаренко Владіслав
  • У бою за Україну загинув наш земляк Бондарєв Андрій