На даний час в Україні епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней залишається дуже напруженою.
30 жовтня 2015 року відбулося чергове засідання державної надзвичайної противоепізоотічної комісії при Кабінеті Міністрів України, в якому взяли участь члени комісії та головні державні інспектори ветеринарної медицини всіх областей країни. У жовтні місяці зареєстровані нові випадки захворювання в Миколаївській, Одеській, Полтавській областях.
Сьогодні стоїть завдання посилення заходів щодо недопущення виникнення АЧС на території м Павлограда.
Для цього необхідно:
— ліквідувати стихійну торгівлю;
— тварин, сировину, продукцію тваринного походження, корми завозити тільки з територій, вільних від АЧС;
— тварини, сировина, продукція тваринного походження, корми, що завозяться на територію міста, повинні супроводжуватися необхідними ветеринарними документами;
— подвірний забій тварин проводити з дотриманням ветеринарно- санітарних вимог після обов’язкового клінічного огляду ветеринарним фахівцем;
— до стабілізації ситуації заборонити реалізацію живих свиней на ринках міста.
Африканська чума свиней (АЧС) — висококонтагіозне вірусне захворювання свиней, характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, некродістрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значного економічного збитку.
Перші випадки захворювання реєструвалися в Африці в 1920 році (Ангола, ПАР). В даний час АЧС реєструється в багатьох країнах нашого континенту.
Хворіють АЧС домашні та дикі свині, незалежно від породи, віку і статі.
Збудник хвороби — ДНК вірус. Вірус стійкий до широкого спектру температур і кислотно-лужного середовища. Вірус АЧС зберігається життєздатним:
— у м’ясі від хворих тварин — до155 днів;
— у гної та грунті — до 3-х місяців;
— у трупах свиней — до 2,5 місяців;
— у копчених м’ясопродуктах — до 6 місяців;
— у солонині — до 1 року;
— у замороженому м’ясі — до 3 років.
Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.
Клінічні ознаки, характерні для хворих свиней:
— раптова загибель тварини, без клінічних проявів;
— підвищення температури тіла до 42 градусів С;
— млявість, зниження апетиту, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, спрага, тварини лежать, зарившись у підстилку;
— задуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), слизові виділення з носа і очей, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у свиноматок;
— синюшність шкіри і червонувато-фіолетові плями живота, підгрудка, вух, п’ятачка і кінцівок.
Захворювання охоплює до 65% поголів’я, 85 — 100% яких гине протягом 6-13 діб. Хвороба може швидко поширюватися на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні.
Як відбувається зараження свиней?
Свині заражаються при безпосередньому контакті (повітряним шляхом, аліментарним, через паразитів), а також опосередковано: через ґрунт, незнезаражений корм, предмети догляду та утримання, стічні води, транспортні засоби, бродячих тварин, обслуговуючий персонал, птахів, комах.
В даний час вакцини для профілактики АЧС немає. У разі виникнення спалаху захворювання, проводяться карантинні заходи щодо попередження поширення захворювання шляхом знищення всього поголів’я свиней на даній території з наступним спаленням трупів тварин, механічного очищення і дезінфекції приміщень та території утримання свиней. Матеріальну компенсацію збитків, внаслідок вилучення тварин, компенсується власникам за рахунок коштів резервного фонду держбюджету.
Профілактика поширення АЧС
— утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вільного вигулу і контакту з іншими тваринами;
— обслуговувати тварин тільки у змінному спецодязі, використовуючи окремий інвентар і предмети догляду;
— заборона відвідування господарств і тваринницьких приміщень сторонніми особами;
— не купувати свиней, продукти свинарства у невстановлених для цього місцях і без супровідних ветеринарних документів;
— не забивати хворих свиней і не переробляти туші хворих тварин;
— не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою без попереднього проварювання;
— не містити в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець на диких свиней.
При підозрі захворювання свиней АЧС необхідно негайно оповістити ветеринарну службу міста! Тел.4-24-90; 6-15-87.