Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Обережно – лісова пожежа!

Август 2nd, 2012 Новини Вывести на печать

На Дніпропетровщині оголошено надзвичайний 5-й клас пожежної небезпеки.

 

Як зазначалося, на більшій території України протягом останніх двох тижнів спостерігалася спекотна погода, яка сприяла підвищенню пожежної небезпеки до надзвичайного 5-го класу. Особливо складна ситуація склалася у Криму, Херсонській, Луганській, Дніпропетровській, Миколаївській та Сумській областях, де практично щоденно виникають резонансні лісові пожежі. Найбільш масштабні з них мали місце в Дніпропетровській, Херсонський областях та Криму. На ліквідацію пожеж оперативно залучалися значні сили МНС, Державного агентства лісових ресурсів та інших відомчих організацій.

У поточному році вже виникло 165 (лісових пожеж, що в 5 раз більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (32 пожежі). Зросла майже в 16 раз загальна площа лісових пожеж, яка на сьогоднішній день складає 116,87 га (у 2011 році – 7,35 га).

За прогнозами гідрометеорологічного центру МНС, надалі у серпні очікуються рекордно високі температури повітря, які сягатимуть 40о С. У зв’язку з підвищенням температури і, як наслідок, підвищенням ризику виникнення пожеж, керівництво області прийняло рішення заборонити відвідування населенням лісів і в’їзд до них (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети з 01 серпня 2012 року.

Згідно даних статистики, більшість лісових пожеж виникає через людський фактор: порушення правил протипожежної безпеки, недостатній контроль за дітьми збоку дорослих, тощо. Як наслідок, гинуть люди, руйнується екосистема, завдаються матеріальні збитки. Тому звертаємося до усіх мешканців області, незалежно від віку і соціальної приналежності, з розумінням поставитися до прийнятого рішення і усіма можливими засобами посприяти його виконанню, а для відпочинку обирати спеціально облаштовані рекреаційні майданчики.

 

Павлоградськийміськрайонний відділ

Держтехногенбезпеки у Дніпропетровській області

 

 

 

Шановні мешканці та гості Павлоградського регіону!

У зв’язку з підвищенням температури і, як наслідок, підвищенням ризику виникнення пожеж, керівництво області прийняло рішення заборонити відвідування населенням лісів і в’їзд до них (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети з 01 серпня 2012 року.
Згідно даних статистики, більшість лісових пожеж виникає через людський фактор: порушення правил протипожежної безпеки, недостатній контроль за дітьми збоку дорослих, тощо. Як наслідок, гинуть люди, руйнується екосистема, завдаються матеріальні збитки. Тому звертаємося до усіх мешканців області, незалежно від віку і соціальної приналежності, з розумінням поставитися до прийнятого рішення і усіма можливими засобами посприяти його виконанню, а для відпочинку обирати спеціально облаштовані рекреаційні майданчики.

Відділ з питань НС та ЦЗН міської ради

Обережно – лісова пожежа!

Через спекотну погоду та відсутність опадів небезпека лісових пожеж значно збільшилася, та в більшості випадків вони трапляються саме через недбалість та безвідповідальність людей.
У поточному році вже виникло 165 (лісових пожеж, що в 5 раз більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (32 пожежі). Зросла майже в 16 раз загальна площа лісових пожеж, яка на сьогоднішній день складає 116,87 га (у 2011 році – 7,35 га). Причиною цих пожеж стало необережне поводження з вогнем.
Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення звертається до мешканців Павлоградського регіону з проханням дотримуватися правил протипожежної безпеки, а для відпочинку обирати спеціально облаштовані рекреаційні майданчики.

Правила поведінки з вогнем:
вогнища можна розпалювати тільки в місцях, де відсутній хвойний молодняк;
якщо ви розводите вогнище — місце, де воно буде необхідно обкопати навколо, а коли вже збираєтесь піти, вогонь необхідно старанно загасити за допомогою піску, або води;
потрібно слідкувати, щоб не було розлітання іскор від вогнища;
забороняється кидати незагашеними недопалки чи сірники, це може призвести до жахливих наслідків.

Якщо в лісі виникла пожежа…
Найпоширеніший засіб її гасіння – нахльостування полум’я віником з гілок листяних дерев. Потрібно рухатись по вогнищу і наносити удари побіжно, начебто замітаючи полум’я вбік, на вигорівшу площу. Збивши основне вогнище, при наступному ударі по цьому місцю, віник затримують, прижимаючи до палаючої кромки і повертають, що дає охолонути горючим матеріалам.
Також, для гасіння лісових пожеж використовують спосіб, при якому закидають крайки пожежі рихлим ґрунтом, який викопують штиковими лопатами. Для цього ґрунт, який забирається лопатою поблизу кромки пожежі, кидають вдовж неї. Ґрунт попадає на горючі матеріали, охолоджує їх та ізолює від повітря. При гасінні спочатку збивають полум’я, а потім, зупинивши пожежу, насипають на кромку шар ґрунту товщиною 6-8 см.
Якщо поблизу є водоймище – вогонь заливають водою. При цьому починають наступ на вогонь з того боку, куди він рухається, і намагаються оточити район пожежі з усіх боків.
Реалізуючи своє право на вільне та безоплатне перебування в лісах, громадяни згідно із законом (ст. 66 Лісового кодексу України) мають виконувати вимоги пожежної безпеки в лісах. Відповідальність за порушення цих обов’язків передбачена ст. 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) – “Порушення вимог пожежної безпеки в лісах” (Стаття 77. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах Порушення вимог пожежної безпеки в лісах —
тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, —
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.),
та ст. 245 Кримінального кодексу України (КК України) – “Знищення або пошкодження лісових масивів” (Стаття 245. Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу
1. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом —
караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, —
караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.).

Володимир Гончар, головний спеціаліст
відділу з питань НС та ЦЗН міської ради

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • У Павлограді відзначили переможців міського конкурсу «Тендітний подих Землі»
  • Покладання квітів з нагоди 38 річниці аварії на Чорнобильській АЕС
  • Шановні земляки!
  • У Павлограді відзначили учасників та переможців міського фестивалю студентської творчості «Незламна весна»
  • Про скасування дозволу розміщення зовнішньої реклами у місті ФОП Добродькіній Г.В.
  • Дотритмання простих правил рятують життя!
  • Управління соціального захисту населення інформує
  • Відбулося засідання виконкому
  • Закінчився ІІІ етап змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги»
  • Капітальний ремонт трубопроводу водопостачання по просп. Шахтобудівників в м. Павлоград» Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011704-a
  • Реконструкція трубопроводу водопостачання вул. Озерна в м. Павлоград». Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011724-a
  • У бою за Україну загинув наш земляк Духовенко Микола
  • Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області на захисті тих, хто працює
  • Акутальні грантові пропозиції
  • Оголошення про вакантну посаду