Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

ОБЕРЕЖНО! ПЕРІОД АКТИВНОСТІ КЛІЩІВ!

Апрель 18th, 2024 Новини Вывести на печать

Щороку в місті Павлоград проводяться роботи з дезінсекції зелених зон міста. За інформацією управління комунального господарства та будівництва Павлоградської міської ради цьогоріч КП «Медична профілактична дезінфекція» 4-5 квітня вже розпочали обробку парків від кліщів.
В свою чергу Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області попереджає про небезпеку, яку можуть нести кліщі!
У природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад, має два виражених піки активності — в квітні — травні та серпні — вересні. Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду. Як правило, їх менше в суху спекотну погоду і більше в прохолодну, похмуру.
Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко в шкіру. Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб. Напившись крові людини або тварини кліщ відпадає самостійно для відкладання яєць в грунт.
Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час, після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Існує ризик нападу кліщів в електричці, в автобусі, якщо поряд є попутники, які повертаються з лісу. Крім того, кліщі можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.
Загальноприйнятий міф: кліщі сидять на деревах і падають нам на голову. Але насправді кліщі знаходяться не на високих деревах, а на траві та кущах і чіпляються за ноги тих, що проходять мимо. Учепившись за штанину, або светр кліщ повзе вгору у пошуках місця зручного для укусу. Процес присмоктування не викликає больових відчуттів (у своїй слині кліщ містить знеболюючу речовину, яка й вгамовує біль від укусу). Потрапивши на тіло «господаря», кліщ починає інтенсивно харчуватися, напиваючись кров’ю. Іноді цей процес триває до кількох днів. Кліщі спроможні поглинути кров в кількості, яка сотні разів перевищує масу тіла.
На відміну від комарів, крізь одяг вони кусати не можуть. Їм потрібна ніжна шкіра. Улюблені місця для укусів — на рівні поясу, під гумкою від штанів, під колінами, на шиї, на підключичних, пахвових та пахових ділянках, за вухами.
Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин. На території України кліщі переносять хворобу Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз), кліщовий енцефаліт, туляремію тощо серед людей, а також піроплазмоз серед собак. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.
Хвороба Лайма (Лайм-бореліоз, іксодовий кліщовий бореліоз) — це інфекційне захворювання, переносниками якого є іксодові кліщі. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: на протязі доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду від однієї до 60 діб, найчастіше — 14 діб. Першим специфічним проявом хвороби Лайма є поява на шкірі мігруючої кільцеподібної еритеми червоно-рожевого кольору 5-6 cм в діаметрі. Частіше всього еритема (почервоніння) з’являється на місці присмоктування кліща. У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, іноді до 50 см. Часто разом з еритемою у людини з’являється гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і млявість. Слід відмітити, що у 30 — 40% хворих еритема не спостерігається. Якщо лікування хворих на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, приводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності. У хворих уражаються різні органи: шкіра, суглоби, м’язи, нервова і серцево-судинна система, печінка, очі.
Кліщовий вірусний енцефаліт — це гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, а в окремих випадках — до летальних випадків. Вірус кліщового енцефаліту зберігається, розмножується в організмі кліща та передається наступним поколінням. Зараження людини відбувається під час кровоссання кліща, при випадковому роздавлюванні кліща чи розчісування місця укусу та втиранні в шкіру зі слиною чи тканинами кліща збудника інфекції, при вживанні в їжу сирого молока інфікованих кіз, корів. Період від зараження до перших клінічних проявів хвороби (інкубаційний період) триває, в середньому 7-14 днів, з коливаннями від однієї до 30 діб. У хворого різко піднімається температура тіла, до 38-39 Сº, з’являється нудота, блювота, турбують болі в м’язах шиї, спини, кінцівок. В місті присмоктування кліща з’являється еритема. В подальшому відмічається симптоми ураження центральної нервової, серцево-судинної, дихальної систем.
При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує:
— збираючись до лісу, одягайтесь так, щоби не залишати відкритими руки, а особливо ноги. Це, зокрема, стосується дітей, які будуть на природі надто активними. Тому, збираючись в місця потенційної небезпеки, потурбуйтеся про правильний одяг. Він обов’язково має бути з прилеглим коміром і манжетами. Не забудьте заправити штани у шкарпетки (взуття) та одягти головний убір. Вкрай небажаний ворсистий одяг: як правило, в ньому розміщується безліч кліщів. Голову слід покривати головним убором;
— через кожні 30 хвилин не забувайте оглядати відкриті ділянки тіла. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;
— вдома одразу змініть одяг, білизну, ретельно його огляньте, випрайте та випрасуйте. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;
— якщо разом з вами на природі перебував ваш собака — його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання;
— використовуйте репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.
Якщо все-таки до вас присмоктався кліщ, не радимо відривати його відразу. Такі маніпуляції загрожують тим, що ви відділите лише тулуб паразита, а хоботок його залишиться глибоко у шкірі, що може потім викликати запалення. Тому радимо звернутися за допомогою до фахівців в найближчий травматологічний пункт.
Таким чином, першочергове значення в профілактиці хвороб, що передаються через укус кліща, мають заходи особистого захисту від нападу кліщів! Бережіть себе та будьте здорові!

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • У бою за Україну загинув наш земляк Бондарєв Андрій
  • Запрошуємо на безкоштовні навчальні програми для ведення бізнесу
  • ПАВЛОГРАД ЗНОВУ СТАВ ПЕРЕМОЖЦЕМ КОНКУРСУ
  • До уваги випускників шкіл та коледжів!
  • Від отриманих у бою за Батьківщину поранень помер наш земляк Усякий Олег
  • Про надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових проблем
  • Про надання матеріальної допомоги на поховання
  • Про надання матеріальної допомоги на лікування
  • Проекти 50 сесії
  • Повідомлення про позачергову сесію
  • Відбувся фізкультурно-оздоровчий захід «Тато, мама, я – активна сім’я»
  • У Дніпропетровській області запрацював офіс «Зроблено в Україні» для підтримки мікро- та малого бізнесу
  • Виконком від 24.04.2024 р.
  • У Павлограді відзначили переможців міського конкурсу «Тендітний подих Землі»
  • Покладання квітів з нагоди 38 річниці аварії на Чорнобильській АЕС