Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Олександр Вілкул: «Мета удосконалення профтехосвіти Дніпропетровщини – отримати освіченого громадянина й висококваліфікованого фахівця, знання якого максимально адаптовані до потреб регіональної економіки та ринку праці»

Февраль 7th, 2012 Новини Вывести на печать

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації провів зустріч з представниками Європейського фонду освіти (ЄФО) щодо реалізації в області проекту з удосконалення системи професійно-технічної освіти.

«Програма реформ нашого Президента Віктора Федоровича Януковича передбачає підвищення якості системи освіти. Зокрема, її інтеграцію в єдиний європейський освітній простір, а також відповідність освіти потребам економіки та ринку праці. Мета удосконалення системи профтехосвіти Дніпропетровщини – отримати на виході освіченого громадянина й висококваліфікованого фахівця, знання якого максимально адаптовані до потреб регіональної економіки та ринку праці. У цьому контексті проект Європейського фонду освіти з визначення структури кваліфікованої робочої сили регіонального ринку праці є для нас пріоритетним. Він чітко узгоджується з цілями і завданнями Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровщини і зосереджений на ключових галузях економіки нашого регіону – будівництві, металургії, гірничодобувної галузі та сільському господарстві», – сказав Олександр Вілкул.
Проект Європейського фонду освіти (ЄФО) є складовою плану роботи фонду в Україні та здійснюється за підтримки Міністерства освіти й науки, молоді та спорту України та обласної влади. Зокрема, проектом передбачено анкетування підприємств, аналізу й прогнозування їх потреб у кваліфікованих робітниках та спеціалістах. У 2011 році під керівництвом губернатора Олександра Вілкула на Дніпропетровщині здійснено аналіз професійної кваліфікаційної структури регіонального ринку праці, і розроблена процедура удосконалення регіональної мережі професійно-технічної освіти.
У 2012 році за ініціативи Олександра Вілкула й силами ЄФО ініціюються залучення до проекту підтримки Уряду України й соціальних партнерів у розроблення стратегій розвитку професійно-технічних навчальних закладів регіону у прив’язці до конкретних промислових підприємств області.
Наразі в рамках губернаторського проекту «Новій Дніпропетровщині – новий стандарт освіти» в області закладено потужну основу співпраці професійно-технічних і вищих навчальних закладів з реальним сектором економіки.
Так у галузі будівництва, яка визначена Комплексною стратегією розвитку Дніпропетровщини одним із пріоритетних кластерів розвитку, задля підвищення конкурентоздатності регіональної економіки 3 виші й 10 профтехучилищ щорічно випускають 2,5 тис кваліфікованих працівників і спеціалістів. Для більш якісної підготовки працівників і фахівців на базі будівельних навчальних закладів створюються навчально-практичні центри. Головними інвесторами цих центрів стали великі вітчизняні та зарубіжні виробники будівельних матеріалів і технологій.
Для забезпечення будівельних компаній висококваліфікованими кадрами в 2011 році ми провели «Ярмарок будівельних вакансій». У ній взяли участь 6 ключових підприємств будівельної галузі, 2 кадрових агентства і більше 500 студентів та учнів. У 2012 році обласна влада розширить цю практику.
В аграрному секторі регіональної економіки наразі підготовкою кадрів займаються 7 вишів і 20 професійно-технічних закладів. За 2010-2011 роки підготовка кваліфікованих працівників в агропромисловому комплексі у профтехзакладах галузі зменшилася на 13%, а фахівців з вищою освітою – збільшилася на 20%. Основною проблемою з підготовки кваліфікованих працівників в галузі є втрата масового замовника робочих кадрів, а також фізично і морально застаріле обладнання, яке використовується в навчальному процесі. Для вирішення цієї проблеми в 2011 році з ініціативи губернатора Олександра Вілкула було відкрито кафедру Дніпропетровського державного аграрного університету на базі провідного підприємства галузі «Агротек», яка забезпечена сучасною сільськогосподарською технікою, зокрема 4 одиницями сучасної техніки марки «John Deere».
У гірничо-металургійному комплексі підготовкою кадрів займаються 14 профтехучилищ і 17 вишів. Випуск працівників і фахівців – 4,5 тис осіб на рік. Тут склалася зразкова практика співпраці корпоративного сектору з профільними навчальними закладами. Зокрема, у Кривому Розі створено ефективну модель співпраці замовників кадрів, служб зайнятості, галузевих профспілок, ВНЗ і профтехучилищ у форматі Опікунської ради гірничо-металургійних професій. У Національній металургійній академії в рамках міжнародного проекту ТЕМПУС створено Центр партнерства з підприємствами. А Національний гірничий університет активно співпрацює у сфері підготовки фахівців з інжинірингу механічного обладнання з корпорацією SolidWorks.
«Обласна влада спільно з корпоративним сектором та профільними навчальними закладами активно впроваджують позитивні практики співпраці реального сектора економіки зі сферою освіти на різних рівнях і в різних галузях. Це важливо для Дніпропетровщини як промислово розвиненого регіону, який є локомотивом національної економіки України. Упевнений, що досвід Дніпропетровщини в цьому напрямку стане хорошим путівником для інших регіонів Україні на шляху інтеграції в єдиний європейський освітній простір та адаптації української системи освіти до потреб реального сектора економіки і ринку праці», – сказав Олександр Вілкул.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Від отриманих у бою за Батьківщину поранень помер наш земляк Усякий Олег
  • Про надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових проблем
  • Про надання матеріальної допомоги на поховання
  • Про надання матеріальної допомоги на лікування
  • Проекти 50 сесії
  • Повідомлення про позачергову сесію
  • Відбувся фізкультурно-оздоровчий захід «Тато, мама, я – активна сім’я»
  • Виконком від 24.04.2024 р.
  • У Павлограді відзначили переможців міського конкурсу «Тендітний подих Землі»
  • Покладання квітів з нагоди 38 річниці аварії на Чорнобильській АЕС
  • Шановні земляки!
  • У Павлограді відзначили учасників та переможців міського фестивалю студентської творчості «Незламна весна»
  • Про скасування дозволу розміщення зовнішньої реклами у місті ФОП Добродькіній Г.В.
  • Дотритмання простих правил рятують життя!
  • Управління соціального захисту населення інформує