Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисна інформація

ОСББ – це рух в Україні, який є оплотом розвитку громадянського суспільства і успішного реформування ЖКГ в Україні

Июнь 12th, 2012 Новини Вывести на печать

Сьогодні ОСББ — це форма самоорганізації населення, яке проживає у багатоквартирних будинках. Це юридична особа, яка має свою печатку, банківський рахунок, укладає цивільно-правові угоди з надавачами комунальних послуг.
Оскільки об’єднання співвласників багатоквартирних будинків — неприбуткова організація, воно звільняється від податку на прибуток, що є економічно вигідним для мешканців.
Основними перевагами створення таких об’єднань є те, що мешканці мають широкі можливості. Зокрема, створити власну управлінську структуру для вирішення проблем утримання будинку і прибудинкової території; самостійно визначати кошторис утримання свого житла, розмір внесків на утримання будинку.
В нашому місті за період з серпня 2006 року по травень 2012 року створено 106 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), більшість із них 58 — за 2 останні роки.
Починаючи з 2006 року фінансова допомога на проведення капітальних ремонтів з бюджетів всіх рівнів склала більше 7,0 млн. грн., в тому числі на капітальний ремонт покрівель – 4,6 млн. грн., мереж опалення – 1,1 млн. грн., ліфтів – 698 тис. грн., встановлення приладів обліку тепла і води – 473,0 тис. грн. В 2011 році місто взяло участь в реалізації пілотних проектів Мінрегіонбуду — виконано капітальний ремонт покрівель на 2-х житлових будинках з використанням теплогідроізоляційного покриття «ІЗОФАРМ УТГІ» вартістю 532,2 тис.грн. Вперше за останні роки забезпечувалося співфінансування з боку ОСББ у розмірі 88,7 тис.грн.
З метою отримання державної фінансової допомоги в 2012 році управлінням комунального господарства та будівництва Павлоградської міської ради розроблені проекти на проведення робіт по капітальному ремонту будинків об’єднань співвласників на 13-ти покрівлях на суму 2 667,0 тис. грн.., що становить 30% від потреби, 2-х системах центрального опалення на суму 151,3 тис. грн. – 3%, 1-го ліфту на суму 270,0 тис.грн. – 100%, влаштування 53-х приладів обліку теплової енергії на суму 1 999,0 тис. грн. та 52-х приладів обліку холодного водопостачання на суму 511,0 тис. грн.. – також 100%. Обов’язковою умовою виділення державних коштів на виконання робіт по капітальному ремонту є співфінансування з боку ОСББ у розмірі 20% від загальної вартості проекту.
Дніпропетровською обласною радою 27.12.2011 р. прийнято обласну програму сприяння громадянській активності у розвитку територій на 2012-2016 рр., згідно з якою функції щодо координації громадської активності виконують асоціація органів місцевого самоврядування, обласне управління внутрішньої політики сумісно з міськими та районними радами. 03.04.2012 р. прийнята міська програма сприяння громадянської активності населення міста, якою передбачено виконання таких заходів як сприяння проведенню організаційно-установчої роботи щодо створення ОСББ, проведення роз’яснювальної роботи, допомога у проведенні зборів та залучення об’єднань до впровадження місцевого досвіду розвитку органів самоорганізації населення.
Самоорганізація населення принесе більше користі, ніж застаріла форма управління в містах. Прикладом самоорганізації населення є створення Павлоградської міської громадської організації «ОСББ-майбутнє Павлограда» (голова Перікова Марина Олександрівна) та обласної громадської організації «Місто майбутнього» (голова Скрипник Інна В’ячеславівна).
Основна мета діяльності організацій є задоволення та захист, забезпечення, сприяння, відновлення законних, суспільних, соціально-економічних, екологічних та інших спільних прав та інтересів мешканців нашого міста.
На виконання регіональної Програми підтримки громадянської активності та згідно з розпорядженням голови Дніпропетровської обласної ради Удода Є.Г. від 14.03.2012 ро. № 70-р місто Павлоград взяло участь в обласному конкурсі мінпроектів з енергоефективності та енергозбереження – 9 об’єднань співвласників надали заявки на участь, при цьому забезпечивши співфінансування виконання робіт по встановленню будинкових лічильників тепла та заміні під’їздних вікон. Загальна вартість мініпроектів становить понад 500 тис. грн. Основою метою конкурсу є підвищення ініціативи ОСББ, ЖБК інших органів самоорганізації населення, поліпшення їх взаємодії з органами місцевого самоврядування, розробка та реалізація мініпроектів для вирішення питань утримання житлового фонду, дотримання правил спільної життєдіяльності, підвищення культури побуту, заінтересованості громадян у виявленні та реалізації ініціатив, спрямованих на впровадження технологій з енергоефективності та енергозбереження, а також стимулювання створення нових ОСББ, розвиток соціального партнерства та поширення позитивного досвіду, набутого у процесі їх реалізації. Результати конкурсу будуть підведені в липні 2012 р. Основним критерієм за яким буде визначено переможців є співфінансування з боку ОСББ у розмірі не менше ніж 20% від загальної вартості проекту.
Крім того, виконавчим комітетом оголошено та проведено конкурс з благоустрою серед органів самоорганізації населення. В конкурсі взяли учать 19 ОСББ, один будинок ЖБК, 8 вулиць приватного сектору, 13 житлових будинків приватного сектору. Головою конкурсної комісії було визначено першого заступника міського голови Вершину А.О., до складу ввійшли представники управління комунального господарства та будівництва, санітарно — епідеміологічної станції, відділу регіональної політики виконавчого комітету, Державної архітектурно-будівельної інспекції, комунальних підприємств міста. За результатами виїзного огляду було визначено переможців, нагородження яких відбудеться на урочистостях присвячених Дню міста. Перше місце серед ОСББ поділили два об’єднання «Степового Фронту, 50» та «Підгірна, 2». Вони відрізнялись від інших проявленням творчої ініціативи, високим художнім рівнем та оригінальністю оформлення прибудинкових територій.
Але є і проблеми, що стримують розвиток та ефективну діяльність об’єднань співвласників:
— небажання взяття будинків на власне обслуговування через зношеність та застарілість житлового фонду. Очікування проведення хоча б часткового капітального ремонту міською владою відповідно до ст. 24 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку“;
— ускладнена та фінансово-затратна процедура передачі у спільну сумісну власність об’єднання прибудинкової земельної ділянки;
— відсутність (або наявність неповного комплекту) технічної документації на будинок;
— відсутність центрів професійної підготовки для керівників існуючих ОСББ та ініціативних груп.
В нашому місті чітко визначена політика міської поради щодо створення ОСББ :
— це безумовна підтримка ініціативних мешканців та надання практичної допомоги в створенні ОСББ;
— проведення роз’яснювальної роботи серед жителів;
— проведення зборів по створенню ОСББ із запрошенням представників діючих ОСББ;
— безпосередня допомога міської влади в підготовці засновницьких документів;
— безкоштовна державна реєстрація ОСББ;
— передача на обслуговування будинків, в яких створюються ОСББ, і згідно з актом прийняття — передачі — виконання міською радою необхідного капітального ремонту.
В березні 2012 р. Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства утворена Національна рада з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників, розпорядженням голови Дніпропетровської ОДА Вілкула О.Ю. від 18.04.2012 за № Р-248/0/3-12 створена відповідна регіональна Рада, до складу якої ввійшли представники адміністрації, податкової служби, обласних управлінь житлово-комунального господарства, праці та соціального захисту населення, Держкомзему.
Регіональна Рада відповідно до покладених до неї завдань виконує такі функції, як:
1) проведення моніторингу виконання програм та здійснення заходів з підтримки діяльності ОСББ;
2) розроблення проектів нормативно-правових актів, програм та заходів з питань діяльності ОСББ;
3) інформування органів вищого рівня та громадськість про результати здійснення заходів зі створення та функціонування ОСББ;
4) участь у вирішенні питань створення та функціонування ОСББ;
5) розгляд питання виконання першочергових ремонтів в житлових будинках ОСББ, які потребують прийняття невідкладних рішень.
Тобто, питання створення та функціонування ОСББ не залишаються без уваги і підтримки ані з боку держави, ані з боку обласної адміністрації та виконавчого комітету Павлоградської міської ради.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження