Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Павлоградці будуть вчитися сортирувати сміття

Ноябрь 15th, 2013 Новини Вывести на печать

Павлоградці будуть вчитися сортирувати сміття

Важливою проблемою розвитку субрегіону «Західний Донбас» є відсутність сучасної ефективної системи збору, вивезення, переробки та утилізації твердих побутових відходів, тобто комплексної системи поводження, що негативно впливає на екологічний та соціальний стан як всієї території субрегіону, так і окремих територіальних громад, що входять до його складу.
14 листопада 2013 року заступник міського голови В.М.Тихонов зустрівся з представниками засобів масової інформації міста. У зустрічі прийняли участь також директор проектного інституту ТОВ «УкрНДІкомунпроект» Кібець Андрій Віталійович та консультант по підготовці матеріалів та проведенню семінарів і лекцій у сфері поводження з відходами, головний інженер інституту Абашина Катерина Олександрівна.
Вони повідомили про кроки у вирішенні проблеми поводження з твердими побутовими відходами та відповіли на запитання журналістів.
У м.Павлограді функціонує полігон ТПВ загальною площею 8га, який виник стихійно у 60-х роках XX сторіччя на місці відпрацьованого кар’єру піску та суглинку. Тривалість складування твердих побутових відходів на цьому полігоні становить більше ніж 45 років. На полігон приймаються побутові відходи населення, підприємств, будівельне сміття та інше від міст Павлоград і Тернівка. Існуючий полігон не відповідає нормам екобезпеки, перевантажений та потребує рекультивації.
Тому проблеми, пов’язані з охороною довкілля та здоров’ям населення, викликають необхідність системного підходу. По-перше, це — великі площі забрудненої землі, що на довгі роки залишається непридатною для використання. По-друге, така ситуація призводить до подальшого забруднення навколишнього середовища отруйними речовинами та парниковими газами. По-третє, не використовується потенціал вторинного використання ресурсів.
У світовій практиці найбільш розповсюдженим способом утилізації відходів є захоронення відходів на полігонах. Однак, у подальшому була прийнята Директива Європейської Ради, що з 2011 року повністю забороняє відкрите захоронення відходів.
Єдиним виходом з ситуації на даний момент є розробка єдиної комплексної системи поводження з твердими побутовими відходами, що забезпечує ефективне збирання, перевезення, зберігання, сортування, оброблення (перероблення), утилізацію, видалення, знешкодження і захоронення відходів у субрегіоні «Західний Донбас» шляхом об’єднання зусиль територіальних громад, регіональних органів влади та підприємств, що функціонують у регіоні.
Першим кроком для створення такої системи стало підписання Угоди про співпрацю щодо створення Комплексної ефективної системи поводження з твердими побутовими відходами на території субрегіону “Західний Донбас” між керівництвом міст Павлоград, Тернівка, Першотравенськ та Павлоградського, Петропавлівського районів у вересні 2012 року.
Проект впроваджується під керівництвом Керуючого Комітету, до складу якого увійшли міські голови міст Павлоград, Тернівка, Першотравенськ, голови Павлоградської, Петропавлівської райдержадміністрацій та районних рад під головуванням генерального директора ПАТ “ДТЕК Павлоградвугілля”.
Для вирішення робочих питань реалізації проекту створена Робоча група під головуванням заступника Павлоградського міського голови, до складу якої увійшли спеціалісти з відповідних питань від територіальних громад субрегіону, за необхідності залучаються фахівці-експерти.
До співпраці з Керуючим Комітетом та Робочою групою неодноразово залучалися фахівці ТОВ “Український науково-дослідний інститут з розробки та впровадження комунальних програм та проектів”, ТОВ “Стройконтракт” та президент ГО “Ліга енергоефективності України”, експерт Фонду Східна Європа.
Регіональна програма “Створення комплексної ефективної системи поводження з твердими побутовими відходами на території субрегіону “Західний Донбас” була прийнята територіальними громадами субрегіону. Вона передбачає зокрема перерахування цільових коштів ПАТ “ДТЕК Павлоградвугілля” місту Павлограду як замовнику проекту коштів в сумі 900,0 тис.грн — в 2012 році, 1300,0 тис.грн. — в 2013 році.
На 2013 рік для виконання заходів субрегіональної програми заплановано співфінансування з місцевих бюджетів:
— м. Павлограда – в сумі 300,0 тис.грн. (на даний момент 100,0 тис.грн.),
— м. Тернівки – 10,0 в сумі тис.грн.,
— м. Першотравенська – в сумі 10,0 тис.грн.,
— Павлоградського району – в сумі 20,0 тис.грн.,
— Петропавлівського району – в сумі 25,0 тис.грн. Фактично отримано лише субвенцію від м. Тернівка.
Очікуване фінансування проекту становить 2565,0 тис.грн., в тому числі 2200,0 тис.грн. — кошти ПАТ ДТЕК “Павлоградвугілля”, 65,0 тис.грн. — співфінансування інших учасників проекту та 300,0 тис.грн. (на даний момент 100,0) — внесок ініціатора проекту — Павлоградської міської ради. На сьогоднішній день вже проведено тендер на виконання проектних робіт, визначено переможця торгів та укладено з ним договір.
В рамках співпраці Павлоградської міської ради з Проектом МЕРМ “Місцевий економічний розвиток міст України”, що впроваджується в Україні Федерацією канадських муніципалітетів за фінансової підтримки Канадського агенства міжнародного розвитку, під час розробки Стратегічного плану підвищення конкурентоспроможності субрегіону “Західний Донбас”, виникла можливість залучити фінансову допомогу Проекту МЕРМ для впровадження проекту “Створення комплексної ефективної системи поводження з твердими побутовими відходами на території субрегіону “Західний Донбас” в обсязі 789,3 тис.грн.
Кошти Проекту МЕРМ спрямовані на капітальні вкладення (придбання вагів автомобільних) – 110,0 тис.; збір даних та дослідження існуючої системи поводження з твердими побутовими відходами в субрегіоні — 352,0 тис.грн., розробка Стратегії поводження з твердими побутовими відходами в субрегіоні — 256,0 тис.грн., проведення інформаційної кампанії (друк буклетів, семінари для мешканців та лекції для учнів) — 22,0 тис.грн., візити іноземних експертів — 48,0 тис.грн., матеріальне та організаційне забезпечення — 1,3 тис.грн.
9-10 жовтня 2013 року відбулася перша місія іноземних експертів в Україну, в рамках якої було проведено засідання Керуючого комітету розширене засідання Робочої групи. На засіданнях іноземними експертами Дагом Хікманом та Бориславом Морджевим було презентовано принципи та цілі формування Стратегії поводження з ТПВ у субрегіоні.
Друга місія іноземних експертів в Україну відбудеться 19-21 листопада поточного року. Під час відвідання субрегіону ними буде представлено напрацювання з розробки Технічної складової Стратегії поводження з ТПВ для Субрегіону «Західний Донбас»; та проведено збір пропозицій від представників місцевих громад щодо Фінансової та Інституційної складової Стратегії поводження з ТПВ для Субрегіону «Західний Донбас».
На конкурсних засадах було визначено склад Експертної групи (українських консультантів). До Експертної групи увійшли Ларкін Олександр, Абашина Катерина та Оксана Алієва з української сторони; Даг Хікман, Борислав Морджев та Соня Янкова, зі сторони іноземних експертів.
Консультантом по підготовці матеріалів та проведенню семінарів і лекцій у сфері поводження з відходами визначено Абашину Катерину. На даний час матеріали розроблені і знаходяться на погодженні. Проведення навчальних семінарів та лекцій для мешканців та у навчальних закладах субрегіону дозволить підвисити свідомість та сформувати таку модель поведінки з відходами, яка дозволить зберегти довкілля для майбутніх поколінь.
На сьогоднішній день придбано та встановлено на діючому полігоні КП «Затишне місто» ваги автомобільні тензометричні ВПТА-40-8. Проведені необхідні дослідження з визначення морфологічного складу відходів, визначення норм їх накопичення і починається розробка Експертною групою Стратегії поводження з відходами (тобто, що саме необхідно зробити: будувати новий полігон чи сортувальні станції або що). За словами Абашиной Катерини, морфологічний аналіз ТПВ Павлограда складається на 20% зі скла, 6-10% становить папір, 13-15% — різні види полімерів, 1-2% — метали. Пояснили, що павлоградцям прийдеться вчитися сортирувати сміття.
Цікавило журналістів й те, як швидко буде втілено цей проект у життя. Володимир Миколайович Тихонов запевнив, що через 2,5-3 роки завдяки реалізації даного проекту наше місто зміниться на краще.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • У Павлограді відзначили переможців міського конкурсу «Тендітний подих Землі»
  • Покладання квітів з нагоди 38 річниці аварії на Чорнобильській АЕС
  • Шановні земляки!
  • У Павлограді відзначили учасників та переможців міського фестивалю студентської творчості «Незламна весна»
  • Про скасування дозволу розміщення зовнішньої реклами у місті ФОП Добродькіній Г.В.
  • Дотритмання простих правил рятують життя!
  • Управління соціального захисту населення інформує
  • Відбулося засідання виконкому
  • Закінчився ІІІ етап змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги»
  • Капітальний ремонт трубопроводу водопостачання по просп. Шахтобудівників в м. Павлоград» Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011704-a
  • Реконструкція трубопроводу водопостачання вул. Озерна в м. Павлоград». Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011724-a
  • У бою за Україну загинув наш земляк Духовенко Микола
  • Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області на захисті тих, хто працює
  • Акутальні грантові пропозиції
  • Оголошення про вакантну посаду