Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Пенсійний фонд інформує

Июнь 21st, 2011 НовиниПенсійний фонд Вывести на печать

ОДИНАДЦЯТЬ ЗМІН ДО ПРОЕКТУ ЗАКОНУ УКРАЇНИ ПРО ПЕНСІЙНЕ РЕФОРМУВАННЯ

Уряд вніс зміни до проекту Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» й подав документ на розгляд до Верховної Ради України.

ОБМЕЖЕННЯ МАКСИМАЛЬНОЇ ПЕНСІЇ

Головна новація документа – обмеження розміру максимальної пенсії десятьома прожитковими мінімумами для непрацездатних осіб (на 1 вересня — 7640 грн.).
Причому йдеть­ся не тільки про нові пенсії, а й про вже призначені. Рані­ше обмеження в 12 мінімумів повинно було стосуватися тільки нових пенсій.
— Це саме та норма, про яку говорили люди в ході громадських обговорень, — сказав Сергій Тігіпко. – Уряд не міг обійти її стороною.
Також громадян зрівняють у правах при нарахуванні пенсій. Так, сьогодні неможливо одержати пенсію відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” більшу, ніж із зарплаті в 14,4 тис. грн. Навіть якщо офіційний дохід – 20 чи 25 тис. грн., пенсія усе одно буде обчислена із 14,4 тисяч грн заробітку.

ПЕНСІЙНИЙ ВІК І МОЖЛИВОСТІ ПРАЦЮВАТИ

У доробленій редакції пенсійної реформи додані нові компенсації для тих, хто погодиться довше працювати. За кожний місяць більш пізнього виходу на пенсію людина буде одержувати +0,5% до пенсії упродовж перших 5 років і + 0,75 % після 5 років. Тобто, виходячи на пенсію на 5 років пізніше, можна одержати на 30 % більше пенсійних виплат. Це не враховуючи доплат для жінок, які виходитимуть на пенсію з початком реформи (2,5 % за кожні 6 місяців більш пізнього виходу на заслужений відпочинок упродовж 10 років перехідного періоду).
Крім того, щоб пізніше вийти на пенсію, тепер не треба буде окремо звертатися в органи ПФ: відстрочка й додаткові виплати будуть «спрацьовувати» автоматично.
Відповідно до нової концепції реформи в жінок з’явиться можливість виходити на пенсію в 55 років упродовж трьох років, але за дотримання декількох умов. Наприклад, на цей момент страховий стаж не має бути менший 30 років. Крім того, доведеться відмовитися від 0,5 % пенсії за кожен місяць більше раннього виходу на відпочинок.
Але відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, може бути переглянуто з урахуванням відповідної кількості повних місяців страхового стажу, якщо жінка згодом продовжила працювати і відмовилася від отримання пенсії.

ПРОПОНОВАНІ ЗМІНИ ДО ПРОЕКТУ ПЕНСІЙНОГО ЗАКОНУ

Новий проект Закону / Старий проект Закону

1. Максимальний розмір пенсій обмежений 10 прожитковими мінімумами (нині — 7640 грн.).

2. Норма буде поширюватися на вже призначені виплати.
Максимальний розмір пенсій обмежений 12 мінімумами (9168 грн.).
Норма поширювалася тільки на новопризначені пенсії.

3. Пенсійний вік держслужбовців — чоловіків і 9 прирівняних до них категорій працівників буде збільшуватися до 62 років «у розстрочку». Відбудеться це з 2013 року упродовж 4 років по 6 місяців щорічно.
Підвищення пенсійного віку проводилося б одномоментно в 2013 році.

4. Для жінок передбачено перехідний період упродовж трьох років, під час якого вони можуть вибирати — виходити на пенсію за старим законодавством чи новим (пізніше, але з більшою пенсією).
Такої норми не було, вихід жінок на пенсію в 60 років був безальтернативним.

5. Якщо людина не виходить на пенсію за віком, то кожний перероблений у перші п’ять років рік буде в подальшому оцінюватися в 6 % прибавки, а починаючи з шостого року — в 9 %.
Пропонувалося збільшувати пенсію на 3 % за кожний перероблений рік.

6. Спрощення механізму збільшення пенсій при відстрочці виходу на заслужений відпочинок: звертатися до Пенсійного фонду не потрібно.
Раніше треба було подавати заяву до Пенсійного фонду про відстрочку пенсії.

7. При виході на пенсію одноразову виплату розміром в 10 призначених пенсій будуть виплачувати медикам, педагогам і працівникам соціальної сфери.
«Одноразові» виплати одержували б тільки педагоги й медики.

8. Пенсія держслужбовців буде розраховуватися виходячи з розміру зарплати до 14400 грн. Тобто буде враховано обмеження заробітку для призначення пенсій для всіх пенсіонерів, сумою з якої оплачений єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соцстрахування.
Пенсія держслужбовців розраховувалася навіть із більшої зарплати. Це стосувалося депутатів, суддів,прокурорів,військовослужбовців і інших категорій держслужбовців з високою зарплатою.

9. Нардепів зрівняють з іншими пенсіонерами. Вони зможуть вийти на пенсію за 1,5 року до настання пенсійного віку.
Раніше для нардепів цей строк становив 2 роки.

10. При розрахунку пенсії можна буде виключати десяту частину трудового строку, коли ви були безробітним, розподіливши на кілька періодів.
Раніше можна було виключати тільки один 10-процентний період.

11. Враховувати для призначення пенсій зарплату за 60 місяців (5 років) до 1 липня 2000 року можна буде за бажанням до 1 січня 2016 року.
Раніше передбачалося призначати пенсії на підставі даних персоніфікованого обліку.

12. Вислугу військових будуть збільшувати до 25 років по 6 місяців за рік — упродовж 10 років. Кожні 6 місяців навчання у військових вузах будуть додавати до календарної вислуги років 1 рік.
Вислуга підвищувалася б «рік у рік». Норма про військових «учнів» була погано прописана.

Начальник управління Пенсійного фонду України
в м. Павлоград Дніпропетровської області Морозова Н.М.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження