В Дніпропетровській області реєструються випадки отруєння дикорослими грибами та зареєстровано 1 випадок захворювання на ботулізм з 5 постраждалими, які вживали в їжу ковбасу домашнього приготування. Серед постраждалих 2 дорослих і 3 дітей.
Ботулізм – це серйозне , потенційно смертельне захворювання, викликане бактерією , яка виробляє небезпечні токсини (ботулотоксини) в умовах низького вмісту кисню.
Симптоми ботулізму :
-слабкість,запаморочення, нудота, головний біль;
-зниження чіткості зору, пелена перед очима, сухість у роті, тяжко ковтати слину та розмовляти;
-може виникати блювота, закреп, вздуття живота;
— параліч м’язів.
При перших ознаках захворювання необхідно:
— негайно звернутись за медичною допомогою якщо у вас є будь-який із симптомів .
З метою попередження отруєння :
— не вживайте в їжу тушоку домашнього приготування де є вздуття банки;
-не вживайте домашню консервацію , якщо їй більше одного року;
-не купуйте на ринках м’ясні консерви домашнього приготування, в’ялену рибу;
— не пробуйте їжу з підозрілих банок, навіть незначна кількість ботулотоксину може бути смертельною, якщо сумніваєтесь — викиньте.
Профілактика ботулізму : грунтується на належній практиці приготування їжі , зокрема на її консервації та гігієні. При приготуванні домашніх консерв стерилізуйте консерви при 100 градусах С не менше
40-60 хвилин.
Дотримуйтесь правил приготування їжі і будьте здорові.