Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Прес-конференція до Всесвітнього Дня донора

Июнь 5th, 2013 Новини Вывести на печать

5 червня 2013 року проведена прес-конференція до Всесвітнього Дня донора, який у всьому світі відзначається 14 червня.
У роботі прес-конференції взяли участь головний лікар пологового будинку м. Павлограда Куцевол Н.О. та в.о. зав. відділенням трансфузіології Циганенко Т.О. Куцевол Н.О. розповіла журналістам, що відділення трансфузіології є дуже важливим структурним підрозділом для лікувально-профілактичних закладів, що надають екстрену та невідкладну допомогу, є його «серцем». Працівники закладу – висококваліфіковані фахівці, збагачені досвідом багаторічної роботи у спеціалізованому відділенні.
Циганенко Т.О. повідомила, що відділення трансфузіології практично повністю забезпечує лікувально-профілактичні заклади м. Павлограда компонентами донорської крові. Взяття донорської крові, її переробка на компоненти, забезпечення нею лікувально-профілактичних закладів регламентується Законом України „Про донорство крові та її компонентів”. Згідно з даним законом громадянин за власним бажанням може звернутися до відділення трансфузіології, яке знаходяться на базі КЗ „ Павлоградський пологовий будинок” ДОР” за адресою: м. Павлоград, вул. Шевченка,102. Відділення трансфузіології проводить прийом донорів з 8.00 до 10.00 годин понеділок, вівторок, середа, четвер, крім вихідних та святкових днів. Циганенко Т.О. наголосила на тому, що здача донорської крові є абсолютно безпечною маніпуляцією. Відділення трансфузіології на 100% забезпечене одноразовими витратними матеріалами для обстеження та огляду донорів при взятті крові та її переробці
Сама здача крові для здорової людини абсолютно не шкідлива. Після кожної здачі крові в донора йде оновлення клітин — кістковий мозок продукує молоді, більш активні еритроцити, лейкоцити, тромбоцити. Крім того, організм виробляє невелику кількість стовбурових клітин, про користь яких сьогодні так багато говориться. За 60 днів повністю відтворюється склад крові, що сприяє тому, що організм донора підтримує здорові функціональні властивості, тому донорську кров можна здавати кожні два місяці.
Держава гарантує захист прав донора та охорону його здоров’я, а також надає йому пільги. В день кроводачі або її компонентів донор звільняється від роботи на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності із збереженням за ним середнього заробітку.
Після кожного дня здачі крові або її компонентів донору надається додатковий день відпочинку із збереженням середнього заробітку. За бажанням працівника цей день може бути приєднаний до щорічної відпустки або використано в інший час протягом року після дня здачі крові або її компонентів.
Донорам , що здали для переливання кров у кількості 19 літрів або плазму крові у кількості 60 літрів , присвоюється звання „Почесний донор України”. Ці донори мають додаткові пільги – збільшення пенсії ,пільгове забезпечення ліками, позачергове обслуговування в лікувальних закладах та інші. Звання „Почесний донор України” мають вже понад 300 мешканців м. Павлограда.
У Павлограді є три донори, яким присвоєно високе звання „Заслужений донор України”. Це Бондаренко Юрій Володимирович, Цвілодуб Сергій Миколайович та Галіаскаров Олександр Рішатович, які раніше працювали у вугледобувній галузі.
Життєва позиція та благородство цих донорів є прикладом для молодого покоління у пропаганді донорства в Україні, що спрямоване на рятування життя та здоров’я громадян, які за станом свого здоров’я потребують термінового переливання крові.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження