Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Про безпечне використання природного газу в побуті

Ноябрь 2nd, 2015 Новини Вывести на печать

Про безпечне використання природного газу в побуті

В холодну пору року різко збільшується кількість надзвичайних подій, які пов’язані з порушенням правил улаштування й експлуатації опалювальних приладів і печей. Це вибухи побутового газу, пожежі, отруєння чадним газом та інші.
Своєчасне технічне обслуговування газових приладів –запорука безпечного їх функціонування.
Технічне обслуговування газопроводів і газового обладнання житлових будинків здійснюють спеціалізовані підприємства газового господарства.
Технічне обслуговування газових приладів включає в себе:
Планове обслуговування:
а) якщо встановлені лише газові плити – один раз на 3 роки;
б) якщо встановлені газові плити та інші газові прилади – один раз на рік.
Технічне обслуговування по заявкам абонентів у разі виявлення витоку газу, або несправності газових приладів.
Після виконання робіт по технічному обслуговуванню газових приладів робітник газового господарства зобов’язаний зробити запис в абонентній книжці та інвентаризаційній відомості, в якій розписується абонент.
Обов’язково вимагайте щоб робітник газового господарства пред’явив вам посвідчення.
Основні вимоги безпечної експлуатації побутових газових приладів.
Газифікацію житлових будинків здійснюють фахівці відповідних організацій згідно з проектом газифікації, що базується на вимогах існуючих норм і правил. А тому категорично забороняється самовільно здійснювати установку, перестановку, ремонт, заміну газових приладів.
Для безпечної експлуатації газового обладнання:
— не дозволяється підігрівати балони зі скрапленим газом і установлювати їх поблизу нагрівальних приладів;
— неприпустимо виявляти витік газу за допомогою запаленого сірника, користуватися несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням.
Не дозволяється залишати працюючі газові прилади без догляду – при затуханні однієї з горілок виникає загазованість приміщення, що призводить до вибуху.
Особливу небезпеку складає відсутність тяги в димових і вентиляційних каналах,що призводить до неповного згоряння газу і виділенню чадного газу. Тому перед запалюванням пальників газових приладів і періодично під час їх роботи необхідно перевіряти наявність тяги. Для цього необхідно піднести смужку паперу до тягопреривача в газовій колонці, в ємкісних водонагрівачах, або до оглядового отвору в газопальникових приладах (малометражні казани, печі). Якщо смужка паперу втягується всередину – це свідчить про наявність тяги, якщо залишається нерухомою – тяга відсутня, відхиляється від газового приладу всередину приміщень – тяга зворотна.
За відсутності тяги, або при зворотній тязі, а також при сильному вітрі, дощі, різкому перепаді температур зовнішнього повітря користуватися газовими приладами з відведенням продуктів згоряння в димарі категорично забороняється.
В будівлях, обладнаних приладами і апаратами з відведенням продуктів згоряння в димарі (газові казани), не допускається облаштування електровитяжок.
Важливою умовою безпеки користування газовими приладами є також контроль за повною згоряння газу. При повному згорянні – полум’я має голубувато-фіолетовий колір, при неповному – темнувато-соломяний.Неповне згоряня газу викликає інтенсивне виділення в приміщення чадного газу, який діє на організм людини як отрута. Повне згоряння газу забезпечується:
— правильним регулюванням газопальникових приладів, що здійснюється працівниками газового господарства;
— постійним надходженням зовнішнього повітря через відкриті кватирки;
— утриманням димарів і вентиляційних каналів у справному стані;
— наявністю достатньої тяги;
— утриманням газових приладів у справному стані і чистоті;
— використанням конфорок з високими ребрами при установці на газову плиту посуду з широким дном.
Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення нагадує, що кожний мешканець несе відповідальність за справність газового обладнання в квартирі чи будинку і повинен знати основні правила користування газовими приладами.

Відділ з питань надзвичайних ситуацій
та цивільного захисту населення
Павлоградської міської ради

 

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження