Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Про посилення заходів з недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію міста Павлоград

Февраль 2nd, 2017 Новини Вывести на печать

 

         2 лютого відбулося засідання епізоотичної комісії під головуванням заступника міського глови О.О. Шуліки та за участю начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії управління Держпродспоживслужби в м.Павлограді Гордієнко Ю.М.,  начальника відділу з питань НС та ГЗН Бєлякіна В.Ю., начальника відділу рощвитку спождивчого ринку та підприємництва, відділу охорони здоровя Герасименко О.О., начальника відділу освіти Демяненко І.В., начальника Павлоградського міського відділу поліції Брандіса О.В., представників комунальних підприємств міста й журналістів регіональних ЗМІ.

IMG_0216

Олена Олександрівна ознайомила присутніх з питаннями, які були винесені для обговорення та передала слово основному доповідачу Гордієнко Юрію Михайловичу.

Останнім часом спостерігається значне ускладнення епізоотичної ситуації з африкансьуою чумою свиней на території  України. Так 25 та 26 січня 2017 р. були виявлені   осередки з АЧС в Криворізькому (с.Новопілля) та Синельниківському (с.Веселе) районах Дніпропетровської області. Тому вищезазначені населені пункти були оголошені епізоотичними осередками, неблагополучними щодо африканської чуми свиней та встановлений карантин. Встановлені зони захисту у радіусі 3 км навколо цих  населених пунктів та зони спосереження  — у радіусі 20 км.

На території  Криворізького та Синельниківського районів проводяться заходи відповідно затвердженого”Комплексного Плану спільних оперативних дій у разі виникнення та підтвердження діагнозу на АЧС в Дніпропетровській області” та чинної „Інструкції щодо профілактики та боротьби з АЧС”.

Африканська чума свиней (АЧС) – висококонтагіозна вірусна хвороба, що характеризується високою температурою, геморагічним діатезом з ураженням ретикулоендотеліальної системи, дистрофічнимим і некротичними змінами в різних органах і високою летальністю. Хворіють свійські й дикі свині незалежно від породи і віку.

Головним джерелом інфекції є хворі та загиблі свині. Перехворілі тварини залишаються тривалий час носіями вірусу. Зараження виникає безпосередньо при контакті хворих свиней зі здоровими, кожними паразитами і комахами. Небезпечним джерелом вірусу є продукти забою хворих тварин: мֹясо та м’ясні продукти, кров, кістки, шкіра тощо.

Інфекція може поширюватись з харчовими відходами, де є не знешкоджені продукти забою, з кормами, гноєм, транспортними засобами і предметами догляду, забрудненими виділеннями хворих свиней. Механічним джерелом збудника хвороби може бути обсуговуючий персонал, птахи собаки, кішки і гризуни. Вірус АЧС зберігається тривалий час у популяціях деяких кліщів, які створюють перманентний резервуар вірусу для свійських свиней.

У разі захворювання та смерті свиней, худобу необхідно спалювати, оскільки це єдиний спосіб запобігти розповсюдженню інфекції.

На сьогоднішній день на території м. Павлоград та околишніх районів ведуться заходи щодо запобігання розповсюдження африканської чуми свиней:

— посилений ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за продовольчими ринками та ринками по торгівлі живими тваринами, здійснюється контроль за подвірним забоєм і переміщенням тварин;

— спеціалісти Павлоградської міської державної лікарні ветеринарної медицини забезпечені особистим цілодобовим безперебійним мобільним телефонним зв’язком. Організоване чергування спеціалістів  ПМДЛВМ, управління Держпродспоживслужби  сумісно з представниками національної поліції ;

— заборонено переміщення свиней без ветеринарних документів.

     На  території міста  Павлоград розташовано одне господарство, яке займається вирощуванням свиней   — підсобне господарство БМК  ДП ВО ПМЗ ( станом на 01.02.17р. поголів’я свиней  складає 25 гол.).

Посилений контроль за здійсненням вимушеного та внутрішньогосподарського забою свиней. Керівник звзнвченого свиногосподарства  був попереджений про персональну адміністративну відповідальність за недотримання ветеринарно-санітарних правил при вирощуванні та обігу свиней, за приховування падежу свиней.

Розроблені  інформаційні листівки  для їх подальшого тиражування та широкого інформування громадськості. Через радіомережу на ринках висвітлюються питання, пов’язані з особливостями захворювання свиней на  африканську чуму. Також проводяться бесіди з приватними підприємцями, які займаються забоєм свиней та реалізацією свинини на ринках міста.

За підсумками зустрічі усім присутнім керівникам були надані відповідні доручення.

У разі виявлення захворіння поголів’я свиней у приватних господарствах, необхідно звертатися  до Державної ветеринарної лікарні за тел.. 4-24-90.

 

 

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Від отриманих у бою за Батьківщину поранень помер наш земляк Усякий Олег
  • Про надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових проблем
  • Про надання матеріальної допомоги на поховання
  • Про надання матеріальної допомоги на лікування
  • Проекти 50 сесії
  • Повідомлення про позачергову сесію
  • Відбувся фізкультурно-оздоровчий захід «Тато, мама, я – активна сім’я»
  • Виконком від 24.04.2024 р.
  • У Павлограді відзначили переможців міського конкурсу «Тендітний подих Землі»
  • Покладання квітів з нагоди 38 річниці аварії на Чорнобильській АЕС
  • Шановні земляки!
  • У Павлограді відзначили учасників та переможців міського фестивалю студентської творчості «Незламна весна»
  • Про скасування дозволу розміщення зовнішньої реклами у місті ФОП Добродькіній Г.В.
  • Дотритмання простих правил рятують життя!
  • Управління соціального захисту населення інформує