Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Реєстрація земельних ділянок в електронній системі земельного кадастру

Март 5th, 2013 Новини Вывести на печать

З 1 січня 2013 року набрав чинності Закон України “Про Державний земельний кадастр”, норми якого привнесли ряд історичних нововведень у земельні відносини. Національна кадастрова система функціонує у штатному режимі. Відтепер реєстрація землі та прав власності на неї розділена між двома відомствами Держземагенством України та Укрдержреєстром.
Завдяки автоматизованій Національній кадастровій системі державна реєстрація земельних ділянок відбувається в кілька разів швидше, що практично зводить нанівець черги в органах земельних ресурсів, затягування з розглядом документів та інші незручності, з якими раніше зіштовхувалися громадяни при реєстрації землі. Крім того, запровадження сучасної, повністю високотехнологічної системи суттєво зменшить зловживання у земельній сфері, зведе до мінімуму прояви корупції та земельних махінацій. Система повністю автоматизована, кожна дія реєструється і відстежується. В такий спосіб уникаємо накладок – відразу при реєстрації система перевіряє, чи правильно лягає ділянка на карту.
Держземагентство України з початку 2013 року відкрило вільний доступ до публічної кадастрової карти. Інформація про земельні ділянки в межах України – в он-лайн режимі на oфіційному веб-сайті Держземагентства.
Насамперед загальнодоступною є інформація про межі і розміри ділянки, форму власності та цільове призначення. При цьому персональних даних власників або орендарів земельної ділянки у загальному доступі не внесено. Адже це суперечить закону про захист персональних даних.
Цього року, станом на 27.02.2013, фахівці територіальних органів земельних ресурсів зареєстрували 100 тис. нових земельних ділянок. Зокрема, державні реєстратори надали 37 тис. витягів із земельного кадастру. З кожним днем темпи робіт з реєстрації та видачі витягів з кадастру зростають. Так, кількість зареєстрованих земельних ділянок і кількість виданих витягів з кадастру у лютому 2013 року значно перевищує показники аналогічного періоду минулого року. На сьогодні публічну кадастрову карту, яка є важливою складовою Національної кадастрової системи, відвідали понад 1 млн користувачів. Від громадян надійшло 12 тисяч звернень, які в он-лайн режимі зареєстровані та відправлені в роботу. Крім того, дані про 110 тисяч ділянок уже виправлено в автоматичному режимі. Причому у першу чергу – найгрубіші з помилок, коли окремі ділянки опинились за межами держави, в морі тощо
В Україні ніколи не було технічної можливості зібрати дані про абсолютно всі ділянки і як елементи своєрідної мозаїки скласти їх у єдину електронну картинку і покласти на карту. Досі усі архіви велися в паперовому вигляді, а найстрашніше – фактично кожен район мав свою базу в своїй локальній системі координат. За 20 років було зареєстровано декілька десятків мільйонів ділянок в 1500 різних системах координат, які не поєднувалися одна з одною. Фахівці створили унікальне програмне забезпечення, яке в лічені секунди перетворює будь-яку систему координат в національну систему УСК-2000.
З 1 січня 2013 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України № 1051 від 17 жовтня 2012 р., якою затверджений Порядок ведення Державного земельного кадастру. Віднині Держземагентство України реєструє земельні ділянки у кадастрі та надає витяги з земельного кадастру.
Для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстраторові, який здійснює таку реєстрацію, подаються:
1) заява про державну реєстрацію земельної ділянки;
2) оригінал погодженої відповідно до законодавства документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки (разом з позитивним висновком державної експертизи землевпорядної документації у разі, коли така документація підлягає обов’язковій державній експертизі землевпорядної документації);
3) електронний документ;
4) документ, що підтверджує оплату послуг з державної реєстрації земельної ділянки.
У Відділі Держземагентства у м.Павлограді Дніпропетровської області працює два Державні кадастрові реєстратори, які повністю забезпеченні комп’ютерною технікою та відповідним програмним забезпеченням. З початку року станом на 01.03.2013 р. у Відділі зареєстровано 257 земельних ділянок та видано 28 витягів з Державного земельного кадастру про земельні ділянки.
За офіційними результатами перевірки створення Державного земельного кадастру в Україні місія Світового банку, яка проходила з 11 по 20 лютого 2013 року, констатує, що електронна система кадастру нині почала успішно працювати, впроваджено низку конструктивних особливостей, які відповідають найкращій світовій практиці.
Усі проміжні показники ефективності впровадження для робіт з картографування було повністю виконано й перевиконано. Крім того, у рамках Проекту було складено визначені цільовим показником 600 000 кв. км сучасних карт, що охоплює практично 100% території України. Роботи з картографування у рамках Проекту було виконано в 24 областях, АР Крим і містах Києві та Севастополі, що повністю забезпечило Україну базовим картографуванням єдиної якості вперше після здобуття нею незалежності: сучасними аерофотографіями, сучасними цифровими ортофотокартами у відповідному великому масштабі та цифровими індексними кадастровими картами.
Зокрема, Директор Світового банку в Україні Чімяо Фан у пам’ятній записці на адресу Уряду України та Голови Держземагентства Сергія Тимченка відзначив, що досягнення в земельному кадастрі є значним успіхом України, який сприятиме захисту прав власності на землю та поліпшенню прозорості управління земельними ресурсами. Після успішної реалізації кадастрового проекту Світовий банк має намір продовжити співпрацю з Урядом України в сфері земельних відносин.
Група фахівців Банку була вражена значним обсягом виконаної роботи з впровадження Національної кадастрової системи. Зокрема, у листі керівника Світового банку відзначається: “Великий обсяг роботи було виконано за останні кілька місяців для підготовки електронної кадастрової системи та її впровадження в безпрецедентному для даного регіону темпі. Розробку системи, її тестування, приймання, міграцію даних і навчання користувачів було виконано менш ніж за три місяці. Менш як за п’ять місяців створено цифровий архів (включаючи сканування та індексування 16,8 мільйона державних актів та впровадження процедур сканування для документів, що надходять). Досягнуті результати є відмінним прикладом для регіону і в міжнародних масштабах. Група фахівців Банку заохочує Держземагентство до обміну своїм досвідом з іншими країнами у цілому світі”.
Група фахівців Світового банку, який позичив Україні 89,7 млн дол. США на проект видачі держактів на право власності на землю у сільській місцевості та створення системи кадастру, завершила свій візит в Україну 20 лютого. Експерти Світового банку зазначають, що ключові успіхи проекту щодо видачі актів на право власності на землю, картографії та електронного земельного кадастру досягнуті і, що Україна отримала найбільшу у Європі кадастрову карту.
У майбутньому до кадастру буде додаватися й інша інформація для створення національної системи геопросторових даних. Так, на кадастр накладатиметься інформація про комунікації і мережі, будови, надра, водні і лісові ресурси. Попри великі масиви інформації інтерфейсом карти дуже легко управляти. В її інтерфейсі нема ніяких складних переходів і складних дій, які необхідно вчинити оператору.
Тепер в Україні є кадастр – він повністю прозорий, автоматизований і високотехнологічний.
Кадастр – це не просто реєстр земель. Це величезна високотехнологічна інформаційна система, аналогів якої не має на сьогодні жодне міністерство чи відомство в Україні.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • У Павлограді відзначили переможців міського конкурсу «Тендітний подих Землі»
  • Покладання квітів з нагоди 38 річниці аварії на Чорнобильській АЕС
  • Шановні земляки!
  • У Павлограді відзначили учасників та переможців міського фестивалю студентської творчості «Незламна весна»
  • Про скасування дозволу розміщення зовнішньої реклами у місті ФОП Добродькіній Г.В.
  • Дотритмання простих правил рятують життя!
  • Управління соціального захисту населення інформує
  • Відбулося засідання виконкому
  • Закінчився ІІІ етап змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги»
  • Капітальний ремонт трубопроводу водопостачання по просп. Шахтобудівників в м. Павлоград» Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011704-a
  • Реконструкція трубопроводу водопостачання вул. Озерна в м. Павлоград». Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011724-a
  • У бою за Україну загинув наш земляк Духовенко Микола
  • Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області на захисті тих, хто працює
  • Акутальні грантові пропозиції
  • Оголошення про вакантну посаду