Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує.
Вірусний гепати А — актуальна проблема сьогодення. В Україні спостерігається підвищення показників захворюваності на цю інфекцію.
Що таке гепатит А?
Гепатит А (хвороба Боткіна) — це гостра вірусна інфекція, яка вражає печінку. Захворювання викликає вірус гепатиту А, який в основному передається через брудні руки, заражену воду, інфіковані вірусом овочі та фрукти, через близький контакт із хворим, спільний посуд, рушники тощо. Вірус зазвичай зустрічається у фекаліях інфікованих людей і може поширюватися, якщо не дотримуватись належної гігієни рук або при вживанні зараженої їжі чи води. Ризик інфікування вірусом гепатиту пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарією та гігієною (наприклад, брудні руки).
Як перебігає хвороба?
Чим небезпечний цей збудник? Вірус гепатиту А досить стійкий у довкіллі: гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб. У цього захворювання дуже довгий інкубаційний період. Від того моменту, як збудник потрапив в організм людини, і до моменту появи перших клінічних ознак хвороби може пройти до 45 діб. А особливості перебігу хвороби пов’язані з віком. Наприклад, якщо дитина зустрічається з вірусом в перші роки життя, то жовтяниця розвивається дуже рідко (менше 10% випадків). Проявами інфікування зазвичай є короткочасні діарея та блювота. У дорослих — навпаки. 90% дорослих мають жовтяницю і хворіють досить тяжко. У дітей шкільного віку — 50 на 50. Чим старша людина, тим тяжчим є перебіг хвороби Боткіна. Тяжка форма хвороби і летальні наслідки найчастіше фіксуються у людей віком 65+ років. Також можуть бути ускладнення, якщо у пацієнта є серйозне супутнє захворювання печінки (наприклад, хронічний гепатит В або С), вроджені захворювання печінки, порушення обміну речовин.
Як можна заразитися гепатитом А?
Гепатитом А можна заразитись через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. Утім, за даними ВООЗ, спалахи хвороби, коли інфікування відбувалось через воду, фіксуються нечасто. В Україні в сільській місцевості поширено використання вигрібних ям. А вірус дуже стійкий. Вірус потрапляє у вигрібну яму від людини і, якщо йде повінь або розлив води, то потрапляє у водойми. Ризик гепатиту А виникає, якщо пити воду з сумнівних джерел, наприклад, з гірських річок — особливо вздовж дороги, де ходять туристи. У домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Також можна заразитися через тісний фізичний контакт з інфікованою людиною.
Які симптоми гепатиту А?
Найбільш розповсюдженими симптомами вірусного гепатиту А є виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність, підвищення температури тіла, втрата апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі (до кольору пива), жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей. Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми. Часто спостерігаються безсимптомні форми або незначна зміна в стані здоров’я.
Майже всі інфіковані повністю одужують від цього вірусу. Імунітет після перенесеного гепатиту А формується довічний. Людина більше не хворіє і через кров нікого не заразить. Також гепатит А не передається через грудне молоко. Жінкам, які заразилися цим вірусом і годують своїх немовлят груддю, не варто від цього відмовлятися. Однак слід наголосити, що зрідка бувають випадки, коли інфіковані помирають від блискавичної форми вірусного гепатиту А.
Профілактика гепатиту А
Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує:
— використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хвилин, дати відстоятися);
— не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
— при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану гарантованої якості);
— перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми — обдати окропом;
— чітко дотримуватися правил особистої гігієни — обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
— не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.
Профілактика вірусного гепатиту А, зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції. Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби.
Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів.
Ще один вид профілактики — вакцинація. Наразі в Україні щеплення проти гепатиту А належить до рекомендованих, його немає в календарі профілактичних обов’язкових щеплень. Це означає, що за бажанням ви можете вакцинуватись зареєстрованою в Україні вакциною власним коштом. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5-8 років).