Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Спрощення земельно – правових відносин

Март 21st, 2013 Новини Вывести на печать

У зв’язку із внесенням значних змін до земельного законодавства та з метою надання роз’яснень для населення, сьогодні пройшов «круглий стіл» за участю першого заступника міського голови А.О.Вершини, секретаря міської ради Є.В.Аматова, головного архітектора м.Павлограда Сасіка О.В., начальника відділу земельно-ринкових відносин Павлоградської міської ради Вишнякової О.О., начальника відділу Держземагентства у м. Павлограді Стекольникова Г.М., завідувача сектору державного земельного кадастру відділу Держземагентства у м. Павлограді, начальника відділу Державної реєстрації майнових прав на нерухомого майна РС Павлоградського міськрайонного управління юстиції Водолазьського О.П.

Фахівці розповіли, що відтепер реєстрація землі та прав власності на неї розділена між двома відомствами — Держземагенством України та Укрдержреєстром. Держземагентство України з початку 2013 року відкрило вільний доступ до публічної кадастрової карти. Інформація про земельні ділянки в межах України – в режимі он-лайн розміщені на oфіційному веб-сайті Держземагентства. Згідно з діючим законодавством надання земельних ділянок у власність (оренду, постійне користування) із зміною цільового призначення  або при формуванні  нових земельних ділянок здійснюється з розробленням проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Система земельно-правових відносин стала простішою і більш зрозумілою для пересічного громадянина. Під час обговорення були детально викладені процедури оформлення документів        й терміни їх отримання.

 

З початку 2013 року набрали чинності ряд законодавчих актів, якими були внесені значні зміни до земельного законодавства.

З 1 січня 2013 року набрав чинності Закон України “Про Державний земельний кадастр”, норми якого привнесли ряд історичних нововведень у земельні відносини. Національна кадастрова система функціонує у штатному режимі. Відтепер реєстрація землі та прав власності на неї розділена між двома відомствами Держземагенством України та Укрдержреєстром.

Завдяки  автоматизованій Національній  кадастровій системі державна реєстрація земельних ділянок відбувається  в кілька разів швидше.Система повністю автоматизована, кожна дія реєструється і відстежується. В такий  спосіб уникаємо накладок – відразу при реєстрації система перевіряє, чи правильно лягає ділянка на карту.

Держземагентство України з початку 2013 року відкрило вільний доступ до публічної кадастрової карти. Інформація про земельні ділянки в межах України – в он-лайн режимі на oфіційному веб-сайті Держземагентства.

В Україні ніколи не було технічної можливості зібрати дані про абсолютно всі ділянки і як елементи своєрідної мозаїки скласти їх у єдину електронну картинку і покласти на карту. Досі усі архіви велися в паперовому вигляді, а найстрашніше – фактично кожен район мав свою базу в своїй локальній системі координат. За 20 років було зареєстровано декілька десятків мільйонів ділянок в 1500 різних системах координат, які не поєднувалися одна з одною. Фахівці створили унікальне програмне забезпечення, яке в лічені секунди перетворює будь-яку систему координат в національну систему УСК-2000.

За офіційними результатами перевірки створення Державного земельного  кадастру  в Україні місія Світового банку, яка проходила з 11 по 20 лютого 2013 року, констатує, що електронна система кадастру нині почала успішно працювати, впроваджено низку конструктивних особливостей, які відповідають найкращій світовій практиці.

Група фахівців Світового банку, який позичив Україні 89,7 млн дол. США на проект видачі держактів на право власності на землю у сільській місцевості та створення системи кадастру, завершила свій візит в Україну 20 лютого. Експерти  Світового банку зазначають, що ключові успіхи проекту щодо видачі актів на право власності на землю, картографії та електронного земельного кадастру досягнуті і, що Україна отримала найбільшу у Європі кадастрову карту.

Порядок ведення Державного земельного кадастру затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 1051   від 17 жовтня 2012 р.

Державна реєстрація земельної ділянки здійснюється під час її формування за результатами складення документації із землеустрою після її погодження у встановленому порядку та до прийняття рішення про її затвердження органом державної влади або органом місцевого самоврядування (у разі, коли згідно із законом така документація підлягає затвердженню таким органом) шляхом відкриття Поземельної книги на таку земельну ділянку.

Для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстраторові, який здійснює таку реєстрацію, подаються:

1 )зява про державну реєстрацію земельної ділянки;

2) оригінал погодженої відповідно до законодавства документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;

3) електронний документ;

4) документ, що підтверджує оплату послуг з державної реєстрації земельної ділянки.

Державний кадастровий реєстратор для здійснення державної реєстрації земельної ділянки протягом 14 календарних днів з дня реєстрації відповідної заяви перевіряє:

відповідність поданих документів та електронного документа вимогам законодавства

За результатами перевірки Державний кадастровий реєстратор здійснює державну реєстрацію земельної ділянки:

— за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру присвоює кадастровий номер земельній ділянці;

— відкриває Поземельну книгу та вносить відомості до неї (крім відомостей про затвердження документації із землеустрою, на підставі якої здійснена державна реєстрація земельної ділянки, а також про власників, користувачів земельної ділянки);

Після отримання від органу державної реєстрації прав інформації в порядку інформаційного обміну Державний кадастровий реєстратор протягом двох робочих днів з моменту її отримання вносить інформацію про власників, користувачів земельної ділянки відповідно до даних про зареєстровані речові права у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно до Поземельної книги в електронній (цифровій) та паперовій формі.

У випадку коли протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки речове право на неї не зареєстроване з вини заявника, — на підставі даних про те, що протягом одного року Державному кадастровому реєстраторові органом державної реєстрації прав не надано відповідної інформації в порядку інформаційного обміну державна реєстрація земельної ділянки скасовується.

Для підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику видається Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Витяг містить всі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги. Складовою частиною витягу є кадастровий план.

Витяг з Державного земельного кадастру є дійсним протягом трьох місяців з моменту його видачі, крім витягу про земельну ділянку для оформлення права на спадщину, що видається спадкоємцям, та витягу з Державного земельного кадастру, що видається для підтвердження державної реєстрації земельної ділянки або внесення інших відомостей до Державного земельного кадастру, які є безстроковими.

 

Згідно з діючим законодавством надання земельних ділянок у власність (оренду, постійне користування) із зміною цільового призначення  або при формуванні  нових земельних ділянок здійснюється з розробленням проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Також, з розробленням проекту землеустрою відводяться земельні ділянки юридичним та фізичним особам за рахунок земель міської ради зі зміною цільового призначення для здійснення підприємницької діяльності.

Надання  у користування  земельних ділянок в інших випадках здійснюється  на  підставі  технічної  документації із землеустрою щодо  встановлення  (відновлення)  меж земельної ділянки.

Особа, зацікавлена в одержанні у власність або користування  земельної ділянки звертається з клопотанням до відповідного органу місцевого самоврядування про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. До клопотання додаються: викопіювання з  кадастрової карти (плану) або інші графічні матеріали, у клопотанні зазначається розмір земельної ділянки та цільове призначення.

Після отримання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки необхідно звернутись до землевпорядної організації, яка має в своєму штаті сертифікованих інженерів-землевпорядників. Умови і строки розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки визначаються договором, укладеним замовником з виконавцем цих робіт.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки погоджується у відповідності до ст.186-1 Земельного кодексу України. Наступним кроком є здійснення  державної реєстрації земельної ділянки у відповідності до Постанови кабінету Міністрів України № 1051 від 17.10.2012 р. « Про затвердження Порядку ведення державного земельного кадастру». Після отримання рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та її передачу у власність або користування необхідно звернутись до органу реєстрації речових прав для реєстрації права на земельну ділянку.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Запрошуємо до участі у міському дитячому фотоконкурсі «Ми- українці!», присвяченому Міжнародному дню захисту дітей
  • У бою за Україну загинув наш земляк Гіда Анатолій
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Хуторська (від буд. № 54 до кінцевої зупинки автобусів) в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-30-008359-a
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Богуна Івана в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-30-007078-a
  • Про скликання позачергової 51 сесії міської ради VІІІ скликання
  • Про приведення у відповідність вимогам Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» об’єктів культурної спадщини
  • Порядок денний на травень 2024 р.
  • Про визначення місця дислокації пересувних тимчасових споруд для виставки-ярмарку виробів, зроблених власноруч
  • Про затвердження дислокації пересувних тимчасових споруд
  • Про перейменування об’єктів топонімії м. Павлограда
  • У бою за Україну загинув наш земляк Макаренко Владіслав
  • У бою за Україну загинув наш земляк Бондарєв Андрій
  • Запрошуємо на безкоштовні навчальні програми для ведення бізнесу
  • ПАВЛОГРАД ЗНОВУ СТАВ ПЕРЕМОЖЦЕМ КОНКУРСУ
  • До уваги випускників шкіл та коледжів!