Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області наголошує, що єдиними законними місцями для торгівлі харчовими продуктами є продовольчі магазини та агропродовольчі ринки.
Харчові продути і продовольча сировина, які надходять в торгівельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх безпеку та якість. Відповідальним за дотриманням умов зберігання та реалізації продуктів несуть суб’єкти господарювання.
Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних документів про якість та безпеку харчових продуктів, у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах) з рук, із землі без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі.
Відповідно до статті 14 Закону України «Про захист прав споживачів», споживач має право на безпеку продукції, а саме на те, щоб продукція за звичайних умов її використання, зберігання і транспортування була безпечною для його життя, здоров’я. Нажаль, споживач не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, надаючи перевагу харчовим продуктам, придбаним на стихійних ринках, про їх безпеку та умови в яких вони були виготовлені, де зберігалися та як транспортувалися.
Не звертаючи уваги на бруд, пил, що летить на харчові продукти з вулиці з-під колес автотранспорту та з-під ніг перехожих, на повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові інфекції серед тих осіб, які вживали харчові продукти придбані на стихійних ринках, споживач тим самим бере на себе відповідальність та повинен усвідомлювати всі ризики для свого здоров’я.
Необхідно усвідомлювати, що особи, які реалізують харчові продукти в місцях на призначених для цього не проходять медичних обстежень та можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, а саме: туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія тощо.
При відсутності документів, не можливо встановити виробника продукції, умови зберігання, транспортування, термін її придатності до споживання. Часто у місцях стихійної торгівлі реалізують контрабандну або виготовлену у підпільних цехах продукцію, яка несе високий ризик для здоров’я людей.
Також, реалізація в невстановлених місцях м’яса та м’ясопродуктів, отриманих поза межами бойні та без проведення передзабійного та післязабійного огляду державним ветеринарним інспектором або офіційним ветеринарним лікарем є ризиком розповсюдження Африканської чуми свиней. Вірус не становить загрози для людей, але визиває високу смертність серед тварин, що несе за собою негативний вплив. на продовольчу безпеку країни.
Епізоотична ситуація з АЧС в Україні значно ускладнилась, при цьому відмічається збільшення реєстрації захворювання серед домашніх свиней. Так, станом на 03.11.2024 року зареєстровано 74 випадки захворювання свиней на АЧС, серед яких 66 – домашних тварин, а за аналогічний період 2023 року — 33 та 22 відповідно.
Відповідно до Законів України «Про національну поліцію» та «Про місцеве самоврядування» недопущення торгівлі у невстановлених місцях відноситься до компетенції органів внутрішніх справ та місцевого самоврядування. Згідно із статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення торгівля з рук у невстановлених місцях тягне за собою накладання штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Слід пам’ятати, що стихійна торгівля існує доти, доки на неї є попит.
Тож будьмо свідомими та обираймо безпечне харчування!