Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Створення центрів слов’янської писемності і культури

Июнь 7th, 2013 Новини Вывести на печать

Одне із важливих завдань сучасної концепції розвитку культури – це забезпечення рівного доступу всіх жителів України до культурних послуг. На Дніпропетровщині до Дня слов’янської писемності та культури відповідно Дорученню Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Д.В. Колєснікова «Про створення центрів слов’янської писемності і культури» у всіх районах та містах обласного підпорядкування відкрито центри слов’янської писемності і культури. Центри, створені на базі бібліотек, сприятимуть збереженню та зміцненню духовних цінностей слов’янських народів та дозволять кожному ознайомитися з кращими зразками самобутніх слов’янських культур. Не винятком став і Павлоград. 22 травня, до Дня вшанування святих рівноапостольських братів-просвітителів вчителів cлов’янських Кирила та Мефодія, в приміщенні Павлоградської центральної міської бібліотеки ім Г.Світличної створено та урочисто відкрито такий Центр. Це визначна подія не тільки для нашого міста, а й для усього Західнодонбаського регіону. Більше тисячі років тому слов’янські книжники Кирило та Мефодій, стали авторами першого слов’янського алфавіту, яким ми й користуємося й досі. Кирилиця стала “рідною” для 10 відсотків населення світу: українців, росіян, білорусів, болгар, поляків тощо.
Метою та завданням центру є створення умов для збереження, відродження, розвитку і популяризації самобутніх слов’янських культур та культурних і духовних цінностей слов’янських народів, підтримка вивчення слов’янських мов, створення умов для функціонування груп з вивчення слов’янських мов та самостійних занять мешканців міста, популяризації традицій, звичаїв, ремесел та народної творчості слов’ян, заохочуючи до цього самодіяльні колективи, народних майстрів та представників національних меншин міста та області, сприяння зростанню культурного рівня мешканців міста. У центрі планується проводити чимало просвітницьких заходів. Книжковий фонд буде формуватися з різноманітних видань: енциклопедій, довідкових та документальних видань з історії, філософії, культури, мистецтва, географії, політики, релігії, мовознавства тощо не тільки українською, а й іншими слов’янськими мовами.
В урочистому відкритті Центру слов’янської писемності і культури прийняли участь представники керівництва міста. Почесним гостем на святі став депутат Дніпропетровської обласної ради, помічник народного депутата України А.В.Мартовицького, М.С.Пономарчук. Начальник відділу культури Павлоградської міської ради І.М.Ломанова передала привітання з нагоди відкриття центру від міського голови м. Павлограда І.С.Метелиці. З вітальним словом до представників слов’янських громадських організацій, школярів, студентів, культурної спільноти міста звернувся благочинний Павлоградського церковного округу протоієрей отець Валентин Цешковський, який підкреслив виняткове значення цієї знаменної події для культурного та духовного життя міста. Від імені православної общини Павлограда отець Валентин подарував новому центру літературу, яка стане справжньою родзинкою в книжковій колекції. Чудовим дарунком стала театралізоване дійство з життя славетних першовчителів у виконанні учнів недільної школи ім. Кирила і Мефодія при Храмі Спасо-Нерукотворного Образу.
Дуже щирими та змістовними були виступи представників російської та української громади нашого багатонаціонального міста В.В.Богатирьова та П.В.Кір’ян. Справжньою прикрасою свята стали виступи юних користувачів ЦБС Георгія Устименка, учня ЗШ №5 і Наталки Шкурпели, учениці ЗШ №1, які натхненно декламували вірші Т.Шевченка та О.Яворської. Улюблені павлоградцями дует “Весна” та дівочий гурт “Співочі мальви”(керівник М.Логінова) зачарували присутніх мелодійними російськими та українськими піснями. А виступ павлоградського барда С.Урсуляка з ліричною композицією, виконаною трьома слов’янськими мовами, зірвав справжні овації.
Бібліотечні працівники та гості свята побажали Центру плідної натхненної роботи, яка сприятиме гармонійному розвитку окремих культур та цілісному розвитку міської громади .
Директор ПМ ЦБС Бондаренко Л.М.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Привітання міського голови Анатолія ВЕРШИНИ з Великоднем
  • Виконання бюджету Павлоградської міської територіальної громади за січень – квітень 2024 року
  • Оголошення закупівлі
  • Виконком від 01.05.2024 р.
  • Запрошуємо до участі у міському дитячому фотоконкурсі «Ми- українці!», присвяченому Міжнародному дню захисту дітей
  • У бою за Україну загинув наш земляк Гіда Анатолій
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Хуторська (від буд. № 54 до кінцевої зупинки автобусів) в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-30-008359-a
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Богуна Івана в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-30-007078-a
  • Про скликання позачергової 51 сесії міської ради VІІІ скликання
  • Про приведення у відповідність вимогам Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» об’єктів культурної спадщини
  • Порядок денний на травень 2024 р.
  • Про визначення місця дислокації пересувних тимчасових споруд для виставки-ярмарку виробів, зроблених власноруч
  • Про затвердження дислокації пересувних тимчасових споруд
  • Про перейменування об’єктів топонімії м. Павлограда
  • У бою за Україну загинув наш земляк Макаренко Владіслав