Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Театр «Вертеп Марії» презентував свій спектакль у музеї «Літературне Придніпров’я» (м. Дніпропетровськ)

Ноябрь 2nd, 2015 Новини Вывести на печать

Театр «Вертеп Марії» презентував свій спектакль у музеї «Літературне Придніпров’я» (м. Дніпропетровськ)

27 жовтня у музеї «Літературне Придніпров’я» (м. Дніпропетровськ) відбулося відкриття літературно-мистецької виставки «А що як і справді я характерник?»: Яворницький – літературний герой». Виставка була присвячена 160-річчю від дня народження видатного українського вченого Дмитра Івановича Яворницького.
Участь у заході взяв фольклорно-обрядовий театр «Вертеп Марії» КБУ «Міський культурно-дозвільницький центр» (керівник — Кравченко Марія Андріївна). Театр існує на базі Центру української культури (вул. Полтавська, б. 96). Учасники театру — Марія Кравченко, Ольга Карплюк і Наталя Мальцева — влаштували у музеї «Літературне Придніпров’я» прем’єрний показ уривку з оповідання Тетяни Сулими «Катеринославські публіцистки» (1911 р.), присвяченого автором Дмитру Яворницькому.
«Яворницький був і залишається тим життєдайним джерелом України, з якого черпали і черпають творчу наснагу, сюжети й образи живописці та графіки, скульптори й майстри народного мистецтва, композитори і діячі кіно, режисери й актори. — розповіла Наталія Василенко, старший науковий співробітник музею «Літературне Придніпров’я». — Непересічна постать вченого, знавця історії Запорозького Козацтва, ще за життя надихала і нині спонукає письменників та творчих особистостей на створення і присвячених йому високохудожніх творів різних літературних родів і жанрів».
На виставці можна побачити рукописи, книжкові та журнальні видання творів, присвячених Д. Яворницькому; автографи листів із віршами-посвятами Д. Яворницькому його сучасників; автобіографічний роман «За чужий гріх» та ліричний щоденник Д. Яворницького – поетична збірка «Вечірні зорі»; галерею світлин «Яворницький і музей»; меморіальні речі вченого; малюнки І. Рєпіна, М. Струннікова, В. Мате, подаровані Д. Яворницькому; ілюстрації художників Р. Багаутдінова, Р. Волинського, А. Дерев’янка, В. Єрмакова, В. Хвороста, С. Алієва-Ковики до творів Д. Яворницького, Т. Сулими, Олеся Гончара.
На відкритті виставки звучало обговорення літературних, біографічних, історичних та фольклорних сюжетів, зокрема «Сучасники про Д. Яворницького», «Яворницький і Махно», «Легенди та перекази про характерників», прозвучали вірші дніпропетровських поетів та творчої молоді, присвячені Д. Яворницькому.
Вистава «Катеринославські публіцистки» стала справжньою родзинкою відкриття виставки. Керівник і режисер фольклорно-обрядового театру «Вертеп Марії» розповіла, що павлоградський колектив планує і надалі співпрацювати з обласними музеями.
Варто зазначити, що фольклорно-обрядовий театр «Вертеп Марії» існує з 2008 року. Завдяки йому у місті були відроджені такі традиційні свята, як Андріївські вечорниці, Івана Купала, Різдво Христове, Свято Сватання, День Семена та багато інших. Театр є лауреатом і переможцем багатьох обласних та всеукраїнських фестивалів.

Прес-служба міського культурно-дозвільницького центру
Наша сторінка у соцмережі: https://vk.com/pavlograd_dp_ua

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • У бою за Україну загинув наш земляк Антіпов Андрій
  • Заходи до Дня Європи
  • Додаткові автобусні маршрути на поминальні дні
  • Актуальні грантові пропозиції
  • Вітання з днем Європи
  • Виконком від 08.05.2024 р.
  • «Поточний ремонт проїзду від вул. Милосердова Володимира до вул. Леоніда Каденюка в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-05-07-005248-a
  • «Поточний ремонт проїзду від вул. Богуна Івана до вул. Миколи Лисенка в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-05-07-005166-a
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Європейська в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-05-06-005908-a
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Ганни Світличної в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-05-06-005751-a
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Грушевського Михайла в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-05-06-005848-a
  • Оголошення про проведення конкурсу на визначення автомобільного перевізника на міських автобусних маршрутах
  • Капітальний ремонт трубопроводу водопостачання по просп. Шахтобудівників в м. Павлоград» Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-05-08-007436-a
  • У боях за Україну загинули наші земляки
  • Вітання з нагоди Міжнародного дня Червоного Хреста і Червоного півмісяця