Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

«Від шапки до військового кашкета: історія популярних головних уборів»

Июнь 18th, 2020 Новини Вывести на печать

 

В КЗ « Павлоградський історико-краєзнавчий музей» відкрилася виставка «Від шапки до військового кашкета: історія популярних головних уборів» взятих з фондів нашого музею та з колекції «Кімнати Бойової слави Прикордонних Військ ради ветеранів мкр. ім. 40 років Жовтня», надані Павлоградською асоціацією прикордонників.
Нерозривний зв’язок одягу і епохи показує, що в усі часи мода була одним з головних способів вираження власного его. У цьому ряду головний убір грає одну з головних ролей в списку предметів гардероба і робить кожен образ унікальним, надаючи йому харизми і особливого шарму. Треба зазначити, що головний убір завжди був ознакою соціальної належності і давав оточенню вичерпну інформацію про становище в суспільстві його власника чи власниці. Колекція одягу та головних уборів, яка склалася у Павлоградському історико-краєзнавчому музеї невелика в кількісно¬му відношенні, але дає можливість простежити той дов¬гий шлях, безліч змін і реформ, тобто головні етапи розвитку головних уборів, в яких своєрідно відбиваєть¬ся епоха з її соціально-політичними, економічними, культурними особливостями.
Хронологічно колекція охоплює період з кінця XІХ століття до сьогодення.
У колекції є народні головні убори українців, євреїв, народів Середньої Азії, а також елегантні капелюшки модниць 20 століття. На виставці представлені головні убори: тюбетейки різних країн, кипа, хустки, очипки, віночки, папаха або «тельпек», куфія, багато головних уборів
військовиків. До головних уборів представлено і одяг того періоду.
Особливе місце в колекції музею посідає військова форма, зокрема кашкети різних родів військ. Окреме місце в експозиції займають експонати прикордонників: форма, головні убори, нагороди. Адже в Павлограді проживає близько 5 тис. чоловік, що несли служби на кордонах. Поважними гостями на заході були Ігор Іваніченко, член павлоградської Асоціації прикордонників, Барановський Володимир, депутат Синельниківської міської ради, Трушенко Євген –керівник молодіжної історико-пошукової організації “Пошук-Дніпро”. Для всіх присутніх Сергій Урсуляк подарував музичні композиції.
Виставка буде працювати до 20 серпня 2020 р.
Шаня А.С., заступник директора музею

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження