Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Вигадки про субсидії: чого не треба боятися?

Август 15th, 2016 Новини Вывести на печать

        Є багато інформації щодо ризиків діяльності програми субсидіювання. Тому вважаємо за необхідне розвіяти неправдивість деяких міфів.

Перший міф:

всю суму отриманих субсидій доведеться повернути в майбутньому. А також те, що начебто оформлення субсидій в майбутньому може перешкодити продажу квартири або будинку та оформленню у спадок.

Насправді: такі чутки поширюються уже 20 років із самого початку запровадження системи субсидій. Проте жоден із авторів цього міфу щодо субсидій не може навести прикладу, коли б субсидія перешкодила оформити спадок, або довелося повертати кошти отриманої державної допомоги при продажу квартири, або факти, коли субсидія перешкоджала б її продажу. Нормативно-правовим актом чітко встановлено, що субсидія є безповоротною державною допомогою, її отримання не пов’язане й не тягне за собою зміни форм власності житла.

Другий міф:

використовувати газ, воду та інші комунальні послуги потрібно в повному обсязі, інакше, мовляв, субсидію перестануть надавати.

Насправді: випалювати газ до рівня призначених субсидій не лише безглуздо, але й не вигідно. У результаті економії сім’я має можливість платити менше в подальші місяці. Згідно з діючим порядком субсидія призначається в межах соціальних нормативів використання житлово-комунальних послуг і її розмір не залежить від фактичного споживання.

Міф третій: 

клопотів з оформленням субсидій багато, а в реальності вона може скласти мізерну суму, а декому, мовляв, і зовсім відмовлять, незважаючи на низькі доходи.

Правда: звернення за призначенням субсидій стало дуже простим: необхідно заповнити й подати або надіслати поштою до місцевого управління соціального захисту населення лише два документи: заяву і декларацію про прибутки й витрати. Іншу необхідну інформацію спеціалісти управління збиратимуть самі.

Розмір субсидії залежить від доходів членів сім’ї конкретного домогосподарства і вартості житлово-комунальних послуг, які надаються.

Міф четвертий:

субсидії не надаються безробітним працездатним громадянам, або сім’ям, до складу котрих входять такі особи.

Насправді: протягом останнього часу до Положення про порядок надання субсидій внесено ряд змін, що дозволили отримати субсидії багатьом з тих, кому раніше в них відмовляли. З травня 2015 року знято обмеження для призначення субсидій непрацюючим громадянам.

Тим особам, які перебувають на обліку у центрі зайнятості та мають виплати з безробіття, враховується в дохід сім’ї саме ця сума; якщо виплат з безробіття немає — дохід враховується на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи. Тим особам, які не працюють і не перебувають на обліку у центрі зайнятості, при оформленні субсидії на житлово-комунальні послуги, до сукупного доходу сім’ї буде враховуватися сума, яка дорівнює 2-м прожитковим мінімумам для працездатної особи (за 2015 рік ця сума складає 30512 грн.).

Міф п’ятий:

субсидії не призначаються при наявності боргів за житлово-комунальні послуги.

Насправді: з 2011 року наявність заборгованості зі сплати житлово-комунальних послуг не може бути підставою для відмови в отриманні субсидії. Водночас, варто пам’ятати, що отримувач субсидії повинен щомісячно платити свою обов’язкову частину плати за комунальні платежі. За даними житлово-комунальних підприємств, у разі несплати обов’язкової частини платежу надання субсидії припиняється. Після подання інформації про оплату за комунальні послуги, заявник набуває права на отримання субсидії на новий термін.

Міф шостий:

через помилки при заповненні декларації (особливо часто помиляються люди похилого віку) доведеться повертати субсидію.

Правда: форма декларації про доходи й витрати проста, заповнити її не важко. Допомогу при заповненні документів на субсидію можуть надати фахівці управління соціального захисту населення. Жодних штрафів за помилки в декларації не буде (тільки тоді, коли громадяни свідомо приховують частину важливої інформації).

Міф сьомий:

громадяни можуть втратити субсидію, якщо купують валюту.

Правда: субсидія не призначається лише тоді, коли хтось із членів домогосподарств протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив одноразове придбання товарів, робіт і послуг на суму, що перевищує 50 тисяч гривень. Купівля валюти не входить до переліку тих випадків, що відміняє право на субсидію.

Міф восьмий:

Мінфін через банки почав перевірку прибутків отримувачів субсидій.  Субсидії  позбавлять ті сім’ї, котрі мають депозити більше 50 тисяч гривень, або інші приховані прибутки.

Насправді: у даний час  депозити та їх відсотки не враховуються як прибутки і не входять до переліку критеріїв, згідно з якими може бути відмовлено в призначенні житлової субсидії.

Міф дев’ятий:

субсидія не призначається батькам – пенсіонерам, у житлі котрих зареєстровані повнолітні діти, котрі мешкають в іншому місці зі своїми сім’ями.

Насправді: за рішенням комісії субсидія може бути призначена без урахування окремих членів домогосподарства, які зареєстровані, але не проживають у помешканні. Рішення комісії приймається з урахуванням наявності документу, що підтверджує тимчасову відсутність зареєстрованих осіб. Таким документом може бути довідка, що підтверджує місце перебування особи в іншій адміністративно – територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання.

Міф десятий:

Своєчасному отриманню субсидії перешкоджає перейменування вулиць в зв’язку з проведенням декомунізації.

Насправді: Перейменування вулиць ніяким чином не може вплинути на призначення та отримання субсидії. Цей процес протікає без додаткових зверненнь громадян. Субсидії перераховуються житлово-комунальним підприємствам на особові рахунки заявника.

 

 

 

 

Управління соціального

захисту населення

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Від отриманих у бою за Батьківщину поранень помер наш земляк Усякий Олег
  • Про надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових проблем
  • Про надання матеріальної допомоги на поховання
  • Про надання матеріальної допомоги на лікування
  • Проекти 50 сесії
  • Повідомлення про позачергову сесію
  • Відбувся фізкультурно-оздоровчий захід «Тато, мама, я – активна сім’я»
  • Виконком від 24.04.2024 р.
  • У Павлограді відзначили переможців міського конкурсу «Тендітний подих Землі»
  • Покладання квітів з нагоди 38 річниці аварії на Чорнобильській АЕС
  • Шановні земляки!
  • У Павлограді відзначили учасників та переможців міського фестивалю студентської творчості «Незламна весна»
  • Про скасування дозволу розміщення зовнішньої реклами у місті ФОП Добродькіній Г.В.
  • Дотритмання простих правил рятують життя!
  • Управління соціального захисту населення інформує