Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

ВИМОГИ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ

Апрель 19th, 2024 Новини Вывести на печать

 

У звʼязку з початком весняних польових робіт, враховуючи неодноразові випадки звернень населення до Держпродспоживслужби та органів виконавчої влади з приводу порушень правил застосування пестицидів та агрохімікатів сільськогосподарськими підприємствами та окремими громадянами, з метою забезпечення оптимальних умов життєдіяльності людини та охорони навколишнього середовища при використанні пестицидів, агрохімікатів, інших засобів захисту рослин, Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує.

На сьогоднішній день поводження з пестицидами та агрохімікатами в Україні регламентовано Законами України від 06.09.2022 №2573-IX «Про систему громадського здоров’я», від 02.03.1995 № 86/95-ВР «Про пестициди і агрохімікати», від 14.10.1998 №180-XIV «Про захист рослин», Державними санітарними правилами 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та ДСП 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України».

Відповідно до вищезазначених законодавчих актів, діють наступні вимоги до суб’єктів господарювання, які використовують пестициди.

На території України дозволено реалізовувати пестициди та агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію, та внесені до Реєстру пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Обробка рослин та інших об’єктів повинна здійснюватися суворо за показаннями з обов’язковим врахуванням економічної межі шкідливості, ступеню розвитку хвороби рослин і бур’янів, а також прогнозу погоди.

Продаж населенню пестицидів і агрохімікатів здійснюється у дрібно фасованому вигляді та з обов’язковою наявністю інструкції щодо їх безпечного застосування. Кожна товарна одиниця повинна супроводжуватись рекомендацією щодо її застосування із зазначенням культур та об’єктів для оброблення яких призначено пестициди, способів і норм кратності використання, термінів вичікування (для пестицидів), заборони та обмеження на застосування, способів і засобів  знешкодження пестицидів та агрохімікатів, а також безпеки під час роботи, транспортування і зберігання, ліквідації аварійних ситуацій та їх наслідків, заходів з надання першої медичної допомоги у разі отруєння.

Особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи з ними, а також пройти обов’язковий медичний огляд. До роботи з пестицидами заборонено допускати осіб, які не досягли 18-річного віку, вагітних і жінок, що годують груддю. Діти шкільного та дошкільного віку не допускаються до роботи з пестицидами і на оброблених ними площах.

Особи, що контактують із пестицидами (транспортування, зберігання, фасування, навантаження, розвантаження, приготування робочих розчинів, заправка апаратури, протруювання і сівба посівного матеріалу, його фасування, транспортування і зберігання, навантаження і розвантаження, а також фумігація, обприскування, обпилювання, внесення в грунт, дезінсекція, дератизація та ін.) зобов’язані використовувати справні засоби індивідуального захисту відповідно до ступеню небезпечності пестициду, рекомендованих заходів безпеки при виконанні дій з препаратами та вимог інструкцій по їх безпечному застосуванню. Адміністрація господарства повинна забезпечувати працюючих із пестицидами засобами індивідуального захисту, спецодягом.

Перед проведенням обробок об’єктів, розташованих у межах або поблизу населених пунктів, у радіусі 200 м від меж ділянок необхідно встановити попереджувальні знаки «Обережно! Застосовано пестициди!» та не менше ніж за 3 доби до початку проведення хімічних обробок оповістити людей про майбутні роботи і строки, протягом яких забороняється перебування людей в даній зоні. Інформацію необхідно доводити за допомогою засобів масової інформації (радіо, преса), інформуванням районної адміністрації, сільських рад, асоціацій фермерів, бджолярів та інших, розміщенням об’яв у суміжних населених пунктах у місцях масового доступу населення (дошках об’яв, автобусних зупинках, біля магазинів і т. п.).

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10:00) і вечірні (18:00-20:00) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10˚С.

В межах населених пунктів застосування пестицидів для захисту зелених насаджень дозволяється тільки з 22 до 7 годин ранку.

Забороняється допуск сторонніх осіб до місць застосування пестицидів.

Під час роботи з препаратами забороняється курити, пити, вживати їжу.

Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне). Застосування гербіцидів із поливною водою шляхом дощування (гербігація) допускається при швидкості вітру до 4 м/с.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням — 300 м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури, обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту.

Забороняється залишати пестициди та отруєні принади без охорони в місцях застосування, на польових станах, індивідуальних господарствах та інших місцях. У період проведення робіт тимчасове збереження пестицидів дозволяється на спеціально виділених ділянках, при наявності надійного укриття та охорони.

Проведення сільськогосподарських робіт на ділянках, де були застосовані пестициди, і допуск на них людей дозволяється тільки після закінчення строків, що гарантують їх безпеку у відповідності до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», Додатків до «Переліку…», інструкцій з безпечного застосування пестицидів, регламентів зазначених в переліку Державних гігієнічних нормативів «Допустимі рівні вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді водоймищ, грунті» та в доповненнях до нього.

Не допускається випас худоби та птиці, а також сінокіс на оброблених пестицидами ділянках на протязі періоду, визначеного «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Відповідно до вимог Державних санітарних правил 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» зберігання пестицидів допускається тільки в спеціально призначених для цього складах, які мають санітарний паспорт на право одержання, зберігання і застосування пестицидів і мінеральних добрив. Паспортизація складів здійснюється щорічно органами Держпродспоживслужби.

Виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів у сільському і лісовому господарстві повинно здійснюватися у відповідності до вимог ДСП 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України», відповідно яких заборонено проведення авіаційних обробок пестицидами усіх груп токсичності з метою боротьби із шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших земель, які розташовані ближче:

— 5 км від міста постійного розташування медоносних пасік;

— 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників та інших);

— 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур що вживають без термічної обробки (цибулі на перо, селера, кріп, огірки, помідори, суниця, малина, тощо.), сади, виноградники та місць проведення сільськогосподарських робіт.

Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області наголошує! Вищевказані правила, інструкції є частиною санітарного законодавства та обов’язкові для дотримання всіма підприємствами, установами та особами, що проводять будь-які дії з пестицидами. Порушення цих правил тягне за собою відповідальність згідно чинного законодавства. Статтею 20 Закону України від 02.03.1995 № 86/95-ВР «Про пестициди і агрохімікати» передбачено настання цивільної, дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • «Поточний ремонт дороги по вул. Хуторська (від буд. № 54 до кінцевої зупинки автобусів) в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-30-008359-a
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Богуна Івана в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-30-007078-a
  • Про скликання позачергової 51 сесії міської ради VІІІ скликання
  • Про приведення у відповідність вимогам Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» об’єктів культурної спадщини
  • Порядок денний на травень 2024 р.
  • Про визначення місця дислокації пересувних тимчасових споруд для виставки-ярмарку виробів, зроблених власноруч
  • Про затвердження дислокації пересувних тимчасових споруд
  • Про перейменування об’єктів топонімії м. Павлограда
  • У бою за Україну загинув наш земляк Макаренко Владіслав
  • У бою за Україну загинув наш земляк Бондарєв Андрій
  • Запрошуємо на безкоштовні навчальні програми для ведення бізнесу
  • ПАВЛОГРАД ЗНОВУ СТАВ ПЕРЕМОЖЦЕМ КОНКУРСУ
  • До уваги випускників шкіл та коледжів!
  • Від отриманих у бою за Батьківщину поранень помер наш земляк Усякий Олег
  • Про надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових проблем