Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Водохрещення. Щоб свято відродження не перетворилося на біду.

Январь 11th, 2013 Новини Вывести на печать

Водохрещення.
Щоб свято відродження не перетворилося на біду.

Традиційно 19 січня православні та греко-католики відзначають велике свято – Водохрещення Господнє, або Богоявлення. В цей день в кризі прорубують ополонку і, після освячення, необхідно повністю зануритися у крижану воду. Завдяки цьому Таїнству Водохрещення людина ніби наново народжується .
Водохрещення Господнє, або Богоявлення – велике свято, встановлене на честь євангельської події, коли 30 літній Ісус Христос христився від Івана Предтечі у водах Йордану. Своїм водохрещенням в Йордані Спаситель започаткував Таїнство водохрещення – одне із самих головних церковних таїнств, через яке людина ніби наново народжується для життя во Христі.
Процес занурення в ополонку в холодну пору року заслуговує на повагу та захоплення, адже відображає силу волі, хоробрість і прагнення до покращення здоров’я, та зловживати подібним оздоровленням, все ж таки, не варто. Більш того, не слід нехтувати рекомендаціями і застереженнями лікарів та дотримуватися певних правил.


По-перше, перед купанням обов’язково варто пробігтися, адже організм має розігрітися. По-друге, перебування в холодній воді понад 20 секунд має далеко не цілющі властивості. Третини хвилини цілком достатньо, щоб організм не тільки не змерз, але й зігрівся, і в кров «викинулися» гормони, які мають протизапальну дію. Після занурення обов’язково треба розтертися рушником і зігрітися гарячим чаєм, або більш міцним напоєм в невеликій (100 грамів) кількості. І головне, займатися подібним екстримом – під наглядом медичного працівника.
Стосовно застережень, слід зазначити що під впливом холоду в організмі звужуються судини, збільшується частота серцевих скорочень, а це – пряма дорога до інсультів та інфарктів. І хоча лікарі, в цілому, погоджуються з тим, що короткочасне занурення в холодну воду корисне, застерігають від цього людей з певними вадами здоров’я, схильними до впливу холодової алергії – забороняють взагалі. Отже перед тим, як поринути в обійми крижаної води радимо завітати до лікаря і заручитися його згодою.
У зв’язку з національною традицією святкувати Водохреща 19 січня, відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Павлоградської міської ради звертається до громадян міста з застереженням бути вкрай обережними при перебуванні поблизу водних об’єктів під час святкування:
— не виходьте без потреби на лід, не залишайте без нагляду дітей поблизу річки чи ставка, переконайтеся, що лід, на який ви виходите, достатньо міцний;
— обов’язково візьміть з собою теплий одяг, щоб могли після купання обтертися насухо і переодягтись;
— дотримуйтесь елементарних правил безпеки поводження на воді, тривале перебування у річці призводить до переохолодження організму, в людини може виникнути судома, припиняється дихання, можлива втрата свідомості.
На випадок, якщо все ж таки доведеться надати допомогу потерпілому за відсутності медичного працівника, слід зробити наступне: якомога швидше укрити потерпілого від вітру і холоду; замінити мокрий одяг; якщо необхідно, зробити штучне дихання та непрямий масаж серця; по-можливості дати йому гарячу їжу і питво. Ні в якому разі не намагайтеся відігріти таку людину гарячою водою чи вогнем!
Щоб ритуал духовного відродження не став причиною фізичного занепаду варто дотримуватися норм безпечної поведінки під час святкування Водохрещення Господня та не переступати розумної межі. І нехай свято та Ваш відпочинок буде радісним, приємним, а головне – безпечним!

Відділ з питань НС та ЦЗН міської ради

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Пішов із життя Соловйов Іван Олексійович
  • Про надання ФОП Коваль В.М. дозволи на розміщення зовнішньої реклами у місті
  • Про надання дозволу на встановлення дорожніх знаків та нанесення дорожньої розмітки
  • До уваги випускників шкіл та коледжів!
  • Про внесення змін до фінансового плану КП «Павлоградтеплоенерго» Павлоградської міської ради на 2024 рік
  • Оголошення про скликання засідання молодіжної ради при Павлоградській міській раді
  • Рішення 50 сесії VIII скликання
  • Про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 28.12.2022 р. №1314 «Про передачу автогрейдера»
  • Impactpreneurship 2.0: навчання з соціального підприємництва для молоді, ВПО, ветеранів/-ок
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Яворницького Дмитра (від буд. № 203 до буд. № 173) в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-05-03-006643-a
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Нова (від вул. Кравченка до пров. Новий) в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-05-03-006543-a
  • «Поточний ремонт проїзду від вул. Щастя до вул. Хуторська в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-05-03-006477-a
  • «Поточний ремонт дороги по вул. Будівельна в м. Павлоград», Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-05-03-006366-a
  • Про скасування дозволів на розміщення зовнішньої реклами ТОВ «АТБ-МАРКЕТ»
  • Про внесення змін до фінансового плану КП «Павлоградське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» Павлоградської міської ради на 2024 рік