Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Корисна інформація

Водохрещення. Щоб свято відродження не перетворилося на біду.

Январь 12th, 2012 Новини Вывести на печать

Традиційно 19 січня православні та греко-католики відзначають велике свято – Водохрещення Господнє, або Богоявлення. В цей день в кризі прорубують ополонку і, після освячення, необхідно повністю зануритися у крижану воду. Завдяки цьому Таїнству Водохрещення людина ніби наново народжується .
Водохрещення Господнє, або Богоявлення – велике свято, встановлене на честь євангельської події, коли 30 літній Ісус Христос христився від Івана Предтечі у водах Йордану. Своїм водохрещенням в Йордані Спаситель започаткував Таїнство водохрещення – одне із самих головних церковних таїнств, через яке людина ніби наново народжується для життя во Христі.
Процес занурення в ополонку в холодну пору року заслуговує на повагу та захоплення, адже відображає силу волі, хоробрість і прагнення до покращення здоров’я, та зловживати подібним оздоровленням, все ж таки, не варто. Більш того, не слід нехтувати рекомендаціями і застереженнями лікарів та дотримуватися певних правил.
По-перше, перед купанням обов’язково варто пробігтися, адже організм має розігрітися. По-друге, перебування в холодній воді понад 20 секунд має далеко не цілющі властивості. Третини хвилини цілком достатньо, щоб організм не тільки не змерз, але й зігрівся, і в кров «викинулися» гормони, які мають протизапальну дію. Після занурення обов’язково треба розтертися рушником і зігрітися гарячим чаєм, або більш міцним напоєм в невеликій (100 грамів) кількості. І головне, займатися подібним екстримом – під наглядом медичного працівника.
Стосовно застережень, слід зазначити що під впливом холоду в організмі звужуються судини, збільшується частота серцевих скорочень, а це – пряма дорога до інсультів та інфарктів. І хоча лікарі, в цілому, погоджуються з тим, що короткочасне занурення в холодну воду корисне, застерігають від цього людей з певними вадами здоров’я, схильними до впливу холодової алергії – забороняють взагалі. Отже перед тим, як поринути в обійми крижаної води радимо завітати до лікаря і заручитися його згодою.
У зв’язку з національною традицією святкувати Водохреща 19 січня, відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Павлоградської міської ради звертається до громадян міста з застереженням бути вкрай обережними при перебуванні поблизу водних об’єктів під час святкування:
— не виходьте без потреби на лід, не залишайте без нагляду дітей поблизу річки чи ставка, переконайтеся, що лід, на який ви виходите, достатньо міцний;
— обов’язково візьміть з собою теплий одяг, щоб могли після купання обтертися насухо і переодягтись;
— дотримуйтесь елементарних правил безпеки поводження на воді, тривале перебування у річці призводить до переохолодження організму, в людини може виникнути судома, припиняється дихання, можлива втрата свідомості.
На випадок, якщо все ж таки доведеться надати допомогу потерпілому за відсутності медичного працівника, слід зробити наступне: якомога швидше укрити потерпілого від вітру і холоду; замінити мокрий одяг; якщо необхідно, зробити штучне дихання та непрямий масаж серця; по-можливості дати йому гарячу їжу і питво. Ні в якому разі не намагайтеся відігріти таку людину гарячою водою чи вогнем!
Щоб ритуал духовного відродження не став причиною фізичного занепаду варто дотримуватися норм безпечної поведінки під час святкування Водохрещення Господня та не переступати розумної межі. І нехай свято та Ваш відпочинок буде радісним, приємним, а головне – безпечним!

Відділ з питань НС та ЦЗН міської ради

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • У Павлограді відзначили переможців міського конкурсу «Тендітний подих Землі»
  • Покладання квітів з нагоди 38 річниці аварії на Чорнобильській АЕС
  • Шановні земляки!
  • У Павлограді відзначили учасників та переможців міського фестивалю студентської творчості «Незламна весна»
  • Про скасування дозволу розміщення зовнішньої реклами у місті ФОП Добродькіній Г.В.
  • Дотритмання простих правил рятують життя!
  • Управління соціального захисту населення інформує
  • Відбулося засідання виконкому
  • Закінчився ІІІ етап змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги»
  • Капітальний ремонт трубопроводу водопостачання по просп. Шахтобудівників в м. Павлоград» Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011704-a
  • Реконструкція трубопроводу водопостачання вул. Озерна в м. Павлоград». Коригування, Ідентифікатор закупівлі: UA-2024-04-22-011724-a
  • У бою за Україну загинув наш земляк Духовенко Микола
  • Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області на захисті тих, хто працює
  • Акутальні грантові пропозиції
  • Оголошення про вакантну посаду