Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Новини Дніпропетровщини 05.11.2012 року

Ноябрь 5th, 2012 Новини Вывести на печать

Олександр Вілкул привітав 12 юних учених-дослідників Дніпропетровщини, які стали переможцями та призерами Всеукраїнського біологічного форуму учнівської та студентської молоді «Дотик природи»

12 юних учених-дослідників Дніпропетровщини стали переможцями та призерами Всеукраїнського біологічного форуму учнівської та студентської молоді «Дотик природи». Губернатор Олександр Вілкул привітав молодих дослідників з визначними досягненнями.
«Наука – це локомотив прогресу. Дніпропетровська область є важливим науковим центром України та Східної Європи. Тут створені умови для творчого зростання і самореалізації молодих учених. В області реалізується інноваційний проект «Новій Дніпропетровщині – новий стандарт освіти». В рамках проекту призначаються гранти, стипендії, організовуються конкурси, тощо. Діють потужні позашкільні заклади, наприклад, «Мала академія наук», «Обласний еколого-натуралістичний центр», вихованці яких займають призові місця на всеукраїнських і міжнародних змаганнях. Черговим важливим успіхом молодих учених регіону є перемога на Всеукраїнському біологічному форумі. Бажаю переможцям і призерам форуму нових успіхів і звершень на славу рідної області та країни», – сказав Олександр Вілкул.
На всеукраїнському біологічному форумі учнівської та студентської молоді «Дотик природи» розглядалися питання екологічного виховання молоді, розвитку громадського екологічного руху, збереження біологічного й ландшафтного різноманіття природи. У заході взяли участь понад 160 учнів загальноосвітніх навчальних закладів і студентів природничих факультетів вищих навчальних закладів із 21 регіону України. Учасники форуму представляли дослідницькі проекти у таких номінаціях: біологічні науки; екологія та проблеми довкілля; енергозберігаючі технології; науки про Землю, Всесвіт, людину; хімія; фізика.
Найбільшу зацікавленість у членів журі та учасників форуму викликали наукові проекти, направлені на впровадження екологічно безпечної технології вирощування рослин, збереження біологічного і ландшафтного різноманіття природи, запобігання негативному впливу антропогенної діяльності людини на біогенетичну цілісність природного середовища, використання традиційних елементів декоративно-ужиткового мистецтва краю в сучасному озелененні території навчальних закладів.
Від Дніпропетровської області у Всеукраїнському форумі брали участь юних дослідників. Серед них – 12 учнів з Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Кривого Рогу, Марганця, Дніпропетровського району та 4 студента з Українського державного хіміко-технологічного університету та Національної металургійної академії України. Керівником делегації був Вадим Коваленко, кандидат технічних наук, керівник гуртків «Юний хімік» Обласного еколого-натуралістичного центру дітей та учнівської молоді.
За результатами захисту проектів переможцями та призерами Всеукраїнського біологічного форуму стали 12 учнів і студентів Дніпропетровщини. Вони посіли перші, другі та треті місця.

Так, перше місце зайняли та відзначені дипломом І ступеня Всеукраїнського біологічного форуму учнівської та студентської молоді «Дотик природи»:
1. Геча Катерина та Панченко Аліна, студентки Національної металургійної академії України Дніпропетровська. Командний проект: «Хімічний і фазовий склад пилу електрофільтрів дугової сталеплавильної печі і оцінка його впливу на навколишнє середовище».

2. Попович Андрій, студент І курсу Українського державного хіміко-технологічного університету Дніпропетровська. Тема проекту: «Ефект попкорну – отримання за допомогою мікрохвильового обробітку високоактивного нікель гідроксиду для використання в гібридних суперконденсаторах».

3. Коваленко Поліна, учениця 11 класу Хіміко-екологічного ліцею Дніпропетровська, вихованка гуртка «Юний хімік» Обласного еколого-натуралістичного центру дітей та учнівської молоді. Тема проекту: «Smart Windows: синтез тонких плівок нікель гідроксиду для електрохромних приладів».
Дипломом ІІ ступеня Всеукраїнського форуму учнівської та студентської молоді «Дотик природи» за зайняте друге місце нагороджені:
1. Пятачук Юлія, учениця 11 класу Хіміко-екологічного ліцею Дніпропетровська. Тема проекту: «Отримання біоетанолу з відходів картоплепереробних підприємств».
2. Фесенко В’ячеслав, учень 11 класу Фінансово-економічного ліцею Дніпропетровська. Тема проекту: «Роль Hаrpalus rufipes у приміських агроценозах Дніпропетровської області».
3. Соловей Михайло, студент І курсу Українського державного хіміко-технологічного університету Дніпропетровська. Тема проекту: «Гідроксид нікелю: новий синтез з «м’яким» комплексоном».
4. Цікава Ангеліна, учениця 11 класу фінансово-економічного ліцею Дніпропетровська. Тема проекту: «Антропогенна евтрофікація Курячого та Московського озер».

5. Смола Віталій, учень 11 класу школи № 9, вихованець Марганецького ЕНЦ. Тема проекту: «Захворювання органів зору дітей та підлітків Марганця та їх профілактика».
Дипломом ІІІ ступеня Всеукраїнського біологічного форуму учнівської та студентської молоді «Дотик природи» за зайняте третє місце нагороджені:
1. Ушпік Владислава, учениця 11 класу школи № 64 Дніпропетровська. Тема проекту: «Фауна та практичні дослідження іксодових кліщів у Новомосковському районі Дніпропетровської області».
2. Шостак Поліна, учениця 11 класу школа № 67 еколого-економічного профілю Дніпропетровська. Тема проекту: «Роль мікробних біопрепаратів у впровадженні екологічно безпечної технології вирощування ріпаку озимого».
3. Кам’янська Тетяна, учениця 11 класу Криворізької школи № 126 Дніпропетровської області, вихованка Жовтневої станції юних натуралістів м. Кривого Рогу. Тема проекту: «Перспективи озеленення території Криворізької школи №126 на основі елементів петриківського розпису».

 

На Дніпропетровщині у рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» відбудеться конкурс на краще фото, друковану та електронну рекламу, а також короткометражний фільм, присвячений боротьбі з туберкульозом

У рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», що реалізується Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України», на Дніпропетровщині з 5 листопада по 9 грудня 2012 року проводиться конкурс на кращу друковану та електронну соціальну рекламу, фото, а також короткометражний фільм, присвячений боротьбі з туберкульозом.
«Конкурс, присвячений боротьбі з туберкульозом в Україні, має на меті донести якомога більше інформації про особливості поширення цього захворювання і пояснити людям, що туберкульоз – виліковний. Взяти участь у конкурсі може кожний бажаючий. Для цього потрібно відіслати роботи на нашу електронну адресу stoptbdnepr@gmail.com. Переможці конкурсу будуть нагороджені цінними призами», — сказала координатор проекту «Зупинимо туберкульоз в Україні» у Дніпропетровській області Єлизавета Воротилова.
Роботи оцінюватимуться у 3 номінаціях – «краще фото», «краща соціальна реклама» та «кращий аматорський короткометражний фільм». Тематика робіт – своєчасне виявлення та протидія туберкульозу.
Роботи переможців будуть розміщенні на електронних порталах Фонду та увійдуть до складу протитуберкульозної агітаційної програми України. Переможці конкурсу будуть нагороджені цінними призами.
Детальну інформацію щодо умов проведення конкурсу можна отримати на сайті http://ozvs4y3pnu.blaim.ru/club44895718, а також за телефоном (063) 582 43 89.
Наразі на Дніпропетровщині реалізуються системні заходи щодо профілактики, діагностики та лікування туберкульозу. За підтримки губернатора Олександра Вілкула протягом останніх 2,5 років збільшено фінансування на роботу фтизіатричної служби регіону.
«Протягом останніх 2,5 років в області велика увага приділяється роботі фтизіатричної служби. За підтримки губернатора Олександра Вілкула у протитуберкульозних диспансерах та санаторіях області проводяться капітальні та поточні ремонти, закуповується нове сучасне медичне обладнання, медикаменти та витратні матеріали. На сьогодні усі протитуберкульозні заклади області на 100% забезпечені необхідними препаратами. Такі заходи сприяють зниженню рівня захворюваності на туберкульоз серед жителів регіону. Так, у Дніпропетровській області на чверть зменшено захворюваність на туберкульоз серед підлітків», — сказав регіональний координатор програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», головний лікар обласного комунального закладу «Протитуберкульозний диспансер м.Дніпропетровськ» Костянтин Бордюг.
Наразі на Дніпропетровщині функціонує 6 протитуберкульозних диспансерів, 1 протитуберкульозна лікарня, 5 спеціалізованих протитуберкульозних відділень, 5 протитуберкульозних санаторіїв для лікування дітей та 2 – для лікування дорослих.


Фінансування на протитуберкульозні ліжка у 2012 році (загальний фонд протитуберкульозних ліжок у Дніпропетровській області складає 2270 штук) становить понад 9 млн 300 тис грн на медикаменти та майже 22 млн грн на продукти харчування.
Крім того, протягом 2012 року Дніпропетровська область отримала протитуберкульозні препарати та витратні матеріали на суму 14 млн грн. Таким чином наразі усі фтизіатричні заклади на 100% забезпечені необхідними медичними препаратами.
В області також відбувається оновлення матеріально-технічної бази фтизіатричних закладів.
Так, за підтримки губернатора Олександра Вілкула для Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова та Дніпропетровського обласного клінічного лікувально-профілактичного об`єднання «Фтизіатрія» було придбано сучасний флюорограф та пересувний рентгенологічний апарат на суму 616 тис грн. Для проведення найточніших досліджень лабораторії фтизіатричних закладів області оснащені центрифугами (пристроями для поділу сипучих тіл або рідини та відділення рідини від твердих тіл) на суму 672 тис грн. У Дніпропетровському обласному лікувально-профілактичному об`єднанні «Фтизіатрія» та Дніпродзержинському протитуберкульозному диспансері введено в експлуатацію сучасні піролізні інсинератори «Мюллер» (апарати із знешкодження медичних витратних матеріалів, що застосовуються для лікування інфікованих пацієнтів).
Завдяки збільшенню фінансування фтизіатричної галузі у Дніпропетровській області проведено реконструкцію, капітальні та поточні ремонти у протитуберкульозних диспансерах та санаторіях. У 2010 році після ремонту відкрито відділення для лікування хворих тяжкої (мультирезистентної) форми туберкульозу у Дніпропетровському обласному клінічному лікувально-профілактичному об`єднанні «Фтизіатрія» на 40 ліжок. У Криворізькому протитуберкульозному диспансері №2 після проведення капітального ремонту відкрито клініко-діагностичну лабораторію. Вартість реконструкції становить понад 1 млн грн.
Крім того, з метою попередження туберкульозу серед населення на Дніпропетровщині щороку проводяться місячники боротьби з туберкульозом. Завдяки роботі сучасного пересувного флюорографа жителі віддалених сіл та районів області мають змогу пройти якісне безкоштовне обстеження. Для незахищених верств населення в області організовуються гарячі обіди.
У Дніпропетровському регіоні проводиться інформаційно-роз`яснювальна робота з питань попередження та профілактики туберкульозу.
«У рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», що реалізується на Дніпропетровщині Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» у Дніпропетровську, Кривому Розі, Марганці, Дніпродзержинську, Нікополі були проведені круглі столи «Туберкульоз виліковний», у Дніпропетровську відбулась виставка фотографа-документаліста Максима Дондюка «Зупинимо туберкульоз в Україні». Окрім цього, в області розповсюджено більше 100 тис екземплярів інформаційних матеріалів щодо профілактики туберкульозу», — сказала координатор з адвокації, комунікації та соціальної мобілізації програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» у Дніпропетровській області Людмила Кулибчук.

 

НаДніпропетровщинівідкритапершавУкраїнісучаснаінноваційнадемонстраційнамолочнафермасімейноготипу

НаДніпропетровщинівідкритопершийпусковийкомплекссучасноїінноваційноїдемонстраційноїмолочноїфермисімейноготипуна120коріввселіОлександрівкаПокровськогорайону.Цепершаферматакоготипу,якавідкритавУкраїні.УїївідкриттівзялиучастьголоваДніпропетровськоїобласноїрадиЄвгенУдод,директорзінтеграціїтасталогорозвиткуФонду«Екосистем»(Франція)Жан-КрістофЛоже,Генеральнийдиректоркомпанії«ДанонУкраїна»ДаріоМаркетті,Директор/Президентзопераційнихпитань«ХейферІнтернешнл»(США)СтівДенні,Віце-ПрезидентпрограмивЦентральнійтаСхіднійЄвропі«ХейферІнтернешнл»(США)ПєтроТуріллі,директорофісуCIDAвУкраїніРежанЛантаньє.

Підтримкатваринництваєпріоритетомдержавноїполітикищодорозвиткуагропромисловогокомплексу,якийвизначивПрезидентУкраїниВікторЯнукович.НаДніпропетровщинівладапідходитьдоцьогопитаннякомплексно.Цестосуєтьсяпідтримкияквеликотоварноговиробництваувеликихаграрнихоб’єднаннях(створеннявеликихтваринницькихкомплексів),такіпідтримкиіндивідуальнихселянськихгосподарств.

Зокрема,урамкахдержавноїпідтримкирозвиткутваринництвав2012роціврегіоні7,3тисродинотрималикомпенсаціюзаутриманнявсвоїхгосподарствахмолоднякувеликоїрогатоїхудоби.Поголів’я,наякевиданодержавнукомпенсаціюстановить13885голів.Загальнасумакомпенсаціїмайже6,7млнгрн.Розміркомпенсаціїстановитьвід250до1тисгрнвзалежностівідвікухудоби.Урезультатівжецьогорокувгосподарствахобластізбільшенопоголів’явеликоїрогатоїхудобина4,4тисголівдо176,5тисголів,азапоголів’ямсвинейбільш568тисголіврегіонвпевненопосідаєпершемісце.

Важливимнапрямкомєпідтримкавобластірозвиткумолочногоскотарстватамолочарськихсільськогосподарськихкооперативів,якихнаразівобласті14.ДляцьогозініціативиОлександраВілкулавобластістворенаіреалізуєтьсяпотужнарегіональнапрограма.Торікурамкахцієїпрограмиобласноювладоюдлямолочнихкооперативівобластізабюджетнікоштибулозакупленодвасучаснихмолоковози,ацьогорокубудезакупленосучасніохолоджувачімолока.Крімтого,дорозвиткумолочарськогокооперативногорухуобласнавладаактивнозалучаєзарубіжнихпартнерівміжнародніфондитаблагодійніорганізації.Зокрема,першийпусковийкомплекссучасноїінноваційноїдемонстраційноїмолочноїфермисімейноготипупобудованийурамкахспільногопроектуобласноївладизКанадськимагентствомзміжнародногорозвитку,міжнароднимблагодійнимфондом«Хайфер»(США)тафондом«Екосистем»(Франція).Відкритийсьогодніпершийпусковийкомплексфермирозрахованийна60голівхудоби.Упершомупівріччі2013рокубудевідкритодругийпусковийкомплексщена60голів.

«ВідтепердлявивченнякращогосвітовогодосвідумолочногофермерстваукраїнцямнетребабудеїздитивЄС,АмерикучиКанаду,передовийдосвідможнаотримуватиунаснаДніпропетровщині.Цейпроектпередовасвітовапрактикапідтримкиіндивідуальнихселянськихгосподарств.Ацестворенняновихробочихмісць,відродженнятваринницькоїгалузінаосновісучаснихтехнологій,виробництвоекологічночистогомолокависокоїякості,аголовнеценовісучасністандартикультурисільгоспвиробництва,якісуттєвопідвищуютьякістьжиттянаселі»,сказавОлександрВілкул.

Новафермацесучаснийвиробничо-навчальнийкомплекс,вякомунавчатимутьіпідтримуватимутьохочихстворитивласнусімейнуферму.Набазіфермидіятименавчальнийкласдлянавчанняселянефективномувиробництвуякісногомолокатаіншихпередовихметодівгосподарювання.Фахівціцьогокомплексубезкоштовнонадаватимутьселянамосвітні,інформаційнітакваліфікаційніконсультаціївідстворенняпроектувласноїсімейноїфермидооформленнявсіхдокументів,їїбудівництваіуспішногофункціонуваннявженаетапівиробництвамолокатайогореалізаціїмолокопереробнимпідприємствамрегіонучерезстворенімолочарськікооперативи.

Ферманалежитьсільгосподарськомупідприємству«Молочарське»,якестворенеоб’єднаннямсільськогосподарськихкооперативівуДніпропетровськійобласті«Господар».ДляновозбудованоїфермивжезакупленазАвстріїпершапартіякорів60голівголштинськоїпороди.Придбанеобладнаннядлякормозаготівлісилосопакувальнамашина,3комбайни,5тракторів,3прес-підбирачівта8косарок.ОбладнанняпридбанозакоштиКанадськогоагентствазміжнародногорозвитку.

Виробничапотужністьпершогопусковогокомплексуфермистановить540тоннмолоканарікабо8-9тискгмолокауперерахункунаоднукорову.Навиробництвібудевикористовуватисякомплекснаавтоматизаціятамеханізаціятехнологічнихпроцесів:автоматизованасистемадоїння,поїннятагодівлі,механізованеприбирання.

«Комплекснезавдання,якеставитьсьогоднігубернаторобластіОлександрВілкул,полягаєутому,щобчерезмодернізаціюаграрноїгалузірегіонувідмалихтасередніхдовеликихгосподарствзробитисільськегосподарствообластіефективнимтаконкурентноздатним,створитиновіробочімісця,кардинальнопокращитисоціальнуінфраструктурунаселі,прокластидорогудляякісноїсільськогосподарськоїпродукціїрегіональноговиробництвадоспоживачівобласті,Українитанасвітовіринки»,сказавголоваДніпропетровськоїобласноїрадиЄвгенУдод.

«Україназаразпереходитьнавиробництвомолокаякбізнесмалийкооперативнийбізнес.Длявеликихгосподарствсьогодніпроводятьсятренінги,навчання,створенішколи.ДлямалихфермерськихгосподарстввУкраїнітакихбазпрактичнонемає.Цейпроектстворенийдлятого,щобзалучатидофермерствалюдей,уякихужеєневеликевласнемолочнегосподарство,танавчитиїхновітнімтехнологіямгодування,надою,утримання,вентиляції,освітленнятаінші»,сказавекспертДніпропетровськоїсільськогосподарськоїконсультаційноїслужбиОлегЄмець.

«Япростовраженийтим,щопобачивтутсьогодні.Ясподіваюсь,щоцейпроектстанеприкладом,першзавсеякнавчальнийцентр.Ятакожсподіваюсь,щоцейунікальнийобєктстаненеєдинимвУкраїні,їхбуде10,15,20.

УДніпропетровськійобластімибудемопрацюватинадствореннямсімейнихферм,якіутримуютьвід5до10корів.Вжеізтакоюкількістюкорівможливоотримуватинормальнийдохід.Імидійсновіримо,щотакаорганізаціяфермерствастанемайбутніммолочноїгалузівсієїУкраїни»,сказавгенеральнийдиректоркомпанії«ДанонУкраїна»ДаріоМаркетті.

«Яуважнослідкувавзазвітами,якіменінадсилалипротягомбудівництваферми.Тасьогодніявсеодновраженийрезультатомітим,якуроботубуловиконано.ЦяфермаєнетількигарнимприкладомдлявсієїУкраїни,аймоделлюдляпоширеннявглобальнихмасштабах:втихкраїнах,депрацюютьфермерськігосподарства.

Мизадоволеніреалізацієюпроекту.Таоцінитийогорезультативністьмизможемотоді,колидрібнівиробникиотримаютьдосвідтанавчатьсявеститакегосподарствонаприкладіцієїфермиіперенесутьцейдосвідвіншігосподарства»,зазначивпрезидентзопераційнихпитань«ХейферІнтернешнл»(США)СтівДенні.

«Виробникирегіонутавсієїкраїнизможутьпобачитинаційферміякможнапідвищитиякістьмолокатазбільшитийогонадої.Дужесимволічно,щоцейобєктвідкритийурік,якийвизнанорокомкооперативів.Важливо,щоцяфермабуденалежатиобєднаннюкооперативів,іцедастьможливістьуподальшомустворюватиїхтарозвивати.

Ядякуюобласнійвладі,тавладікраїнизате,щовонипостійнопідтримувалицейпроект».відмітивгенеральнийдиректорСОКОДЕВІ(Канада)РежанЛантаньє.

ДОВІДКА

Наразіз34сільськогосподарськихобслуговуючихкооперативів,якіствореніідіютьвобласті,14молочногонапрямку.Найбільшийзних«СвітанокОлександрівки»,членамиякогоє209індивідуальнихселянськихгосподарств,дієсамевселіОлександрівкаПокровськогорайону.Кооперативмаєвсюнеобхіднуінфраструктурудлязбору,зберіганняітранспортуваннямолоканамолокопереробніпідприємства.Цесучасналабораторіяперевіркиякостімолока,охолоджувачідлязберіганнятаформуванняоптовоїпартіїзакупкимолока.Кооперативобслуговуєсучасниймолоковоз,якийпридбанозапідтримкиОлександраВілкулазабюджетнікошти.

УсусідньомуселіАндріївкадієтакожпотужниймолочнийкооператив«ДобробутАндріївки»,доякоговходять96індивідуальнихселянськихгосподарств.Кооперативмаєвсюнеобхіднуінфраструктуруітехнологічнеобладнання,атакожмолоковоз,придбанийзапідтримкиОлександраВілкулазабюджетнікошти.Торікчленицьогокооперативуврамкахпроектурозвиткумолочногоскотарстваотрималибезкоштовно20нетелів.Згіднозправиламипроектучерез2рокикожнародина,якаотрималанетеля,маєтакожбезкоштовнопередатинетелянаступнійродині,якавходитьдокооперативу.Такимчиномщодварокикількістьхудобивіндивідуальнихгосподарствахбудезростативгеометричнійпрогресії.

Наразіврамкахпроектузрозвиткумолочногоскотарствавіндивідуальнихселянськихгосподарствахобластідієчотирималихмолочнихфермисімейноготипуна10-20голів,двізнихуНовомосковськомурайоні,тапооднійвПокровськомуіАпостолівськомурайонах.

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • ПАВЛОГРАДСЬКИЙ РТЦК ТА СП запрошує на військову службу за КОНТРАКТОМ
  • Актуальні грантові пропозиції
  • Виконком від 17.05.2024 р.
  • Виконком від 15.05.2024 р.
  • Навчання з соціального підприємництва для молоді, ВПО, ветеранів/-ок
  • У бою за Україну загинув наш земляк Бабенко Едуард
  • Флешмоб на ознаку єдності та на підтримку перемоги нашого земляка Олександра Усика
  • Про внесення змін до рішення міської ради від 05.12.2023р. № 1343-46/VIIІ «Про бюджет Павлоградської міської територіальної громади на 2024 рік»
  • День пам’яті жертв політичних репресій
  • Павлоградці стали віце-чемпіонами Європи!
  • День пам’яті жертв політичних репресій
  • Вітання з Міжнародним днем музеїв
  • Долучайтеся до благодійної акції «Подаруй дитині мрію»!
  • Підписаний Меморандум про підтримку ветеранів війни, захисників та захисниць України та членів їх родин
  • До уваги суб’єктів господарювання підприємств сфери торгівлі, послуг та ресторанного господарства!