ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТУ А.
ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ
Вірусний гепатит А – тяжке інфекційне захворювання , при якому уражається печінка, порушується обмін речовин.
На вірусний гепатит А хворіють у любому віці, частіше хворіють діти.
Джерело інфекції -хвора на вірусний гепатит А людина, особливо небезпечні хворі на безсимптомну або стерту форму захворювання , коли людина не звертається за медичною допомогою, але в той же час є вірусоносієм-джерелом інфекції для оточуючих.
Серед вірусних гепатитів найбільш розповсюдженим є вірусний гепатит А, збудник якого виділяється у зовнішнє середовище з випорожненнями кишківника та забруднює оточуючі предмети, воду, грунт , інфікує брудні руки тощо. Вірус вірусного гепатиту А зберігає життєдіяльність при кімнатній температурі до 4-х тижнів.
Людина може захворіти на вірусний гепатит А при побутових контактах через брудні руки при недотриманні особистої гігієни, через предмети побуту (посуд, білизну, іграшки тощо), після вживання води з невідомих джерел чи харчових продуктів, заражених збудником.
Від моменту зараження людини до появи перших ознаків захворювання проходить від 7-ми до 35 днів. Симптомами захворювання на вірусний гепатит А є нудота, блевота, підвищення температури тілі, сеча темного коліру, кал безбарвний. Потім преєднується жовтяниця склер очей та слизових оболонок. Необхідно терміново звернутися до лікаря , лікування проводиться в інфекційному стаціонарі, неможна займатися самолікуванням.
Для попередження захворювання на вірусний гепатит А треба пам’ятати, що вірусний гепатит А відноситься до кишкових інфекцій. Необхідно дотримуватись особистої гігієни , ретельно мити руки та тримати їх в чистоті. Нетреба пити воду з невідомих джерел. Вживати можна доброякісну питну воду, краще бутильовану воду або кип’ячену. Нетреба купувати харчові продукти на стихійних ринках та вживати страви та харчові продукти з вичерпаним терміном реалізації, вживати необхідно тільки свіжі. Молоко треба кип’ятити, молочні продукти повинні пройти термічну обробку. Овочі та фрукти перед вживанням необхідно ретельно мити під проточною водою та обдавати кип’ятком. Тримати в чистоті примішення помешкання та предмети побуту .