Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Корисна інформація

Захист прав та інтересів дітей міста

Октябрь 2nd, 2012 Новини Вывести на печать


В Павлограді проживає двадцять тисяч неповнолітніх дітей. Це 19 відсотків від загальної кількості дорослого населення.
На обліку в службі у справах дітей перебуває 400 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому-числі 77 дітей-сиріт.
Сьогодні політика місцевої влади відносно дітей вийшла на новий рівень.
Для кожного із нас не має більшої відповідальності як відповідальність за дітей, особливо за тих, які втратили власних батьків, від яких відмовились, яких покинули і залишили на одинці зі своєю складною сирітською долею.


В місті створено міські програми, які захищають права та інтереси дітей пільгової категорії. Кошти на фінансування цих програм збільшилось в порівнянні з минулими роками вдвічі.
З метою надання допомоги дітям та вирішення їх проблем в місті створені та працюють комісія по захисту прав дитини, координаційна рада з питань дитинства та материнства, дорадчий орган по роботі з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах.


Указом Президента України від 16.12.2011 р. № 1163 «Про питання щодо забезпечення реалізації законних інтересів дітей в Україні» перед нами поставлено важливе першочергове державне завдання: кожній дитині, позбавленій батьківського піклування, найти повну, міцну українську сім’ю. Бо ніякий інтернатний заклад не зможе замінити дитині домашнього затишку, лагідних, материнських слів, надійного батьківського плеча, бо саме в сім’ї формуються життєві цінності дитини.


У нашому місті чітко спостерігається позитивна тенденція по зростанню кількості дітей влаштованих в сім’ю.
На сьогоднішній день 370 дітей даної категорії виховується в сім’ї, або 92 % від загальної кількості таких дітей.
Найпоширенішою формою сімейного виховання для посиротілих дітей залишається опіка та піклування. Вона є перевіреною і виправданою формою родинного виховання. Сьогодні 330 дітей виховується в сім’ях опікунів.
Головним кроком подолання дитячого сирітства і забезпечення соціалізації в умовах сім’ї — це створення прийомної сім’ї. Ця ідея вже не один рік пробиває собі дорогу в Україні.


В місті створено 15 прийомних сімей, які взяли на сумісне проживання і виховання 25 дітей-сиріт.
Підтримуючи регіональний проект «Родина для дитини», ініційований губернатором області Олександром Вілкулом у 2012 році в місті створено перший дитячий будинок сімейного типу.
Сім’я Шестухи М.В. і Шестухи С.К. взяли на виховання та спільне проживання 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
При підтримці міського голови І.С. Метелиці, небайдужих павлоградців для дитячого будинку були придбані: столи, стільці, дитячі ліжка, килими, м’який куточок, телевізор та інша побутова техніка. Проведені заходи по благоустрою прилеглої території будинку.
Діти в цій сім’ї відчувають себе захищеними, люблячими, щасливими. Батьки-вихователі створили для них всі необхідні умови для всебічного та здорового розвитку.
Сьогодні діти цього будинку показують перші успіхи у своєму житті. Серед них уже є відмінники у навчанні, переможці міських та обласних фестивалів, олімпіад та спортивних змагань.

На превеликий жаль, у нас є діти, які набувають батьків двічі, народжуючись, і за рішенням суду про усиновлення. Усиновлення дітей — це благородна і свята справа.
Сьогодні під наглядом служби у справах дітей знаходиться 190 усиновлених дітей. На виконання Концепції розвитку усиновлення дітей в Дніпропетровській області щорічно в місті усиновлюється до 13 дітей.
У цьому важливу роль відіграє надання усиновлювачам одноразової допомоги, як і при народженні власної дитини — 28 тис. гривень та інші пільги усиновлювачам.
Це стимулює наших павлоградських громадян на усиновлення.


В місті поступово зменшується кількість відмов від новонароджених дітей та покинутих дітей. В 2012 році жодна дитина не була покинута в пологовому будинку. І це є головне досягнення всіх нашого міста.
Доля кожної дитини, позбавленої батьківського піклування, її проблеми, матеріальне та житлове забезпечення, побут, стан здоров”я – постійно та глибоко вивчаються органами місцевої влади.
Сьогодні всі павлоградські діти користуються пільгами. Вони безкоштовно обстежуються, лікуються, оздоровлюються, харчуються в закладах освіти та в пунктах безкоштовного харчування. Дітям своєчасно виплачується державна допомога та пенсія, в середньому понад 2-х тисяч гривень, в залежності від віку дітей.
Вступ до вищих учбових закладів, стипендії, отримання субсидій, безкоштовний проїзд, відвідування дітьми розважальних, культурно-спортивних заходів і багато чого іншого для цих дітей в нашому місті є реальними.
Тільки в 2012 році 7 дітей даної категорії за високі досягнення в навчанні стали стипендіатами губернатора області О. Вілкула та міського голови І. Метелиці.

Павлоградські діти навчаються в дитячих музичних школах, залучаються до пісенного жанру, мистецтва танцю, образотворчого мистецтва, до дива народних промислів. Це дозволяє їм розвиватися творчо і духовно.
Місто завжди турбується про сьогоднішній та завтрашній день своїх дітей.

Стрига В.Г., начальник служби у справах дітей

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження