Офіційний сайт Павлоградської міської ради

Лист міському голові

Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисна інформація

Реалізація Конвенції ООН про права дитини

Январь 30th, 2012 Служба у справах дітей Вывести на печать

Служба у справах дітей проаналізувала виконання в 2011 році розпорядження міського голови від 05.06.2011р. № 369-р, яким затверджений план заходів з виконання в місті Павлограді у 2011-2013 роках Загальнодержавної програми ”Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини” на період до 2016 року”.
Виконуючи вимоги вищевказаного розпорядження відділами та службами міської ради проводилась певна спланована робота щодо поліпшення становища дітей, їх фізичного, інтелектуального, духовного, соціального та культурного розвитку.
В місті працює міська програма „Здоров’я дітей та матерів”, який сприяє покращенню здоров”я жінок і сімей в цілому, шляхом запровадження сучасних практик зі збереженням репродуктивного здоров”я і планування сім”ї.
У лікарнях міста впроваджуються нові методики по діагностиці, лікуванню, захворюванню та зниженню смертності у дітей.
Останні роки в місті збільшується народжуваність дітей. Це є позитивний показник сучасних методик роботи з жінками репродуктивного віку, вагітними, породіллями.
Протягом року проводився масовий скринінг новонароджених дітей на фенілкетонурію та гіпотиреоз в пологовому будинку.
Забезпечувались медикаментозними препаратами діти міста з муковісцидозом, епілепсією, дитячим церебральним паралічем, гіпофізарним нанізмом, нецукровим діабетом, отриманих згідно розподілу по обласній програмі «Здоров’я дітей та матерів Дніпропетровської області».
Діти-інваліди із незворотними вадами слуху та діти, які потребують проведення кохлеарної імплантації, слухопротезування, діти із втратою слуху ІІІ-ІУ ступеня отримують лікування.
В лікувально-профілактичних закладах міста працюють офтальмологічні кабінети, в яких проводиться робота по запобіганню виникнення у дітей дошкільного та шкільного віку порушень зору.
На базі КЗ «Павлоградська міська лікарня № 1» продовжує працювати відділення медичної допомоги дітям та молоді «Клініка, дружня до молоді».
Для лікарів та середнього медичного персоналу проводяться тренінги з метою поширення досвіду роботи стосовно надання дітям та молоді медичних послуг.
При ПМ ЦСССДМ працює клуб для інвалідів „Фенікс”. Спеціалістами центру постійно надається комплекс психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, юридичних, інформаційних та інших послуг сім’ям, в яких виховуються діти з обмеженими фізичними можливостями.
До Дня інвалідів проведений 11- й міський фестиваль творчості молодих інвалідів „Поклик серця та душі”. Переможці отримали грамоти та подарунки.
В 2012 році з метою соціально-психологічної адаптації в суспільстві інвалідів, на базі міського центру соціальних служб для сім»ї, дітей та молоді, планується створити спеціалізовану службу по наданню соціальних послуг дітям та молоді з особливими потребами. З міського бюджету на його діяльність планується використати 32.5 тис. гривень.
В загальноосвітніх навчальних закладах запроваджено інклюзивне навчання дітей з особливими потребами. Узагальнені кращі досвіди психолого-педагогічної діяльності в місті з питань інклюзивної освіти дітей з особливими потребами.
Сприяючи участі дітей у житті суспільства в 21 закладі освіти міста створені і плідно працюють організації учнівського самоуправління.
Проведені заходи до Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІДом та уроки в закладах освіти на тему «Не дай СНІДу шанс»».
В навчальних закладах міста продовжується робота волонтерів із числа студентів Павлоградського медичного училища за принципом “Рівний рівному”.
Всі проведені відділом освіти заходи спрямовані на забезпечення соціально-правового захисту дітей, їх підтримки та всебічного розвитку.
Турбуючись про творчий розвиток дітей в місті збережена мережа закладів культури. Для виховання дітей та молоді доступні міський культурно-дозвільницький центр, театр ім. Б.Є. Захави, Павлоградський історико-краєзнавчий музей, заклади КЗ “Павлоградська централізована бібліотечна система” (2 міські бібліотеки та 5 філій), КЗ “ПСМНЗ “Дитяча музична школа №1, 2, 3.
На базі міського культурно-дозвільницького центру працюють 24 клубні формування, з них 3 «народних» та 7 “зразкових” колективів. Загальна чисельність учасників колективів 932 чоловіка. В 2011 році організовано та проведено близько 400 концертів, 20 фестивалів-конкурсів.
З травня по серпень щосуботи у Дитячому парку проходили ігрові програми вихідного дня. Охоплено заходами з організації дозвілля близько 50 тис дітей.
В школах естетичного виховання займається 902 учнів. Безкоштовне навчання отримують 136 дітей пільгової категорії.
Фонди централізованої бібліотечної системи поновлені на 1122 екземпляри. Постійно поповнюються періодичними виданнями, книжковою продукцією та інформаційними СД-дисками тощо.
На базі закладів бібліотечної системи працює 13 клубів за інтересами та Інтернет-центр.
Павлоградський історико-краєзнавчий музей протягом року провів 410 екскурсій для 8000 школярів та студентів міста.
Все це дозволило дітям різних соціальних категорій розвиватися творчо і духовно.
З метою соціального забезпечення та підтримки сімей з дітьми в місті на високому організаційному рівні проведений День захисту дітей.
Для дітей були організовані та проведені благодійні акції, розважальні конкурси, концерти, спектаклі, творчі вистави, спортивні змагання.
Напередодні свята в ДК “Шахтобудівників” відбулися звітні концерти “Співоча країна дитинства” творчих колективів Палацу творчості дітей та юнацтва, дитячого театру “Колисаночки”.
З 28.06.2011 року по 01.06.2011 року проведені фізкультурно-спортивні турніри та змагання.
В День захисту дітей міський голова І.С.Метелиця відвідав дитяче відділення міської лікарні №1, школу-інтернат №1, ДНЗ № 8, Павлоградську виховну колонію, Західно-Донбаський професійний ліцей, реабілітаційний центр для дітей-інвалідів та “Школу Ірини”. Діти отримали привітання, цінні подарунки, солодощі.
1 червня адміністраціїєю ПАТ “Павлоградвугілля”, профспілків ПРУПА та НПГ проведена безкоштовна акція для дітей Західного Донбасу по відвідуванню дитячих атракціонів.
В цей день 500 дітей пільгової та облікової категорії безкоштовно відвідали цирк шапіто “Вогні Києва”.
Торгова марка “Рогань” безкоштовно забезпечувала дітей мінеральною водою. 500 дітей безкоштовно отримали морозиво.
В святкових заходах прийняло участь понад 11 000 дітей. На проведення Дня захисту дітей в місті витрачено 47 300грн:
— бюджетних коштів на суму 18 400 гривень;
— благодійних коштів на суму 28 900 гривень.
30 вересня в місті проведено свято День усиновлення. В цей день заступник міського голови — керуючий справами виконкому Рябова А.В. провела зустріч з 25 батьками усиновлювачами, сім’ями опікунів, піклувальників та прийомними родинами. Усиновлювачам, опікунам, піклувальникам, прийомним батькам вручені цінні подарунки. На їх придбання витрачено з міського бюджету 4. 5 тис. гривень.
В місті протягом вересня-жовтня проводився Всеукраїнський рейд «Урок». 155 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах до початку навчального року отримали шкільне приладдя, одяг, взуття та іншу допомогу. На їх придбання витрачено з міського бюджету 7.8 тис. гривень.
З метою запобігання соціальному сирітству в місті удосконалюється робота с сім”ями, що мають дітей і опинилися в складних життєвих обставинах.
На профілактичному обліку в місті перебуває 173 дитини із неблагополучних і кризових сімей.
В 2011 році працівниками служби у справах дітей, лікувально-профілактичних закладів, відділу освіти, центру соціальних служб для сім»ї, дітей та молоді, кримінальної міліції у справах дітей перевірені умови утримання та виховання всіх дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.
З ними проводилась спланована попереджувально-профілактична робота відповідно до вимог чинного законодавства. За результатами проведеної роботи з батьками в місті :
— порушено 97 клопотань перед органами внутрішніх справ щодо
притягнення батьків до адміністративної відповідальності;
— 125 батьків притягнуто до адмінвідповідальності за ст. 184 КУпАП;
— на 69 батьків направлені позови до суду на позбавлення їх батьківських
прав;
— 54 батьків позбавлені судом батьківських прав відносно 62 дітей.
В 2011 році на соціальному супроводі в ЦСССДМ під соціальним супроводом знаходилися 25 сімей. Проінспектовано за місцем проживання 91 неблагополучна та кризова сім»я. Всім сім”ям наданий комплекс соціальних послуг. Надана допомога 2 батькам в поновленні їх батьківських прав.
В пологовому будинку міста створений і діє консультативний пункт центру соціальних служб для сім”ї, дітей та молоді. За вказаний період проведено 9 консультацій вагітних жінок щодо збереження репродуктивного здоров”я .
Станом на 01.01.2012 року на первинному обліку в службі у справах дітей перебуває 416 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Всім дітям своєчасно встановлений правовий статус. Їх дані занесені до ЄІАС „Діти”.
З метою забезпечення права кожної дитини на сімейне виховання службою вжиті вичерпні заходи щодо першочергового влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на усиновлення, під опіку, піклування, у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.
Як результат, на виховання в сім’ю влаштовано 373 дитини, або 90 % від загальної кількості дітей вказаної категорії.
Активізована робота з пропаганди усиновлення, насамперед національного.
В 2011 році усиновлено 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, одним із батьків 7 дітей.
Створено 3 прийомні сім’ї, які взяли на виховання та сумісне проживання 6 дітей, позбавлених батьківського піклування. Всього в місті 13 прийомних сімей, де виховується 20 дітей, позбавлених батьківського піклування.
Прийомні сім”ї перебувають під постійним соціальним супроводом медичних, педагогічних і соціальних працівників. Їх життя, утримання, виховання, навчання контролюється службою у справах дітей.
При ЦСССДМ створений клуб прийомних сімей „Надія”. З прийомними батьками проводиться групова щомісячна робота у вигляді тренінгових занять і бесід, рольових ігор та індивідуальна робота психолога з прийомними дітьми.
Виконуючи вимоги доручень голови облдержадміністрації та розпорядження міського голови щодо реформування інтернатних закладів
протягом року із державних закладів на виховання в сім’ю влаштовано 18 дітей, позбавлених батьківського піклування. Це 35 % від загальної кількості дітей, які утримувалися в інтернатних закладах станом на 01.01.2011 року.
По досягненню повноліття всі вихованці інтернатних закладів із числа дітей, позбавлених батьківського піклування з метою адаптації їх в суспільстві знаходяться на соціальному супроводі ЦСССДМ.
Життя та здоров”я всіх дітей пільгової категорії, отримання ними передбачених законодавством пільг знаходиться на особливому контролі у службі у справах дітей.
За перевіркою прокуратури міста грубих порушень відносно цих дітей не виявлено.
В місті проводилась певна спланована робота щодо розвитку сімейних форм виховання дітей. Для формування громадської думки щодо поліпшення становища дітей, всі засоби масової інформації міста мобілізовані на популяризацію національного усиновлення.
Павлоградською телерадіокомпанією створені постійно діючі рубрики, присвячені дитинству і материнству. Щодня демонструються інформаційні ролики з коментарями фахівців, відповідні фільми. Проводяться передачі, круглі столи та „гарячі лінії”. Діє постійна інформаційна рубрика ”Візьміть дитину у родину!”.
Управління праці та соціального захисту населення постійно контролює цільове використання одноразової допомоги при народженні дитини. В 2011 році 1089 сім»ям призначено зазначену допомогу. Проведено 740 обстежень (68%) сімей, які отримують вказану допомогу.
З метою запобігання використання дитячої праці службою у справах дітей разом з територіальною інспекцією праці протягом року проведені
три перевірки щодо дотримання законодавства про працю дітей на підприємствах міста. Виявлено 2 порушення відносно 2 працюючих підлітків. Відділом у справах сім”ї та молоді в період літніх канікул 82 дітей були працевлаштовані на громадські роботи через „Фонд літнього працевлаштування”. На виплату заробітної плати з міського бюджету витрачено 43.1 тис. гривень.
Структурними підрозділами міської ради проводиться певна робота по попередженню насильства відносно дітей. В місті розроблені та діють корекційно-реабілітаційні заходи з сім’ями, у яких виникли випадки насильства.
На обліку в службі перебуває 8 дітей, які зазнали жорстоке ставлення з боку батьків. В 2011 році служба у офіційному порядку отримала 16 повідомлень з приводу жорстокого ставлення до дітей з боку батьків та дорослих. Факти жорстокості підтвердилися у 8-и випадках. Дані на цих дітей внесені до ЄІАС «Діти». Всім дітям надана необхідна соціально-правова допомога та захист.
Згідно інформації Павлоградського МВ ГУМВС в місті Павлограді в 2011 році зареєстровано 35 злочинів, в яких приймали участь 35 неповнолітніх. За аналогічний період 2010 року скоєно 45 злочинів, в яких приймали участь 38 підлітка. Ці дані підтверджують зниження дитячої злочинності.
Виявлення дітей, які не навчаються і не працюють, влаштування на навчання та працю, термінове вирішення побутових проблем, взяття на супровід їх сімей та суворий контроль за їх подальшим життям дали позитивні результати. В місті зменшилась кількість злочинів, скоєних дітьми, які не навчаються і не працюють.
Всі підлітки, які скоїли злочини перебувають на обліку в кримінальній міліції у справах дітей та закладах освіти. З ними проводиться спланована індивідуально-профілактична робота по їх перевихованню. Дана робота аналізується та узагальнюється.
Кримінальною міліцією у справах дітей проводиться робота по виявленню осіб, які залучають дітей до жебракування, бродяжництва, пияцтва, злочинної діяльності. За вказаний період притягнуто до адміністративної відповідальності 15 осіб.
Заходи по виконанню в місті Павлограді у 2011 році Загальнодержавної програми „Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини ” на період до 2016 року” виконувались в тісній співпраці між структурними підрозділами міської ради, правоохоронними органами та громадськими організаціями.
Основні завдання розпорядження голови облдержадміністрації виконані.

Начальник служби В.Г.Стрига

Павлоград на карте

Павлоград на карте

Афиша

Афіша Павлоградського драматичного театру жовтень

Останні надходження

  • Допомога нашим захисникам
  • Виконком від 27.03.2024 р.
  • Покос трави на території міста Павлограда
  • Акутальні грантові пропозиції
  • До уваги суб’єктів господарювання
  • АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ
  • Про затвердження обґрунтування підстави здійснення закупівлі
  • Шановні павлоградці!
  • Переваги офіційного працевлаштування для роботодавців
  • Громадські обговорення щодо перейменування об’єктів топонімії міста Павлоград
  • Підтримка від ЮНІСЕФ для підприємств міста
  • Шановні нацгвардійці та ветерани!
  • Про затвердження Порядку проведення інвестиційних конкурсів для будівництва, реконструкції, реставрації тощо об’єктів житлового та нежитлового призначення, незавершеного будівництва, інженерно-транспортної інфраструктури міста Павлоград
  • Оголошується конкурс бізнес-проєктів для надання гранту з міського бюджету на підтримку молодіжного підприємництва
  • Шановні працівники Служби безпеки України!